Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Kartofel napisał(a):

Kopcące się ryzeny to problem asrocka, chipsetu, biosu czy jeszcze czegoś innego?

To problem dzisiejszych czasów bardziej. Większość rzeczy puszczonych do sprzedaży  nie jest w pełni przetestowana. 9800x3d czy 9950 paliły się na wszystkich płytach i najwięcej z tego co czytałem (a śledzę wątek cały czas praktycznie) poszło z dymem po wybudzeniu z hibernacji. Zauważono skoki napięć VSOC powyżej 1,4V, a nawet ostatnio widziałem ponad 2V choć nie wiadomo czy to nie jakiś błąd hwinfo. Z 7800x3d na tych samych płytach problemu nie ma. Ja mam od listopada zeszłego roku na ASRocku x870 i działa, ale co będzie dalej nie wiem. Bios 3.30 i miałem już wszystkie możliwe na testy. 

Opublikowano

bo hibernacja sluzy do czegos innego niz tempo ladowania OSa

hibernacja zachowuje i przywraca caly stan systemu, wszystkie odpalony programy i ich stan,

nie ma to znaczenia dla gamingowego uzytkownika PC ktory raz odpala Chrome a innym razem CSa

na prywatnym PC nigdy jej nie uzywam a na laptopie do pracy uzywam kazdego dnia gdzie mam odpalone duzo roznych programow

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Ja nierozumiem jednego. Po co ludzie używają hibernacji? Przecież pecety wstaja tak szybko, że to jest bez sensu.

Nigdy nie używałem hiberancji, przez całą karierę z pecetami.

Panie Hibernacja to nie działa prawidłowo na Am4 , po wybudzeniu komputer zamrożony myszką nie da się ruszyć, a AMD widać nic w tej sprawie nie zrobiło przez lata. Osobiście zaraz po instalacji windy wbijam powercfg.exe /hibernate off . 

Opublikowano
31 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Panie Hibernacja to nie działa prawidłowo na Am4 , po wybudzeniu komputer zamrożony myszką nie da się ruszyć, a AMD widać nic w tej sprawie nie zrobiło przez lata. Osobiście zaraz po instalacji windy wbijam powercfg.exe /hibernate off . 

A czemu tak? Przecież masz ustawienia zasilania. Mi komputer jak jestem w domu, potrafi 10h+ chodzić i nie ma hibernacji.

Swoją drogą to ciekawe czemu AMD nic z tym nie robi i czy można to w ogóle naprawić.

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 19:07, ronaldo864 napisał(a):

Opcja o której wspominałeś Advanced\Amd Overclocking\Soc/Uncore OC Mode

Z tą opcją trzeba uważać. Włączenie tego wyłącza z automatu "power down" na Asrocku. Wyłączony "Power Down" to mniejsze opóźnienie, ale przy jednocześnie włączonym "Memory Context Restore" powoduje BSOD w trakcie rozruchu i nawet zawieszanie się w biosie (tego doświadczyłem).

Tutaj potwierdzenie: 

Opublikowano
41 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

A pamięć RAM optymalizowana ręcznie czy profil EXPO ? Jakie TREFI ustawione w BIOS'ie ? C-states włączone ?

Opublikowano

Profil EXPO aktywny , C-states włączony, poza tym wszystko na domyślnych wartościach, bo to teraz komputer przeznaczony tylko do neta dla emerytki . Wgrałem najnowszy bios PRIME X470-PRO Wersja 6251 2025/08/14 ,nowe sterowniki chipsetu ,zainstalowałem Windows 11 24H2 po czym ,zostawiłem włączony na noc i rano myszka zmrożona na amen . Wyłączyłem dziś hibernacje , bo widzę , że mimo upływu lat problem , który doskwierał mi kiedyś do dziś nie ,został rozwiązany .

Opublikowano

Ja też nie korzystam z hibernacji od bardzo dawna. Tyle, że kompa używam głównie do rozrywki, więc to też inny temat. 

Co do soc uncore to u mnie żadnej różnicy to nie robi, ale ręcznie mam zazwyczaj power down off, MCR OFF. Włącza mi się trochę dłużej, ale przynajmniej mam pewność, że będzie stabilnie (to znaczy mam taką nadzieję i mocno w to wierzę 😆😆😆).

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Ja nierozumiem jednego. Po co ludzie używają hibernacji? Przecież pecety wstaja tak szybko, że to jest bez sensu.

Nigdy nie używałem hiberancji, przez całą karierę z pecetami.

Ja używam od kilku lat, na stoliku przy łóżku mam myszkę bezprzewodową gdy jestem przełączony na TV jak już przysypiam to usypiam pc i jak się obudzę to mogę nacisnąć przycisk na myszce i sprzęt wstaje, mogę wtedy przeglądać neta leżąc w wyrze za nim się dobrze obudzę bez konieczności wstawania aby odpalić kompa przyciskiem :E :hihot:

21 godzin temu, ronaldo864 napisał(a):

Pierwsze słyszę, używałem na msi b450 i używam na msi b550 od kilku lat bez problemów

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.09.2025 o 20:20, Kartofel napisał(a):

Kopcące się ryzeny to problem asrocka, chipsetu, biosu czy jeszcze czegoś innego?

Oni sami nie wiedzą, a Ty pytasz nas ;) 
Paru youtuberów też sobie podbiło fame znajdując "jedyną prawdziwą przyczynę" i "jedyne prawdziwe rozwiązanie".
Tak naprawdę mało rozsądne jest trzymanie takiego 9800X3D na ASRocku... sam się waham czy dla świętego spokoju nie przeskoczyć np. na Gigabyte B650 Eagle.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Tak naprawdę mało rozsądne jest trzymanie takiego 9800X3D na ASRocku... sam się waham czy dla świętego spokoju nie przeskoczyć np. na Gigabyte B650 Eagle.

Ja nie zmieniam. Działa od listopada, więc może będzie ok. Najgorsze jest właśnie to, że nie znamy przyczyny tak naprawdę. 

Niedawno też ziomkowi się spalił 7950x na mobo MSI. W sumie nie trafiłem chyba jeszcze na wpis z moją płytą, więc może się uda 😛.

6 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

To ile pompuje zalezy od sztuki cpu ;)  Moja wymaga mega niskiego napiecia. 

CPU, płyta, ustawienia BIOSu... Trzeba przyznać, że u Ciebie faktycznie ładnie to wygląda. Z drugiej strony u mnie też całkiem spoko, bo widuję u innych 1,2V + przy tych samych zegarach. 

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Adikon napisał(a):

Ja nie zmieniam. Działa od listopada, więc może będzie ok. Najgorsze jest właśnie to, że nie znamy przyczyny tak naprawdę. 

No właśnie, pojawia się wątpliwe słowo "może". Jak ktoś ma w jednym miejscu kupionego procka i płytę to ma łatwiej. Ja mam mobasa z komputronika i cpu z media experta.
Próbuję sobie wyobrazić scenariusz gdzie procek pada, są jakieś ślady na procku i przy okazji płyta uwalona. Skoro są ślady na procku, sklep od procka może zwalić winę na płytę, znowu sklep od płyty zgodzi się na wymianę płyty ale nie poczuje się do odpowiedzialności za procesor.
Ponadto jak patrzę na perypetie kolegi @Krzysiak to w komputroniku się długo czeka i nie znany jest rezultat czekania

7 godzin temu, Adikon napisał(a):

Niedawno też ziomkowi się spalił 7950x na mobo MSI. W sumie nie trafiłem chyba jeszcze na wpis z moją płytą, więc może się uda 😛.

No nie zapominajmy, że problem występuje też właśnie w MSI, GIGABYTE i ASUSIE ale doniesień jest zauważalnie mniej. Chociaż niektórzy piszą o skali płyt ASRocka, ponieważ oferują dużo w cenie i są często kupowane - czy to nie czasem liniowa przypadłość?

Ja też nie trafiłem jeszcze na żaden wpis z moją płytą, chociaż jeden z użytkowników pisał, że niby widział (nie mogę znaleźć).
Z drugiej strony raczej mało kto paruje taką płytę jak moja z 9800X3D

Opublikowano (edytowane)

Właśnie dla świętego spokoju bym dopłacił do czegoś lepszego niz ten B650 HDV, chociaż nie wiadomo czy to nie sztuczna panika.

Szkoda że do płyt z wifi pakują wifi 6 i BT5  :foobarluv:zamiast od razu wifi 7 i BT6. Tym bardziej że płyty AMD można czasem 10 lat używać... Żal dopłacać za przestarzałe techniki.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano

Może mam szczęście, ale póki co wszystko działa bez problemu. 3 setupy w domu: 9800x3d + Asrock x670e Steel Legend, 9800x3d + Asrock x870E, 7800x3d + Asrock x670e Steel Legend.  Jasne, najnowsze wersje BIOS w każdym z w/w mobasów, do tego VSOC delikatnie obniżone i, wszędzie RAM cl30/600mhz , profil EXPO. W OC się nie bawię, gramy z synami w Space Marines 2, Helldivers 2 itd., no problem, żadnych skoków napięć nie widzimy, HWINFO sobie grzecznie pracuje w tle.

Najstarszy mobas x670e jest z listopada 2023, od 2024 listopada wrzuciłem mu 9800x3D, jedna z pierwszych rewizji, kupiona w dniu premiery w X-Kom.

Co dalej? Zobaczymy ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ponadto jak patrzę na perypetie kolegi @Krzysiak to w komputroniku się długo czeka i nie znany jest rezultat czekania

Teoretycznie według statusu skończy im się jutro ich regulaminowe 28 dni roboczych, wczoraj wysłałem maila z przypomnieniem i tym i zapytaniem jak tam moja karta, nie odpisali nic.

Edit 

Gdy pisałem tego posta wszedł mail że nową kartę wysyłają 😅 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Właśnie dla świętego spokoju bym dopłacił do czegoś lepszego niz ten B650 HDV, chociaż nie wiadomo czy to nie sztuczna panika.

Niby masz rację, jednak mam teraz ważniejsze sprawy na głowie przez co będę o tym myślał pewnie kiedy indziej. 

@Kaczkofan Mógłbyś zdjąć chłodzenie z każdego CPU, wymontować CPU i porobić zdjęcia czy jakieś ślady są.

Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Edit 

Gdy pisałem tego posta wszedł mail że nową kartę wysyłają 😅 

No nareszcie spokój będziesz miał ;) 

Opublikowano

U mnie deep sleep w biosie na OFF od początku, hibernacja też. Czy to pomogło nie wiem, ale póki co działa. Nie bronię oczywiście Asrocka.... Zresztą nigdy nie bronię żadnego producenta jeśli występują problemy, bo jestem zwykłym użytkownikiem, a nie przedstawicielem handlowym 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Niby masz rację, jednak mam teraz ważniejsze sprawy na głowie przez co będę o tym myślał pewnie kiedy indziej. 

@Kaczkofan Mógłbyś zdjąć chłodzenie z każdego CPU, wymontować CPU i porobić zdjęcia czy jakieś ślady są.

No nareszcie spokój będziesz miał ;) 

W czerwcu  montaż x870e robiłem i czyściłem obie platformy x670 - wymiana pasty itd, zero śladów. W grudniu kolejny przegląd zaplanowany, porobie zdjęcia 🙂

• Thanks 1
Opublikowano

Hmm, czy w kwestii smażących się ryzenów można winić agresywne PBO które odpala limit mocy znacznie powyżej TDP?

Czy "ograniczenie" takiego np. 9900X do fabrycznych 120W może zwiększyć jego bezpieczeństwo? Czy może to jednak bardziej losowe?