Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Jak wytłumaczysz mi jak mam przetestować trwałość na zarysowania w podróży, albo podatność oleda na wgniecenia punktowe i wciąż posiadać możliwość zwrotu, to chętnie spróbuję.

Zobaczymy. Na razie temat został wyczerpany. Najlepiej byłoby wziąć tego Gigabyte z Amazona na cebulę i oddać za 29 dni;D. Żartuję.

Na upartego w pl masz 28 dni.

Opublikowano
11 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Jak wytłumaczysz mi jak mam przetestować trwałość na zarysowania w podróży, albo podatność oleda na wgniecenia punktowe i wciąż posiadać możliwość zwrotu, to chętnie spróbuję.

Tu chodzi o sprawdzenie jakości obrazu itd. "na własne oczy". Jeżeli miałbym monitor do ciągłego transportu, to dobrałbym do niego jakiegoś twardego case, ew. jakiś zamówił na wymiar.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Na upartego w pl masz 28 dni.

Wiem, ale to był żart. Nigdy tak nie robiłem.

17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tu chodzi o sprawdzenie jakości obrazu itd. "na własne oczy". Jeżeli miałbym monitor do ciągłego transportu, to dobrałbym do niego jakiegoś twardego case, ew. jakiś zamówił na wymiar.

Gdybym patrzył wyłącznie na jakość obrazu, to nawet bym się nie zastanawiał. Case do monitora za 2000 zł? Na prawdę nie ma co dywagować. Temat został wyczerpany.

Zacząłem się jeszcze zastanawiać, czemu nie montuje się np. cienkiego szkła ochronnego i z tego co znalazłem jest tego kilka powodów.

Problemem nie jest nawet podatność na zarysowanie ale nacisk punktowy, który może trwałe uszkodzić ekran.

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

X-kom na mojego meila o ten monitor https://www.msi.com/Monitor/MPG-341CQR-QD-OLED-X36 odpisał mi że będzie on na sklepie ale nie znają jeszcze daty i ceny :E 

Tyle to i ja wiem :blant:

Przeglądając reditta, w wielu krajach EU jest już dostępny w przedsprzedaży, a w niektórych już pierwsze sztuki trafiły do ludzi.

Oczywiście u nas jak zawsze, nic nie wiedzą, będzie jak będzie, jak się zapełnią magazyny na zachodzie.

• Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, dagedy napisał(a):

Na przedostatniej wersji FW nie jest tak że jak włączysz HDR400 TB, to automatycznie masz wyłączone DV? 

Postaram się również dzisiaj testować i zobaczymy jak wrażenia

Mogłeś używać HDR400 z włączonym DV albo z wyłączonym. Ja używałem HDR400 i DV w ustawieniu Bright - wtedy monitor działał powiedzmy tak jak powinien działać w trybie HDR1000 ale bez tak agresywnego ABLu i z ciut lepszą krzywą EOTF. Ale wymagało to włączonego DV - a jak wiemy Dolby Vision różnie działa w różnych gierkach - nie każdemu to pasuje. Teraz natomiast w teorii nowy tryb HDR1000 Bright ma ABL i krzywą EOTF tak jakbyś miał włączony DV w trybie Bright bez potrzeby rzeczywistego odpalania protokołu DV. Sam musze więcej potestować - bo między HDR400+DV Bright a HDR1000 Bright nie wydaje mi się, żeby była jakaś wielka różnica. A ze zwykłym HDR1000 vs HDR1000 Bright vs HDR400 + DV Bright jeszcze testu nie robiłem. A i jeszcze mała informacja - jak pobrałeś nowe firmware i chcesz używać trybu HDR1000 Bright to możesz od nowa zrobić kalibrację w tym Windows 11 HDR Calibration - ustawić na 540 nitów max. jasność i wtedy testować - wtedy efekt powinien być najlepszy. 

• Upvote 1
Opublikowano

@HenioElektryk dziękuje! Wczoraj zainstalowałem, zmieniłem podstawowe ustawienia w OSD i w samym Windows jest znacznie lepiej w kwestii ABL, mam na myśli to, że przestał mnie irytować.

Dzisiaj skalibruje zgodnie z twoją sugestią i przetestuje w grach 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Szczerze to nie wiem czy warto dopłacać 1,5k i się zastanawiam nad tym cały czas https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw3425dw-34-2-3440x1440-240hz-0-03-ms-gtg-curved 

Nawet niech ten nowy msi jak będzie w ME niech kosztuje poniżej 5k 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Szczerze to nie wiem czy warto dopłacać 1,5k i się zastanawiam nad tym cały czas https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw3425dw-34-2-3440x1440-240hz-0-03-ms-gtg-curved 

Nawet niech ten nowy msi jak będzie w ME niech kosztuje poniżej 5k 

Dell chodzi poniżej 3k w dużych sklepach, np. w morelach. Także tak, jest spora dopłata za nowość. Cena 341CQR x36 tak szybko nie spadnie poniżej 5k jeśli ma MRSP $1,099 US/€1,199 :/

17 minut temu, TheMr. napisał(a):

ja X50 kupiłem za 4189 zł

Normalna cena? X50 miał cenę MRSP $899, teraz ma 800$.

Trochę różnica względem X36 z MRSP $1,099

Edytowane przez MaxaM