Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Po krótce wyłącza SMT przez co w 98000X3D z 8 rdzeni i 16 wątków robi Ci się 8 rdzeni i 8 wątków.

9800x3d ma 8 rdzeni i 2 wątki na rdzeń czyli 16 razem. Po wyłączeniu SMT zostaje 8. Czyli po jednym na rdzeń.

Ogólnie na co dzień nie ma sensu wyłączać SMT jak się gra w różne gry i robi różne rzeczy na kompie bo w większości będzie gorzej.

Ale jak ktoś gra w kilka gier na krzyż to może sobie przetestować jak dane gry będą działać bez SMT i czasami jakiś zysk z tego będzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie na co dzień nie ma sensu wyłączać SMT jak się gra w różne gry i robi różne rzeczy na kompie bo w większości będzie gorzej.

Ale jak ktoś gra w kilka gier na krzyż to może sobie przetestować jak dane gry będą działać bez SMT i czasami jakiś zysk z tego będzie. 

Są dwie szkoły. 
Moim zdaniem jak ktoś ma kompa tylko do gier/rozrywki i przy okazji chce zbić trochę temperatury to warto.
A tak szczerze, to jedna opcja w biosie. Można w miesiącach parzystych jej używać, w miesiącach nieparzystych nie używać.
"Kto bogatemu zabroni" xD 

Opublikowano

Mam Gigabyte b850 eagle. Nie zmienia mi innych ustawień w biosie chyba. Ewentualnie curve, bo raz ustawiłem negative, później wlazłem i patrzę, że nie ma ustawione. Ale może zapomniałem zasejwować. Dobra będę testować. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Są dwie szkoły. 
Moim zdaniem jak ktoś ma kompa tylko do gier/rozrywki i przy okazji chce zbić trochę temperatury to warto.

W całokształcie nie warto jak grasz w różne gry bo więcej stracisz niż zyskasz. Nieliczne, wybrane gry zyskują tylko na wyłączeniu SMT, trzeba siedzieć i testować w różnych miejscach procesorowych.

Ogólnie nie po to się kupuję topowego procka do gier, aby go kastrować z wątków bez potrzeby. A z tempami bez problemu sobie radzą nawet tanie AIO, czy lepsze chłodzenia powietrzne na luzaku w gierkach.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@lukadd Z tych wszystkich materiałów, które widziałem nt. trybów X3D to część gier dostaje dużego boosta, część małego, część wcale, dopiero nieliczna część ma jakieś minusy.
Zgodzę się, że trzeba patrzeć indywidualnie pod siebie. Ja ostatnio gram tylko w CS2, a tutaj ta opcja podnosi FPS, a głównie poprawia się 1% lows.

Sama opcja SMT on/off to jedno ale czy w tych trybach X3D nie zmienili coś jeszcze oprócz wyłączania CCD?

Opublikowano
7 minut temu, janek25 napisał(a):

Przy odpowiedniej liczbie rdzeni wyłączenie smt zawsze będzie na plus . Np w CP 2077 daje 18 procent FPS 

Kiedyś były babole na początku tej gry dla AMD i SMT, sam nie testowałem, ale obecnie dla tej gry google wypluwa, że jest zalecane standardowe SMT ON dla procków typu 9800X3d.

Ogólnie większość gierek lepiej i wydajniej z SMT.

@tomcug Na co dzień testujesz, weź rzuć światło na ten temat :E 

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Kiedyś były babole na początku tej gry dla AMD i SMT, sam nie testowałem, ale obecnie dla tej gry google wypluwa, że jest zalecane standardowe SMT ON dla procków typu 9800X3d.

na 8 rdzeniach też szybciei bez smt,trzeba zejść na 6 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, janek25 napisał(a):

Przy odpowiedniej liczbie rdzeni wyłączenie smt zawsze będzie na plus . Np w CP 2077 daje 18 procent FPS 

Przy 8 rdzeniowym R 7700 tryb "Gaming Mode" obniża znacząco wydajność w CP2077 (135 vs 153 fps we wbudowanym benchmarku, minimalny 100 vs 117). Sprawdzę jeszcze w samej grze.

edit

W grze to samo. Wyłączenie SMT obniża wydajność w CP2077 (128 vs 142 fps w tym samym miejscu).

W FC6 130 vs 140 fps na korzyść włączonego SMT w obozie Maximas

W innym miejscu (gdzie mało się dzieje) 164 vs 160 na korzyść wyłączonego SMT.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i czy to ma coś w sobie ukrytego, bo chyba nie opakowali "tylko" wyłączenia SMT i CCD?

Gdzieś testowali i pisali, że np. na płytach od gigusia te tryby wbudowane wyłączające SMT potrafiły powodować niestabilności :E 

Ogólnie chcesz dobrze to ustaw sobie sam :E Każdy procek jest inny. Wychodzę z tego założenia, a nie jakieś gotowe profile z mobasów.

Ogólnie tych trybów w przeróżnych mobasach to coraz więcej, ludzie mieszają, a później się dziwią, że procki padają, jak lecą non stoper na jakichś wysokich napięciach i temperaturach. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Trochę to słaby scenariusz wydać  na  proca   3 tysie i potem mu wyłączać  rdzenie  i smt  :) 

U mnie  jak odpalam BF czy Delta Force  górę  biorą  rdzenie  CCD0 , jak odpalam  CBR23  to  priorytet leci na  CCD1 .  To wszystko bez  apki  '' Proces Lasso '' , z palca z biosu tak wyszło .

Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie większość gierek lepiej i wydajniej z SMT.

@tomcug Na co dzień testujesz, weź rzuć światło na ten temat :E 

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

O właśnie @tomcug jakiś teścik "X3D Turbo Mode"?
No i czy to ma coś w sobie ukrytego, bo chyba nie opakowali "tylko" wyłączenia SMT i CCD?

JayzTwoCents w materiale z sierpnia zjechał tą opcję xD

W skrócie - to zależy. Inne wyniki będą z wyłączenia SMT na procesorze z 8 rdzeniami niż na takim z 6 rdzeniami, a jeszcze inne na tych z dwoma CCD. Ten "Turbo Mode" na pewno na procu 12C/24T po zejściu do 6C/6T spowoduje miejscami gruby spadek wydajności. Na 16C/32T może coś tam się gdzieś zyska. Ja mam tylko proce 6- i 12-rdzeniowe do testów, a poza tym nie wiem, czy będę w ogóle brał taki niszowy temat.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, j4z napisał(a):

czyli dla 9800x3d stricte pod granie włączyć to? 

Przy twoim cpu tego nie włączaj, gdybyś miał 7950x3d/9950x3d to wtedy ma to sens.

12 godzin temu, janek25 napisał(a):

Przy odpowiedniej liczbie rdzeni wyłączenie smt zawsze będzie na plus 

Zgadzam się lecz w przypadku cpu 8/16 lepiej tego nie robić jeżeli chodzi o całokształt, 7 letni battlefield 5 potrafił mi docisnąć procka 8/16 na 80-85% na mapce operacja podziemie przy 64 graczach (wcześniejszy proc tej samej gen 6/12 dobijał ciągle do 100%)  nawet cyberpunk zalicza zjazd wydajności jak zresztą @wamak potwierdził gdy pozbawi się smt cpu 8/16 i zostaje 8 gołych jaj ;) W gierkach gdzie użycie cpu jest niskie może będzie jakiś lekki przyrost z smt off ale w tych co dobrze ogarniają MT nie a może być gorzej więc najlepiej zostawić 8/16 w spokoju i nie grzebać :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
8 godzin temu, j4z napisał(a):

Też gadam z kolegą równolegle... Czy Winda nie robi przypadkiem czegoś podobnego, jak się włączy tryb gry?

Tryb gry nadaje priorytet aplikacji 3D wśród innych procesów. 

Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przy twoim cpu tego nie włączaj, gdybyś miał 7950x3d/9950x3d to wtedy ma to sens.

Też nie ma sensu bo nadal masz 8rdzeni do gier, AMD od zen5 zaczęło parkować rdzenie nawet te bez 3D więc poza wyłączeniem smt trzeba by wyłączyć parkowanie żeby było 16 rdzeni do użytku w grach 3D.

Nie ma co na siłę szukać wydajności, SMT niech sobie działa i zapomnij.

• Upvote 2
Opublikowano

Bez smt niższa temperatura  wyższy boost i trzymanie zegara prawie cały czas na sztywno poniewać procesor ma cały czas obciażenie na wszytkich rdzniach, ale jak masz właczone discord przegladarke i jeszcze coś to może dostać czkawki. Sensu w tym żadnego nie ma bo jak nastanie sytuacja w której antywirus sobie cos przypomni to ci gra zrobi takiego dropa że pisda.Wiecej daje wyłaczenie witualizacji właczenie LUL .

Jays2 cents to głupek .

• Upvote 2
Opublikowano

Mamy więcej rdzeni i wątków a komuś chce się tego pozbywać. Ja za nim zmieniłem w 2019 na Ryzena 3600, to mój proc i5 3570k wraz z rx 570 8GB w grze Division 2 dostawał czkawki, wszystkie 4 rdzenie po 100%, a jak zmieniłem na Xeona 4/8 od razu było lepiej. Albo granie w BF online. Nie po to ulepszyłem 5600x na Ryzena 7700 by teraz pozbywać się dodatkowych wątków na rzecz ograniczenia pracy procesora.

@Send1N podał dobry przykład, kolega @Dziarsontak samo. 
Mam kilka aplikacji w tle, hwinfo chodzi, antywirus czy inne bzdety to wszystko też potrzebuje korzystać z procka. 
Co do trybu gry w Windowsie to jedynie ustawia priorytet dla działania aplikacji. 
Pamiętam, że bywały przykłady porad ustawienia ilości rdzenia dla danej aplikacji- tzw koligacja, to są rzadkie przypadki jak np stare gry.

Kiedyś przy Ryzenie 3600 gdy się bawiłem to raz włączyłem to całe game boost i jak mnie pamięć nie myli to proc ustawił się na sztywno 4200mhz i napięcie urosło do kosmicznej wartości, a jak pamiętamy te procki miały dosyć spory apetyt, zaraz wróciłem do normalnych ustawień, proc działał dużo gorzej i się grzał. A że moja premierówka nie miała problemów z 4200mhz jak opisywałem na pclabie, to szkoda było zachodu z taką zabawą.

• Upvote 1