Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@hwdp43Ja pierd... Te polityczne wysrywy w mediach społecznościowych to jest taki rak obecnych czasów, że szkoda komentować. 

Dziwne mamy czasy, kiedy nawet "poważna" polityka przenosi się do internetu i to w taki sposób. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Czy u nas jest już jak w Korei północnej? Mogę zrozumieć że pewne obiekty mogą mieć zakaz fotografowania ale pod tą ustawę w zasadzie można podpiąć wszystko.

https://biznes.interia.pl/finanse/news-zakaz-fotografowania-mon-wprost-grzywna-lub-wiezienie-za-tak,nId,7944690

Godzinę temu, zdunzdun napisał(a):

a pierd... Te polityczne wysrywy w mediach społecznościowych to jest taki rak obecnych czasów, że szkoda komentować. 

Dziwne mamy czasy, kiedy nawet "poważna" polityka przenosi się do internetu i to w taki sposób. 

dawno temu takimi czy innymi głupotami przestałem się przejmować i mam bekę z tego niezłą jak czasem trafię na takie tematy. I tobie radzę to po prostu olać bo nie ma sensu się tym przejmować i tak to nic nie zmieni, a dzięki temu będzie się zdrowszym niż przejmowanie się każdą głupotą.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
Godzinę temu, zdunzdun napisał(a):

Wieszanie banerów nazywasz poważną polityką? Smutne życie niektórzy tutaj muszą mieć.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Czy u nas jest już jak w Korei północnej? Mogę zrozumieć że pewne obiekty mogą mieć zakaz fotografowania ale pod tą ustawę w zasadzie można podpiąć wszystko.

https://biznes.interia.pl/finanse/news-zakaz-fotografowania-mon-wprost-grzywna-lub-wiezienie-za-tak,nId,7944690

Sprawca podlegać będzie także przepadkowi przedmiotu, który służył do nagrywania czy fotografowania, a więc aparatu czy telefonu i to niezależnie od własności danego przedmiotu. 

Takie absurdalne przepisy w czasach gdy dane można wysyłać prosto do chmury... Nasz MON to naprawdę żyje w średniowieczu.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, Kris194 napisał(a):

Sprawca podlegać będzie także przepadkowi przedmiotu, który służył do nagrywania czy fotografowania, a więc aparatu czy telefonu i to niezależnie od własności danego przedmiotu. 

Takie absurdalne przepisy w czasach gdy dane można wysyłać prosto do chmury... Nasz MON to naprawdę żyje w średniowieczu.

Straszak dla gigusiów dyskutantów-prowokatorów ulicznych zadym, którzy focą "bo chcom" vs stracą aparat = czy warto ryzykować (?).
Zawodowiec pstryknie zdalnie dronem i mu naskoczą.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Kris194 napisał(a):

4 minuty temu, blabla123 napisał(a):

W końcu na czele stoi jakiś chłop oderwany od pługa :E

To jest po to, zeby jeden z drugim sie kilka razy zastanowili, czy maja wolne 5-10k na kolejny sprzet. Sam fakt, ze to bedzie wykroczenie i jakies niewielkie konsekwencje, nie wszystkich odstrasza. Oby tylko to lepiej dzialalo, niz przepadek aut dla pijanych kierowcow.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mowa o zakazie fotografowania to jego celem jest nie ochrona wizerunku budynków, bo ta kto chce i tak sobie sfilmuje blyskawicznie, ale pracujących osób, pojazdów(rejestracji) itd.

Obecnie można legalnie stać i nagrywać wszystkich wchodzących/wjeżdżających i policji ani inne służby nie mają podstaw do zakazania tego ani zatrzymania. Tzn mogą o ile postawią zarzuty szpiegostwa, ale do tego sporo potrzeba - dowodów że nagrywający robi to w celu udostępnienia obcym służbom.

Przy okazji oberwie się i ludziom chcącym po prostu zrobić zdjęcie budynków przemysłowych czy mostów, wiaduktów czy zapór - sporo fotografów lubi takie tematy. 

Mamy czasy "przedwojenne" więc takie i pewnie i ostrzejsze zakazy będą wchodzić w życie.

@ryba używany tel robiący niezłe zdjęcia to poniżej 500 zł.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

To jest po to, zeby jeden z drugim sie kilka razy zastanowili, czy maja wolne 5-10k na kolejny sprzet.

Jestem pewien, że ruska agentura i wynajęte przez nią osoby się tym przejmą. Tak, to faktycznie będzie przeszkoda...

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Jestem pewien, że ruska agentura i wynajęte przez nią osoby się tym przejmą. Tak, to faktycznie będzie przeszkoda...

A ja jestem pewien, zeby wsrod rodzimych sebixow nie urodzil sie kolejny szlachetny audytor.

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@ryba używany tel robiący niezłe zdjęcia to poniżej 500 zł.

A kradziony jest za darmo, tylko chwila strachu... Pijany kierowca tez moze jechac "pozyczonym" autem, zeby nie ryzykowac swojego :E Jak ktos chce zrobic cos glupiego na spontanie, to to zrobi, a nie szuka rozwiazan najmniej przypalowych.

Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

A ja jestem pewien, zeby wsrod rodzimych sebixow nie urodzil sie kolejny szlachetny audytor.

Audytora widać i jest znany służbom, przy obecnych możliwościach fotograficznych powinieneś się martwić raczej o tych, których nie widać... O ile sam zakaz fotografowania ma sens w przypadku wnętrz budynków o tyle zakaz fotografowania z zewnątrz jest nieegzekwowalny.

Opublikowano (edytowane)

@Kris194 To tylko pokazuje że rolnicy to grupa z ujemnym IQ. Woleli kupić traktor bez gwarancji, z trudnym dostępem do części, bez serwisu, bez możliwości adaptacji, niż wybrać URSUSa albo traktory z Europy zachodniej. Mimo że na takie dostają dofinansowanie. Jak dla mnie powinni oddać te traktory i jeszcze zapłacić karę za złożenie fałszywych dokumentów na dofinansowanie - bo nie chce mi się wierzyć że pieniędzy z Unii nie użyli do nabycia traktora. 
A do tego głosowali na PiS przez te lata :E 

Edytowane przez TheMr.
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio oglądałem Polsat i był oczywiście wywiad z jakimś Rolnikiem:

"Łoo jery, przymrozki! plony słabe będą, wszystko musi zdrożeć... łojery jaki dramat."

Wiadomo... nie znam się na uprawie, ale człowiek słyszy to co roku, płaci coraz więcej za te warzywa i sie zastanawia kiedy Polska stała się tak okropnym środowiskiem do uprawy czegokolwiek?

I czy dało się to usprawnić za te miliony wyciągnięte z UE?

Edytowane przez Szambo
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Szambo napisał(a):

Ostatnio oglądałem Polsat i był oczywiście wywiad z jakimś Rolnikiem:

"Łoo jery, przymrozki! plony słabe będą, wszystko musi zdrożeć... łojery jaki dramat."

Wiadomo... nie znam się na uprawie, ale człowiek słyszy to co roku, płaci coraz więcej za te warzywa i sie zastanawia kiedy Polska stała się tak okropnym środowiskiem do uprawy czegokolwiek?

I czy dało się to usprawnić za te miliony wyciągnięte z UE?

Od momentu jak sie klimat zmienil na tyle, ze na wielkanoc mamy sniezyce. Jak ktos jest na tyle slepy, zeby zauwazyc zmiany na przestrzeni 20-30 lat, to nie zrozumie. Klimat =/= pogoda.

Nie, nie dalo sie tego usprawnic, bo bys musial wszystko wrzucic pod szklarnie. I jeszcze nikt nie opracowal systemu komunikacji z drzewkami, zeby wyblagac u nich coroczne negocjacje terminu startu sezonu.

Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Od momentu jak sie klimat zmienil na tyle, ze na wielkanoc mamy sniezyce. Jak ktos jest na tyle slepy, zeby zauwazyc zmiany na przestrzeni 20-30 lat, to nie zrozumie. Klimat =/= pogoda.

Nie, nie dalo sie tego usprawnic, bo bys musial wszystko wrzucic pod szklarnie. I jeszcze nikt nie opracowal systemu komunikacji z drzewkami, zeby wyblagac u nich coroczne negocjacje terminu startu sezonu.

Rozumiem, że w Niemczech jednak dużo lepszy klimat po uprawy niż u nas?

Tak ja oczywiście zdaje sobie sprawę, że zmienia się u nas klimat, ale od lat już jak się tak słucha Rolnika to wychodzi, że u nas to gorzej jak na Marsie.

Co roku... za zimno / za ciepło / za sucho / za mokro.

A jednak przydałoby się, żeby Rolnictwo w Polsce było w stanie wyżywić populację tego Kraju.

Opublikowano

Chyba malo uwazales na gegrze :E Jakbys ogladal dokladniej pogode, to jest "delikatna" roznica miedzy Przemyslem, a Szczecinem. Czasem nawet glupie 2-3*C moze spowodowac znaczace roznice w poziomie plonow. Ale chyba nalezysz do zbioru ludzi, ktorzy bagatelizuja zmiany globalnej temperatury - co to jest 1 stopien rocznie wiecej! To nic nie zmienia. Tiaa...jasne.

Taki maly hint, gdybys chcial sie doedukowac i poszukac zaleznosci - wplyw odleglosci duzych zbiornikow wodnych.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Z ogrodnictwa to wiem tyle ile 42 lata temu nauczyła mnie matka przy pracach na ogródku.

Nawet taki laik jak ja jednak wie, że co innego jak mróz przychodzi po ziemie, a co innego jak wszystko co rośnie "myśli" że jest już wiosna w lutym, do kwietnia już wyraźnie się rozbudzi, a tu nagle mróz np. na sam koniec kwietnia. 

I faktycznie, jakoś te cykle zima/wiosna/lato wyglądały trochę inaczej kiedyś. "Dziwnych" zim i wiosen było trochę, ale przez ostatnie kilkanaście lat jest jakby bardziej dziwnie.

Nie będę wchodził w tematy klimatyczne i też mam wśród znajomych rolników głosujących za pisem i nawet wyznających Jarka jako jedynego dobrego człowieka w polityce, który dba o Polskę. Nie podoba mi się też to co słyszę w przypadkiem usłyszanych rozmowach osób, które się szczycą tym, że przyczyniają się do trucia Polaków, bo dzięki temu stoi na podwórzu luksusowy Mercedesik i są wczasy co roku w egzotycznych krajach.

Ale te gadanie, że rolnikom to zawsze źle, bo za ciepło, bo za zimno, bo za sucho - no jednak jest  bez sensu. Szczególnie gdy mowa o np. o konkretnej suszy jaka kiedyś zdarzała się raz na dekadę czy dwie.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 2