Kandelabros 112 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września Jeden z ciekawszych komentarzy pod filmem od Gamers Nexus: "Hi Steve, some opinionated but maybe useful insight from someone who designed a bunch of zen 2 industrial motherboards. I agree with the AMD engineer, PBO being the cause is completely bs. TDC and EDC aren’t there to protect the CPU, but to protect the motherboard, they’re there so that the CPU doesn’t try to suck in so much power that it pulls the voltage rails down. My guess is that this is something you will only be able to confirm using a dummy load, which AMD is quite protective of, I couldn’t get one back in the day, but maybe you have more luck. I would bet a significant amount of money that the issue is that there’s either some fault in VRM routing or the component selection that is fine in nominal values, but fails when the tolerances stack up together. This could cause spikes during load transitions, which can easily kill the CPU. The problem with this is that not only you need a board that killed, you need all those parameters to “align” again, but most of those depend on temperature, some of them have hysteresis effects… in other words, a big fricking mess." I nawet TechJezus odpowiadając zgodził się z powyższym. 3 1
kekeke 49 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września (edytowane) Mniej więcej raz na 2 dni mam skoki na drugim CCD 9950x3d. Temperatura dochodzi wtedy do 90+ stopni, gdzie zazwyczaj siedzi na 70 (150W PPT). Prawdopodobnie za kilka miesięcy mi padnie Taktowania obu CCD są identyczne. CPU pracują 24/7 Jeszcze 18 miesięcy gwarancji, więc korzystam ile się da. Edytowane 30 Września przez kekeke 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września @kekeke Oglądałeś go fizycznie ostatnio?
kekeke 49 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 9950x3d nie, nawet miesiąca go nie mam. Sprawdzę pod koniec października.
Wu70 739 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 59 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Król JEDEC powrócił Nareszcie! <zaczyna_obserwować_wątek>
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 34 minuty temu, Kandelabros napisał(a): or the component selection that is fine in nominal values, but fails when the tolerances stack up together. O, to samo wywróżyłem czy to znaczy że jestem inżynierem? 1
Kyle 200 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września (edytowane) 28 minut temu, kekeke napisał(a): CPU pracują 24/7 Raczej w IDLE, czy może coś w sposób ciągły renderują/intensywnie liczą? Edytowane 30 Września przez Kyle
Kandelabros 112 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 6 minut temu, Pentium D napisał(a): O, to samo wywróżyłem czy to znaczy że jestem inżynierem? W takim razie jesteś inżynierem-wróżbitą, taki podwójny dyplom, z KULu i polibudy. 1 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września W sumie coś jeszcze trzeba zrobić po zmianie am4 na AM5, sterowniki, Expo, BIOS zapomniałem ale wiem, coś czyścić jakieś stare sterowniki na win 11? Jakieś UV/CO czy oc ramu to nie mam teraz czasu ale w weekend prędzej. Nowy BIOS mam nadzieję że nie kasuje np prędkości wentyli bo się już bawiłem
Yedi 277 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września 2 godziny temu, Pentium D napisał(a): Bo czasami nie sposób dojść o co chodzi tak jak z moim gigabyte b350 na którym żadne APU Cezzane i pochodne nie chciało normalnie działać po zamontowaniu coolera. Raz na x prób się odpalało z radiatorem zamontowanym na gumki. Ja tak mialem z niektórymi AIO
Dziarson 311 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 9 godzin temu, bourne2008 napisał(a): Co przeżywa kontroler na dzielniku 1:2 ? Chyba odpoczywa A to napewno temp IO 50stopni saie bierze z niczego tRFC też nic nie grzeje
Kaczkofan 243 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) Nowy materiał od NEXUS w temacie ASROCK i AM5 dostępny na YT, obejrzałem i... Konkluzja cudowna: who the fuck knows Edytowane 1 Października przez Kaczkofan 1
Reddzik 2 762 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) 10 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): W sumie coś jeszcze trzeba zrobić po zmianie am4 na AM5 Z tego co ja pamiętam to przeinstalowałem sterowniki chipsetu, grafy-chyba no i wiadomo wszystko co ma nowa płyta dźwięk, wifi, BT itd. BIOS ustawiłem pod siebie i po zabawie. Prawdopodobnie została Ci zabawa w biosie o której wspomniałeś. Edytowane 1 Października przez Reddzik 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 3 godziny temu, Kaczkofan napisał(a): Nowy materiał od NEXUS w temacie ASROCK i AM5 dostępny na YT, obejrzałem i... Konkluzja cudowna: who the fuck knows Oprócz "who the fuck knows" przynajmniej uczciwie podali rozwiązanie problemu: "don't buy ASRock" 1
Kaczkofan 243 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Moje mobasy jutro będą, więc plan na weekend jest ASROCKi pójdą na handel, zostawiam sobie tylko jednego x670e sparowanego z 7800x3D - tam jest spokój i luz Porobię zdjęcia socketów i pinów procków.
wamak 332 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 11 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): Nowy BIOS mam nadzieję że nie kasuje np prędkości wentyli bo się już bawiłem Raczej skasuje ustawienia. Zrób lepiej zdjęcia ustawień wentyli przed wgraniem nowego biosu.
galakty 3 305 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 12 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): W sumie coś jeszcze trzeba zrobić po zmianie am4 na AM5, sterowniki, Expo, BIOS zapomniałem ale wiem, coś czyścić jakieś stare sterowniki na win 11? Przydałoby się rejestr zresetować: https://ithardware.pl/poradniki/zmiana_cpu_poradnik_naprawy_windows-33461.html 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Godzinę temu, Kaczkofan napisał(a): ASROCKi pójdą na handel, zostawiam sobie tylko jednego x670e sparowanego z 7800x3D - tam jest spokój i luz Around ASRock NEVER RELAX! Będziesz miał spokój jak koledzy - parę miesięcy luz, a potem procek i płyta kaput
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 10 minut temu, galakty napisał(a): Przydałoby się rejestr zresetować: https://ithardware.pl/poradniki/zmiana_cpu_poradnik_naprawy_windows-33461.html Ale to chyba zmiana Intel -> AMD nie AMD->AMD Tu tylko warto stare sterowniki chipsetu wywalic?
galakty 3 305 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Ja bym i tak to zrobił, często gęsto zmieniając CPU/płytę pierdzielą się limity czy wątki.
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Banchmarki wychdża w normie, jak zauważe spadki to się może pobawie bo znajac życie coś mi sie z środowiskiem programistycznym spieprzy:) No i czy to nie głoenie dal tych x3d żeby w grach chodziły z kasza?
Kaczkofan 243 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 53 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Around ASRock NEVER RELAX! Będziesz miał spokój jak koledzy - parę miesięcy luz, a potem procek i płyta kaput Wiesz, działa już od kwietnia 2024 combo 7800x3D + x670e, zmieniałem pastę niedawno itd - zero problemów, zmian w kolorach pinów. Tam już od dawna miałem zbite VSOC, PBO disabled itd Nie przeskoczę finansowo teraz wymiany 3 mobasów, może w przyszłym roku kupię mu 9800x3D + B850. Póki co mocy mu nie brakuje w kombinacji tego CPU + 4080S
Lameismyname 2 340 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października @Kaczkofan Aaaa dopiero doczytałem. Z 7800X3D raczej nie ma takich problemów. No ja za to co się obecnie dzieje prędko ASRocka nie kupię. Na dzień dzisiejszy chyba najrozsądniej wybierać między MSI, a Gigabyte. 1
tomcug 2 440 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a): Ale to chyba zmiana Intel -> AMD nie AMD->AMD Tu tylko warto stare sterowniki chipsetu wywalic? Nie, AMD na AMD też to dotyczy. Ryzeny 5000 mają inny plan zasilania niż 7000, a 7000 inny niż 9000, itd. 3
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października No to weekend pracowity z kompem sie zapowiada
Rekomendowane odpowiedzi