Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

Mam u znajomych 4 5700x3d z ali po ok 600zł brane, wszystko działa jak należy - można zaryzykować jak cena dobra 😁

Spoko ale mowa o najnowszej generacji i po 600zl to one nie chodzą i chodzić nie będą więc kogo interesuje zen3 jak piszemy i cytujemy zen5 generacje ? 

Jesteśmy w wątku o zen5 prawda ? 

2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

9700X3D? Hmmmm.

Zapewne tak ;) Ale zegary mają te cpu odblokowane więc pewnie każdy sobie stuninguje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Zapewne tak ;) Ale zegary mają te cpu odblokowane więc pewnie każdy sobie stuninguje. 

I do tego 200pln taniej.... I nie będą się paliły... Takie tam marzenia :P

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.08.2025 o 17:40, Kadajo napisał(a):

Jak będzie to zmienię, jak nie to zostaje. Proste.

Na redicie już widziałem parę wpisów osób które grały na 10700k czy 10900k i pisali ze gra śmiga wiec zobaczymy.

Jak wszystko smiga szegolnie nowego, to nie ma co kompa modernizować. Inna sprawa jak ktos lubi nowinki.

• Upvote 1
Opublikowano

5800x3d to świetny procek do UV, większość sztuk robi beż problemu CO -30 (maks co da się ustawić), bo AMD zostawiło spory margines stabilności. 

7800x3d już mniej, AMD lepiej je zoptymalizowalo prosto z fabryki.

Od 9800x3d cache jest po drugiej stronie więc można je też kręcić jak i pozostałe.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

A jest jakiś sensowny zapas na X3D? Od kiedy mam 5800X3D to zapomniałem o UV/OC :E 

Nie ma problemu 5300-5400mhz do gier ustawic.  Ale w wyzsze zegary nie bawilem sie, wczoraj ustawilem cpu i korzystam, lock jest standardowy na 5225mhz.  

Proce przelozylem wczoraj i wszystko smiga, jedynie nizsza curva na 3D jest wzgledem 9700X ale temperaturowo i pobor to przepasc na korzysc 3D :

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, some1 napisał(a):

5800x3d to świetny procek do UV, większość sztuk robi beż problemu CO -30 (maks co da się ustawić)

Ja ustawiłem nawet więcej bo dodałem dodatkowo ujemny offset do tego "-30" mimo że mam 4530mhz zamiast fabrycznego 4450 :E + soc voltage jest stabilne na 0.990mv z ramem 4x8 3820mhz niezła sztuka się trafiła bo wcześniejsze ryzeny zawsze kasztany trafiałem xD 

Opublikowano

Mnoznik skalara zmienia ilosc V dodatkowo dawanych na rdzenie

Chodzi Ci pewnie o ustawienia w PBO - CPU Boost Clock Override - wlaczasz to a pozniej ponizej dajesz 0-200+ na rdzenie

Jest tez druga opcja - wymuszenie mnoznika na rdzeniach/ccd ktora jest w innym miejscu

ale nie mam teraz dostepu do kompa zeby Ci pokazac jak sie nazywa i gdzie dokladnie jest :)

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Zachy napisał(a):

Mnoznik skalara zmienia ilosc V dodatkowo dawanych na rdzenie

Chodzi Ci pewnie o ustawienia w PBO - CPU Boost Clock Override - wlaczasz to a pozniej ponizej dajesz 0-200+ na rdzenie

Jest tez druga opcja - wymuszenie mnoznika na rdzeniach/ccd ktora jest w innym miejscu

ale nie mam teraz dostepu do kompa zeby Ci pokazac jak sie nazywa i gdzie dokladnie jest :)

Tak scalar wiem co robi, a wlasnie chodzi mi o to co wymieniles drugie CPU Boost Clock Override :) Pytanie czy do tego potrzeba dodawac calar czy moze sie bez tego obyc ?? 

Chce potestowac podbicie zegara ale bez wiekszego wplywu na napiecie jak ze scalarem na maxa.