Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zdunzdun napisał(a):

No niestety, dzisiejszy świat tak wygląda. Trudno jednak nie zauważyć marnego, a wręcz nierzadko ściekowego stylu tych rolek :E

Kłopot polega na dysonansie. One mają ściekowy styl dla... tych, do których NIE SĄ KIEROWANE (czyli działa tam, gdzie ma działać i na kogo ma działać).

Ostatnio rozmawiałem z pewnym gościem, który był w jednej z najgrubszych w pl firm cukierniczych. Rekiny rynku.
I mówił mi, że ichni dział marketingu to 10 osób. I każdy sektor ma swoją parę. Jest coś na poważnie do mediów, jest coś dla starych dziadów na FB, itd, itd. i jest "para" odpowiedzialna za TT i... wymóg rekrutacyjny - nie więcej, niż 22 rok życia. Po prostu. Dla gówniaków MUSI kreować gówniak, bo "dorosły boomer" - choćby i najbardziej rzutki, nie potrafi się przestawić (to jest poza percepcją) do "poziomu" nadawania / odbierania nastolatka czy dwudziestolatka. I tu widzę problem. Że celuje się w smarkaterię, mediami dla smarkatych, ale... jak znam życie, kampanie i sztaby, pewnie nie przez smarkatych. Więc zamysł dobry, ale efekt niekoniecznie musi mieć należyty wydźwięk. To są specyficzne media, dla specyficznej grupy i muszą być tworzone przez adekwatnie specyficznych twórców. Stary dziad nie trafi do łebasów. Nawet TikTokiem.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oni pierwsi powinni alaramować w kwestiach klimatu, a zamiast tego siedzą, narzekają i popierają denialistów zmian klimatycznych.

A co to za problem dla nich, jest susza to dostaną dopłaty, z głodu nie umrą :E

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Mali rolnicy mają drożej niż w markecie, więksi mają wywalone na bezpośrednią sprzedaż. Tyle wiesz :) 

Pośrednikiem między rolnikiem a klientem jest market. To on jest problemem? 

Ja kupuję i mam taniej a ofertę znalazłem na internecie tylko trzeba dojechać 10 km na zakupy

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, voltq napisał(a):

Ja kupuję i mam taniej a ofertę znalazłem na internecie tylko trzeba dojechać 10 km na zakupy

i cała zaoszczędzona kasa na warzywa zostanie zjedzona przez spalone paliwo. GGWP.

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, voltq napisał(a):

DOSŁOWNIE O TYM PISAŁEM

Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Chyba, że sugerujesz, żeby osobiście pojechać na jakąś wieś, znaleźć rolasa i spytać go, czy mi sprzeda 5 kg ziemniaków :E 

Teraz, offensive napisał(a):

Syn kolezanki mamy ma tak samo, tez znalazl w internecie i dojezdza po warzywa.

a córka moich znajomych studiuje prawo. Fajnie, że macie takie możliwości, dla mnie wyjazd z miasta to jest minimum 30min autem w jedną stronę :E Wystarczy, że i tak muszę zbaczać z drogi, by dojechać na rynek i przedzierać się między tłumami starszych pań.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

i cała zaoszczędzona kasa na warzywa zostanie zjedzona przez spalone paliwo. GGWP.

Codziennie nie jezdzisz na takie zakupy to raz, a dwa ze nawet przy tej samej cenie za produkt (u rolnika bez podatkow, a w sklepie z podatkami), to ponosisz ten dodatkowy koszt jak chcesz miec lepszy jakosciowo produkt. Ludzie w wiosek wcale a wcale nie jezdza "10km" na zakupy do wiekszej miejscowosci :E U mnie 3 rodziny grupowo przez jedna z nich kupuja jajka ze wsi - kwestia organizacji i minimalizowania kosztow.

Opublikowano

Moze ta corka to wlasnie z tym synem kolezanki mamy mieszka?
Zeby prawo studiowac to tylko warzywa od polskich rolnikow! ;) 

Smiechy smiechami, okej - w taka wersje moge uwierzyc. Sa jeszcze wioski gdzie po znajomosciach kupisz pyre czy cos innego TANIEJ niz w sklepie. Ale to sa sladowe ilosci i w 99% przypadkow idach do znajomych znajomych.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ryba napisał(a):

Codziennie nie jezdzisz na takie zakupy to raz

Raz w tygodniu robimy zakupy (rynek + market), więc taki wyjazd to godzina więcej tygodniowo, 4 godziny miesięcznie. 4 godziny miesięcznie to 48h rocznie, którego mi nikt nie odda.

a dwa ze nawet przy tej samej cenie za produkt (u rolnika bez podatkow, a w sklepie z podatkami), to ponosisz ten dodatkowy koszt jak chcesz miec lepszy jakosciowo produkt

już go ponoszę kupując na rynku (drogo jak w markecie, ale jakość lepsza).

udzie w wiosek wcale a wcale nie jezdza "10km" na zakupy do wiekszej miejscowosci

U mnie to 30 minut to nawet nie jest 6km w sobotę rano, może jak mieszkacie w powiatowym, to tak można to liczyć, ale nie w jednym z największych wojewódzkich miast, gdzie więcej czasu marnuje się w korkach niż na realnej jeździe.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Takie uroki mniejszych miast :) Ja kazalem Tobie mieszkac w duzym miescie? W druga strone tez moge narzekac, ze nie mam dobrego kina czy centrum handlowego pod nosem i musze dylac 60-110km, a to juz od pol godziny do prawie dwoch.

Opublikowano (edytowane)

Ten moment gdy szur zderza się z rzeczywistością i stwierdza to co wszyscy rozumni od dawna wiedzą. Amerykanie dosłownie przerabiają kilkaset lat historii w przyspieszonym tempie :E

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kris194 napisał(a):

Ten moment gdy szur zderza się z rzeczywistością i stwierdza to co wszyscy rozumni od dawna wiedzą. Amerykanie dosłownie przerabiają kilkaset lat historii w przyspieszonym tempie :E

Jeszcze momencik i beda wiedzieli co to znaczyl PRL u nas - drogo i brak towaru w sklepach :E

Opublikowano

Co do zakupu od rolników to przecież nie trzymają zbiorów, bo to koszty. Można coś kupić jak się bierze dużo w momencie zbioru i robi z tego przetwory.

Do tego rolnik ma tylko to co uprawia. Czyli raczej niewielki wybór.

Jajka to kiepski przykład bo zwykle są nawet droższe niż sklepowe. I tez trzeba by specjalnie jechać po jedną rzecz. Po to wymyślono supermarket by wszystko kupić w jednym miejscu. W tym warzywa i owoce których u nas się nie uprawia lub są sezonowe.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kolejna swietna okazja i szansa dla europy na rozwoj wlasnych systemow i oderwanie sie od obcego uzaleznienia

zastanawiam sie czy przeciwnicy Trumpa to po prostu antyeuropejskie bydlo ktore jedynie chce zebysmy nadal byli slaba i uzalezniona organizacja, najlepiej zalana przez przestepcow

Cytat

Lagarde chce, aby UE porzuciła Visa i MasterCard na rzecz własnej platformy

Christine Lagarde podkreśliła zależność Europy od zagranicznej infrastruktury płatności cyfrowych. Visa, MasterCard, PayPal i Alipay są kontrolowane przez amerykańskie lub chińskie firmy zauważyła, argumentując: Powinniśmy upewnić się, że istnieje europejska oferta.

https://www.businesstoday.in/world/us/story/march-to-independence-christine-lagarde-wants-eu-to-ditch-visa-mastercard-for-own-platform-470816-2025-04-05

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, VRman napisał(a):

Poprzednia prezydentura Bidona i to co odwalają od lat Demokraci kompletnie skompromitowała przeciwników Trumpa, w tym i polityków i media.

A co takiego odwalali w sumie? Ale tak realnie. Bo jak patrzę w dane gospodarcze z 2020-2024, to dość szybko wstało to po covidzie.

Zasadniczo... na co ludzie narzekają? Bo tak serio serio, to poza wzrostem cen po covidze – nie widzę nic szczególnego w rządach Demokratów.

W dużym skrócie GPT wypluł tak (taki tytuł, bo kazałem mu tylko porównywać dane makro i omijać polityczny bs).

image.png.ec9b3aaf6a790c763a8b95ff60c18aab.png

No i z tego, co mi dalej wypluwa, to widzę, że mieszkania są wszędzie teraz problemem.

image.png.55c98f6b793e2e02236a010719bbed26.png

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kubikolos napisał(a):

Kolejna swietna okazja i szansa dla europy na rozwoj wlasnych systemow i oderwanie sie od obcego uzaleznienia

zastanawiam sie czy przeciwnicy Trumpa to po prostu antyeuropejskie bydlo ktore jedynie chce zebysmy nadal byli slaba i uzalezniona organizacja, najlepiej zalana przez przestepcow

To co napisałeś to jakiś oksymoron, pierwsza część zaprzecza drugiej :E

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, kubikolos napisał(a):

https://www.businesstoday.in/world/us/story/march-to-independence-christine-lagarde-wants-eu-to-ditch-visa-mastercard-for-own-platform-470816-2025-04-05

Super, tylko to jest takie gadu gadu dla samego gadu gadu i popisu hasełkami "niepodległościowymi" w stylu "niech ktoś coś zrobi!".

Musiałaby powstać komercyjna, rozbudowana i przynosząca przez lata straty platforma. Już widzę jak miliarderzy i fundusze inwestycyjne rzucają się na to pod wpływem haseł patriotycznych :) To musiałoby po prostu mieć szanse na sukces komercyjny.

Realia są takie, że jesteśmy uzależnieni od USA: w zależności od sposobu obliczania, 42-70% kapitalizacji firm globalnie to firmy z USA. 

Edytowane przez jagular
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

no fajnie, dzieki za te realia, nie ma zadnej zasady ze musimy byc uzaleznieni na wieki wiekow

i z pewnoscia latwiej wyrwac sie z tego uzaleznienia majac wsparcie polityczne (wiec i morze eur) niz czekac az jakas firma sobie postanowi uratowac EU i zainwestowac XD

najlepiej nic nie robic i placic panom z US, brawo

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
41 minut temu, huudyy napisał(a):

Raz w tygodniu robimy zakupy (rynek + market), więc taki wyjazd to godzina więcej tygodniowo, 4 godziny miesięcznie. 4 godziny miesięcznie to 48h rocznie, którego mi nikt nie odda.

Wybacz, ale klasyczny trick "nawarstwienia" robi efekt. ;)
Gwarantuję, że wielokrotnie więcej w skali roku przeciętny Kowalski "przewala" na mniej istotne rzeczy,typu scrolowanie nieinteresujących go pierdół na kiblu. ;)

Opublikowano
19 minut temu, jagular napisał(a):

Musiałaby powstać komercyjna, rozbudowana i przynosząca przez lata straty platforma. Już widzę jak miliarderzy i fundusze inwestycyjne rzucają się na to pod wpływem haseł patriotycznych :) To musiałoby po prostu mieć szanse na sukces komercyjny.

Coś tam powstaje ale jeszcze wiele, wiele wody w Wiśle upłynie

https://bank.pl/wero-europejska-alternatywa-dla-systemow-platniczych-visa-i-mastercard/

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Tak to nie działa po pierwsze ja mam hybrydę wiec spalanie jest bardzo niskie , po drugie lepiej zjeść 100gram dobrego kotleta drobiowego niż 300g gówna które się tak nazywa , cena nie jest najważniejsza tylko jakość , nie wiem w jakim wieku wy jesteście ale ja jestem wychowany na marchewce która wyjmowałem z ziemi i ja od razu jadłem a mleko piłem bezpośrednio od wydojonej ręcznie krowy przesączane jedynie przez pieluchę , tego mleka z marketu bym nie ruszył bo to jest gówno o nazwie mleko 

3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Co do zakupu od rolników to przecież nie trzymają zbiorów, bo to koszty. Można coś kupić jak się bierze dużo w momencie zbioru i robi z tego przetwory.

Do tego rolnik ma tylko to co uprawia. Czyli raczej niewielki wybór.

Jajka to kiepski przykład bo zwykle są nawet droższe niż sklepowe. I tez trzeba by specjalnie jechać po jedną rzecz. Po to wymyślono supermarket by wszystko kupić w jednym miejscu. W tym warzywa i owoce których u nas się nie uprawia lub są sezonowe.

Za czasów mojej młodości było masę malutkich rolników którzy mieli np po kilka świń krów jakiś drób i z 15 hektarów pola i byli samowystarczalni i mogli spokojnie żywic miastowych ,  jedzenie bezpośrednio od takiej osoby miało wysoką jakość , dziś dzieki głownie UE zostało to całkowicie zniszczone i trują nas gównem z marketu

Najgorsze jest to ze masa młodych ludzi nie wie jak smakowało kiedyś jedzenie i myśli ze to Gowno z marketu jest dobre

1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@kubikolosi nie przeszkadza Ci że to inicjatywa europejskiego banku centralnego skupiająca banki niemieckie, francuskie, włoskie i hiszpańskie, mająca na celu ujednolicenie i scentralizowanie pewnych mechanizmów płatności i bankowych?

Jako zbity pionek leżący obok szachownicy masz na to jakiś wpływ ?

Edytowane przez voltq