Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi się podoba to mobo i ciągnie 4 x m.2 :E 

Ogólnie nie chce mi się kabelków znowu układać, zresztą co zrobię z tym mobo? Powieszę sobie na ścianę jako dekorację :E 

Bo przecież nie wystawie w necie, jaka to fajna płyta 4x nvme ciągnie bez obcinania gpu, ładnie wygląda, ale ma jeden minus, może ci spalić CPU 8:E

Tak wylosowałem to się nią jeszcze pobawię, na nowych biosach i zobaczymy co będzie. Ogólnie dopiero jutro jak przyjdzie nowy cpu będę wiedział na 100%.

Komp w ciągu ostatniego roku u mnie mało nie pracował, bo czasami 3-4 dni bez wyłączania i usypiania ciągiem. Odliczając urlopy poza domem i gdy kompa wyłączałem na noc pewnie średnia wyjdzie ~15h/24h, czyli w rok ~5k+ godzin. 

A sprzęt się posypał w nocy, wieczorem ~22 grałem sobie w The Wandering Tale i jakoś zmęczenie mnie dopadło, gierkę zminimalizowałem, a może jednak wyłączyłem tego nie pamiętam na 100%, ale komp działał, usypianie mam wyłączone w ustawieniach windy.

Walnąłem się na wyrko niby na chwilę, ale usnąłem do rana :E i rano już komp nie działał i nie bootował kod 00 :E 

Napięcia stabilne zawsze jak skała nic się nie działo ze sprzętem i jego stabilnością. Jak mobo wstanie z nowym CPU to zostawiam do dalszych testów :E 

Jedyne co ostatnio zmieniłem w kompie to zasilacz z Dark Power 13 na DP14 najnowszego. No i obsadziłem 4ty slot m.2 dyskiem nvme.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

@bleidd Nie, na 3.20 czyli gdzieś to było jak go wrzuciłem ~marzec i leciałem do końca.

Nie zmieniałem na nowsze bo na 3.20 wszystko było tip top z napięciami na moim konfigu, a poza tym na nowszych biosach ludzie i tak zgłaszali upalenia CPU :E Więc wolałem trzymać się już jednego biosu dopóki sprawa nie będzie jasna co powodowało problemy. No, ale do dzisiaj nie jest jasna 8:E

W każdym razie nie ma co dalej gadać, dostanę nowe CPU, zrobię testy, muszę mieć 100% pewność i na własne oczy zobaczyć czy faktycznie jak stawiam to CPU siadło.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

To pierwszy przypadek uceglenia CPU X3D przez Asrocka u forumowicza? Z tego co czytam, to padają głównie Asrocki z czipem 8XX. Niewiarygodne, że po roku nie ma wyjaśnienia dla tego problemu,

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Sebastiansbk napisał(a):

Tylko żeby nie było tak że wsadzisz nowy procek w socket tego asrocka i płyta uwali na dzień dobry nową sztukę cpu %-) 

Mega mało prawdopodobne, a nawet jak, to co? :E Jedynie kolejny procek odejdzie do krainy wiecznych obliczeń 8:E

39 minut temu, Sidr napisał(a):

To pierwszy przypadek uceglenia CPU X3D przez Asrocka u forumowicza? Z tego co czytam, to padają głównie Asrocki z czipem 8XX. Niewiarygodne, że po roku nie ma wyjaśnienia dla tego problemu,

Nie pierwszy, był jeden na pewno wcześniej, asus też upalił jednego cpu na forum w tym roku. Zresztą mój na 100% jeszcze nie jest pewny :E 

Edytowane przez lukadd