Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.09.2025 o 09:27, Send1N napisał(a):

Jakby więcej podzespołów z tego typu design'em wychodziło to miało by to sens bo wygląda przez kozacko ale na razie chyba tylko budy z drewnem typu fractal north są dostępne, ramów czy kart drewnianych nie robią :D 

A wiadomo kiedy X3D wchodzą do sprzedaży?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie każdy ustawia po swojemu bo sporo ludzi leci na auto i tylko w tym rzecz ;) moja przykładowo nie ma pwm tylko DC a też sobie wyregulowałem tak aby było cicho ;) 

Nawet nie wziąłem tego pod uwagę bo u mnie musi być cicho :E 

16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja tam jeszcze pompki w zadnym aio co mialem nie slyszalem przy normlanym uzytkowaniu komputera, a zawsze leci na maxa rpm ;) 

Pewnie kwestia wyczulenia, u mnie w idle i pod niskim obciążeniem musi być jak makiem zasiał :E Wyłapuję wszelkie nawet minimalne odgłosy szczególnie jak siedzę nocami przy mega cichym tle.  Dla tego też np. wentyle Bequiet  SW4 które wziąłem zaraz po ich premierze musiałem zaraz odesłać bo dźwięk ich łożysk doprowadzał mnie do szału na niskich i średnich rpm. Wleciała noctua i bajka nieba a ziemia :E A dla kogoś innego pewnie były by OK.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano

@lukadd mam to samo w idle musi być cisza, ja to mam w ogóle porobione dwa profile w argus monitorze między którymi przełączam się kombinacją dwóch klawiszy na klawiaturze (idle - load) i w obu profilach mam wbite sztywne obroty, od czasów speedfana mi zostało takie zboczenie :E u mnie w idle pompa działa na sztywnych 1700rpm + dwa wentylatory na chłodnicy kręcą się na 400rpm reszta wentylatorów w obudowie i na kacie graficznej jest całkowicie wyłączona, przed grą klikam drugi profil i wszystko się załącza na stałe obroty które sobie metodą prób i błędów dobrałem tak aby osiągnąć sweet spot między wydajnoscią a kulturą pracy ;) 

• Like 1
Opublikowano

@Phoenix. Widziałem ten filmik, w sumie do podobnych wniosków można dojść samemu. 7800X3D nowego Traya można kupić już za 1250zł i to nie jest żadna okazja tylko standardowa cena niektórych sklepów.
9800X3D zaczynają się od 1850zł czyli mamy tj. 600zł dopłaty "premium". Gdybym na dzień dzisiejszy przesiadał się z 7500F jak to miało miejsce parę miesięcy temu, to chyba bym wziął jednak 7800X3D (przy okazji kolega @Krzysiak miałby pole manewru do robienia ze mnie beki).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Gdybym na dzień dzisiejszy przesiadał się z 7500F jak to miało miejsce parę miesięcy temu, to chyba bym wziął jednak 7800X3D (przy okazji kolega @Krzysiak miałby pole manewru do robienia ze mnie beki).

Oj tam :P Sam nie raz pisałem, że przez pryzmat ceny to 7800x3d zdaje się być bardziej opłacalnym CPU :P 

U mnie będzie prawdopodobnie pierwszym od lat CPU którego będę trzymał ~4 lata, bo już ponad 2 i zapowiada się że pewnie kolejne 2 :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Oj tam :P Sam nie raz pisałem, że przez pryzmat ceny to 7800x3d zdaje się być bardziej opłacalnym CPU :P 

U mnie będzie prawdopodobnie pierwszym od lat CPU którego będę trzymał ~4 lata, bo już ponad 2 i zapowiada się że pewnie kolejne 2 :E 

Jak kupowałem 9800X3D to ceny wyglądały mniej-więcej tak:
7800X3D: 1850zł+
9800X3D: 2400zł+

Z racji, że mi na boxie nie zależało, trafiła się promka w ME + jeszcze zbiłem 100zł zamawiając przez aplikacje przez co finalnie za 9800X3D zapłaciłem 2099zł. W tym wypadku wybór był oczywisty ;) 

Opublikowano

Gdyby kogoś interesowała sprawa z przypalonymi CPU to poniżej widać 7950x3D, procesor działał i był stabilny, nie zauważyłem degradacji tzn PBO na -10 cały czas działało.

Gwarancja boxowa przez AMD, żadnych problemów i wszystko poszło w mniej niż 2 tygodnie, darmowa przesyłka i za 7950x3D dostałem 9950x3D.

Nigdy więcej nie kupie traya przy takich CPU :E

cpu.thumb.jpg.6a36ad7bee23f0b31d988b5cd6950521.jpg

• Like 1
  • Upvote 7
Opublikowano
3 godziny temu, kekeke napisał(a):

Gdyby kogoś interesowała sprawa z przypalonymi CPU to poniżej widać 7950x3D, procesor działał i był stabilny, nie zauważyłem degradacji tzn PBO na -10 cały czas działało.

Gwarancja boxowa przez AMD, żadnych problemów i wszystko poszło w mniej niż 2 tygodnie, darmowa przesyłka i za 7950x3D dostałem 9950x3D.

Nigdy więcej nie kupie traya przy takich CPU :E

w jaki sposób ogarnąłeś to bezpośrednio z AMD ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kekeke napisał(a):

Czyli się opłaciło? xD 

A tak szczerze, to ja nie dość, że mam TRAYa z ME, to jeszcze mobo kupiona w komputroniku.
Aż się boje co by było w razie awarii.

Kusi mnie aby zobaczyć jak wygląda CPU od spodu.
Od dnia pierwszego chodzi na CO -30, VSOC na sztywno 1.1V no i po czasie odpaliłem też opcję o której wspominali w YES Tech City (ciągle zapominam jak się nazywa).
Procka mam ponad 4 miechy, no i zawsze najświeży bios.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Przez te przypalenia płyta skreślona w sygnaturze rozumiem? :E :P 

Plyta była sprawna ale pozbywam się asrockow. Drugą płytę chyba wezmę z msi.

• Like 1
  • Thanks 1