Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, boban666 napisał(a):

Z innej beczki , wczoraj wydażyła mi się dziwna przypadłość z moim 9800x3d. Odpaliłem gre AC Evo i podczas grania , procesor wskoczyl mi na , dosłownie 102 % użycia , według HWinfo , temperatura zatrzymała się na 93 stopniach , bo taki mam limit ustawiony. W innych grach wszystko ok. I teraz pytanie , czy jest sie czego bać , czy to tylko odosobniony przypadek z jedną gra.

Były już tego typu tematy na pclabie zarówno z procem amd jak i intel, ale nie pamiętam jaka była na to odpowiedz :E na reddicie też masz kilka podobnych przypadków ;) nie ma co sobie tym głowy zawracać pozostaje tylko ciekawość... ;) 

• Like 1
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/asus-unveils-rog-crosshair-x870e-glacial-dark-hero-neo-motherboards-drops-pcie-q-release-slim-for-gpus

Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Na mój chłopski rozum, w moim przypadku, to po prostu 151% zegara bazowego i to by się zgadzało bo 3,5 GHz + 51% to ~5,3 GHz a dokładniej 5285 MHz i tyle mniej więcej widać na screenie.

Wez chlopie nie pij albo zjedz cos porzadnego  :hihot:

Opublikowano

@bourne2008 W odniesieniu do P core to pasuje, ale do E core juz nie. 2,6 GHz bazowego a w hwinfo 114% a realnie jest 4 GHz. Chyba, że program jako bazowe nadal bierze 3,5 GHz z P core, wtedy to się zgadza, 3500 +14% to 4000.

28 minut temu, tomcug napisał(a):

Domyśl się %-)

Znowu mam wysłać filmik z ćmą?

Opublikowano (edytowane)

Tylko że mi temperatura podskoczyła podczas tego obciążenia do maksymalnej którą mam ustawioną w BIOS czyli 93 stopnie i cały czas się taka temp. utrzymywała , wiatraki leciały na 100 % , wiadomo , zegar leciał w dól , ale temp. cały czas 93 stopnie , dopiero jak wylazłem z tej gry to wszystko wrocilo do normy. W innych grach na razir tego nie stwierdziłem

Edytowane przez boban666
Opublikowano
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Rozmowa była o procentach użycia CPU, a w tym kontekście są to wartości z czapy.

To wszystko jest powiązane. Na przykładzie E core: Usage 100%, Efektywny 3,845 MHz i Utility 109% czyli 3500 MHz (błędnie wzięte z P core) +9%

image.thumb.png.7fbb85ca35a15ca4b4ccbbd998529202.png

Opublikowano
4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

To wszystko jest powiązane.

Niby w jaki sposób? To, co podałeś pierwsze (usage), to jest wykorzystanie CPU, a to drugie (utility) to cudowane wyliczanki zegarowe, analogicznie do tego, jak ułomnie Windows pokazuje wykorzystanie CPU w głównej zakładce menedżera zadań %-) Nie można mieć użycia CPU ponad 100%, nawet jak jakiś soft pokazuje cyrkowe wartości ;)

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, tomcug napisał(a):

Niby w jaki sposób? To, co podałeś pierwsze (usage), to jest wykorzystanie CPU, a to drugie (utility) to cudowane wyliczanki zegarowe, analogicznie do tego, jak ułomnie Windows pokazuje wykorzystanie CPU w głównej zakładce menedżera zadań %-) Nie można mieć użycia CPU ponad 100%, nawet jak jakiś soft pokazuje cyrkowe wartości ;)

domyśl się :E

Opublikowano

Ja Ci w zacytowanej odpowiedzi dokładnie napisałem, jak jest, co zresztą sam już wydedukowałeś. To, że utility pokazuje wartości przeskalowane zegarem vs bazowy, nie znaczy, że można mieć obciążenie CPU powyżej 100%, a od tego się zaczęła dyskusja, a teraz kluczysz, żeby dalej szukać dziury w całym.

• Like 1