Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Ale jak liczą te 29%? Ile z tego to koszt wyprodukowania i przesłania sprzętu do USA?

W tych 57% faktycznie poza bogaczami i snobami są jeszcze inni, ale nie chcę wbijać kija w mrowisko. ;)

Ogólnie spoko argument i pewnie bardziej masz rację w tej kwestii niż ja.

Ale jedno zastrzeżenie - mi nie chodziło o całkowite wchłonięcie ceł, a (sporej) części. I zależnie od produktu, bo pewnie inaczej się rozkłada jednostkowy koszt telefonu, a inaczej laptopa itp. 

W każdym razie ja bym na miejscu Amerykanów (których stać) całego bagażnika Iphone'ami nie ładował, "bo zaraz podrożeje o 1/3!!!!!111oneoneone" ;)

Jedynie co korporacja moze wchlonac, to dodatkowa marza przy okazji podniesienia cen przez cla. Ogarnij sie, myslisz, ze jak pojawia sie dodatkowy koszt 10centow, to korpo doliczy tylko 5? To nie jest organizacja charytatywna i doliczy sobie minimum 11.

1 godzinę temu, jagular napisał(a):

Liczą w standardowy sposób liczenia profitu netto :) 

Teoria o tym, że jakoby Japco zarabia 10000000% na naiwnych klientach (ba, nie dość że naiwnych to jeszcze oczywiście debilach) jest bardzo naciągana.

Można założyć że część wzrostu kosztów zostanie wchłonięte, ale nie ma co liczyć na całość. Nawet gdyby to było możliwe, nie byłoby rozsądne z punktu widzenia biznesu.

Ciekawe jest to, że Hujawaj czy Samsung za $1000 nie wywołuje takiego hejtu, co Nadgryziony Owoc za $1000....

Wystarczy ze na yt/tictoku lata filmik jak randomowy dziad mowi, ze koszt ajpfona to 10$ w materialach - bo on zapytal prezesa Foxconna :E Pelikany wierza w bajki.

6 minut temu, Camis napisał(a):

Stanowski podobno zebrał 4 miliony podpisów. 

Ty tak na serio? Jesli tak, to Stano jest jednak krolem trollingu.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ryba napisał(a):

Ty tak na serio? Jesli tak, to Stano jest jednak krolem trollingu.

Cytat

Krzysztof Stanowski złożył podpisy w PKW. "Równo cztery miliony

Krzysztof Stanowski złożył w PKW podpisy pod swoją kandydaturą w wyborach prezydenckich. - Równo cztery miliony, zajęło mi to cztery dni - poinformował. Jak sam przyznał, jednym z największych wyzwań, jakie przed nim stoją, jest przekonanie ludzi, by na niego nie głosowali. Jego głównym celem jest bowiem udział w debacie prezydenckiej organizowanej przez TVP.

W piątek mija termin, w którym kandydaci na prezydenta mogą składać podpisy w Polskiej Komisji Wyborczej. Do grona osób, które dokonały tej formalności, dołączył dziennikarz Krzysztof Stanowski. 

- Równo cztery miliony, zajęło mi to cztery dni. Pobiliśmy rekord, żaden kandydat nawet się nie zbliżył do takiej liczby - poinformował.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-04-04/krzysztof-stanowski-zlozyl-podpisy-w-pkw-rowno-cztery-miliony/

4 minuty temu, Digger napisał(a):

To nie wiesz czy zebrał? Przecież podobno się znacie.

Tak twierdzi.

Spoiler

%-)

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

O jezusku, ladnie sie wywalies na tym :E Ja zebralem 5 lat temu 10 milionow podpisow w 1 dzien, tylko nie poszedlem ich skladac, bo zapomnialem ze jeszcze wtedy nie mialem 35 lat* :) @Camis odpocznij dzisiaj, bo cos sie przegrzales.

*musisz mi wierzyc, bo przeciez tak powiedzialem/napisalem.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Camis napisał(a):

PAP i Polsat? :rotfl2:

To, ze powazne firmy powielaja tak jawny trolling bez podania kontekstu to jedno, ale podawac to dalej jest przezabawne. Uwaga spoiler - z relacji dostarczania podpisow kartonow byla cala sciana, wniesli tylko 14 szt i otwarcie powiedzieli, ze reszta to atrapa. Mozecie krecic afere dalej. Albo lepiej tego nie ogladajcie, bo jeszcze ktos pomysli, ze dzisiaj mowil cokolwiek na serio.

11 minut temu, Kris194 napisał(a):

Niezły czarodziej, przez 4 dni przez całą dobę "zbierał" blisko 12 podpisów na sekundę :E

Czarodziej to Bartoszewicz i jego 250k. Za miesiac sie przekonamy czy bedzie mial chociaz 50k glosow w wyborach. Bo 200-250k to na bank nie bedzie - jak sie pomyle, skreslam @GordonLameman z listy ignorow i bede czytal namietnie jego wszystkie posty do poduszki przez miesiac.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liga_Morska_i_Rzeczna

Ponadto:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Morska_Wola

Osada, która miała być początkiem polskiej kolonii w Brazylii.

Ponadto starania kolonialne dotyczyły Madagaskaru i niewiele brakowało żeby je sfinalizować, a Stefan Szolc-Rogoziński w 1882 roku utworzył w Kamerunie polską kolonię, która przetrwała tylko 2 lata.

Także jakaś tam część prawdy w tym opisie jest, że Polska chciała brać udział w wyścigu kolonialnym. Tylko cel wystawy moim zdaniem nie jest niezbyt dobry.

575745_1wmark.jpg?v=1683177567&width=180

il_1140xN.5202761429_dxst.jpg

Powstanie Styczniowe zakończyło się klęską Polaków i dotkliwymi represjami. 

Represje wobec uczestników powstania 

Konfiskata majątków szlacheckich

Zsyłki na Syberię lub katorgi

Odbieranie praw miejskich miastom, które popierały powstanie

Kasacja klasztorów

Wysokie kontrybucje

Skazywanie na śmierć

Likwidacja autonomii Królestwa Polskiego 

Zniesiono autonomię Królestwa Polskiego i scalono je z Rosją

Uczyniono z Królestwa Polskiego zwykłą prowincję Rosji

Skąd u was taka nienawiść do Polski i Polaków towarzyszu ?

Równie dobrze dziś śląsk może ogłosić ze będzie brał udział w wyścigu zbrojeń albo wojnach handlowych

@Camis jak na to odpowiedz ? , jest domniemanie że  Stefan Niesiołowski korzystał z usług prostytutek podsuwanych mu przez biznesmenów tylko sąd uznał że były to prezenty od przedsiębiorców a nie łapówki , trzeba by zapoznać się z oryginalnym wyrokiem , przebiegiem sprawy i uzasadnieniem żeby rozwiać wątpliwości

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale Stanowski zrobił filmik o tym, że te zbieranie podpisów jest jedną wielką ściemą i że któryś kandydat, chyba Czaszkowski przyniósł puste pudła i palnął "MYLION!"

no to te 4 miliony jest bezpośrednim nawiązaniem do tego

@ryba

@jagular

Nie ma co drążyć tego Applowego offtopu. Co post to głębiej w nieporozumienie i się zrobi offtop na dwie podstrony. ;)

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB @TheMr.

Tu są przejrzyste tabelki kto zyska, kto straci.

Generalnie pod wybory zrobili prezent i zyskają niemal wszyscy przedsiębiorcy oprócz ryczałtowców z przychodami od >675k zł, którzy stracą.

https://businessinsider.com.pl/prawo/sejm-przyjal-zmiany-w-skladce-zdrowotnej-kto-zyska-kto-straci-wyliczenia/p9pgjcp  

5 godzin temu, Norrberrto napisał(a):

Skarbówka robi wszystko żeby zlikwidować albo chociaż ograniczyć ryczałt.

Niech najpierw wezmą się za szarą strefę. Kto trafił na majstra z fakturą niech pierwszy rzuci kamieniem :E

2 godziny temu, jagular napisał(a):

Teoria o tym, że jakoby Japco zarabia 10000000% na naiwnych klientach (ba, nie dość że naiwnych to jeszcze oczywiście debilach) jest bardzo naciągana.

Trochę to też wzięło się z tego, że kiedyś iPhony kosztowały drożej niż inne marki, a podzespoły miały mocno przeciętne. Wówczas nabijali kosmiczną marżę. 

Teraz tak już nie jest. Podzespoły z górnej półki, a cena jak inne flagowce.

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, ryba napisał(a):

Mozecie krecic afere dalej.

Jaką znów afere?, od bronienia Stanowskiego przydupasa pisiorów już ci bije. 

Wrzuciłem bo wyświetliło mi się na Onecie i tylko tam to przeczytałem, a większego researchu nie robiłem bo chwilowo walczę z awarią termy. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Digger napisał(a):

@ryba

To nie wiesz czy zebrał? Przecież podobno się znacie.

Nie znamy sie. Biorac pod uwage poruszenie ostatnich dni, to zakladam, ze realnie miedzy 150-200k zahaczyl, jakis niewielki procent z tego moze byc odrzucony. To tylko obrazuje, ze malo realne sa te wszystkie randomowe nonamy na czele z Bartoszewiczem, skoro Stano z takimi zasiegami i zaangazowaniem ludzi musial sie mocno starac zeby dobic jakas gorke ponad 100k. Koncowka list I-tury wyborow 2010/2015/2020

2010.png.5c21d1e871a3172d256ba75ce1687547.png

2015.png.042296a6361a5d479003b089bec8aa5f.png

2020.png.88ec43756612ba7ebe8030ef62ad63b9.png

4 minuty temu, Camis napisał(a):

Jaką znów afere?, od bronienia Stanowskiego przydupasa pisiorów już ci bije. 

Wrzuciłem bo wyświetliło mi się na Onecie i tylko tam to przeczytałem, a większego researchu nie robiłem bo chwilowo walczę z awarią termy. 

Napisalem Tobie wyzej. 5 lat temu zebralem 10 milionow podpisow. Ale poczekam, bo za 10 lat elekcyjnie bede krolem wszechpolski :E Istnieje zasadnicza roznica miedzy bronic kogos, a kreceniem beki z wiary w tak oczywisty trolling. Gdybym uparcie twierdzil, ze on zebral te 4mln podpisow w 4 dni - to by bylo bronienie jego osoby. Jak narazie, to Wy podajecie dalej takie informacje, bo ON powiedzial :D Czyli wychodzi na to, ze to jednak Ty go bronisz i wg wlasnych postow musisz byc pisiorowaty :E

Edytowane przez ryba
Opublikowano
2 godziny temu, jagular napisał(a):

Liczą w standardowy sposób liczenia profitu netto :) 

Można założyć że część wzrostu kosztów zostanie wchłonięte, ale nie ma co liczyć na całość. Nawet gdyby to było możliwe, nie byłoby rozsądne z punktu widzenia biznesu.

Ciekawe jest to, że Hujawaj czy Samsung za $1000 nie wywołuje takiego hejtu, co Nadgryziony Owoc za $1000....

Import do USA będzie odbywać się z Chin poprzez firmę w UK.  Cło dla importu z UK to tylko 10%, więc japkofony nie podrożeją tak bardzo.:boink:

Opublikowano (edytowane)

@nop

Jeszcze nie wiadomo na ile będą pilnować przestrzegania ceł. Być może w Twoim przykładzie firma z UK dostanie 100% cła za próbę ich obchodzenia ;) 

Gdzieś mi mignęła informacja, że elektronika ma być objęta 25% na wszystkie kraje. Jeśli to prawda, to Apple nigdzie się nie schowa.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Jak kiedyś przejdę na emeryturę to napiszę bardzo dokładnie o co mi chodzi z tymi korpo. Na razie ponieważ sam tkwię w tym w samym środku to nie mogę nic napisać. Powiem tylko ogólnie, że szykują wam taki świat w którym będziecie żyć jak w filmie Matrix. Będziecie myśleli, że to normalne życie, a w istocie będziecie dymani ze wszystkich możliwych stron. Bo jak pisałem wcześniej, że korpo zjadają krok po kroku całą mniejszą konkurencję to zapomniałem dodać, co jest szczególnie niebezpieczne, że one już tak naprawdę nawet między sobą nie konkurują tylko się dogadują. A malutki przykład macie z działki IT co się dzieje na rynku kart graficznych. Dlaczego to od niemal dekady AMD nie jest w stanie (nie chce?) pokonać nvidia :) Może dlatego, że ma lepsze CPU od Intela? Usiedli Panowie o których nie słyszeliście nigdy w życiu, ale którzy decydują,  na jakiejś wyspie i zrobili deal. Bo w sumie po co się męczyć jak można się nie męczyć? A wam wrzucą kolejny temat zastępczy w postaci LGBT, a wy będzie zapier... na etacie od 8 do 16 albo 6 do 14 albo w nocy i harować jak woły na taki świat jaki wam urządzą.

Nie ma już wolnego rynku. Nie ma żadnej wolności. Świat jest powoli zarządzany przez grupę może 100 osób, które niemal o wszystkim decydują. Możesz na tej drabinie być albo na samym dole albo zarządzać czyli poganiać batem podwładnych, możesz w końcu im doradzać jak pewne osoby stąd, ale wszystko się kręci już tylko wokoło korpo.

A do tego postu skłoniła mnie kolejna rzecz z mojej działki co wykombinowali. To jak się ludzi dyma żeby jak najwięcej wydali na największe g. to obecnie to przybiera już przemysłowe wymiary.

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

1. Ale on zarabia 100% z 160k, ja płacę składkę od obrotu, zarabiam może 10% z tego :E Składka pochłonie 50% moich zarobków bez wzrostu cen :) Składka zdrowotna wzrośnie 8 krotnie od obecnej. Bez szans by większość ryczałtów spinało się finansowo. Muszą ustalić progi. 

2. Czyli tyle samo ile mnie, chociaż tak jak wyżej, płacę kilkakrotnie więcej innych podatków. To chyba przerzucam sie na etat. 

Ja tam nie wiem, jak wam się to spina. Z moich wyliczeń zazwyczaj najlepiej wychodziła skala albo liniówka.

Tylko że ja działam głównie w sektorze 25% prowizji na marketplace i niewiele niższej w Google/Meta ads %-)

Swoją drogą, obecnie rentowność handlu na 10-12% to jest niezły wynik. Ostatnio mocno dokręcili śrubę.

Znajomy obsługuje jedną firmę, która ma miesięcznie obrotu ~1,40 mln, a realny zysk miesięczny dla właściciela wychodzi ~70 tysięcy.

Ja to mam ogólnie prosty podatek – idealnie 120 tys. netto rocznie i ani grosza więcej xD

Oficjalny zysk się najwyżej podwyższy, jak zejdę z preferencyjnych składek ZUS :hahaha:

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, hubio napisał(a):

A malutki przykład macie z działki IT co się dzieje na rynku kart graficznych. Dlaczego to od niemal dekady AMD nie jest w stanie (nie chce?) pokonać nvidia :) Może dlatego, że ma lepsze CPU od Intela? Usiedli Panowie o których nie słyszeliście nigdy w życiu, ale którzy decydują,  na jakiejś wyspie i zrobili deal. Bo w sumie po co się męczyć jak można się nie męczyć?

Wiekszej bzdury juz nie mogles napisac. Tu byla decydujaca wielkosc firm i wydatki na R&D i poklosie decydentow w firmach. AMD FX - klapa i zacofanie na lata - w bolach powstal Ryzen i gdyby nie upor pracownikow (a nie decyzje zarzadu), to Threadripper by nie powstal, a realnie na tych prockach AMD ma kosmiczne zyski per sztuka, nie na desktopowych prockach. GPU - glowny inzynier Raja, mowi to Tobie cos? Dopiero jak poszedl wpizdziet do Intela, to AMD odzylo. Intel go pogonil, to nabrali wiatru w zagle bardziej niz z nim. Ale spoko, badz wytrwaly w szukaniu teorii spiskowych wszedzie.

Co spowodowalo nagle, ze Intel pozowlil AMD miec lepsze procki na ich technologii x86, a wczesniej robil z nimi co chcial? Specjalnie stworzyli kijowego Pentium 4, zeby nagle wjechac na bialym koniu z Core 2 Duo i lepiej wygladac? Dlaczego Ryzen mogl zaczac krolowac? Intel im laskawie pozwoli, bo stwierdzili ze maja problemy produkcyjne i brak pomyslow na rozwoj? Core Ultra uposledzili, bo sie dogadali z AMD? Nvidia dostala przyzwolenie na chore ceny RTX5090 i zyski per/szt bo AMD to leniuszki i wystarcza im co maja?

@PiPoLiNiO dales sie wkrecic jak frajerek w wydawanie kasy i czasu na podmianki sprzetu, a to wsio wielki spisek zebys mial codziennie koncert swierszczy na dwa glosy :D

Edytowane przez ryba
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, voltq napisał(a):

Skąd u was taka nienawiść do Polski i Polaków towarzyszu ?

A się teraz pięknie wywaliłeś :D

To że Polski nie było na mapach nie oznacza, że narodowość Polaków również zginęła, zatem kto tu jest towarzyszem nienawidzącym Polski i Polaków uznając, że jak Polski nie było na mapie, to nie istniała jej tożsamość?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mondoleh

Stefan Szolc-Rogoziński wykupił wyspę, którą zasadniczo uczynił polskim terytorium. 

Tu masz trochę więcej

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2018/06/07/ten-polak-pokrzyzowal-imperialne-plany-bismarcka-dlaczego-nigdy-o-nim-nie-slyszales/

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1