Mizu 139 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 17 minut temu, MaxaM napisał(a): U siebie w MSI mam kolory ok oraz nigdzie na redditach nie spotkałem się z narzekaniem w tej kwestii, wiec to nie jest charakterystyka tej matrycy Jeśli porozwijałeś tam te wszystkie pojedyncze komentarze i widziałeś zdjęcia tych przekolorowań na HDR + te przejścia brzydkie barwowe i Ty tak nie masz to daje mi nadzieje, że to nie jest żadna wada panelu na poziomie fundamentalnym tylko po prostu ASUS coś spie*dolił i albo naprawi to nowym firmware albo po prostu poczekam i kupie Gigabyte albo najlepiej właśnie kolejnego Della na tej samej matrycy z polskiej dystrybucji. Przestało mi sie spieszyć bo to niewarte zachodu jak później mam się denerwować, że ponad 5k poszło a to mi nie pasuje, tamto mi nie pasuje, użerać się z rękojmią duńskiej firmy itd. Uwielbiam swojego aktualnego AW3423DWF i chciałem naturalną ewolucję panelu w każdym aspekcie i nie zamierzam tyle dopłacać, żeby mieć downgrade/sidegrade w którymś miejscu zamiast upgrade bo producent jest niekompetentny @Wuadator czekamy i obserwujemy rynek
MaxaM 1 957 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) @Mizu Zwróć uwagę na podziałki na wykresach. W Asusie jest 1000, w MSI 500. W Asusie z jakichś powodów bardzo mocno spada temperatura dla ciemnych kolorów, przynajmniej u komentujących U mnie pełny raport wygląda tak: Czekaj na dostępność w polskich sklepach aby kupić bez spiny Edytowane 6 Maja przez MaxaM
kamilos69 388 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 5 godzin temu, Wuadator napisał(a): To jest monitor 5k2k, a nie uwqhd. Nie jest ale spełnia gabaryty formatu 21:9
Wuadator 85 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja @kamilos69 myślę, że nie ma sensu tego komentować. Miłego dnia 1
Kyle 514 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja 5 godzin temu, MaxaM napisał(a): A tak to u mnie wygląda: Wszystko wygląda typowo (oba "wykresy"). 5 godzin temu, MaxaM napisał(a): W Asusie z jakichś powodów bardzo mocno spada temperatura dla ciemnych kolorów, przynajmniej u komentujących U mnie pełny raport wygląda tak: Jest OK. Nie oczekujcie zerowych błędów sprzętu pomiarowego, jak i samego monitora, w ciemnych odcieniach, gdzie precyzja pomiaru jest niższa.
kamilos69 388 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) Chyba jeszcze nikt nie linkował. Edytowane 6 Maja przez kamilos69
Kyle 514 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Co do tego filmu wyżej: MSI wreszcie dobrze kontroluje gammę.
Wuadator 85 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja @Mizu pg34wcdn dostępny w techlordzie jako przedsprzedaż, wysyłka po 19 maja. Ja sobie zamowiłem 🤭 1
Mizu 139 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja 5 godzin temu, Wuadator napisał(a): @Mizu pg34wcdn dostępny w techlordzie jako przedsprzedaż, wysyłka po 19 maja. Ja sobie zamowiłem 🤭 Dzięki za info, dostałem ze 3 maile bo tam nasubskrybowałem powiadomienia o dostępności jak byłem napalony miesiąc temu Gadałem z z jednym gościem z reddita z tego wątku gdzie tam wstawiali zdjęcia tych problemów z barwami, on zwrócił swojego. Ja poczekam jak rozwinie sie sytuacja, firmware update narazie żadnego nie ma, mało osób jeszcze ma te monitory, żeby był większy szum o problemach Gdyby to był większy sklep typu x-kom to bym wziął, żeby sam zobaczyć jak to wygląda i jak w okresie zwrotu nie pojawiło się rozwiązanie to po prostu zwrócił ale techlord to mniejszy sklep którego zwrot takiego drogiego monitora by ich zapewne odczuwalnie zabolał w porównaniu do takiego x-scama Gigabyte MO34WQC36 o tym w ogóle cisza w EU/USA a w Chinach w sprzedaży już od 3 miesięcy.. Ale wygląda na to, że też ma wykastrowany port DP2.1 także dla mnie odpada Także zostaje mi czekać na to co pokaże Alienware AW3426DW o którym też póki co cisza albo ASUS się ogarnie i połata problemy ze swoim i wtedy biorę 1
Kyle 514 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja 7 godzin temu, Mizu napisał(a): Gigabyte MO34WQC36 o tym w ogóle cisza w EU/USA a w Chinach w sprzedaży już od 3 miesięcy.. Ale wygląda na to, że też ma wykastrowany port DP2.1 także dla mnie odpada Czemu nie chcesz użyć HDMI? 7 godzin temu, Mizu napisał(a): problemów z barwami O jakie problemy chodzi?
PaVLo 1 272 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja 14 godzin temu, Kadajo napisał(a): Super, tylko tego monitora nigdzie nie ma, a właśnie na ten model czekam
sideband 3 011 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja https://www.x-kom.pl/p/1237918-monitor-led-32-i-wiekszy-gigabyte-aorus-fo32u2p.html Nie powiem dobra cena. 1
Wu70 970 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Do tego dają 100USD na steam jak ktoś ma już coś z MSI: https://pl.msi.com/Promotion/visuals-built-for-victory A z mniejszych 27" 4K 2599zł.
willeas 5 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja czy ma ktoś MO27Q28GR może, lub znalazł jakieś porządne recenzje? wydawać by się mogło że to tylko inny coating ale na bodajże monitora unboxed ma trochę odmienne wyniki.
Raiven 29 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja (edytowane) Mam MO27Q28G, widziałem recenzję na Monitors Unboxed i gdybym miał się o nią opierać to nadal bym wybrał wersję matową, ale to moje preferencje. Monitor mam tak ustawiony, że nie odbijają się w nim żadne źródła światła i mógłbym mieć błyszczącego ale... nie chcę lustra generalnie, wolę matową powierzchnię. Wiem, nie pomogłem Edytowane 12 Maja przez Raiven
freshcie 11 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Zastanawiam się nad wymianą mojego Della S2721DGFA 1440p 165Hz na OLEDa. Wszystko super ale mam ogromne wątpliwości jakie proporcje wybrać Z ekranu korzystam do pracy (visual studio, SQL Management studio, teams, przeglądarka, office) i do gier, nie oglądam na nim filmów, yt itp.. Opcje jakie rozważam to 27 cali 1440p, 32 cale 2160p no i ultrawide 34 cale. Pytanie w co najlepiej pójść, z czym poradzi sobie 5070Ti/5080? Cały czas byłem na 16:9 więc kusi 32 cale 4K gdzie powinien być duży skok w jakości obrazu ale obawiam się że będzie trzeba iść na kompromisy w grach. Zaletą 27 cali 2K jest to, ze GPU łatwiej to ogarnie i można liczyć na wyższe fpsy. Złotym środkiem może wydawać się 34 cale, patrząc jeszcze na to że będzie wykorzystywany również do pracy ale obawiam się czy podejdzie mi ultrawide. Miałem próbę kiedyś podejścia do 29 calowego monitora i po kilku dniach go spakowałem i wróciłem do 16:9. Ale możliwe, że miałem też takie negatywne odczucia bo to był monitor 1080p, na 1440p może miałbym inne. Co do gier to gram zarówno w single jak i multi (BF6, Fortnite). Czym Wy byście się kierowali przy wyborze rozdzielczości? Bez półśrodków i 32” 4K, pewność i wyższe fpsy w 27” 2K czy może kolejna próba podejścia do jamnika i 34”?
Kyle 514 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Dzięki istnieniu rozwiązań typu DLSS nie kupowałbym monitora o niższej rozdzielczości do gier. Zawsze możesz wybrać zamiast DLAA, to DLSS Quality/Balanced (które i tak jest wyższej jakości w 4K niż DLAA w 2560x1440, a wymagania praktycznie te same, czyli TEN SAM fps). Jak teraz masz 27" LCD, to najbezpieczniejszym wyborem będzie 27" OLED (w sumie 26,5"), ale 4K (jakość czcionek, natomiast co do gier, to patrz wyżej). 1
kamilos69 388 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja 3 godziny temu, freshcie napisał(a): (visual studio, SQL Management studio, teams, przeglądarka, office) 3 godziny temu, freshcie napisał(a): Co do gier to gram zarówno w single jak i multi (BF6, Fortnite). Do takich zastosowań odpuść 21:9.
freshcie 11 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Czyli nie ma sensu zmuszać się na siłę do 21:9 - może to i lepiej dla mnie Czyli lepiej nie hamować się, patrzeć w przyszłość i brać 4K zamiast 2K? Zakładam, że w grach single RTX 5070Ti/5080 powinien dać radę z DLSS (o RT czy PT pewnie można zapomnieć?)? Jestem ciekaw jak kwestia fpsow w grach multi…
oldfashioned 821 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Jedna osoba Ci powiedziała, żebyś odpuścił i już odpuściłeś… 21:9 nie ma sensu jak grasz ultra competitive, w każdym innym wypadku to tylko i wyłącznie poprawia imersję w grach. Do pracy natomiast single > ultrawide > 2 single. Więc upgrade z 16:9 na 21:9 zawsze na plus, jeżeli chcesz tylko 1 monitor.
Raiven 29 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 5 godzin temu, oldfashioned napisał(a): 21:9 nie ma sensu jak grasz ultra competitive, w każdym innym wypadku to tylko i wyłącznie poprawia imersję w grach. Do pracy natomiast single > ultrawide > 2 single. Więc upgrade z 16:9 na 21:9 zawsze na plus, jeżeli chcesz tylko 1 monitor. Też tak uważam. Może gdybym potrzebował ekranu tylko do grania to bym kupił jakiegoś 21:9, ale do pracy już wolę 2 x 27' 1440p z czego jeden przeznaczony również głównie do gier. 1
Rekomendowane odpowiedzi