Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@leven 
Marka ASRock bierze się na siebie pełną odpowiedzialność, jeśli w trakcie aktualizacji BIOS-u coś pójdzie nie tak.

Dodatkowo każdą uszkodzoną płytę główną związaną z awarią procesora można odesłać na jej koszt i zostanie ona naprawiona - a może

i wymieniona w określonych sytuacjach (mowa o modelach, które są powiązane z omawianym problemem).

To szanuję ;) 

Opublikowano (edytowane)

@  kekeke

Nie wiem co za chłodzenia Noctua użyli ale mocowanie ofsetowe do NH-D15 i NH-D15G2 wygląda zupełnie inaczej te wygląda na pierwszy rzut oka na mocowanie chłodzenia na prockach Intela. Sam miałem problem jak dokręciłem sprężyny na NH-D15G2 na maksa komputer nie chciał wstać chociaż wcześniej działał bez zarzutu wystarczyło cofnąć śrubki o pół obrotu i wszystko zaczęło działać jak należy.

Tutaj link jak wygląda mocowanie ofsetowe do tych 2 chłodzeń

Przekaźnik NM-AMB12

nm_amb12_1.jpg

Edytowane przez skalak23
Opublikowano (edytowane)

W ogóle zastanawiam się co jest przyczyną upaleń i nie jestem do końca przekonany, że to płyta. Tak samo ze skokami vsoc, gdzie u mnie na asrocku od pierwszego biosu na x870 do obecnego 3.30 jest stabilny. Tak, narzekałem na AMD i nadal nie uważam, że jest idealny, ale poprawiło się sporo od premiery. Zapewne podpadłem też kilku osobom na forum broniącym AMD, ale nie to było moim celem, a wręcz przeciwnie, bo fora służą do dzielenia się wszelkimi doświadczeniami. Niekoniecznie tylko pozytywnymi. Ten boost +200 też według mnie jest w większości przypadków zbędny, bo tylko pompuje wyższe napięcia i temperatury, ale zapewne wszystko zależy od płyty. Ja byłem nauczony robić OC cepa ręcznie i tak naprawdę przy 9800x3d (moje pierwsze amd) poznałem PBO itd. Swoją drogą fajna opcja patrząc z perspektywy czasu. Jeśli chodzi o stabilizację FCLK to warto potestować VDDG CCD i IOD, ale tutaj też widuję na forach wartości powyżej 1,1V co nie jest zbyt dobrym pomysłem i pewnie wiele spalonych procków przeszło przez takie lekkomyślne grzebanie w biosie. Ja staram się trzymać zasady, która tutaj jest często powtarzana "jak działa to nie ruszać" i od dłuższego czasu się sprawdza chociaż kusi, żeby coś grzebnąć, ale to akurat zrozumiecie, bo większość obecnych tutaj połowę czasu spędza w biosie 4fun :D

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Od dluższego czasu zostawiam na ustawieniach fabrycznych, bez kombinowania o każdy % wydajności. Czy te upalone były poddane OC?

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Adikon napisał(a):

Ja staram się trzymać zasady, która tutaj jest często powtarzana "jak działa to nie ruszać"

Ja się trzymam zasady: "nie przekraczać specyfikacji producenta". Tutaj natomiast biją się o jakieś przekroczenie 20 000 punktów w Cinebench R23 multicore ... po co?

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skalak23 napisał(a):

@  kekeke

Nie wiem co za chłodzenia Noctua użyli ale mocowanie ofsetowe do NH-D15 i NH-D15G2 wygląda zupełnie inaczej te wygląda na pierwszy rzut oka na mocowanie chłodzenia na prockach Intela. Sam miałem problem jak dokręciłem sprężyny na NH-D15G2 na maksa komputer nie chciał wstać chociaż wcześniej działał bez zarzutu wystarczyło cofnąć śrubki o pół obrotu i wszystko zaczęło działać jak należy.

Tutaj link jak wygląda mocowanie ofsetowe do tych 2 chłodzeń

Przekaźnik NM-AMB12

nm_amb12_1.jpg

Mam właśnie chłodzenie Noctua na AM5 dla R5 9600X i mocowanie tej chłodnicy wygląda jak to na tym ASUSie. Mogę to potwierdzić w 100%.

mbd.jpg.821068d9706f186ab3a3e6056e7477ba.jpg

71iEr13yoqL._AC_SL1500_.thumb.jpg.c6bd627c792d6fa2b37d5a52f85b8b77.jpg

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
Godzinę temu, AMDK11 napisał(a):

Od dluższego czasu zostawiam na ustawieniach fabrycznych, bez kombinowania o każdy % wydajności. Czy te upalone były poddane OC?

Nie wszystkie. Ogólnie sporo przypadków było związane z wychodzeniem z hibernacji po której następował skok napięcia. Kolejne to podobno vsoc ponad 1,4 w peaku. 

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ja się trzymam zasady: "nie przekraczać specyfikacji producenta". Tutaj natomiast biją się o jakieś przekroczenie 20 000 punktów w Cinebench R23 multicore ... po co?

Większość youtuberów powtarzała/powtarza to samo, czyli limity na płytę, CO -30 all core i boost +200. I ludzie to klepią bez sensu co poniekąd nie dziwi jeśli się nie ma zbytnio pojęcia. Tutaj chłopaki wiedzą co robią i po co to robią, więc totalny luz. Overclocking w większości przypadków jest właśnie po to, żeby sprawdzić swoje umiejętności i możliwości sprzętowe dla zabawy. Ja używam syntetyków tak samo jak korzystam z hamowni po modach w moto, ale zawsze trzymam się jednej i tej samej, bo tylko to daje nam pewność czy dana modyfikacja zadziałała. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kyle napisał(a):

Widzę, że kolega pije do mnie ;) Bo mogą? Bo mają na to czas? Bo sprawia im to przyjemność? Nie o to chodzi w tej zabawie? Nie każdy wykorzystuje komputer do ciężkiej pracy i od jego stabilności zależą losy świata, dla niektórych służy wyłącznie do zabawy. Możesz mi wskazać, w którym miejscu mam przekroczone specyfikacje producenta? Bo jeśli dobrze rozumiem to to sugerujesz.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, terminus napisał(a):

Widzę, że kolega pije do mnie ;) Bo mogą? Bo mają na to czas? Bo sprawia im to przyjemność? Nie o to chodzi w tej zabawie? Nie każdy wykorzystuje komputer do ciężkiej pracy i od jego stabilności zależą losy świata, dla niektórych służy wyłącznie do zabawy. Możesz mi wskazać, w którym miejscu mam przekroczone specyfikacje producenta? Bo jeśli dobrze rozumiem to to sugerujesz.

Akurat dla mnie celem używania komputera nie jest takie manipulowanie ustawieniami, by uzyskać jak najwyższy wynik w np. Cinebench. Co do "przekroczonych specyfikacji", to UV jest już "przekroczeniem specyfikacji". :) (uszkodzenia przez UV nie ryzykujesz, tylko zwiększenie prawdopodobieństwa błędu/utraty stabilności). Także baw się jak tam chcesz, jeśli to jest celem samym w sobie i po to kupiłeś sprzęt, aby zmieniać jego ustawienia.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Akurat dla mnie celem/celem zabawy nie jest takie manipulowanie ustawieniami, by uzyskać jak najwyższy wynik w np. Cinebench. Co do "przekroczonych specyfikacji", to UV jest już "przekroczeniem specyfikacji. :) (uszkodzenia przez UV nie ryzykujesz, tylko zwiększenie prawdopodobieństwa błędu/utraty stabilności). Także baw sie jak tam chcesz, jeśli to jest celem i po to kupiłeś sprzęt.

... a ty PL1=PL2=troll

Nie wiem kolego po co to ocenianie. Chcesz powiedzieć, że jeśli ktoś nie robi jak Ty to źle się bawi? Ja nie rozumiem fizyki kwantowej ale nie twierdzę, że przez to, że jej nie rozumiem jest głupia. Peace bracie i miłego weekendu :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, terminus napisał(a):

Nie wiem kolego po co to ocenianie. 

Czy ja Ciebie jakoś "oceniłem"? Wcześniej napisałem "po co?" (ta walka o punkty w Cinebench), później napisałem, że dla mnie celem samym w sobie nie jest ustawianie PC. Ja akurat nie podkręcam/nie robię UV i patrz jak wyje taki wróbel. Czyli jak większość robi OC/UV to trzeba robić jak oni, bo tak robi tłum :) 

miłego weekendu i no offence @terminus

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Czy ja Ciebie jakoś "oceniłem"? Wcześniej napisałem "po co?" (ta walka o punkty w Cinebench), później napisałem, że dla mnie celem samym w sobie nie jest ustawianie PC. Ja akurat nie podkręcam/nie robię UV i patrz jak wyje taki wróbel. Czyli jak większość robi OC/UV to trzeba robić jak oni, bo tak robi tłum :) 

Zasugerowałeś, że moje działania są głupie i ich nie rozumiesz. To tylko forum, jeśli się z czymś nie zgadzam lub uważam za głupie to po prostu ignoruję temat wedle zasady "Lepiej milczeć i być uznanym za głupca, niż coś powiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości"  Mark Twain i nie odbieraj tego osobiście - nie znam Cię i nic do Ciebie nie mam.

Opublikowano

@terminus tak precyzując, to po prostu napisałem, że nie widzę sensu w tym staraniu się, by przebić np. magiczne 20 000 punktów w Cienebench R23.

9 godzin temu, Kyle napisał(a):

To po prostu było pytanie i faktycznie, że nie rozumiem tego celu. Jednak skoro wyjaśniłeś, że to taki "SPORT", to OK :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Pierwszy system składał się z następujących komponentów:

System operacyjny: GNU/Linux Ubuntu mbd: Asus Prime B650M-K (BIOS 3057 [wgrano 2024-11-19]) procesor: AMD Zen5 X16 4300MHz (Ryzen 9950X) mem: 32768MB DDR5-4800 ECC (Samsung M324R4GA3BB0-CQK) mem: 32768MB DDR5-4800 ECC (Samsung M324R4GA3BB0-CQK) dysk: NVMe SSD M.2 250 GB Samsung 980 Pro obudowa: Fractal Design Core 1100 z dodatkowymi wentylatorami zasilacz: Corsair SF450 chłodnica: Noctua NH-U9S

Drugi system składał się z następujących komponentów:

System operacyjny: GNU/Linux, jądro Gentoo 6.12.31 ( konfiguracja mbd: Asus Prime B650M-A WIFI II (BIOS 3278 [wgrano 2025-08-16]) procesor: AMD Zen5 X16 4300MHz (Ryzen 9950X) mem: 49152MB DDR5-5600 ECC (Kingston KSM56E46BD8KM-48HM) mem: 49152MB DDR5-5600 ECC (Kingston KSM56E46BD8KM-48HM) dysk: NVMe SSD M.2 250 GB Samsung 980 Pro obudowa: Fractal Design Core 1100 z dodatkowymi wentylatorami zasilacz: Corsair RM650 chłodnica: Noctua NH-U9S

Użyłbym mocniejszego zasilacza, zwłaszcza w pierwszym przypadku, nawet biorąc pod uwagę brak dedykowanej karty graficznej. Zwłaszcza jeśli system jest używany do pracy i działa przez większość czasu.

Edit:

Mam kolejną ciekawostkę co do Front-End po długiej analizie Zen5:

Zen5 ma pobieranie 2x 32Bajty na cykl z L1-I 32KB 8-Way (Zen 4 ma 1x 32Bajty), Dekoder 2x 4-Wide (Zen4 1x 4-Wide), OP-Cache 2x 6uops na cykl(Zen4 1x 9uops) i okazuje się że Zen5 może dla:
ST: 32Bajty z L1-I, dekoder 1x 4-Wide i OP-Cache 1x 6uops
SMT: 64Bajty z L1-I, dekoder 8-Wide i OP-Cache 12uops
Za to dla ST i SMT jest: 6ALU(Zen4 4ALU), 4AGU(Zen4 3AGU), 4FP+2StoreFP(Zen4 3FP+2StoreFP) i ścieżki FP 512b (Zen4 ścieżki FP 256bit).

Mimo klastrowego front-endu Zen5, scheduler Integr jest zunifikowany dla 6ALU i to poraz pierwszy w historii AMD. Wcześniejsze generacje do Zen4 każdy z portów ALU miał osobny scheduler. Teraz Zen5 ma jeden dla wszystkich 6ALU co jest optymalne dla ST, ale bardziej skomplikowane.

Dobrą rzeczą jest to, że bardzo zaawansowany i rozbudowany nowy predyktor, który przewiduje dwie kolejne gałęzie z 3 otwartymi oknami, długimi i skomplikowanymi wzorcami oraz ogromnym BTB 24K, działa zarówno w trybach ST, jak i SMT.

Mimo to średni wzrost IPC dla Zen5 wynosi +16% (średnia +14% dla INT i średnia +24% dla FP). Średnia wzrostu IPC dla Zen5 w porównaniu do Zen2 wynosi +49%, w porównaniu do Zen1 +66%, w porównaniu do Excavatora +117%, a w porównaniu do Bulldozera to już 140-150%. Do tego znacznie wyższe taktowanie Zen5 i różnica jest jeszcze większa.

Jestem ciekawy czy Zen6 poprawi wykorzystanie obu klastrów w ST.

Edytowane przez AMDK11