Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiana bebechów w całym kompie zawsze jest syzyfową pracą. Ja nie planowałem przesiadki z 5800x3D. Ale  2 tygodnie temu na oleole wyhaczyłem MSI X870e Tomahawk za 1080 zł (outlet z powodu otwartego pudełka), za parę dni wpadło z allegro ddr5 Goodram (6000, CL30) za 367 zl, w tamtym tygodniu 9800x3D z xkom za 1799 - i tak platforma nowa złożona. Miałem siedzieć i nie zmieniać podstawki do czasu AM6, ale nie wiadomo kiedy to będzie. Poza tym pewnie wystartuje z DDR6 a początki na nowym ramie to są takie średnie - parametry i cena nie zachęcają zazwyczaj. Pamiętam jak na starcie DDR4 wpakowałem się w i5 6600k z ramem 2400MHz, który później przy zmianie sprzętu się do niczego nie nadawał. I tak chcąc nie chcąc, nie planując przeszedłem na AM5 i nie żałuję. Wprawdzie piątek ostatni stracony - rozkręcić budę w środku, odkurzyć przy okazji, powyciągać stare klamoty (porobić im zdjęcia do sprzedaży), powkładać nowe, zainstalować windę i resztę dupereli - no zeszło trochę, nie powiem. Ale wyszedłem z założenia, że liczy się tu i teraz. Na 5800x3D nie brakowało mi wydajności, ale w sumie póki jest na gwarancji i jest na niego w miarę popyt to można go sprzedać, plus jak pójdzie MOBO i RAM to przesiadka nie wyjdzie tak tragicznie cenowo. A czekać na kolejne generacje? Hmmm... Kto wie kiedy wyjdą, jaką zapewnią wydajność, ile będą kosztować? Za ile wtedy puściłbym stare klamoty? A tak to zawsze nowy sprzęt na gwarancji, na sporą chwilę wydajności nie braknie, ewentualne wahania cen będę miał w nosie.

Opublikowano

Ja miałem windę instalowaną w marcu 2020 r., jak składałem kompa na AM4 - w tym czasie komp zaliczył 3 procki, 3 zestawy RAM, 4 karty graficzne, wymianę ssd (przy klonowaniu systemu); a do tego update z win10 na 11, po drodze aktualizacje wersji win11... Pasowało już odświeżyć system.

• Upvote 1
Opublikowano

Ah sorry, głupie nazewnictwo ma AMD...

Do AM6 to panie kupa czasu, też wolałbym siedzieć na AM5 topce niż przeżywać problemy wieku dziecięcego.

Ja się waham czy Zen5 czy czekać na Zen6, ale jak będzie druga połowa 2026 lub początek 2027 to nie wytrzymam tyle, wątpię. 

Opublikowano

Od am5 nie ma problemow wieku dzieciecego tak jak to bylo na am4 na start :) 

25 minut temu, galakty napisał(a):

W sumie czy Zen5 czy Zen6 6 toi muszę i tak te same kroki wykonać. 

Zen6 na start to najgorsze co moze byc, podam na swoim przykladzie, mobo kupione na pemiere am4 za 1900zl, po pol roku 850zl nowe, cpu 2200zl po pol roku polowa ceny prawie :D 

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zainstalowałem najnowszą wersję biosu tj. 3.5 do swojej płyty od Asrock'a. Teoretycznie miała zawierać wsparcie dla nowych procesorów a w praktyce są też kolejne zmiany jesli chodzi o vsoc, którymi producent się nie pochwalił.

Był bug, że aby zmienić vsoc trzeba bylo to zrobić w zakładce "cpu overclocking" bo ta pozycja do regulacji vsoc z głównej zakładki nie wiadomo co robiła... teraz jest w głównej kategorii pozycja fixed mode i ustawienie napięcia działa prawidłowo (testowałem) bez zagłębienia się głęboko w bios

20251027_143727.thumb.jpg.2bb1da093c7e5536b656074afab26801.jpg

Edytowane przez jankooo
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie musisz przeinstalowywać jak wszytko działa.

Mnie ostatnio przejście z Intela 10700 na 9800x3D zajęło 3H i to z gorączką :E

Gdybym nie był chory to w 2H bym się uporał spokojnie.

Wolę na nowej platformie postawić czysty system dla świetego spokoju.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Zen6 na start to najgorsze co moze byc, podam na swoim przykladzie, mobo kupione na pemiere am4 za 1900zl, po pol roku 850zl nowe, cpu 2200zl po pol roku polowa ceny prawie :D 

Coś o tym wiem, za 5800X3D dałem 2300 zł :E 

A teraz 9600 za 700 zł który jest od niego szybszy :hihot: 

Pewnie z nudów nie wytrzymam i na święta złożę, zima to siedzę w domu... Lato najgorsze na wymianę PC bo i tak poza domem ciągle.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, bleidd napisał(a):

Jak patrzę na ceny jakie ludzie wołają za 5800X3D to pewnie bym wskoczył na 7800X3D praktycznie bezkosztowo, tylko kurde nie chce mi się tego ruszać :P

Od dawna to mówię kolegom. Ja rozumiem, jak ktoś ma sprzęt i musiałby parę stówek dołożyć... ale jak tu można za darmoszkę?
Przyjdzie moment, że bańka cenowa 5800X3D pęknie i już nie będzie tak kolorowo ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lechoo84 napisał(a):

Ja miałem windę instalowaną w marcu 2020 r., jak składałem kompa na AM4 - w tym czasie komp zaliczył 3 procki, 3 zestawy RAM, 4 karty graficzne, wymianę ssd (przy klonowaniu systemu); a do tego update z win10 na 11, po drodze aktualizacje wersji win11... Pasowało już odświeżyć system.

Ja miałem tak samo, system miał kilka zmian procków i miał minimum 5 lat i zmieniłem AM4 na AM5 i nic nie trzeba było instlaować, działa od kopa z pełną wydajnością. Tylko kilka dziwnych rzeczy miałem np temperatura CPU nie pokazywała się na overlay'u Radeon Adrenaline. A tak to może nawet więcej fps w Rainbow Six miałem przed zrobieniem czystej instalki. Także update systemu możesz zrobić kiedy indziej ;) 

54 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja kupiłem nowy 5800X3D za 1330zł, a sprzedałem za 1600 zł :D:D

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Zainstalowałem najnowszą wersję biosu tj. 3.5 do swojej płyty od Asrock'a. Teoretycznie miała zawierać wsparcie dla nowych procesorów a w praktyce są też kolejne zmiany jesli chodzi o vsoc, którymi producent się nie pochwalił.

Był bug, że aby zmienić vsoc trzeba bylo to zrobić w zakładce "cpu overclocking" bo ta pozycja do regulacji vsoc z głównej zakładki nie wiadomo co robiła... teraz jest w głównej kategorii pozycja fixed mode i ustawienie napięcia działa prawidłowo (testowałem) bez zagłębienia się głęboko w bios

Już od kilku wersji biosu zamieniają miejscami niektóre ustawienia xD

Warto śledzić reddita (z pominięciem pitolenia większości gości), bo tam użytkownik CornFlakes czy jakoś tak wrzuca więcej info i było wspominane o tym gdzieś. U mnie VSOC nigdy nie przekroczył zadanej wartości, a nawet trzyma odrobinę poniżej patrząc na hwinfo. Biosy od 3.06 do 3.30 obecnie, bo podobno na 3.50 zauważono spadki wydajności. Zresztą kilka osób z forum zna historię mojej przygody z AMD xD

Opublikowano
35 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Gorzej jak z baba :hihot:

Stary dla mnie PC to już tak mało znaczy, że serio nie wiem czy w ogóle tego w kąt nie rzucę.

Jeszcze 2-3 lata temu to sie jarałem ustawianiem timingów RAMu i testami kilkugodzinnymi, teraz po prostu rzygam tym całym gamingiem :E 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Jeszcze 2-3 lata temu to sie jarałem ustawianiem timingów RAMu i testami kilkugodzinnymi, teraz po prostu rzygam tym całym gamingiem :E 

Same. Jak mi padł wentylator w obudowie jakiś czas temu to się zabierałem parę tygodni aby go wymienić :E 

Ostatnio gram w Quake 3 Arena z ziomkami z pracy i Planet of Lana czasem wieczorem dla zabicia czasu, po co mi do tego 7800X3D :P

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, Adikon napisał(a):

Już od kilku wersji biosu zamieniają miejscami niektóre ustawienia xD

Warto śledzić reddita (z pominięciem pitolenia większości gości), bo tam użytkownik CornFlakes czy jakoś tak wrzuca więcej info i było wspominane o tym gdzieś. U mnie VSOC nigdy nie przekroczył zadanej wartości, a nawet trzyma odrobinę poniżej patrząc na hwinfo. Biosy od 3.06 do 3.30 obecnie, bo podobno na 3.50 zauważono spadki wydajności. Zresztą kilka osób z forum zna historię mojej przygody z AMD xD

To co wiedzą użytkownicy to jedno ale Asrock wie na pewno więcej i nie wszystkim może się dzielić bo to wewnętrzne problemy firmy. My tu bawimy się w vsoc i jego głównie obserwujemy a oprócz tego mogli zmienić cokolwiek innego co do czego mają podejrzenia (nie do wszystkiego mają wgląd użytkownicy). Przed instalacją przejrzałem wątek na reddicie dotyczący tej wersji biosu-jest kilkadziesiąt postów i nikt nie zgłaszał problemów:

Ja zmian w wydajności nie widzę tzn. wynik w cinebenchu R23 podobny i raportowana maksymalna całkowita moc pobierana przez procesor podobna (różnica dosłownie 0,5W z biosem 3.40 na korzyść starszego). Vsoc zachowuje się dokładnie tak samo jak na biosie 3.40 tylko jego ustawienie jest łatwiejsze (naprawili błąd w menu).

Raczej nic przełomowego tu nie ma ale dopóki awarie Ryzenów na Asrockach są częstsze niż na płytach innych producentów dopóty warto instalować najnowszy bios bo to producentowi najbardziej zależy żeby tego problemu się pozbyć.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, galakty napisał(a):

Ah sorry, głupie nazewnictwo ma AMD...

Do AM6 to panie kupa czasu, też wolałbym siedzieć na AM5 topce niż przeżywać problemy wieku dziecięcego.

Ja się waham czy Zen5 czy czekać na Zen6, ale jak będzie druga połowa 2026 lub początek 2027 to nie wytrzymam tyle, wątpię. 

10 godzin temu, galakty napisał(a):

A teraz 9600 za 700 zł który jest od niego szybszy :hihot: 

Pewnie z nudów nie wytrzymam i na święta złożę, zima to siedzę w domu... Lato najgorsze na wymianę PC bo i tak poza domem ciągle.

9 godzin temu, galakty napisał(a):

Stary dla mnie PC to już tak mało znaczy, że serio nie wiem czy w ogóle tego w kąt nie rzucę.

Mam tak samo i co jakiś czas nachodzą mnie takie myśli, ale wtedy zadaje sobie pytanie po co i przynajmniej w moim wypadku już chyba lepiej bym wyszedł na tym, jakbym wymienił 4070Ti na jakieś 5070Ti Super. Niby pamięci mi jeszcze nie brakło i daje rade do mojego grania 4070Ti, ale i tak zmiana GPU byłaby raczej lepszym pomysłem. Żebym miał jakiś fun i satysfakcję to musiałbym zmienić na 9800X3D. 5800X3D wystarcza mi jeśli chodzi o FPS do wszystkiego, nawet z zapasem. Dlatego tak się waham, bo przeszły mi już dawno temu zmiany dla samej zmiany i różnicę  odczułbym chyba tylko po zmianie sygnaturki, ale nie powiem, że mimo wszystko chodzą mi takie myśli po głowie :boink:

Powiedział bym, że 5800X3D  w wielu grach to poziom zwykłych Ryzenów 9000 w grach, więc jakiś 9700X nie wchodzi w grę. Nawet  w grach, które z dodatkowego cachu naprawdę korzystają, 5800X3d wypada dużo nawet lepiej od 9700X, mówię o samych grach oczywiście. Oprócz tego, że też zaczynam rzygać gamingiem, a PC zacząłem używać trochę jak takiej bardziej wypasionej konsoli. Nie gram w żadne sieciowe FPSy, monitor  stoi nie używany od bardzo dawna i wolę grać na TV. Jak nie jest to gra w której trzeba strzelać to nawet gram na padzie, robię lock na 60 klatek DLSSQ 2160p, 4070Ti i styka lecąc na UV 150W-170W przy 45-50 stopniach na tym chłodzeniu nawet w tych wymagających grach. Gram tylko singiel player, oprócz 3 gier i co roku na jesień obiecuje sobie, że nadrabiam zaległości, a kończy się tak, że rocznie może przejdę 5 gier na których naprawdę mi zależy i 80% czasu grania to World of Tanks, World of Warships,War Thunder ze znajomymi, bo przynajmniej jakiś fun jest z kumplami na TS/Discord. W tych grach  nawet ledwo się wentyle włączają. Większość  gier, które rocznie wychodzą to perełka  trafi się tylko raz na ruski rok. Zamiast ogrywać  zaległości z "kupy wstydu", bardziej mi chodzi po głowie, czy sobie może nie przejść Wiedźmina 3, albo RDR2 trzeci raz :E To co mam z zaległości też będzie śmigać na 5800X3D wystarczająco dobrze.

Dlatego tak się waham i wydaje mi się, że w moim przypadku zmiana trochę bez sensu i większy sens miałaby zmiana GPU. Z drugiej strony i 5800X3D i 4070Ti mam jeszcze na rocznej i półtora rocznej gwarancji, więc może by się jakoś przywozicie sprzedał. Sam nie wiem, dawniej bym zmieniał dla samej zmiany i cieszył  się nowym sprzętem, ale nawet to mi już przeszło i po prostu jak wydajności mi nie brakuje to wolałbym zmienić dopiero jak mi jej braknie. Faktycznie trochę jak @Phoenix. pisał gorzej jak babą, chyba już nie mam tego fanu ze sprzętu jak choćby te 10 lat temu. Jakby takie RDR3 wychodziło to bym chociaż  miał motywację, W4 hype bardzo umiarkowany, bo nie ma Geralta i mogę przejść na konsoli, GTA VI tak samo w dodatku do tego czasu wyjdą nowe karty i pewnie AM6, więc też motywacja większa. Chyba się  starzeje :hmm: Szkoda, że 5000 Super nie wychodzą w grudniu, czy styczniu, bo jak mają wyjść na wiosnę i zanim wszystko się unormuje to mamy upalne lato, a wtedy grać mi się nie chce. Później jesień, RTX 6000 za rogiem i tak czas leci, przemyślę sobie to jeszcze i zobaczymy, ale jestem z Tobą, sorry za żale i trochę spam ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
6 godzin temu, skunRace napisał(a):

Nawet  w grach, które z dodatkowego cachu naprawdę korzystają, 5800X3d wypada dużo nawet lepiej od 9700X

W których ? Bo jak porównywałem ost 9700X do testów najnowszych na ithardware różnica między 7800X3D było to jakieś 10-15% max ? 

Opublikowano

Każdy "głosuje" swoimi potrzebami, czasem, portfelem i trochę niechciejstwem. Też nie planowałem przesiadki na AM5, ale jak przeliczyłem plusy dodatnie i ujemne to wyszło mi, że nie jest to taka zła opcja sprzedając teraz graty z AM4 (zwłaszcza mając jeszcze Ryśka 5800x3D na gwarze). Patrząc czysto teoretycznie, biorąc pod uwagę opcję podstawową - za 749 zł można dostać Ryzen 9600 (a w np. MediaExpert od dobrej duszki wyrwać dodatkowy kod na 30 zł), przyzwoite ramy spokojnie w granicach 400 zł uda się wyrwać na promce, mobo żeby starczyło na ewentualny upgrade procka - ASUS TUF B850 (w apce komputronika z kodem PARTAPP za 872 zł) a przyzwoite modele B850 można spokojnie w okolicach 700 zł znaleźć. Dodatkowo można pokombinować z kodami rabatowymi sklepów z newsletterów itp. Ogólnie, kombinując z kodami rabatowymi można złożyć coś za 1700-1900 zł. Sprzedając graty z AM4, zwłaszcza mając Ryśka 5800x3D to dopłata do nowej podstawki i gratów z gwarą, z możliwością dalszego upgrade'u wyjdzie niemal bezkosztowo.