Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Dałem CO-30. Jakby dał radę tak chodzić stabilnie to fajnie by było.

Mój dostaje 1.06V przy R23 - 30, ale co z tego, że cinebencha przechodzi jakiś czas gierki pociągnie, shadery skompiluje w TLoU jak w całokształcie to nie jest stabilne.

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No ale nie pisz ze jest stabilny jak skała bo nie jest.

Potem właśnie są nieporozumienia i pisanie na 10 stron "jak to możliwe" i się potem okazuje ze no w sumie niemożliwe.

Samo minus CO ogólnie i tak wiele nie znaczy, bo każda sztuka i tak daje inne napięcia, jedna sztuka będzie dawała napięcia na -15 czy -20 takie jak inna dopiero na nastawie -30.

A stabilność, wielu odpala jakąś gierkę gdzie cpu leci na pół gwizdka na 2-3h  poogląda 2h youtube i wydaję się im, że stabilne, a jak przyjdzie do używania dłużej kompa, alt taby, softy, mocniejsze gierki dłużej to wcześniej czy później będzie zonk. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Mój dostaje 1.06V przy R23 - 30, ale co z tego, że cinebencha przechodzi jakiś czas gierki pociągnie, shadery skompiluje w TLoU jak w całokształcie to nie jest stabilne.

Chwilę temu po godzinie latania w BF6 wywalił mi się na -20. Próbowałem ponownie testy zrobić w Aida proc + gpu i po paru minutach walił błędem. Chyba  łapie niestabilność od ciepła w budzie.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

No ale nie pisz ze jest stabilny jak skała bo nie jest.

Potem właśnie są nieporozumienia i pisanie na 10 stron "jak to możliwe" i się potem okazuje ze no w sumie niemożliwe.

Ok, to się poprawię.

Jest stabilny jak skała ale tą skałą jest piaskowiec xD 
piaskowiec.jpg

• Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Czyli tego pada za 130zł jeszcze nie użyłeś nigdzie aby cos o nim powiedzieć? :) 

No nie. Zmieniałem proca, więc nie było sensu ryzykować uszkodzenie pada.

GD-2 juz sie wygrzała, więc zasadniczo mógłbym wrzucać ten pad.

Pamiętam o Tobie i dam Ci znać czy coś te 130 zł zbił tempy :E

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nie możliwe, podczas testu w tm5 może i masz utylizację cpu na 100% ale pobór prądu jest niski, porównywalny z tym jaki masz podczas gierki dobrze siedzącej na procku.

Anta extreme , start...test nr4 125W...test nr6 115W

W cyberpunku mam ~75W

Edytowane przez Su0
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A ja tam nie wiem co to nawet jest i musi być domyślnie w systemie włączone :D 

Polecam:

i ogólnie cały jego kanał. Chodź może lepiej pozostać w błogiej nieświadomości i po prostu cieszyć się komputerem. :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Su0 napisał(a):

Anta extreme , start...test nr4 125W...test nr6 115W

W cyberpunku mam ~75W

Przyjrzałem się z ciekawości jak wyglada pobór u mnie podczas działania najnowszej wersji TM5 0.13.1 - anta extreme i fakt pobór jest wyższy niż chociażby w wersji 0.12 ale nadal to jest średnio 20-25W mniej niż w cinebenchu który też nie ciśnie najmocniej ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, Sidr napisał(a):

Polecam:

i ogólnie cały jego kanał. Chodź może lepiej pozostać w błogiej nieświadomości i po prostu cieszyć się komputerem. :)

:hihot:

A.I. twój prywatny konfident. 

To co gosciu opisał, to TPM, tworzy indywidualny klucz i zaszyfrowany wzór maszyny w rejestrze łaćznie z PCR jako unikalny model hardwaru. Recall dla przykładu co 3s robi screenshot w (nieokreslonej rozdzielczosci) i zapisuje to za pomocą bitlockera jako hash, klucz do tego jak i wszystkiego jest w microsoft azure cloud. Majac A.I. na pokładzie ma ona dostep do klucza i moze analizowac to co robisz, i wysylac na indywidualne zapytanie microsoftu lub samoistniej co tydzien. Wychodzi na to, że A.I. mimo, że twoje dane są lokalnie przechowywane i nie opuszczaja komputera, może donosić do Microsoftu, co robisz, jak uzywasz komputera co ogladasz moze wszystko opisac. Dosc ciekawe rozwiazanie. Aczkolwiek czysto złe. 

O takie praktyki Microsoftu pewnie nikt nie podejrzewa, ale generalnie cos jest na rzeczy, z jakiegos powodu walczą z lokalna instalacja systemu, wiec wszystko sklada sie w całosc dlaczego tak sie dzieje. Rzeczywiscie modlu TMP 2.0 i bitlocker normalnemu uzytkownikowi nie jest potrzebny, wiec to dosc zastanawiajace. Zreszta kazdy program antywirusowy tez cos takiego moze robic. Innmi słowy Cybersecurity oznacza, ich bezpieczenstwo nie twoje. 

Opublikowano
45 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

:hihot:

A.I. twój prywatny konfident. 

To co gosciu opisał, to TPM, tworzy indywidualny klucz i zaszyfrowany wzór maszyny w rejestrze łaćznie z PCR jako unikalny model hardwaru. Recall dla przykładu co 3s robi screenshot w (nieokreslonej rozdzielczosci) i zapisuje to za pomocą bitlockera jako hash, klucz do tego jak i wszystkiego jest w microsoft azure cloud. Majac A.I. na pokładzie ma ona dostep do klucza i moze analizowac to co robisz, i wysylac na indywidualne zapytanie microsoftu lub samoistniej co tydzien. Wychodzi na to, że A.I. mimo, że twoje dane są lokalnie przechowywane i nie opuszczaja komputera, może donosić do Microsoftu, co robisz, jak uzywasz komputera co ogladasz moze wszystko opisac. Dosc ciekawe rozwiazanie. Aczkolwiek czysto złe. 

O takie praktyki Microsoftu pewnie nikt nie podejrzewa, ale generalnie cos jest na rzeczy, z jakiegos powodu walczą z lokalna instalacja systemu, wiec wszystko sklada sie w całosc dlaczego tak sie dzieje. Rzeczywiscie modlu TMP 2.0 i bitlocker normalnemu uzytkownikowi nie jest potrzebny, wiec to dosc zastanawiajace. Zreszta kazdy program antywirusowy tez cos takiego moze robic. Innmi słowy Cybersecurity oznacza, ich bezpieczenstwo nie twoje. 

O takie praktyki M$ nie podjrzewaja (?). Logika jednak podpowiada, że jeżeli ktoś zadaje sobie taki trud i tworzy cały ten subsystem działający w tle, bez świadomości użytkownika o nim i bazujący jednocześnie na hardware i software, potem dodaje kolejne elementy, które są jego rozszerzeniem, a jednocześnie stawia "właściciela" komputera w w roli biernego użytkownika, który nie majuż kontroli, nie tylko nad software ale już i nad hardware, to jednak chyba dowodzi, że projektował to by o ile nie teraz, to w jakiejś perspektywie czasu tego używać. Imo ten system już dawno powinien być bezpłatny.

Żeby do końca offtopa nie robić.

Zainspirowany Waszymi wpisami, odpaliłem ten stability test w Aidzie. Nie widziałem, że tam jest coś takiego. Pytanie. Błędy się pokazują w jakimś logu, czy po prostu test się sam wyłączy przy błędzie?
2. Czy on jest lepszy np. od Cinebencha? W nim tempy mi dochodzą do 75, a w Aidzie do 71 chyba.

test.jpg

Opublikowano

Wyłącz memory do testowania, to nie chodzi o to co bierze wicej pali tylko o ilość instrukcji w teście oraz wielokierunkowość zadań. Jak napotka błąd to się wywali test z komunikatem ;)  Aida ma taki zestaw instrukcji że więcej nic nie potrzeba do testu.

2 godziny temu, Sidr napisał(a):

ogólnie cały jego kanał. Chodź może lepiej pozostać w błogiej nieświadomości i po prostu cieszyć się komputerem.

Dzięki ale zwisa mi to i powiewa co to jest . Jakbym miał się przejmować wszystkim w tle i co robi system to szkoda życia ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wyłącz memory do testowania, to nie chodzi o to co bierze wicej pali tylko o ilość instrukcji w teście oraz wielokierunkowość zadań. Jak napotka błąd to się wywali test z komunikatem ;)  Aida ma taki zestaw instrukcji że więcej nic nie potrzeba do testu.

Dzięki ale zwisa mi to i powiewa co to jest . Jakbym miał się przejmować wszystkim w tle i co robi system to szkoda życia ;) 

Przeleciało godzinę z w pamięcią, więc zakładam , że jest stabilnie. Sprawdze keidys z CO-35, to przetestuję.

A to, że się nie ceni własnej prywatności, no cóż... inni to docenią.  :)

Opublikowano (edytowane)

Dziś nowy BIOS a tu zaraz kolejny 😂

https://videocardz.com/newz/asus-releases-rog-x870-motherboard-beta-bios-1901-featuring-agesa-1-2-8-0

24 minuty temu, Sidr napisał(a):

A to, że się nie ceni własnej prywatności, no cóż... inni to docenią.  :)

Ale wiesz że to są zabezpieczenia szyfrujące twoje dane  ;) więc wybierz jedno. A to że klucz ładuje w MS to też zabezpieczenie.

Więc ty chyba nawet nie masz pojęcia co to robi 😂

A jesteś pierwszy do pisania o braku cenienia prywatność lol 

Po zmianie biosu dysk został zablokowany kluczem do którego tylko ja mam dostęp a Ty piszesz coś o braku prywatności 😂

17 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Dogadaj się z kolegą. Za 3 dni jak Ci się 7800X3D znudzi, to może wymieni na 9950X3D za dopłatą ;)

Procesor odebrany, można jechać montować :D produkcja koniec czerwca 2025 nówka nieskażony pasta :D ciekawe jakie CO przyjmie. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Dokaldnie tak 😂

No to gratki. Jak już wielokrotnie wspominałem - gdyby były takie możliwości zakupowe na początku roku, przez moją wewnętrzną cebulę wleciałby 7800X3D.
A tak to do wyboru miałem 7800X3D za 2k, 9800X3D za 2,5k i 9800X3D za 2,1K po promce w ME no i wybór był oczywisty.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jedno. Ktoś jest w stanie ocenić, co powoduje taki dźwięk? Link niżej. Miałem sprawdzić, przy wymianie procesora, ale zapomniałem. Pojawia się przy dużym obciązeniu procesora. Na 100%, to nie z GPU. To mogąbyć cewki (MP), czy zatarte łozyska wentylatora?

@Phoenix. Napisz z jakim CO ruszy.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No to gratki. Jak już wielokrotnie wspominałem - gdyby były takie możliwości zakupowe na początku roku, przez moją wewnętrzną cebulę wleciałby 7800X3D.
A tak to do wyboru miałem 7800X3D za 2k, 9800X3D za 2,5k i 9800X3D za 2,1K po promce w ME no i wybór był oczywisty.

lama.thumb.jpg.8763cd05ee2b78a46a5a7b3851f5121e.jpg

• Haha 2