Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Lypton wierzysz, ze deweloperzy tego nie ominą? :) Nie bądź naiwny... To są takie pieniądze, że będą za chwilę spółki matki, spółki córki i koszty będzie się tak wpisywać, żeby było ok. Papier wszystko przyjmie...

Jakby rząd chciał rzeczywiście coś zrobić to by wpuścił szerokimi drzwiami Chińczyków, dał im zerowe podatki żeby wybudowali nam miliony mieszkań :) Automatycznie ceny by spadły... W gospodarce rynkowej nic tak nie działa jak demonopolizacja, która akurat w dzisiejszym świecie powinna być głównym zadaniem każdego rządu..

Jaka różnica pomiędzy budową w Chinach a w Polsce? U mnie na osiedlu ocieplenie jednego bloku trwało uwaga: 5 miesięcy (!)... W Chinach jeden blok zbudują w ciągu 2 miesięcy :) Ale w PL to Panowie Wielcy Budowlańcy to się cenią... Praca od 8 do 16 z wieloma przerwami... Papieros w ustach, w kieszeni ukryte piwko, a jak było ciepło to przy tym ocieplaniu to 3 pracowało, a 2 się gapiło tzn. przepraszam - nadzorowało... :rotfl:W Chinach dzień i noc się buduje 24h/7...

Edytowane przez hubio
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ale co to ma do jawności cen mieszkań? 

BTW, spółki matki, spółki córki itp. to od dawna standard w developerce. Każde nowe osiedle to nowa spółka, oddziały generalnego wykonawstwa też często są oddzielnymi spółkami inwestora.

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

@Karro owszem mam dość, ale skoro przez 3 dekady Polacy z deweloperki wykańczają innych Polaków - mieszkańców to trzeba coś tu zrobić.

Najpierw to by trzeba popracować nad tym, że praca jest opodatkowana wyżej niż najem mieszkań lub zyski kapitałowe.

Chociaż i tak budowa wuchty mieszkań na tani najem to chyba jedyne wyjście.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, hubio napisał(a):

@Lypton wierzysz, ze deweloperzy tego nie ominą? :) Nie bądź naiwny... To są takie pieniądze, że będą za chwilę spółki matki, spółki córki i koszty będzie się tak wpisywać, żeby było ok. Papier wszystko przyjmie...

Jakby rząd chciał rzeczywiście coś zrobić to by wpuścił szerokimi drzwiami Chińczyków, dał im zerowe podatki żeby wybudowali nam miliony mieszkań :) Automatycznie ceny by spadły... W gospodarce rynkowej nic tak nie działa jak demonopolizacja, która akurat w dzisiejszym świecie powinna być głównym zadaniem każdego rządu..

Jaka różnica pomiędzy budową w Chinach a w Polsce? U mnie na osiedlu ocieplenie jednego bloku trwało uwaga: 5 miesięcy (!)... W Chinach jeden blok zbudują w ciągu 2 miesięcy :) Ale w PL to Panowie Wielcy Budowlańcy to się cenią... Praca od 8 do 16 z wieloma przerwami... Papieros w ustach, w kieszeni ukryte piwko, a jak było ciepło to przy tym ocieplaniu to 3 pracowało, a 2 się gapiło tzn. przepraszam - nadzorowało... :rotfl:W Chinach dzień i noc się buduje 24h/7...

Kojarzysz temat budowy autostrady przez Chińczyków? 

Czemu nie uczysz się na błędach? :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Och, w przeciwieństwie do Polaków, Chińczycy na pewno, na trylion procent, by w Polsce na deweloperce żadnych przekrętów nie zrobili. Ba, myślę że oni by dodawali co drugi blok mieszkalny za darmo do pakietu podczas Chińskiego Nowego Roku, w końcu standardy aliexpress można przenieść na wszystko. Wszystko by było takie kolorowe, obwieszone żółto-czerwonymi lampionami, a na każdym dachu byłby wykurw....y smok z żelbetonu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ziobro bezkarny, a inni wychodzą zza krat. Politycy PO mają dość. "Żałosne. Proszę to napisać"

Z aresztów wychodzą ci, którzy mieli być pierwszymi skazanymi z ekipy Prawa i Sprawiedliwości. A komisja śledcza ds. Pegasusa znów nie zdołała przesłuchać Zbigniewa Ziobry.

— Niemoc? To jest wkur.... Proszę to napisać. Nie tylko ja jestem wkur.... Żałosne — mówi Polityk Platformy Obywatelskiej. Nie każdy z obozu rządzącego psioczy na komisję śledczą ds. Pegasusa równie ostro, ale poczucie zawodu jest powszechne.

Ziobro po raz kolejny się nie stawia
Zbigniew Ziobro nie stawił się przed komisją śledczą ds. Pegasusa po raz szósty. Początkowo przedstawiał zwolnienia lekarskie, potem został doprowadzony przez policję, tylko że już po tym, jak komisja zakończyła posiedzenie. Sąd zmiażdżył potem ją za to, bo informacja o zatrzymaniu Ziobry dotarła do członków na tyle wcześnie, że poseł mógł być przesłuchany, choć z niewielkim opóźnieniem.

Teraz wezwano go po raz kolejny i znów się nie stawił. W ostatnich miesiącach mówił, że nie uznaje istnienia tej komisji śledczej, powołując się na decyzję Trybunału Konstytucyjnego pod wodzą Julii Przyłębskiej, który zakwestionował konstytucyjność uchwały ją powołującej. Komisja już podjęła decyzję o zwróceniu się do sądu o ukaranie Ziobry grzywną.

Z komisji śledczej uchodzi powietrze

Przed wyborami prezydenckimi Zbigniew Ziobro najpewniej nie zostanie przesłuchany przez komisję. Wiadomo, że z gonienia go nic nie wyjdzie, więc z komisji uchodzi powietrze.

— Wszyscy już tę komisję olali. Zbłaźnili się tak, że już bardziej nie można — twierdzi polityk PiS bliski Ziobrze. Dodaje, że "robić show tylko dla samego show jest teraz bez sensu".

— Ale przecież nie raz się je robi — wtrącam.

— Tak, ale ta komisja teraz to już nikogo nie interesuje. Już wystarczająco było cyrków na tej komisji, by jeszcze raz coś robić — odpowiada mój rozmówca.

Powszechne rozczarowanie komisją śledczą ds. Pegasusa
W PiS dziękują "koalicji 15 października" za to, że do komisji nie skierowano naprawdę wytrawnych polityków z warsztatem śledczym. Komisja jest już uznawana za niegroźną, więc w PiS czekają, aż samoczynnie obumrze.

— Do wyborów niech się już ta komisja nie zbiera, żeby nie zaliczyć jeszcze większych wpadek. Ludzie mają oczekiwanie, że rozliczymy PiS. Sam, jak widzą tę nieudolność, to mnie szlag trafia — irytuje się polityk PO z którym rozmawiam.

Kolejni aresztowani wychodzą zza krat
Zlekceważenie komisji śledczej przez Ziobrę to wisienka na torcie. Z aresztów powychodzili bowiem ludzie, którzy — wedle prokuratury — mieli pierwsi trafić na ławy oskarżonych. Michał Kuczmierowski wyszedł z aresztu w Wielkiej Brytanii. Marcin Romanowski przebywa na Węgrzech, a Interpol odmówił ścigania go czerwoną notą jako najgroźniejszego przestępcę.

https://www.newsweek.pl/polska/polityka/polityk-po-o-komisji-ds-pegasusa-niemoc-to-jest-wkur-zalosne/gbpv3ek

Edytowane przez Camis
Opublikowano
Cytat

Ważny zwrot w sprawie Binjamina Netanjahu. Chodzi o nakaz aresztowania

Izba Apelacyjna Międzynarodowego Trybunału Karnego w Hadze uchyliła nakazy aresztowania premiera Izraela Binjamina Netanjahu i byłego ministra obrony Joawa Galanta, wydane przez niższą izbę Trybunału w listopadzie — podał w czwartek dziennik "Jerusalem Post".

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wazny-zwrot-w-sprawie-binjamina-netanjahu-chodzi-o-nakaz-aresztowania/7crknm1

Cytat

Rafał Trzaskowski odpowiada na wyzwanie Szymona Hołowni. "Nie zamierzam się spierać"

Rafał Trzaskowski oświadczył, że nie weźmie udziału w debacie, do której zaprosił go Szymon Hołownia. — Nie zamierzam się spierać z przyjaciółmi — oznajmił w czwartek kandydat Koalicji Obywatelskiej na prezydenta.

https://wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/szymon-holownia-zaprosil-rafala-trzaskowski-na-debate-jest-odpowiedz/nf5q5dy

Cytat

Chiny mają nowy plan wymierzony w USA. Chcą zawiązać zaskakujący sojusz

Chiny oferują Kanadzie stworzenie partnerstwa przeciwko agresywnym działaniom USA – podała agencja The Canadian Press, powołując się na ambasadora Chin w Ottawie. Wang Di powiedział w wywiadzie udzielonym agencji, że Pekin chce uniknąć powrotu "do prawa dżungli".

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/chiny-maja-nowy-plan-wymierzony-w-usa-chca-zawiazac-zaskakujacy-sojusz/38gtc37

Cytat

Rafał Trzaskowski traci głosy. Nowy sondaż prezydencki

Kandydat Koalicji Obywatelskiej Rafał Trzaskowski pozostaje liderem sondaży. W najnowszym badaniu, przeprowadzonym przez Opinia24 dla TVN24, obecny prezydent Warszawy może liczyć na 32 proc. głosów. Za nim, na podium, Karol Nawrocki, kandydat obywatelski popierany przez Prawo i Sprawiedliwość oraz lider Konfederacji Sławomir Mentzen.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rafal-trzaskowski-traci-poparcie-nowy-sondaz-prezydencki/mdedztd

• Like 1
Opublikowano

Tak powracając jeszcze do zakazu fotografowania. Ta ustawa to jeszcze większy bubel niż się może wydawać. Nie tyle co przez to może mieć problemy zwykły obywatel ale i zagraniczny turysta. Kto będzie latał dookoła każdego budynku czy innego obiektu i sprawdzał czy może go fotografować.

Jakby się tak zastanowić to policja będzie mieć teraz pełne ręce roboty. Szczególnie w mieście i w myśl tej ustawy powinna każdemu sprawdzać telefony czy robi lub robił zdjęcia takim obiektom.

https://www.o2.pl/turystyka/niemcy-ostrzegaja-przed-podroza-do-polski-wszystko-przez-nowy-zakaz-7149585012841056a

Opublikowano
5 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Tak powracając jeszcze do zakazu fotografowania. Ta ustawa to jeszcze większy bubel niż się może wydawać. Nie tyle co przez to może mieć problemy zwykły obywatel ale i zagraniczny turysta. Kto będzie latał dookoła każdego budynku czy innego obiektu i sprawdzał czy może go fotografować.

Jakby się tak zastanowić to policja będzie mieć teraz pełne ręce roboty. Szczególnie w mieście i w myśl tej ustawy powinna każdemu sprawdzać telefony czy robi lub robił zdjęcia takim obiektom.

https://www.o2.pl/turystyka/niemcy-ostrzegaja-przed-podroza-do-polski-wszystko-przez-nowy-zakaz-7149585012841056a

Byłeś kiedyś za granicą? :) 

• Upvote 1
Opublikowano

@sabaru128 nikt nie będzie musiał biegać dookoła obiektów i sprawdzać czy jest objęty zakazem czy nie.

Cytat

§ 3. 1. Tablice ze znakiem zakazu fotografowania umieszcza się w miejscach widocznych: 
1) na ogrodzeniach obiektów w odstępach nie większych niż 300 m, gdy zakaz dotyczy całego terenu, na którym znajdują się obiekty oraz ruchomości, w szczególności przy bramach wjazdowych oraz wejściach do obiektu, lub 
2) bezpośrednio na obiekcie (na elementach konstrukcyjnych), w szczególności od frontu budynku przy wejściu głównym, w liczbie dostosowanej do jego powierzchni lub kubatury, gdy zakaz dotyczy tylko tego obiektu; 
3) na ruchomości.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, voltq napisał(a):

Dla Tuska lepiej żeby nie wygrał Trzaskowski bo będzie miał na kogo zwalić brak realizacji swoich 100 konkretów itd

Wtedy będą winne plamy na księżycu :E 

Wymówka zawsze się znajdzie ważne, żeby zakneblować wszystkie nie przejęte media

Opublikowano

Jakich afer? Osoby głosujące na PiS nie wierzą w żadne afery i nie uwierzą, choćby dostały dowody do ręki. Jest to rodzaj fanatyzmu, pełnego oddania dla partii. Ważne, że pieniążki dali, a reszta nie ma znaczenia. No i przecież na zdrajcę Tuska nie będą głosować, więc już nie mają na kogo, bo nawet nie wiedzą, że inne partie istnieją.

• Like 1
  • Upvote 9