Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Nie wymaga, odpalasz grę i ew w grze masz ustawienia.  A napewno odpalasz  HDR ??

Win+alt+b = HDR, na 100% się odpala. :D

Testowałem w Doomie, gra niby ma naprawiony już HDR. :hmm:

4 godziny temu, galakty napisał(a):

Żeby w większości gier HDR działał to i tak musisz w Windows go odpalić. Po wyjściu z gry wyłączyć. Tak wiem, super rozwiązanie na miarę 2025 roku.

Rozwiązanie kiepskie, ale skuteczne. :lol2:

To czyli włączyć przed odpaleniem gry?

Opublikowano

99% gier wlacza sie w windowsie HDR przed wlaczeniem gry, pozniej po wylaczeniu gry wylacza sie znowu w windowsie HDR.

54 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Testowałem w Doomie, gra niby ma naprawiony już HDR

Masz jakiegos linka do patchnote zeby to sprawdzic ???

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Masz jakiegos linka do patchnote zeby to sprawdzic ???

W sensie, nie naprawiony patchem, ale że można go jakoś tam ustawić poprawniej wg GamingTech. Nie wyraził się zbyt jasno, niech wybaczy. :D

Trochę człowiek dziś słabo wyspany, więc trzeba chyba za dużo nie pisać na forum. xD

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Zależy od gry, ale dla większości trzeba włączyć HDR w windzie przed grą. 

Na Windows 11 wszystko się dzieje automatycznie, jeszcze nie miałem gry, w której by to nie działało. Chyba, ze mowa o Win 10, tam trzeba jak zwierzę w lesie wszystko ręcznie włączać i wyłączać za każdym razem ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Na Windows 11 wszystko się dzieje automatycznie, jeszcze nie miałem gry, w której by to nie działało. Chyba, ze mowa o Win 10, tam trzeba jak zwierzę w lesie wszystko ręcznie włączać i wyłączać za każdym razem ;) 

Nie ma takiej opcji. To zależy od gry.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, bleidd napisał(a):

RDR 2, Days Gone, Dead Space, Oblivion Remastered - póki co tyle sprawdziłem, wszędzie działa z automatu

WOW to faktycznie wszystkie gry z HDRem! Brawo!

Weź przestań wprowadzać ludzi w błąd. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

https://www.techpowerup.com/337395/agon-by-aoc-unveils-new-uhd-240-hz-qd-oled-agon-pro-ag276uzd-monitor

korci mnie młodszy braciszek mojego  AG276QZD, dalej 27"/240hz, ale 4k

starsza wersja 32"/4k/165hz jest w nl o 100 ojro tańsza, ale wolałbym 27", dla mnie bardziej poręczny, lepsze ppi i 240hz

Bierz 32" jak już raz kupisz to nie będzie powrotu do mikrusa :E 

• Haha 1
Opublikowano

W Doomie jest faktycznie jakiś nie taki ten HDR. Jest różnica z włączonym, ale czegoś brakuje, mimo kalibracji.

Natomiast trochę przetestowałem HDR w Indianie. Jak jest windowsowy włączony i growy jednocześnie, to jest wszystko przejaśnione. Sam growy HDR jest taki średniawy, ale automatyczny robi robotę jak na moje oko.

Screeny bez i z automatycznym. Screen z growym zapisuje mi w formacie .jxr, a po konwersji w np. png robi się prześwietlony. :hmm:

Bez gra wygląda nieźle, z HDR widać sporą różnicę (na żywo ta różnica jest lepiej widoczna), ale to chyba jeszcze nie to czy już to?

dLvKj4Z.thumb.jpeg.d84a8aea01f5713a2e855dd4ba8c9a15.jpegRGP1YR1.thumb.jpeg.5886608214bf7a85d99324c9fcb818cc.jpeg

Opublikowano

Dzisiaj po raz pierwszy od lutego czyli odkąd posiadam monitor, czyściłem na "mokro" mojego OLED'a. Wziąłem lekko zmoczyłem płynem do szyb ściereczkę przeciwpyłową i umyłem ekran. Z początku się trochę przestraszyłem efektu bo matryca zamiast być czystsza to miała bardzo duże mazy ale wziąłem suchą świeżą ściereczkę i dotarłem jednostajnymi ruchami na błysk. Efekt jest moim zdaniem bardzo dobry, nic nie uszkodziłem a monitor czysty.

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 12:32, Kakarotto napisał(a):

Win+alt+b = HDR, na 100% się odpala. :D

Tylko wtedy odpala się na wszystkich monitorach, nie tylko jednym. Ktoś kojarzy jakieś ustawienie żeby ze skrótu odpalać tylko jeden monitor?

Opublikowano
35 minut temu, ztx napisał(a):

Tylko wtedy odpala się na wszystkich monitorach, nie tylko jednym. Ktoś kojarzy jakieś ustawienie żeby ze skrótu odpalać tylko jeden monitor?

W tym samym miejscu gdzie auto HDR się włącza. Gamebar->Settings.Screenshot2025-05-31101206.png.d0555a7e3dd534b5c326d27763589995.png

Opublikowano
4 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Jeżeli to qd oled to prowadzisz życie na krawędzi pełne niebezpieczeństw i śmierci się nie boisz. Podziwiam :P

Raz na jakiś czas wytrzeć na mokro trzeba mimo że nie jem przy monitorze.

Opublikowano
13 minut temu, Rico650 napisał(a):

Raz na jakiś czas wytrzeć na mokro trzeba mimo że nie jem przy monitorze.

Jak nie ma plam po np. żarciu czy paluchach to po co? Kurz wyciera się w tym przypadku na sucho delikatną ściereczką.