Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

Czytam o Twoim monitorze na redicie i ludzie skarżą się również na fringing

Ja mam nowszą rewizję tego monitora, która ma 280Hz, a nie 240Hz, nowsze oprogramowanie układowe, dodatkowo HDMI 2.1 zamiast 2.0. Nie narzekam na czytelność czcionki, a używam go tylko do czytania, bo gram na LG C3 41,5".

Screenshot_20260611-142851.thumb.png.a5f2485c848f7838d64461769dcc42de.png

Znalazłem na tftcentral coś takiego. 

image.png.416cc618d36f148e46e5b8c80237623f.png

Firma Samsung Display pierwotnie poinformowała nas, że nowy panel QD-OLED 240 Hz będzie miał tę samą ulepszoną strukturę pikseli, co panele generacji 2 (wyprodukowane w 2023 roku) i generacji 3 (wyprodukowane w 2024 roku), która zmieniła kształt subpiksela z diamentowego na większy i bardziej kwadratowy, jak widać na powyższych zdjęciach makro. Ta zmiana pomogła poprawić czytelność tekstu i zredukować powstawanie obwódek na tych panelach. Jest to logiczne oczekiwanie, biorąc pod uwagę, że panel ten będzie produkowany w tym roku, w 2024 roku, dwa lata po premierze pierwszego panelu 175 Hz, i właśnie o tym poinformowała nas firma Samsung Display.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ok myślę że na pewno masz lepiej niż ja miałem na tym MSI gdzie to gen 1 z 175 Hz ale myślę że nawet u Ciebie bym to zauważył. 

Niestety dla całkowitego wyeliminowania tego efektu będę musiał czekać do spadku cen gen 5. Akurat pogram w GTA 6 wtedy 🙃 

Opublikowano
W dniu 11.06.2026 o 13:20, MrKetiw napisał(a):

Próbowałem, niestety dla mnie ta kolorowa obwódka wokół czcionki tak mocno razi w oczy że pracuje mi się wyjątkowo niekomfortowo. 

Albo panel 4K, albo Tandem WOLED, ja mam 1440p na 27" i czcionki prawie jak w IPS, ale miałem WOLED 1 gen to ciężko było na tekst patrzeć i też obiło się prawie o zwrot.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Tandem WOLED, ja mam 1440p na 27" i czcionki prawie jak w IPS

Też mam Tandem WOLEDa i podpisuje się rękami i nogami pod tym co napisałeś. Wcześniej miałem VA Miniled, jeszcze wcześniej IPS. Z resztą... ostatnio miesiąc na IPS przesiedziałem.
Nie czuć degradacji po przesiadce jeżeli chodzi o czcionki.

• Upvote 1
Opublikowano

A w czym jest WOLED gorszy ? Jak rozumiem to matryca LG i nie ma powłoki błyszczącej ? Serio potrzebuje oleda na już bo odechciało mi się grać na moim VA po zobaczeniu co potrafi OLED :E

• Like 1
Opublikowano

@MrKetiw W 4 generacji Tandem WOLED dużo poprawili. Wiele portali technologicznych i recenzentów uważa te matryce za obecnie najlepsze na rynku. Z wad Vertical Banding czyli na ciemnych odcieniach szarości jak się wpatrzysz to zauważysz pionowe pasy ale gorzej to na zdjęciach wygląda jak w rzeczywistości. Generalnie mimo wszystko polecę, a jak chcesz QD-OLEDa warto poczekać do bodajże października na premierę monitorów na matrycach QD Penta Tandem od Samsunga. Bodajże pierwszym dostępnym monitorem ma być jakiś MSI. 
Ale jak chcesz na już, to bierz Tandem WOLEDa i będziesz zadowolony. Przesiadka z VA to kosmos.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Pewnie chodzi o MSI MPG 322URDX36, który prezentuje się bardzo ciekawie.

Sam się zastanawiam czy poczekać na niego, czy brać MSI MPG 322UR X24, jak się w końcu u nas pojawi :hmm:

cg6za8wai24h1.jpeg.508d5644ac771507fa1f5fcee6fca049.jpeg

https://www.msi.com/news/detail/The-World-s-First-Triple-Mode-QD-OLED-Gaming-Monitor--MPG-OLED-322URDX36-31-5-Inch-4K-360Hz-Debuts-at-COMPUTEX-2026-148961

Byłby to pierwszy OLED, który dorównałby mojemu staremu LCD VA :wariat:

IMG_20260613_092154.thumb.jpg.3212d0c25c493bb9d5d6e33a7b2f40b7.jpg

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
30 minut temu, Kadajo napisał(a):

Vertival Banding to najgorsza rzecz jaka jest w tej technologii, jeśli jest on znowu bardziej dokuczliwy niż był w Evo to Tandem jest dla mnie porażką.

Mi nie dokucza, zależy od sztuki. 

Opublikowano

Musze poszperać po forach jak wygląda Tandem w TV czy ludzie narzekają.

Wiem że w EVO takie panele to był niemalże standard :

obraz.thumb.png.ad06d70a5563b257cfea8235badd6d4b.png

Jakie że się przymierzam do nowego TV to szlag mnie trafi jak kupie TV który znowu będzie miał te problemy bo "akurat" testują nowe panele ...

obraz.thumb.png.8a11c253f3f8a1554d90dfdfb2bb052e.png

Opublikowano

@Kadajo Wiesz, że aparaty w telefonie przekłamują. Miałem wcześniej inny, teraz inny monitor na Tandemie. To co zobaczysz w realu własnymi oczami, a to co Ci aparat przekłamie, to dwa inne końce liny. Idź do jakiegoś marketu, zobacz na własne oczy, to podejmiesz decyzję czy Ci pasuje czy nie. Zawsze możesz wziąć Minileda i mieć brak bandingu xD 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Ej ale kto korzysta z 5% podświetlenia???? Robią te zdjęcia telefonami w warunkach które nadmiernie przekłamują. Tego w normalnym filmie/grze nie uświadczysz. 

No tak ale to wiemy tylko my jako posiadacze Tandemów. Reszta w realu tego nie doświadczyła, to są obsrani bazując na zdjęciach.
Są egzemplarze, w których pewnie Banding jest nie do zniesienia ale to jakiś margines. Dobrze kiedyś sideband podsumował - nie kupuje się monitora/telewizora aby się gapić w statyczną szarość. Używać, obserwować.

• Like 1
Opublikowano

Te bangingi (mam na myśli teraz "color banding" ... choć nie koniecznie na kolorze, bo na szarym gradiencie dobrze to widać) na OLED zależą od ustawionej gammy i jasności :) (przy wyższej jasności jest mniejszy banding {"color banding"}) W ogóle testy tego bandingu (bandingu "color", a nie nierównomierności na ciemnych odcieniach) niespecjalnie są robione, bo dokąd nie kupiłem OLED, to nikt o tym nie pisał.

ps. no i widoczność tego zjawiska mocno zależy od krzywej gamma (jak jest odpowiednio wygięta w dolnej partii odcieni, to potrafi uwydatniać banding)