j4z 946 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Testowałem w forzie na tym samym wyścigu, pierwsze okrążenie. Zmian w klatkarzu i low FPS nie zauważyłem, więc postanowiłem zostawić wyłączony boost. Odpalam indyka, patrzę, rwie mi klatki na dole ekranu. Włączyłem boost - nie rwie. Przypadek? Może jeszcze dzisiaj sprawdzę, może zostawię, jak jest. Zobaczę, czy będą chęci.
Phoenix. 4 732 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Nie ma sensu tracic czasu na wylaczanie SMT bo to wiecej szkod niz korzysci Ze dzis sie ludziom chce robic takie fikolki przy nowych cpu Mocy brakuje czy co 3
maxmaster027 893 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) 16 godzin temu, j4z napisał(a): Włączony SMT = wyłączony tryb x3d Turbo, bo: Tak? I jeszcze chce się upewnić, chodzi o x3d turbo mode w biosie? Ja ogólnie gram w gry, które przeważnie nie obciążają mocno procesora. Oczywiście przetestuję też sam. Na 9800x3d tego nie warto ruszac i zostawic SMT on. Wiecej sie traci niz zyskuje, a nawet jak gdzies zyskasz to suma sumarum i tak bedzie gorzej, juz nie wspominajac o programach Edytowane 7 Października przez maxmaster027
oldfashioned 477 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Jako ze cisne jedynie 2 gry ostatnio: CP i BO7, to na tych dwoch prosty test zrobilem, bez zmian w ustawieniach w samych grach (prawie wszystko na maxy, wiec gpu jest bottleneckiem): eye test: bez roznicy CP2077 Benchmark Turbo ON: 144 avg, 133 low Benchmark Turbo OFF: 141 avg, 125 low Gameplay ON: 162 avg, 110 low Gameplay OFF: 163 avg, 102 low BO7 Exposure Gameplay ON 162, 119 Gameplay OFF 166, 122 Do wszystkie robiony czysty reboot. Ja sie wyleczylem z tego pomyslu, lubie cyferki ale roznicy nie widac. 1
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 28 minut temu, oldfashioned napisał(a): Ja sie wyleczylem z tego pomyslu, lubie cyferki ale roznicy nie widac. E no cosik w cyberku poprawiło, lowsy najbardziej. U mnie jaja, bo wczoraj się bawiłem ponownie włączając SMT (tj. wyłączając tryb X3D) No i nie chce przeskoczyć na 16 wątków, przynajmniej tak CPU-Z raportuje. Co ciekawe ktoś podobny problem też na płycie Gigabyte zgłaszał. Będę miał chwilę to rzucę okiem o co kaman...
oldfashioned 477 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Pisalem o tym pare postow temu. U mnie jest tak za kazdym razem > trzeba wracac do defaultow w biosie i ustawiac wszystko od nowa, zeby znowu 16 watkow zaskoczylo (x870e aorus elite) 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Old-fashioned pisał że musiał bios resetować, myślałem że to wyjątek, Gigabyte widze też ma swoje problemy. No coraz bardziej się ciesze że MSI b650 tomahawk wybrałem. Jak już wszystko poustawielem to nawet boot trwa 10 sekund do windy 11. UV działa z curve shaperem, na ramie ładne oc się zrobiło. VRM mocne, problemy z audio były kiedyś ja nic nie zauważyłem. Ale pewnie też ma coś nie tak bo tak chyba każdy sprzęt dziś ma
Dziarson 311 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Czym jest "LUL" ? Latency under Load w ustawieniach procka na asuisie AMD CBS /CPU Common options /LUL 1
Kadajo 7 426 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Ta funkcja jest ciekawa ale nie po to kupuje 8/16 żeby to potem wyłączyć. 1
Kaczkofan 261 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Panowie, jeśli ktoś jest zainteresowany jeszcze: Morele wymieni mi płytę, reklamacja uznana I dobrze, bo właśnie ASROCK x870E u syna zaczął jakieś cyrki odstawiać mimo sztywnych ustawień, tzn. napięcia skaczą mimo wszystko, min. VDDCR_SOC. Dziś wrzucę zapobiegawczo 3.50 zgodnie z poradą @Lameismyname. Jestem niestety amatorem jeśli chodzi o kwestię napięć itd., sam montaż/składanie nie stanowią dla mnie problemu, ale w kwestiach BIOS - wolę pytać, bo zepsuć łatwo.
maxmaster027 893 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): E no cosik w cyberku poprawiło, lowsy najbardziej. U mnie jaja, bo wczoraj się bawiłem ponownie włączając SMT (tj. wyłączając tryb X3D) No i nie chce przeskoczyć na 16 wątków, przynajmniej tak CPU-Z raportuje. Co ciekawe ktoś podobny problem też na płycie Gigabyte zgłaszał. Będę miał chwilę to rzucę okiem o co kaman... Też tak mialem raz, że został na 8C/8T zrobiłem update biosu i wszystko wrocilo do normy, na plycie gigabyte wlasnie. Od teraz tego po prostu nie wlaczam
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 6 minut temu, Kaczkofan napisał(a): @Lameismyname. Jestem niestety amatorem jeśli chodzi o kwestię napięć itd., sam montaż/składanie nie stanowią dla mnie problemu, ale w kwestiach BIOS - wolę pytać, bo zepsuć łatwo. Na dzień dzisiejszy najlepszą poradą jaką Ci mogę dać odnośnie płyty ASRocka jest: No ale jak chcesz ją usilnie zostawić, to wgraj bios 3.50, ustaw SoC Ucore: Enabled i obniż VSOC np. na 1.1V i zmów parę zdrowasiek 6 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Też tak mialem raz, że został na 8C/8T zrobiłem update biosu i wszystko wrocilo do normy, na plycie gigabyte wlasnie. Od teraz tego po prostu nie wlaczam Ja dopiero wczoraj to zauważyłem, pewnie dzisiaj się pobawie. Ostatecznie jak będzie mi to przeszkadzało, to sobie reset biosu zrobię
Kaczkofan 261 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października @LameismynameNie nie, jak tylko wróci drugi B850 z Morele - Asrock idzie "do Żyda" Nie chcę siedzieć na tykającej bombie. 2 1
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 2 minuty temu, Kaczkofan napisał(a): @LameismynameNie nie, jak tylko wróci drugi B850 z Morele - Asrock idzie "do Żyda" Nie chcę siedzieć na tykającej bombie. Hehehe no i słusznie
aureumchaos 440 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października 3 godziny temu, Lameismyname napisał(a): E no cosik w cyberku poprawiło, lowsy najbardziej. U mnie jaja, bo wczoraj się bawiłem ponownie włączając SMT (tj. wyłączając tryb X3D) No i nie chce przeskoczyć na 16 wątków, przynajmniej tak CPU-Z raportuje. Co ciekawe ktoś podobny problem też na płycie Gigabyte zgłaszał. Będę miał chwilę to rzucę okiem o co kaman... ponoc solucja...
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Godzinę temu, aureumchaos napisał(a): ponoc solucja... Sprawdzałem. Nie mam takiej opcji. Da się ustawić rdzenie ale max 8 (pewnie chodzi o fizyczne)
lukadd 2 917 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) Giguś przekombinowuje z tymi trybami na mobo i ludzie później mają problemy. Jakiś czas temu wydali X3D Turbo Mode w wersji 2.0 I głównie dropy wydajności są na tym. Ogólnie bez sensu używać te gotowe tryby czy OC czy optymalizujące, poprawiające wydajność czy robiące inne cuda AI. Lepiej sobie samemu ustawić ręcznie co chcesz, przynajmniej wiesz co zmieniałeś i co jak działa A każda sztuka procka jest inna. Samo zapodanie expo na nie jednych mobasach wali napięcia bez sensu w kosmos i na soc i reszta. Lepiej samemu sobie ustawić, pozmieniać. Edytowane 7 Października przez lukadd 1
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października @lukadd Na ASRocku tryb X3D działał normalnie. Jak widać nie miałem świadomości, że Giguś to schrzanił, bo bym nawet nie uruchamiał No ale z drugiej strony lepsze to jak spalony procek. 3
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) Cyberek smt on smt off.Wszsytko zalezy od gry i cpu load Jak spadnie cpu load ponizej 50% czesto boost fps zauwazalny Edytowane 7 Października przez janek25 1
lukadd 2 917 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): @lukadd Na ASRocku tryb X3D działał normalnie. Jak widać nie miałem świadomości, że Giguś to schrzanił, bo bym nawet nie uruchamiał No ale z drugiej strony lepsze to jak spalony procek. Na asrocku te tryby nawet nie pamiętam jak się nazywają performance, extreme, boost, wyłączające wątki itd. też są dziwne. Coś tam testowałem na początku, ale bez sensu to. Lepiej sobie samemu po ustawiać. Ogólnie na Asrocku na pierwszym biosie jak dobrze pamiętam z fabryki ustawiało mi soc 1.25V, na 3.20 jak zmieniłem i siedzę do dziś już było 1.2V, a latam na 1.1V bo po co wincyj jak działa stabilnie na moich nastawach bez OC. Pamięci EXPO i to przy 6000 CL32 38-38-96 fabrycznie z luźnymi timingami że masakra wszystko przez profil z automatu ustawiało na 1.4V(VDD, VDDQ, VDDIO). Mimo, że nie mam ochoty i czasu na OC bo wolę sobie pograć to się tam z czasem chwilę się pobawiłem zbiłem napięcia 1.35 i niżej, przy tym timingi wrzuciłem CL30 36-36-64 i reszta też z grubsza zoptymalizowana i lata stabilnie na niższych napięciach A OC olałem bardzo szybko jak zobaczyłem ile napięcie trzeba walić dla 100 czy 200 dodatkowych mhz ponad 5225mhz, gdzie w żadnej grze w życiu na oko nie zobaczysz różnicy. To zabawa jedynie pod benche jak ktoś lubi się w to bawić. Edytowane 7 Października przez lukadd
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października @lukadd No ja na ASRocku leciałem na EXPO 6000MHz CL30, VSO na sztywno 1.1V plus SoC Ucore na Enabled. A ten tryb to też nie pamiętam jak się nazywał. Każdy producent płyt po swojemu nazwał i rozwiązał 😉
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) dla kontrastu spiderman remastered i uncharted smt on vs off.Praktyczny koniec cpu bez smt smt off vs on Edytowane 7 Października przez janek25
Lameismyname 2 351 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października @janek25 Tak napisałeś, że nie do końca jestem pewien. W spiderze z wyłączonymi wątkami lepiej, w uncharted gorzej?
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) W uncharted znacznie gorzej Gra pisana na konsole gdzie cpu to padlina wiec pewnie dobra zrobione MT i mafia smt off vs on ogólnie te procesory to nie zen czy zen + wiec smt mozna zostawić,nie trzeba walczyć o 10% fps bo niegrywalnie Edytowane 7 Października przez janek25
Phoenix. 4 732 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października https://videocardz.com/newz/asrock-x870-motherboard-kills-second-ryzen-7-9800x3d-user-says-he-regrets-trusting-the-brand 2
Rekomendowane odpowiedzi