Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam do was pytanie 

Wymieniłem monitor i zdecydowałem się jednak na tego gigabyte mo27q28g. Ku zaskoczeniu Vertical Banding jest bardzo mały, praktycznie nie widoczny.

Wygląda to tak: 

https://ibb.co/DgRJfwP7
https://ibb.co/tMPrQ6MP

Za moją namową znajomy kupił dokładnie ten sam model tylko u niego pasy są bardzo widoczone, jest szansa, że po paru czyszczeniach to zniknie czy lepiej zwrócić monitor ?

Opublikowano
2 godziny temu, Valeri napisał(a):

Panowie mam do was pytanie 

Wymieniłem monitor i zdecydowałem się jednak na tego gigabyte mo27q28g. Ku zaskoczeniu Vertical Banding jest bardzo mały, praktycznie nie widoczny.

Wygląda to tak: 

https://ibb.co/DgRJfwP7
https://ibb.co/tMPrQ6MP

Za moją namową znajomy kupił dokładnie ten sam model tylko u niego pasy są bardzo widoczone, jest szansa, że po paru czyszczeniach to zniknie czy lepiej zwrócić monitor ?

Zjedźcie z odświeżaniem na 240Hz, banding mniejszy od ręki.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Valeri napisał(a):

Za moją namową znajomy kupił dokładnie ten sam model tylko u niego pasy są bardzo widoczone, jest szansa, że po paru czyszczeniach to zniknie

U mnie z czasem się pogorszyło. Próbowałbym wymieniać na inną sztukę ale jak zobaczyłem jak powszechny jest to problem to temat odpuściłem bo szkoda mi czasu a monitorki nie są wdzięcznym sprzętem do ponownego pakowania i odsyłania. Jak wymyślą coś co będzie pod każdym względem lepsze niż IPS to dopiero zmienię

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Każdy teraz jest pro-gamerem i streamerem. 

Imho nawet dla dobrego gracza multi ultrawide będzie lepszy :) 

Dopiero dla 'zawodowego' grania sytuacja się zmienia gdzie dużo zmiennych zaczyna mieć znaczenie. No bo jak grać w 1440p, musi być 720p aby fps nie tracić bo inaczej będzie -5 do fragów! :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Ja tam się za jakiegoś pro gamera nie uważam :D Po prostu chciałem dopytać o wasze odczucia bo gdy miałem pierwszą styczność z ultrawide to nie mogłem się przestawić - zastanawiam się czy wysokość 1080p i kiepskosć tego ekranu miała wpływ czy po prostu ta proporcja mi nie siedzi :( oczywiście to nie było tak, że porównywałem monitor 16:9 1440p do 21:9 1080p, wtedy tu i tu miałem 1080p. Wiem że to było dawno temu i technologia poszła do przodu no ale faktem pozostaje że trzy dni wytrzymałem z tamtym monitorem :P 

Opublikowano

1440 pixeli w pionie nigdy nie będzie lepsze od 2160.

21:9 to widzę sens dopiero w 45", gdzie mamy już 5120x2160, ale 800r zakrzywienia w OLED z idealnymi kątami widzenia, kompletnie dyskwalifikuje takie konstrukcje, ma być płaski jak stół, wtedy biorę pod uwagę.

Opublikowano (edytowane)

@freshcie

Ultrawide 29" i domyślam się, że niezakrzywiony (chociaż przy takiej wielkości zakrzywienie jest bez sensu)? Taki monitor jest w sumie nie wiadomo do czego :)

9 minut temu, PaVLo napisał(a):

ma być płaski jak stół

W życiu nie kupiłbym płaskiego ultrawida do grania. Brak zakrzywienia od razu burzy imersję :) Co prawda 800R to już przesada imho, ale 1500-1800R, to jest to aby oczy oszukać :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Trzeba się przestawić, bo to zdecydowanie inne odczucie. Jeden to zrobi w dzień, drugi potrzebuje tygodnia. Jak ktoś ma gorszy wzrok, to może też odczuwać większy dyskomfort na początku + próbować się przybliżyć do ekranu, żeby to kompensować —> przynajmniej ja w swoim zawodowym/gamingowym otoczeniu słyszałem o takich sytuacjach.

Ja dużo podróżuję, więc w ciągu roku pracuję na 5–10 różnych ekranach, a gram na dwóch: UW 45 21:9, lapek 14 16:10. Zawsze mam trochę "okresu przejściowego" po powrocie do domu, co często z racji braku czasu przekłada się na parę dni adaptacji. Odpalenie gier na 16:9 wydaje mi się już po prostu takie klaustrofobiczne. Lubię przestrzen ;)

Opublikowano

Na 32" z 1000R po kilku dniach od zakupu już nawet nie czułem , że jest banankiem.

Płaskie ultrawide 45" to brzmi jak recepta na dramat bo  różnica między odległością oko monitor w środku vs boki będzie już spora.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

@freshcie

Ultrawide 29" i domyślam się, że niezakrzywiony (chociaż przy takiej wielkości zakrzywienie jest bez sensu)? Taki monitor jest w sumie nie wiadomo do czego :)

W życiu nie kupiłbym płaskiego ultrawida do grania. Brak zakrzywienia od razu burzy imersję :) Co prawda 800R to już przesada imho, ale 1500-1800R, to jest to aby oczy oszukać :)

Dokładnie tak było, płaski 29” ultrawide. Odbiłem się od tego kompletnie. 

Opublikowano
4 godziny temu, freshcie napisał(a):

Dokładnie tak było, płaski 29” ultrawide. Odbiłem się od tego kompletnie. 

Generalnie 29" to jest monitor wydmuszka - przedłużone 23" które realnie są minimalnie szersze niż 27" 16:9

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie a może po prostu zostawić mojego aktualnego Della S2721DGFA i dołożyć do niego OLEDa 27 cali 1440p? Do pracy to chyba nawet lepszy układ niż jeden ultrawide? Wiem, że w takiej konfiguracji rezygnuję z 4K ale może to rozsądniejszy wybór (już nawet 5070Ti powinien zapewnić wysoki klatkarz)? Oczywiście zastanawia mnie czy sama zmiana technologii na OLED bez przechodzenia na 4K zrobi na mnie efekt wow ale no staram się przeanalizować wszystkie opcje :) 

Dodam, że aktualnie pracuję na zestawie 27” 2K + lapek 14” na którym mam raczej tylko teamsy odpalone bo więcej się tam nie zobaczy więc trochę wachluję oknami na monitorze. Może nie byłby to głupi pomysł. 

Kolejny plusik dla 27 cali to moje biurko, które ma tylko 60 cm głębokości i nie bardzo jestem w stanie je zmienić bo po prostu mam za mało miejsca na takie manewry :D 

Zapraszam do dyskusji!

Edytowane przez freshcie
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przy OLED, choćby z powodu kształtu i ułożenia subpikseli, radzę brać coś z wyższym PPI niż 2560x1440 @ 26,5".

Samo przejście na OLED daje lepszą czerń, która poza tym, że jest prawdziwie czarna (też pod kątem), to wpływa na kontrast/zakres dynamiczny obrazu. Oczywiście też przy OLED dostaniesz krótszy czas reakcji pikseli niż na LCD ... dowolnym. ... zmierzam do tego, by nie oczekiwać jakiegoś cudownego efektu "WOW" - różnica jest, ale jedni docenię ją bardziej niż inni, co też zależy od ustawionej jasności i jasności otoczenia (co innego oświetlenie biurowe i jasność białego @ 60cd, a co innego oświetlenie jak w kinie i jasność białego na 180cd).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
8 godzin temu, freshcie napisał(a):

Oczywiście zastanawia mnie czy sama zmiana technologii na OLED bez przechodzenia na 4K zrobi na mnie efekt wow ale no staram się przeanalizować wszystkie opcje :) 

Samo przejście z 1440p na 4k nie robi specjalnie wow. Choć w tym przypadku zmieniłbyś też rozmiar monitora, a to zwiększa immersję. Z kolei do pracy przeważnie lepsze są dwa monitory, nawet mniejsze, niż jeden większy.

Tekst na 27" 1440p OLED wygląda ciut gorzej niż na LCD, ale nie ma dramatu, da się używać.

Generalnie wszystkie opcje, które rozważasz są ok. Co wybrać, to bardziej kwestia indywidualnych preferencji.

Opublikowano
55 minut temu, some1 napisał(a):

Samo przejście z 1440p na 4k nie robi specjalnie wow. Choć w tym przypadku zmieniłbyś też rozmiar monitora

... chyba, że przesiadając się z obecnego LCD 2560x1440 w rozmiarze 26,5", wybrałby OLED 3840x2160 w rozmiarze 26,5". Inna sprawa, że 31,5" niewiele droższy, ale opcja jest.