Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Wuadator napisał(a):

@Mizu A jest tam jeszcze ta i formacja o skróconej gwarancji producenta ?

Przy pierwszym rzucie było napisane na stronie, teraz nie mogę znaleźć

Nie widze też teraz ale proshop sie chyba w ogóle nie bawi w gwarancje producenta tylko na wszystko "daje" ustawowa rękojmie 2 lata

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie monitora Gigabyte MO27Q28G.

To normalne, że, gdy patrzę na wprost na biały kolor wpada on lekko w czerwonawy odcień ?

Gdy przesuwam głowę, odcień czerwonego również się przesuwa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Tak to normalne. Na tv i telefonach jest to samo.

To zależy od rodzaju matrycy OLED, może też jej generacji, ew. dodatkowych warstw. Miałem coś takiego na OLED telefonu Nokia (N8 i chyba też 808), a na nowszym Xiaomi już nie mam tego zniekształcenia po kątem na białym. Analogicznie na ASUS PG32UCDP (WOLED RGWB) też tego efektu praktycznie nie ma.

Po prostu na jednych modelach OLED to jest, a na innych nie.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

To zależy od rodzaju matrycy OLED, może też jej generacji, ew. dodatkowych warstw. Miałem coś takiego na OLED telefonu Nokia (N8 i chyba też 808), a na nowszym Xiaomi już nie mam tego zniekształcenia po kątem na białym. Analogicznie na ASUS PG32UCDP (WOLED RGWB) też tego efektu praktycznie nie ma.

Po prostu na jednych modelach OLED to jest, a na innych nie.

To wina polaryzatora, a nie stricte matrycy. Polaryzator zawsze będzie wprowadzał zniekształcenia na białym tylko co najwyżej może pojawiać się to pod większym kątem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

To wina polaryzatora, a nie stricte matrycy. Polaryzator zawsze będzie wprowadzał zniekształcenia na białym tylko co najwyżej może pojawiać się to pod większym kątem.

Polaryzator jest częścią matrycy, a zafarb pod kątem może pochodzić też od innych jej warstw, jak np. warstwy rozpraszającej. Może też pochodzić od samej budowy matrycy diod elektro-luminescencyjnych (czyli jak najbardziej "stricte matrycy")... co wynika z możliwych (bo jak wspomniałem w poprzednim poście zależy to od nawet generacji matrycy) różnic w grubości poszczególnych subpikseli (np. subpiksele niebieskie są niższe niż czerwone):

Cytat

If your Xperia mobile device has an OLED screen, you might see the display shift to a more blueish tone when looking at it from an angle. This is normal in OLED screens.

Organic pixels emit light in OLED (organic light-emitting diode). In order to extract light efficiently, light interference is used. As a result, when viewed from an angle, the film thickness of the organic layer changes. That's why the balance of each color is always out of balance.

The Xperia phone is designed to balance the front view and the diagonal view in consideration of power consumption, etc. Thanks to this design, the colour change is kept to a minimum.

efekt na zdjęciu:

Color shift.png

Rysunek poglądowy obrazujący źródło problemu:

colorShiftView.png

źródło:

https://www.sony.co.uk/electronics/support/articles/SX674701

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Pytanie może nie w temacie, ale wie ktoś jak z fakturami zakupowymi z proshopu ( głównie chodzi o ksef)?

Mam ochotę kupić tego pg34wcdn, ale wolałbym to zrobić za gotówkę ( np xkom, media expert, komputronik) z odbiorem osobistym w sklepie. Przelew przeżyję z proshopu, ale boje się, że jakieś krzywe akcje z ksef będą, skoro od kwietnia każda faktura tam musi wisieć.

Przepraszam za offtop, pozdrawiam i mam nadzieję, ze ktoś się wypowie xD

Opublikowano
14 minut temu, Kyle napisał(a):

Polaryzator jest częścią matrycy, a zafarb pod kątem może pochodzić też od innych jej warstw, jak np. warstwy rozpraszającej. Może też pochodzić od samej budowy matrycy diod elektro-luminescencyjnych (czyli jak najbardziej "stricte matrycy")... co wynika z możliwych (bo jak wspomniałem w poprzednim poście zależy to od nawet generacji matrycy) różnic w grubości poszczególnych subpikseli (np. subpiksele niebieskie są niższe niż czerwone):

Powtarzam polaryzator poza tym polaryzator wcale nie musi być integralną częścią matrycy często stosuje się folie polaryzujące i nawet nie masz świadomości, że polaryzator jest w takiej postaci na danej matrycy.

Dlatego brak polaryzatora w QD to świadoma decyzja Samsunga nawet w TV ;)

Na telefonie to nawet folia ochronna potrafi powodować większe przekłamania bieli pod kątem ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sideband napisał(a):

Powtarzam polaryzator

Wyżej masz źródło od producenta, które pokazuje jedną z przyczyn powstawania zjawiska podbarwienia pod kątem (i nie jest to akurat w tym konkretnym przypadku polaryzator) i dalej mędrkujesz?

Całą matrycę jako produkt rozpatrujemy razem z jej wszelkimi warstwami. Negatywne zjawisko zabarwienia pod kątem wynikać może z dowolnego elementu (a nawet złożenia) całej tej matrycowej "kanapki" a nie "polaryzator, polaryzator, polaryzator".

Może to być warstwa polaryzacyjna, ale nie musi.

10 minut temu, sideband napisał(a):

Dlatego brak polaryzatora w QD to świadoma decyzja Samsunga nawet w TV ;)

Nom ... między innymi z tego powodu powstają nowe problemy, jak np. jasna czerń w oświetlonym pomieszczeniu ... z czym trzeba walczyć innymi warstwami (marketingowo zwanych np. "black shield" - przypadek ASUS), jak ktoś nie chce mieć na OLED czerni gorszej niż na byle LCD IPS w oświetlonych warunkach. :boink:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
18 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Tak to normalne. Na tv i telefonach jest to samo.

No nie do końca. Miewałem telefony OLEDowe gdzie odcień praktycznie sie nie zmieniał.
Na swoim AW3423DWF QD 1gen biały kolor jest praktycznie identyczny jak patrze z różnych stron. Jak miałem WOLEDa (4 gen chyba? ten co wyszedł przed Tandemem) to strasznie biały żółciał patrząc pod kątami różnymi i kolory zmieniały ciepłote.

A na swoim iphone mam tak tylko jak odchylam do góry i do dołu, od boków nie + te rzeczy mogą nawet zmieniać nałożone folie czy szkła także powłoka robi ogromną robotę w tym temacie

WOLED cierpi na to najbardziej z tego co zauważyłem, bo mój TV na woledzie (LG C3) praktycznie nie nadaje sie do używania nie patrząc na niego centralnie z przodu i generalnie matryce od LG. Nawet to dotyczy telefonów bo bywało, że iphone ze 2-3 generacje temu miał troche ekranów od samsunga, troche od lg i troche od BOE (nadal Apple ma różnych dostawców do jednego modelu ale teraz często dominuje jeden) i jak miałem kilka sztuk obok siebie to każdy inaczej się zachowywał z kolorami pod kątem itd. i LG dla mnie był wtedy absolutnie najgorszy z nich
Można sobie sprawdzić temat na reddicie jak ludzie wymieniali telefon po kilka razy, żeby trafić matrycę którą chcieli bo taka była różnica (cały fenomen jest nie do przyjęcia bo chodziło o model Pro a Apple słynęło z rygorystycznych wymagań wobec dostawców). No ale czasy sie zmieniły i Apple też przestało już dbać o szczegóły jak kiedyś :) Koniec mojej dygresji

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Mizu napisał(a):

WOLED cierpi na to najbardziej

Poza ASUS PG32UCDP - sprawdzone :) .

No i Nokia 808 miała problem ze zmianą kolorów pod kątem (AMOLED) a Xiaomi Mi10 nie ma tego problemu (ale tu jest ... AMOLED :) )

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-go27q24-ek-27-2560x1440px-qd-oled-240hz-0-03-ms-gtg  

Zastanawiam się nad kupnem tego tylko w tej cenie na co będę narzekał? tak czy siak przesiadka z mojego obecnego monitora to będzie upgrade :E 

Nie stać mnie obecnie na jakiś wypas UW a jak "musze mieć oled na już" to chyba to jest spoko opcja?

Edit: już widzę że będą problemy z janością, mój ips w dzień jak rolety w górę (dzień/noc) wygrywa :E 

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano

QD jak QD, ze wszystkimi jego zaletami i wadami, postów są setki, możesz nawet AI użyć żeby Ci zrobiło podsumowanie. Nic nowego się tu nie napisze. 

Ja używam max 50% jasności za dnia teraz (a świeci słońce), wieczorem to 15-20%... Ale spoko, jak jesteś nauczony że musi być lampa na twarz, to żaden OLED Ci nie podejdzie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, galakty napisał(a):

AMOLED nie oznacza jaki typ piksela zastosowano. Taki Nexus One miał RGBG

Tu nie chodzi o układ pikseli, tylko o typ matrycy.

9 minut temu, galakty napisał(a):

jak jesteś nauczony że musi być lampa na twarz, to żaden OLED Ci nie podejdzie.

Może nawet skrawkami ekranu jakby to świeciło 500cd/m2 to by mu podeszło (zależy co wyświetla: stronę WORD na cały ekran i chce 500cd minimum po całości, czy jakieś multimedia, gdzie wystarczy skrawek na 500cd). ... jednak z drugiej strony, przy takim użytkowaniu (max jasność, bez stabilizacji jasności, czyli z wystrzałami po lekko 500cd i do tego WORD/EXEL) zaraz by było "OLED mi się wypalił". Może niech lepiej kolega zakupi sobie MiniLED LCD.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Może nawet skrawkami ekranu jakby to świeciło 500cd/m2 to by mu podeszło

A czemu miałby nie świecić? To co podają to w 100% oknie, TB500 każdy ogarnia praktycznie, nawet tryby Peak 1500 są. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

A czemu miałby nie świecić? To co podają to w 100% oknie, 

Wiem co podają - wystarczy sobie pooglądać wykresy :) :

https://tftcentral.co.uk/wp-content/uploads/2024/07/brightness_ub_off.jpg

- widać, że na odpowiednio małym skrawku w innym trybie, na innym monitorze OLED da się osiągnąć 500cd. Sedno tylko w tym, że bym tak OLED nie chciał katować na pulpicie itp.

Tutaj np:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

widać, że na odpowiednio małym skrawku w innym trybie, na innym monitorze OLED da się osiągnąć 500cd. Sedno tylko w tym, że bym tak OLED nie chciał katować na pulpicie

Masz OLED? Chyba nie bo głupoty piszesz ;)