oldfashioned 821 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) 14 minut temu, sideband napisał(a): Pkt widzenia zależy od pkt siedzenia zacznij coś masowo produkować to pogadamy Jak kula w plot. 14 minut temu, galakty napisał(a): Słuchaj, QD przychodziły porysowane na matrycy oryginalnie zapakowane, także jakaś obcierka na rogu gdzie nie wiadomo czy sam jej nie zrobił to błahostka na którą można przymknąć oko. Masz inną tolerancję. Dla mnie brak kontroli jakości to brak kontroli jakości. Wierz mi, nie jest to koszt 500 PLN na ezgemplarzu Edytowane 19 Maja przez oldfashioned
Phoenix. 6 909 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja https://videocardz.com/newz/msi-pro-max-271upx12g-listed-with-4k-qd-oled-usb-c-and-649-us-price
galakty 5 063 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja 1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Masz inną tolerancję. Dla mnie brak kontroli jakości to brak kontroli jakości. Wierz mi, nie jest to koszt 500 PLN na ezgemplarzu Ty wiesz jak działają duże firmy, czy nie bardzo? Ale dobra, zagłosuj portfelem, zrób bunt, na pewno zauważą
DżonyBi 2 225 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) 2 godziny temu, oldfashioned napisał(a): Jednak wolalbym zeby producent zapewnial kontrole jakosci Producent mógł dopuścić taką "wadę" i tyle. Pracowałem kilka lat w LG TV i nie takie wady przechodziły. A tutaj gość ogląda monitor za 2K w trybie makro. Takiego "purystę" to z QC pogonili by w trybie express, bo by 50% podzespołów nie przechodziło na montaż. Edytowane 19 Maja przez DżonyBi
oldfashioned 821 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja @galakty Nie wiem, skąd wyskoczyłeś z tym buntem portfelem, bo nijak się to ma do tego, co pisałem. Co do samych dużych firm / korpo, ich strategii cenowych (vel te Twoje 500 PLN) czy nawet linii produkcyjnych pod dedykowane produkty displayowe… zakładam z dużą dozą prawdopodobieństwa, że wiem sporo więcej od Ciebie. Wracając do clue wątku, jakiekolwiek mechaniczne uszkodzenia powinny być wylapywane na QC, tyle. Co innego, jeśli uszkodzenie powstaje w transporcie, w handlingu przez dystrybutora czy przez resellera. @DżonyBi Rozmawiałem z paroma osobami z QC w Mławie, więc wiem, jak to tam wyglądało/wygląda. Były całe partie zwracane z Euro czy MSHP przecież (jak zresztą i u innych producentów). Tolerancja producenta =/= tolerancja klienta. To trochę jak z pre-orderami, mimo że robieni w bambuku przed dev'em rok do roku, to tysiące ludzi nadal pre-orderuje. Jakość leci w dół a tolerancja u klienta rośnie.
DżonyBi 2 225 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) Ja pracowałem w office w dziale sprzedaży i bylem bardzo blisko takich tematów, i te zwroty o których piszesz to inna liga, ale może Ty i Twoje ziomki wiedzą lepiej. Ja na szczęście nie pracuje już tam od wielu lat, ale spotykam czasem starych znajomych i tam nic się nie zmieniło. Masowa, korporacyjna produkcja rządzi się własnymi prawami. Edytowane 19 Maja przez DżonyBi
Kadajo 9 793 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja No i jaki wam morał wyszedł z tego wszystkiego ? Kupować, nie kupować ?
ODIN85 4 866 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Kupować i zwracać nawet 15 razy aż trafimy mesjasza oledów
MaxaM 1 957 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja (edytowane) Niestety mamy czasy shitification, gdzie nawet najdroższe produkty potrafią być słabej jakości z prawie zerowym QA. Ostatnio zamawiając AGD dostawca powiedział mi, że masa urządzeń przychodzi uszkodzonych już na magazyn Kiedyś kupując monitor Samsunga zwracałem go 3 razy. Za każdym razem z powodu fizycznego defektu matrycy. @Mizu Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości odnośnie matrycy. U mnie wygląda normalnie. Nie jest zabarwiona na zielono. Z zmniejszoną ekspozycją: Edytowane 19 Maja przez MaxaM
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja https://ithardware.pl/aktualnosci/msi_oled_pierwszy_monitor_qd_oled_penta_tandem_oficjalnie-51019.html
sideband 3 011 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja https://www.amazon.pl/dp/B0CRNDCVK1?smid=A2R2221NX79QZP&tag=egcplpepper2-21&ascsubtag=ppr-pl-824352804 Cena konkret tylko to Amazon mogą być po zwrocie 1
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 13 minut temu, sideband napisał(a): https://www.amazon.pl/dp/B0CRNDCVK1?smid=A2R2221NX79QZP&tag=egcplpepper2-21&ascsubtag=ppr-pl-824352804 Cena konkret tylko to Amazon mogą być po zwrocie
Mizu 139 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 23 godziny temu, oldfashioned napisał(a): Niestety, teraz jest pandemia spadku jakości. Coraz więcej klientów akceptuje bagatela, płacąc coraz więcej. 21 godzin temu, galakty napisał(a): Ty wiesz jak działają duże firmy, czy nie bardzo? Ale dobra, zagłosuj portfelem, zrób bunt, na pewno zauważą Śmiejesz się z niego ale jedynie potwierdzasz jego punkt. I fakt, jeden "głos" naprzeciw głupiego ludu który stanowi większość nie zrobi różnicy co widzimy w wielu miejscach ___________________ @MaxaM a sprawdzałeś odcienie szarości? Chłop 2 dni temu zapostował to zdjęcie swojego ASUSa w trybie sRGB: ASUS jakimś cudem przeniósł problemy z black crushem i color bandingiem z WOLEDa na QD-OLED i zrobił je nawet gorszymi Na samym reddicie już widze 3 osoby które zwróciły tego ASUSa i wróciły do AW3423DWF. Szkoda, jak tak to będzie wyglądać to albo sie pogodze z DSC i kupie MSI/Gigabyte (nie zdziwie sie jak Alienware też będzie miało okrojony port jak to prawie zawsze najtańsze modele na danej matrycy) albo mój DWF przeżyje kolejną generację QD.. @Wuadator Twoja sztuka z techlorda powinna lada chwila być jeśli już jej nie masz, czekam na relacje 1
Valeri 35 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 2 sztuki dostałem z obcierkami i rysami Trzecia jest jest git. Nie akceptuje takich rzeczy w nowych produktach za które płacę pełną cene. 1
galakty 5 063 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja A w trzeciej pewnie banding srogi albo inne problemy
Wuadator 85 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) 7 godzin temu, Mizu napisał(a): @Wuadator Twoja sztuka z techlorda powinna lada chwila być jeśli już jej nie masz, czekam na relacje Anulowałem zamówienie ( było za pobraniem). Czekałem, aż pojawi się w większym sklepie ( post o zwrotach i małym sklepie, który to odczuje, trochę mnie zmotywował do anulowania zamówienia). Zamówiłem dzisiaj z owocowego. Kurier ma być w piątek. Zobaczymy w weekend jak będzie P.S. Napiszcie mi jak i czym testować w weekend ten monitor, żeby wrzucić miarodajne zdjęcia matrycy. Pozdrawiam Edytowane 20 Maja przez Wuadator
MaxaM 1 957 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Godzinę temu, Wuadator napisał(a): Napiszcie mi jak i czym testować w weekend ten monitor, żeby wrzucić miarodajne zdjęcia matrycy. Chyba najlepszym testem jest stwierdzenie czy obraz wygląda po prostu OK, czy może od razu rzuca się w oczy zafarb czy inne bandingi i ewidentne problemy @Mizu sRGB i szeroki gamut Jestem po maratonie Resident Evil. Nigdy nie grałem i nadrabiałem. Nie zauważyłem aby były problemy z czerniami. Oczywiście z RenoDx, bo bez tego czernie wyglądały tragicznie (jedynie w RE9 wyglądały ok bez moda). Edytowane 20 Maja przez MaxaM
oldfashioned 821 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 2 godziny temu, galakty napisał(a): A w trzeciej pewnie banding srogi albo inne problemy Albo nie bedzie zadnego, tak jak byc powinno.
Kadajo 9 793 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Problem black crush jest zbyt rozdmuchany, bo ludzie nie rozumieją ze nigdy w filmach czy grach nie umieszcza się detali przy poziomach prawie zerowej czerni, bo jest to nie praktyczne z powodu niedoskonałości wyświetlaczy. Zresztą podobny "problem" może wystąpić z bielą.
ODIN85 4 866 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 11 godzin temu, Valeri napisał(a): 2 sztuki dostałem z obcierkami i rysami Trzecia jest jest git. Nie akceptuje takich rzeczy w nowych produktach za które płacę pełną cene. To ekran jest ważniejszy czy ramka?
Valeri 35 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Godzinę temu, ODIN85 napisał(a): To ekran jest ważniejszy czy ramka? Wszystko jest ważne. 1
galakty 5 063 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja 9 godzin temu, Kadajo napisał(a): Problem black crush jest zbyt rozdmuchany, bo ludzie nie rozumieją ze nigdy w filmach czy grach nie umieszcza się detali przy poziomach prawie zerowej czerni, bo jest to nie praktyczne z powodu niedoskonałości wyświetlaczy. Zresztą podobny "problem" może wystąpić z bielą. Oj na moim tandemie na default black crush był mocno widoczny w grach Ale kilka poprawek i znika.
MaxaM 1 957 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja (edytowane) 10 godzin temu, Kadajo napisał(a): , bo ludzie nie rozumieją ze nigdy w filmach czy grach nie umieszcza się detali przy poziomach prawie zerowej czerni, bo jest to nie praktyczne z powodu niedoskonałości wyświetlaczy. To chyba nigdy nie grałeś w Residenty albo nie oglądałeś bitwy w grze o tron Przede wszystkim w tym teście szary jest szarym (lepiej to widać na żywo), a nie zielonym Jeśli każdy Asus jest zielony, to po prostu ma skopany soft i tyle, bo oba monitory jadą na tej samej matrycy. Edytowane 21 Maja przez MaxaM
Kadajo 9 793 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Źle mnie zrozumieliście. Każdy monitor/TV trzeba po prostu skalibrować albo mniej więcej chociaż ustawić "na oko". Problemy tego typu to nie jest cecha i zawsze, jeśli występuje na fabrycznym nastawie da się skorygować w 30 sekund.
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-asus-rog-swift-pg34wcdn-34-3440x1440px-qd-oled-360hz-0-03-ms-gtg-curved?utm_source=Mail-dostepnosc&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Produkt 5 400 prawie
Rekomendowane odpowiedzi