Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Vulc napisał(a):

Tak, jest folia na ekranie. FW wrzucony zanim w ogóle zacząłem się bawić z ustawieniami. ;) Co do błyszczącej powłoki, mi ewentualne odbicia nie będą przeszkadzać, jestem nocnym typkiem, nawet w dzień zasłaniam okna do grania. :E 

Od kiedy mam OLED to też zasłaniam, wolę to niż walić jasnością po oczach jak kiedyś... Zresztą nawet 500-700 nitów nie pokona mocnego słońca latem, zawsze obraz będzie gorszy bo powłoka tego nie ogarnie. 

Opublikowano (edytowane)

Na 99% zostawiam sobie tego AOC Agona. 

Wczoraj po dlugiej walce (instalacja Win11, HDR calibration, mnostwo zabawy z roznymi ustawieniami w monitorze/grze) udalo mi sie uzyskac BARDZO zadowalajacy efekt - trzeba po prostu dlugo nad tym posiedziec i ustawic totalnie pod siebie. Sporo tez siedzialem w panelu Nvidii i grzebalem w roznych opcjach, nie do konca sam wiem jak, ale metoda prob i bledow udalo mi sie zredukowac migotanie do poziomu ekranow wczytywania w grach, poza tym praktycznie nie wystepuje. 

Wlaczylem na chwile starego IPSa - no nie da sie juz wrocic do tego co bylo, OLED to jest inny poziom, szok na poziomie obejrzenia pierwszego Avatara w 3D w kinie. 

Ten AOC z QD-OLED naprawde rewelacyjnie sie spisuje, jesli chcecie dobry monitor bez wydawania wielkiej kasy, bierzcie bez zastanawiania. W pakiecie 3 lata gwarancji na wypalanie pikseli. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 4
Opublikowano

No to jest AOC WOLED :E 

1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Dlatego kupilem na Amazonie, jakby co odsylam hahahaha :D

Ja ostatecznie przeżyję bez gwarancji, bo dałem 2700 zł więc rozkładając na 3 lata to mnie nie boli. 

Opublikowano
9 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

nie wiem jaką masz wersje cp2077, u mnie najnowsza i jest tylko 1 tryb hdr, kiesyś były 3, hdrscrgb, hdr10 i jeszcze jeeden specjalnie dla samsunga s8 , ale to potem usuneli widać, przy czym hdrscrgb był najgorszy 

W najnowszej wersji cp2077 nadal masz scRGB do wyboru, ale musisz wyłączyć Framegen i zrestartować grę. 

Screenshot2025-02-06090402.thumb.png.8850217ce5ce6cb3a9baefcfd963eb5c.png

Oba tryby to HDR10, komunikacja z monitorem się nie zmienia. Zmienia się sposób i precyzja liczenia koloru po stronie gry. scRGB jest trybem wyższej precyzji (16 bit na kanał). Masz w moim poprzednim poście linka gdzie autor SpecialK (https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Special_K) opisał różnicę, a nie jakiś random z internetu.

U mnie oba te tryby wyglądają praktycznie identycznie. I tak chyba powinno być, bo wyższa precyzja nie wyczaruje nowych kolorów, najwyżej banding się zmniejszy. 

Nie neguję tego, że w jednych grach HDR wygląda lepiej niż w innych, ale to nie dlatego, że OSD Afterbrunera jest wyblakłe. Nakładka OSD pewnie raz się łapie na transformację PQ a raz nie, i stąd różnica.

10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Jest jeden tryb obecnie.

j.w.

• Like 1
Opublikowano

Panowie, wiem, że męczę i chyba będę musiał zobaczyć na żywo obok siebie w odpowiednich warunkach (światło/kalibracja itd.) mój VA + OLED. Na początek dobrze skalibruje swój monitor, bo powiem szczerze, że nawet VA bije na głowę IPS, który miałem wcześniej (LG Ultragear 27 cali, nie pamiętam dokładnie modelu). Trochę też martwi mnie, że nie ma 32" cali OLED 2560x1440, 3440x1440 to jednak nie do końca dla mnie. Przesiadka na 27" nie wchodzi w grę. Znów, 32" 4k OLED to za dużo dla mojego 4080S :D 

@Element WojnyDziękuję ci za wszystkie komentarze i podzielenie się wrażeniami.

• Upvote 1
Opublikowano

VA ma zazwyczaj ponad 2x wyższy kontrast od IPS i pod tym względem go masakruje.

Widzę, że czekasz na takiego samego OLED'a jak ja :D

Przesiadłem się na 32" i nie ma bata, że wrócę do 27" a wyższa rozdzielczość niż 1440p nie wchodzi w grę :D

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

VA ma zazwyczaj ponad 2x wyższy kontrast od IPS i pod tym względem go masakruje.

Widzę, że czekasz na takiego samego OLED'a jak ja :D

Przesiadłem się na 32" i nie ma bata, że wrócę do 27" a wyższa rozdzielczość niż 1440p nie wchodzi w grę :D

Dlaczego nie chcesz 4k? Po tym co teraz robi DLSS 4 to chyba idealne rozwiązanie. :P

No i 32 1440p to się raczej nie doczekasz chyba że jakaś hybryda 5k/1440p

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Będzie rzeźnia z czcionki, szybko się nawrócisz do 27" albo 4k :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

Dlaczego nie chcesz 4k? Po tym co teraz robi DLSS 4 to chyba idealne rozwiązanie. :P

4k z automatu ogranicza go do 240Hz

1440p mógłby spokojnie być 360 albo 480 jak wersje 27 istnieją

Opublikowano
5 minut temu, Gret napisał(a):

Bo nie mam karty do takiej rozdzielczości, a nie będę kupował 5090, bo mi się OLED'a chce.

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Będzie rzeźnia z czcionki, szybko się nawrócisz do 27" albo 4k :E 

A co mnie czcionka, od czcionki to mam Clear Type. ;)

Zresztą panowie mam 65" calowego OLED'a juz 8 lat, który ma PPI na poziomie chyba 68 i nawet tam nie widzę tego problemu ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

A co mnie czcionka, od czcionki to mam Clear Type. ;)

Zresztą panowie mam 65" calowego OLED'a juz 8 lat, który ma PPI na poziomie chyba 68 i nawet tam nie widzę tego problemu ;) 

ClearType nie naprawi subpixela i niskiej rozdzielczości :P 

A jak daleko siedzisz od tego TV? :P

Zresztą trochę sobie poczekasz, są w ogóle w planie takie monitory? Bo sensu zbytnio nie mają.

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

ClearType nie naprawi subpixela i niskiej rozdzielczości :P 

A jak daleko siedzisz od tego TV? :P

Zresztą trochę sobie poczekasz, są w ogóle w planie takie monitory? Bo sensu zbytnio nie mają.

Przyglądałem się czcionce z bliska, ale ogólnie siedzę 1,8M

Na pewno zrobią, skoro są 32" 1080p LCD to dlaczego ma nie być 32" OLED'ow 1440p

4 minuty temu, Gret napisał(a):

@Kadajo DLSS Performance i ogarniasz :P na swojej karcie 

A tam, gdzie nie ma DLSS ?

A tam, gdzie DLSS P nie ogarnie ?

Bez sensu dla mnie pchać się rozdzielczość, której nie ogarnia grafika.

To tak jakbyś kupił 4090 lub 5090 i monitor 8K

Opublikowano

Tam gdzie nie ma DLSS albo nie ogarnie to sobie zmienisz rozdzielczość w grze i tyle. Pewnie nie zrobią takiego monitora bo kupi go 5 osób na krzyż. 

LCD kosztują grosze to robią takie wynalazki. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Na pewno zrobią, skoro są 32" 1080p LCD to dlaczego ma nie być 32" OLED'ow 1440p

Bo LCD 32" 1080p to monitor dla ludu i raczej biednych osób, a OLED to póki co produkt premium i kupują go Ci którzy chcą dobry obraz, a nie niskie PPI. 

Dlatego o ile stworzą, to trochę poczekasz.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Tam gdzie nie ma DLSS albo nie ogarnie to sobie zmienisz rozdzielczość w grze i tyle. Pewnie nie zrobią takiego monitora bo kupi go 5 osób na krzyż. 

LCD kosztują grosze to robią takie wynalazki. 

Kwestia czasu, a schodzenie z natywnej rozdzielczości na takich ekranach to jak wylanie na nie wazeliny, nie dziękuję ;)

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Bo LCD 32" 1080p to monitor dla ludu i raczej biednych osób, a OLED to póki co produkt premium i kupują go Ci którzy chcą dobry obraz, a nie niskie PPI. 

Dlatego o ile stworzą, to trochę poczekasz.

A gdzie mi się spieszy ;)

Opublikowano

Ja następny monitor to chyba 32" 4K, ultrawide raczej nie bo wolę standardowe proporcje. Ale to musi wyjść jakaś dobra karta graficzna za ludzkie pieniądze i ogarniająca 4K. 

Teraz DLSS ma gorszą wydajność, ale lepszy obraz i czasami DLSS-P już może nie wystarczać bo niżej nie zjedziesz... 

Teraz, Gret napisał(a):

Szkoda życia na LCD - tak mówią. :E

A weź, ja nie mogę patrzeć na LCD już, ta srebrzysta czerń i wylewające się podświetlenie, jak człowiek mógł na tym grać i się cieszyć czy oglądać filmy to nie wiem xD 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Gret napisał(a):

Ja wiem, natywna 1440p na 32" a zmieniona z 4k na 1440p na 32" to jakaś wielka różnica? 

Szkoda życia na LCD - tak mówią. :E

Nie ważne, jaka rozdzielczość i wielkość ekranu. Zejście z natywnej rozdzielczości na LCD i OLED robi z jakości obrazu kupę. To nie CRT gdzie skalowanie było idealne.