Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, nie świadczy o udziale w nich. Ale o wiedzy raczej tak

Tak zakładam, bo sam miałem takiego kolegę,

Ale Gordon, to nadal Twoje przypuszczenia na podstawie "bo miales takiego kolege". Czesto piszesz o faktach, dowodach, rzeczowej dyskusji popartej tym a sam co teraz robisz? :)
Poki co - to zwykly dowód anegdotyczny, to tylko Twoje spekulacje i wyobraznia poparta Twoja przeszloscia. Sorki ale zaczynasz wyciagac wnioski jak kolega chuudy :)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, eNeSik napisał(a):

[...]
Ja tam wole Pana Karola bo i przywalic umie i zadbac o wlasne interesy. Biorac pod uwage ilosc oskarzen ktore na nim ciaza - udalo mu sie tak dobrze je ukryc i wywinac sie z nich, ze jestem pelen podziwu. 

[...]
Dziekuje za uwage i szczęść Boże :E 

Czyli oszukiwać sprytnie w tygodniu, może w bonusie komuś przywalić, a w niedzielę do kościółka i alleluja zbawienie pewne. Aż serce rośnie!

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, huudyy napisał(a):

to będzie chyba mój ostatni post dzisiaj w tym temacie, bo nie mam siły już wojować z ludźmi, których nie przekonam.

Piszę to do @voltq @Umpero @crush @musichunter1x @Fenrir_14 @eNeSik i wielu innych, którym obrona neonazisty przez Pana Nawrockiego chyba nie przeszkadza.

Pochodzę z Wielkopolski, moja rodzina większość swojej znanej wielopokoleniowej historii spędziła w okolicach miasta Koło, głównie w wioskach dookoła. Wiecie co znajdowało się w odległości ledwo nastu kilometrów od tej miejscowości? 

Kulmhof. Chełmno nad Nerem. 

Jeden z największych obozów śmierci w tej części Europy w czasie drugiej wojny światowej. Moja rodzina ze względu na swoje Polskie korzenie, tradycje narodowe była również częściowo wysłana, a następnie zgładzona w tym obozie. W obozie, do którego co roku na wakacjach mogłem podjeżdżać rowerem i odczytywać nazwiska mi znane z opowieści, jak i życia codziennego - w końcu tam ginęli również Polacy, a nie sami żydzi jak niektórzy twierdzą.

Zostawiam wam na epilogu tej historii moje zdjęcie, które zrobiłem tam na wycieczce objazdowej z przyjaciółmi z zachodu, by im unaocznić skalę okrucieństwa nazistów. Teraz, naziści w teorii nie istnieją, ale jak widać, w dalszym ciągu są ludzie, którzy chcieliby podążać tym tropem, którzy nie mają oporów wyprzeć się swojej polskości. A wy temu człowiekowi, który poświadczył za takiego neonazistę  z uśmiechem na twarzach oddaliście najwyżej piastowane stanowisko w tym kraju.

IMG_3985.thumb.JPG.8ef9f6754fe44fe19297fb5ff4d3dd39.JPG

Ale zrozum, że to nie Nawrocki jest nazistą, tylko jakis tam typek. Nawrockiemu sie zarzuca jakby sam conajmniej miał ołtarzyk hitlera pod łóżkiem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, hubio napisał(a):

W sobotę wyczytałem, że aresztowano za wyłudzenia podatku VAT... I uwaga: WSZYSTKIM sąd dał kaucje po śmieszne 100000zł... I taki przedsiębiorca jak ja zaczyna się zastanawiać - co jest znów k. nie tak... Bandyci okradają nas z naszych pieniędzy bo to są w istocie pieniądze podatników. Mają pewno miliony na kontach, a człowiek nie wie jak zapłacić 3500zł dopłaty za zeszły rok do składki zdrowotnej... Za czasów PiS pamiętam, że wszyscy dostawali areszty za VAT... Czyli co? Znów opłaca się kraść?????

https://www.money.pl/podatki/wielka-akcja-cbsp-w-olsztynie-zatrzymano-osmiu-przedsiebiorcow-7162405310384832a.html

Kaucja jest poręczeniem, a nie karą - do ewentualnego zwrotu lub pobrania na poczet ewentualnej kary. Tak samo areszt nie jest karą, a środkiem zapobiegawczym przed mataczeniem w śledztwie. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

@GordonLameman nic się nie stało. 

Rywalizacja i konfrontacja z innymi daje duży ogląd na to jacy są ludzie i do czego są zdolni. I jacy sami jesteśmy, szczególnie w kryzysowych sytuacjach 😀 ile tak naprawdę jesteś w stanie dać. świetnie też uczy pokory 😀 poznasz też wielu ludzi, w **uj różnych od siebie. 

Z drugiej strony łamie wiele schematów wg których wiele osób chce abyś żył. 

Polecam naprawdę, sporty kontaktowe i dynamiczne to świetna sprawa. Oczywiście zależnie od charakteru ale uważam że świetnie też mental rozwijają. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@GordonLameman nigdzie nie wartościowałem stopnia potepienia gangusów, po co mi to teraz wmawiasz? Zachowaj swoją interpretację dla siebie skoro ma pasować tylko tobie. Nie musisz się nią ze mną dzielić. 

Napisałem wyraźnie, uważam że był i jest słabym człowiekiem. Dał się kupić wielokrotnie, różnym ludziom. To czyni go słabym i niewartym szacunku. 

On bardzo lubi każdemu coś wmawiać, bo zawsze musi mieć rację :)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Ale Gordon, to nadal Twoje przypuszczenia na podstawie "bo miales takiego kolege". Czesto piszesz o faktach, dowodach, rzeczowej dyskusji popartej tym a sam co teraz robisz? :)
Poki co - to zwykly dowód anegdotyczny, to tylko Twoje spekulacje i wyobraznia poparta Twoja przeszloscia. Sorki ale zaczynasz wyciagac wnioski jak kolega chuudy :)

No, jest to przekonanie oparte o doświadczenie. Nawet sędzia sądzi na podstawie doświadczenia życiowego. 

Gość się w ogóle nie odciął od niego. A przecież powinien :) 

Wiec to jest dla mnie kolejny dowód na to, że coś śmierdzi.

• Haha 1
Opublikowano

Inny ciekawy komentarz juz na styku Tusk-Kaczynski

Cytat

Wypromowanie Dudy było mocnym zagraniem ale wyciągnięcie z kapelusza Nawrockiego i wygranie wyborów pomimo braku subwencji to coś co naprawdę ciężko będzie przebić.

Kaczyński jest o co najmniej jeden level wyżej niż Tuski i inne Millery jeżeli chodzi o intuicję polityczną.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@GordonLameman nic się nie stało. 

Rywalizacja i konfrontacja z innymi daje duży ogląd na to jacy są ludzie i do czego są zdolni. I jacy sami jesteśmy, szczególnie w kryzysowych sytuacjach 😀 ile tak naprawdę jesteś w stanie dać. świetnie też uczy pokory 😀 poznasz też wielu ludzi, w **uj różnych od siebie. 

Z drugiej strony łamie wiele schematów wg których wiele osób chce abyś żył. 

Polecam naprawdę, sporty kontaktowe i dynamiczne to świetna sprawa. Oczywiście zależnie od charakteru ale uważam że świetnie też mental rozwijają. 

Nie za bardzo mogę. Byłem kiedyś na treningu BJJ ze szwagrem, ale to zbyt kontuzjogenne. Nie mogę ciągle przychodzić z obitą mordą na spotkania :E 

Opublikowano
5 minut temu, Lypton napisał(a):

Kaucja jest poręczeniem, a nie karą - do ewentualnego zwrotu lub pobrania na poczet ewentualnej kary. Tak samo areszt nie jest karą, a środkiem zapobiegawczym przed mataczeniem w śledztwie. 

Jestem prawnikiem i doskonale wiem o tym. Tym nie mniej psychologicznie oba środki to przepaść pod każdym względem. I dodatkowo tak zamożni ludzie mogą uciec z Europy.

• Like 1
Opublikowano

Odpaliłem na dosłownie minutę TV republika :E 

I dowiedziałem się dla czego tylu młodych 18-29 Polaków z wiosek zagłosowało na Nawrockiego :E 

"Lepiej dostać w lesie w morde niż głosować na Platformę" :fuck:

Mają swojego idola, z którym mogą się utożsamić. A Trzask to wiadomo taki bezpłciowy przecież :E 

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, eNeSik napisał(a):

Po co mnie oznaczasz? Po co wlaczasz watek neonazisty w rozmowie ze mna skoro juz napisalem - nie wypowiadam sie w kwestii, w ktorej nie mam zdania lub wiedzy i w sumie nie interesuje mnie to.

Przecież wyjaśniłem, dlaczego Cię oznaczyłem - ponieważ widocznie nie przeszkadza Ci fakt, za kim Pan Nawrocki się wstawił w swojej przeszłości (tu jest Twój post w którym na pewno byłeś świadomy tego wydarzenia): 

Godzinę temu, eNeSik napisał(a):

Ja tam wole Pana Karola bo i przywalic umie i zadbac o wlasne interesy. Biorac pod uwage ilosc oskarzen ktore na nim ciaza - udalo mu sie tak dobrze je ukryc i wywinac sie z nich, ze jestem pelen podziwu. Jesli wlozy w swoja nowa prace choc 10% tej energii i sprytu - bedzie dobrze :)
Dla mnie, zwyklego obywatela - bedzie wazne to, co bedzie a nie to, co bylo. Nie interesuje mnie jego przeszlosc. Jesli cos ma na sumieniu i znajda sie dowody - to zostanie rozliczony

Dla mnie to co zrobił pan Nawrocki jest niewytłumaczalne i automatycznie skreśla go w moich oczach jako człowieka wiarygodnego.

Cała reszta zastrzeżeń/oskarżeń dookoła niego jest tylko dodatkiem.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie będę Ci tego teraz tłumaczył bo i tak tego nie zrozumiesz, akurat tego jestem pewien 😀 a zakres i poziom twojego rozumowania jest mi akurat zupełnie obojętny, także wybacz 😀

Mimo wszystko bardzo bym chciał spróbować.

37 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Eh, nie mam co pisać, bo dalej nic nie zrozumiałeś z mojej postawy... Ludzie wpadają w nazizm nie tylko z jego uwielbienia, lecz również z nienawiści do innych grup, prostactwa i kiepskiego otoczenia, które nie przekieruje tej energii.

ja mam naprawdę głęboko w poważaniu czyjeś motywacje, tu jest prosta piłka - popierasz tą ideologię czy nie? Tatuując się dość jednoznacznie określa się odpowiedź na to pytanie.

29 minut temu, crush napisał(a):

Przeszkadza. Ja na tego wsiura nie głosowałem.

jeśli nie głosowałeś ani w pierwszej, ani w drugiej to zwracam honor.

28 minut temu, voltq napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak neonazista jest po prostu nazista i ideologia nazistowska 

traktuję określenie neonazista jako człowiek, który w aktualnych czasach wyznaje tą ideologię.

28 minut temu, voltq napisał(a):

W obozach byli mordowani głownie obywatele Polscy wyznania mojżeszowego których można nazwać żydami

Niemcy czy Sowieci mordowali Polaków strzałem w głowę , a Ukraińcy zasłynęli z niesamowitego bestialstwa i torturowania ludzi

moja rodzina z dziada pradziada to katolicy, wpisani do ksiąg parafialnych (tak odtwarzaliśmy drzewo genealogiczne). Wyciąganie teraz akcji UPA czy Sowietów nie wnosi nic do wątku.

12 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Ale zrozum, że to nie Nawrocki jest nazistą, tylko jakis tam typek. Nawrockiemu sie zarzuca jakby sam conajmniej miał ołtarzyk hitlera pod łóżkiem

a gdzie ja pisałem, że Nawrocki to nazista? Wielokrotnie i głośno podkreślałem, że poręczył za takiego. Człowiek, który jest prezesem Insytutu PAMIĘCI NARODOWEJ.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, jest to przekonanie oparte o doświadczenie. Nawet sędzia sądzi na podstawie doświadczenia życiowego. 

Gość się w ogóle nie odciął od niego. A przecież powinien :) 

Wiec to jest dla mnie kolejny dowód na to, że coś śmierdzi.

Bylem przekonany, ze sędzia sadzi na podstawie litery prawa a co najwyzej - moze sie nieznacznie wspomoc doswiadczeniem (choc nie powinien)
Ale moze moje postrzeganie swiata jest zbyt idylliczne :E 

Co do odciecia sie od goscia - to tylko Twoje zdanie zgodne z Twoim przekonaniem. Nie kazdy musi postepowac tak jak Ty
I dobrze, ze to tylko kolejny Twoj dowod. Bo widzac co uwazasz za dowody i to, jak postrzegasz sędziów i ich prace - dobrze, ze to nie Ty zbierasz i analizujesz dowody a na koncu - wydajesz wyrok

A ja tak narzekalem na polskie sądownictwo :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Mówiłem mojej mamie psychofance PO jak tylko wzięli Brozskę , że tak cała deregulacja to wielka ściema , a po wyborach temat kompletnie zniknie i wszyscy o nim zapomną to mi nie wierzyła .... :E 

Część tej deregulacji już przeszło, kolejna część pewnie w następnych miesiącach, także o jakim znikaniu mówimy? 

https://www.money.pl/gospodarka/ustawa-deregulacyjna-w-sejmie-poslowie-zadecydowali-7149166357355040a.html

Dodatkowo - “Podczas spotkania przedstawiono raport z prac nad uproszeniem przepisów. Z blisko 260 zgłoszonych przez stronę społeczną postulatów 202 przekazane zostały stronie rządowej. Z tej liczby rozpatrzonych zostało już 197 propozycji, a 122 przyjęto do realizacji.”

To są potężne ilości dokumentacji. 

• Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Bylem przekonany, ze sędzia sadzi na podstawie litery prawa a co najwyzej - moze sie nieznacznie wspomoc doswiadczeniem (choc nie powinien)
Ale moze moje postrzeganie swiata jest zbyt idylliczne :E 

Co do odciecia sie od goscia - to tylko Twoje zdanie zgodne z Twoim przekonaniem. Nie kazdy musi postepowac tak jak Ty
I dobrze, ze to tylko kolejny Twoj dowod. Bo widzac co uwazasz za dowody i to, jak postrzegasz sędziów i ich prace - dobrze, ze to nie Ty zbierasz i analizujesz dowody a na koncu - wydajesz wyrok

A ja tak narzekalem na polskie sądownictwo :E 

Ech. 

no, nie jesteś ani obiektywny w tej kwestii, ani też konstruktywny.

Napisalem dlaczego mam takie przekonanie. Do tej pory zawsze się wszyscy odcinali od takich znajomości. W przypadku Nawrockiego wystarczyło użyć swoich mediów do kreowania swojej narracji. 

Ja zdjęć z neonazistami nie mam. Nie poręczyłem na żadnego. Nie okpiłem starca na mieszkanie. 
Uważam, że nie powinien być w ogóle kandydatem. 

Bo jednak od prezydenta wymagam pewnej nieskazitelności charakteru. Widocznie Ty i wyborcy PiS/Konfy tego nie wymagacie. :) 

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ech. 

no, nie jesteś ani obiektywny w tej kwestii, ani też konstruktywny.

Napisalem dlaczego mam takie przekonanie. Do tej pory zawsze się wszyscy odcinali od takich znajomości. W przypadku Nawrockiego wystarczyło użyć swoich mediów do kreowania swojej narracji. 

Ja zdjęć z neonazistami nie mam. Nie poręczyłem na żadnego. Nie okpiłem starca na mieszkanie. 
Uważam, że nie powinien być w ogóle kandydatem. 

Bo jednak od prezydenta wymagam pewnej nieskazitelności charakteru. Widocznie Ty i wyborcy PiS/Konfy tego nie wymagacie. :) 

Jestem obiektywny, rozumiem Ciebie i Twoj tok rozumowania ale sie z nim personalnie - nie zgadzam.

Poniewaz ja nie oceniam ludzi i nie wydaje "wyroków" przez pryzmat wlasnych doswiadczen, na podstawie dowodow anegdotycznych tak jak Ty
A czy jestem konstruktywny? Coz ja moge konstruktywnego Tobie napisac skoro jestes czlowiekiem ktory ocenia innych na podstawie wlasnej osoby i swoich przezyc. A jako dowody - stosuje dowod anegdotyczny. Tutaj nawet nie ma jak dyskutowac z Tobą i budowac cokolwiek konstruktywnego. I tak jak niejednokrotnie widze argumenty u Ciebie, cos namacalnego, rzeczowego tak tutaj - dyskusja nie ma sensu bo nie moge dyskutowac z Twoja przeszloscia, doswiadczeniem i zdaniem wyrobionym na ich podstawie :) 

• Like 1
Opublikowano

Ja to mam w sumie gdzieś czy prezydent jest z PO czy z PiSu, obu partii nie znoszę. Jedyne co mnie uwiera to fakt, że prezydentem jest gangus, który publicznie przyznał się do popełnienia przestępstwa i nie widział w tym niczego złego. Nie rozumiem dlaczego kaczka nie wystawił kogoś kulturalnego, jak np. Duda. Mogli też zostawić nawrockiego i opowiedzieć historyjkę o tym, że to wszystko były błędy młodości i że pomimo ciężkiego startu zaszedł tak daleko. Niestety w obecnej sytuacji prezydent będzie szkodliwy dla młodzieży bo wybranie jego osoby normalizuje przemoc. Kto będzie większym autorytetem dla Adasia w szkole? Pani mówiąca, że nie wolno bić kolegów czy prezydent? 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, aerial napisał(a):

Jeszcze tak się zastanawiałem, przy złożeniu że koalicja w jakiejś formie się utrzyma 2.5 roku do końca kadencji:

Co może zrobić Tusk żeby to jeszcze jakoś odratować, tzn nie wtopić następnych wyborów. Czy coś takiego w ogóle jest możliwe.

Zacząć rozliczenia na poważnie, i czekać aż Nawrocki zacznie ułaskawiać na potęgę?

Jest możliwe. Zacząć rozliczenia na poważnie, z aresztami tymczasowymi też, ale przede wszystkim zacząć coś robić w branży rządzenia. Spacyfikować PSL groźbą podania rządu do dymisji jest jakimś jednym z pomysłów. Tusk ciekawie by też wpłynął na sytuację PO, gdyby zrezygnował. Nie wiadomo czy PO jest w stanie przetrwać bez Tuska, ale z nim nie jest.

• Like 1
Opublikowano

Jestem obiektywny, rozumiem Ciebie i Twoj tok rozumowania ale sie z nim personalnie - nie zgadzam.

Poniewaz ja nie oceniam ludzi i nie wydaje "wyroków" przez pryzmat wlasnych doswiadczen, na podstawie dowodow anegdotycznych tak jak Ty
A czy jestem konstruktywny? Coz ja moge konstruktywnego Tobie napisac skoro jestes czlowiekiem ktory ocenia innych na podstawie wlasnej osoby i swoich przezyc. A jako dowody - stosuje dowod anegdotyczny. Tutaj nawet nie ma jak dyskutowac z Tobą i budowac cokolwiek konstruktywnego. I tak jak niejednokrotnie widze argumenty u Ciebie, cos namacalnego, rzeczowego tak tutaj - dyskusja nie ma sensu bo nie moge dyskutowac z Twoja przeszloscia, doswiadczeniem i zdaniem wyrobionym na ich podstawie :) 

A czemu dyskusja oparta o doświadczenie nie miałaby być konstruktywna? 

Skoro znajomość z buu czy neonazistą została wykazana obiektywnie to czy nie oczekujesz odcięcia się od nich przez kandydata na prezydenta? Czy to niepotrzebne Twoim zdaniem? To nie były przypadkowe zdjęcia. 

Ja całkiem konstruktywnie uważam, że powinien się odciąć. I na podstawie mojej wiedzy oraz moich doświadczeń uważam, że Nawrocki wiedział o nich więcej niż przyzna. 

A ty co uważasz w tej kwestii? Bo nie kwapisz się napisać. 

Czy powinniśmy oczekiwać od kandydata na prezydenta odcięcia się od gangsterskich znajomości?

• Upvote 2