Send1N 5 367 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a): No ale @Phoenix. ma rację, że procek nie musi być na 100% obciążony aby ograniczał kartę. @tomcug też zapewne to potwierdzi. Myślałem że to jest oczywiste od dawien dawna tym bardziej dla ludzi którzy tyle lat spędzili na forum ale widać nie do końca zaraz zacznie się kłótnia na kilka stron podejrzewam... 1 1
SylwesterI. 939 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) w bf'ach to w ogóle nie budzi wątpliwości, bo statystyki bf podają ile fps może wypluć cpu, a ile gpu, jak grafika jest na low to gpu pokazuje wartości wyższe od cpu i wtedy programy podające fps, pokazują dokładnie tę samą niższą wartość z cpu - bo to jest limit cpu, jak dowali sie grafikę na maksa to wartość fps generowanych przez gpu będzie mniejsza od wartości CPU i to tę wartość pokaże np. riva tuner- bo wtedy jest limit gpu Tutaj znawcy będą twierdzić, że jak capeframex z całej rozgrywki, nie pojedyńczych wybranych screenów, pokazuje 100% na cpu i 80 pare na gpu, to nie cpu jest problemem gdzie cpu lata pod limit mocy, a gpu nudzi sie w okolicach 50% limitu mocy 11 minut temu, Send1N napisał(a): zaraz zacznie się kłótnia na kilka stron podejrzewam... Nie zacznie, nie zamierzam się kopać z koniem, pokazałem co miałem pokazać, tyle z mojej strony. A jakie wnioski wyciągną z moich screenów i kolegi inni, w ich gestii pozostawiam. Edytowane 13 godzin temu przez SylwesterI.
maxmaster027 1 104 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @SylwesterI. Weź Ty sprzedaj swojego 9800x3d za powiedzmy tam 350euro, czy tam z 1700zł i kup tego 9850X3D i juz. Moze akurat Ci sie jakas fenomenalna sztuka trafi. I problem z glowy
Pitt_34 390 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @MarcoSimone JA Ci chciałem tylko zwrócić uwagę, że jeździsz nieprzepisowo 1
SylwesterI. 939 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) @maxmaster027 Nic mi to nie da , oc z 5225 na 5350 nic nie daje, na 5540 nic nie daje, to co miało by mi dać kupienie tego samego proca fabrycznie wyciśniętego na 5500? Jak będzie zadyma w grze tak czy siak spadnie, można to minimalizować ograniczeniem fps, zeby różnica pomiędzy average a low nie była drastyczna, może zen6 z 12 rdzeniami na ccd i większą pamiecią x3d pomoże? Wtedy będzie zmiana Edytowane 12 godzin temu przez SylwesterI.
maxmaster027 1 104 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Nie no jak masz chłodzenie wodne ( albo mocno obniżone -CO) to jednak cos tam daje. Poza tym moze Ci sie jakas fenomenalna sztuka trafi co robi 6600/2200. Kto wie. Raptem pare stówek a ile funu. No gorzej jak sie kaszalot trafi
SylwesterI. 939 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu To znajdź selekta co zrobi 6600 i go wtedy odkupie
SebastianFM 403 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a): Nie zacznie, nie zamierzam się kopać z koniem, pokazałem co miałem pokazać, tyle z mojej strony. A jakie wnioski wyciągną z moich screenów i kolegi inni, w ich gestii pozostawiam. Przecież to ty nie masz racji a najlepsze jest to, że właśnie sam wyciągnąłeś błędne wnioski z tych screen'ów z CapFrameX. CPU max thread load to nie jest obciążenie całego procesora! W żadnej grze obciążenie procesora nie będzie wynosiło 100%. Wynika to z tego, że nie da się wszystkich obliczeń zrównoleglić i rozdzielić na wszytkie rdzenie. Przykład, użycie rdzeni w Battlefield 6. 2 1 2
Fenrir_14 1 000 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu @SylwesterI. w jakiej rozdzielczości Ty grasz że masz obciążenie proca na 100% ? Mam nadzieję że nie mówisz o BF6 btw bo tam to nie wiem jakim cudem można tak dojechać 9800x3D. Grałem na tym cepie w BF2042 na szturmach dla 128graczy mapa Herbrydy Szkocja i nawet tam przy maksymalnym młynie cep spokojnie dawał radę w rozdziałce 3440x1440p. W BF6 nie ma tak wymagających scenariuszy nawet. Zresztą, o co tutaj kruszyć kopie, jeżeli masz 9800x3d i to żadna wymiana procesora Ci raczej nie pomoże zwiększyć komfort rozgrywki. Nie wiem jaką masz kartę ale prędzej wymiana GPU da Ci realne korzyści.
maxmaster027 1 104 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 36 minut temu, SylwesterI. napisał(a): To znajdź selekta co zrobi 6600 i go wtedy odkupie Pewnie bym i kupił innego, w sensie tego sprzedal za mniej i dolozyl do nowego. Bo moj robi tylko 6200 Z tym, że -40 CO rozgrzesza te 6200
SylwesterI. 939 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) @SebastianFM Sam sobie odpowiedzialeś, wystarczy że w zadymie dociążasz do 100% jeden, dwa, pięć rdzeni i masz dropa, bo ci żaden scheluder nie przerzuci zadania na inny rdzeń, mniej obciążony bez utraty wydajności, czyli tego dropa. @Fenrir_14 W 2042 nie mam takich problemów jak w bf6, ale tam jest mniej fizyki zniszczeń Zauważ że problem nie dotyczy tego że nie da się grać, tylko tego że nie da sie utrzymać stałych 239fps, bez sporadycznego shuttera, można to zminimalizować kagańcem na fps, dla mnie wystarczy ograniczenie do 225 i nie włączanie w tle g... ktore mogly by dodatkowo dociążać proca. Mam oleda 240hz , chcialem ustawić locka=hz, ale sie nie da Gram w 1440p, low, dlss quality. Gpu sie nudzi, to cpu ma problemy z utrzymaniem wysokiego fps w najwiekszych zadymach. Więc na co mam zmienić 4090? Na 5090 żeby bardziej sie nudził? Edytowane 11 godzin temu przez SylwesterI.
maxmaster027 1 104 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Ja bym tam polenizował z tą fizyką zniszczeń bo to jest głównie skrypt. Do fizyki to temu raczej dalekoo 2
Pentium D 1 488 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Kolejny szczęśliwy nabywca 8 rdzeni z plastrem 3DV. Kolejny ccd do 12 rdzeni od AMD dużo nie zmieni skoro na rdzeń ma przypadać tyle samo kaszy co obecnie.
SylwesterI. 939 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Jak najbardziej zadowolony, bo posiadacz najlepszego cepa do gier. A napisz mi kolego czy w ryzenach kasz jest fizycznie przydzielony do każdego rdzenia z osobna, określona ilosc?
Pentium D 1 488 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu L3 nie jest dlatego można mieć 6 rdzeni z 32 MB kaszy.
Send1N 5 367 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 4 godziny temu, SebastianFM napisał(a): W żadnej grze obciążenie procesora nie będzie wynosiło 100%. Wynika to z tego, że nie da się wszystkich obliczeń zrównoleglić i rozdzielić na wszytkie rdzenie. Wystarczy cpu 6/12 i mamy upragnione 100%
Kadajo 8 161 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Od dawna wiadomo, że podkręcanie x3D w tym 9800x3D niczego praktycznego nie daje oprócz wyższych temperatur i zużycia energii. 9850x3D i jego testy tylko to potwierdziły a tu jakieś gwiezdne wojny w wątku już na parę stron 1
SylwesterI. 939 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 9800x3d to fajny cpu "plug&play" Wkladasz i grasz, a oc czy to samego cpu, czy ram praktycznie nie potrzebne
MarcoSimone 980 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 40 minut temu, Kadajo napisał(a): Od dawna wiadomo, że podkręcanie x3D w tym 9800x3D niczego praktycznego nie daje oprócz wyższych temperatur i zużycia energii. 9850x3D i jego testy tylko to potwierdziły a tu jakieś gwiezdne wojny w wątku już na parę stron Nie tego dotyczyły te gwiezdne wojny😛 1
bleidd 716 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No i dziś rano komp nie wstaje, świeci się tylko dioda na czerwono. Już myślałem, że mnie dopadła klątwa upalonych 9800X3D ale po restarcie wstał, tylko wywalił komunikat że resetuje bios bo nie mógł wstać wcześniej Nie wiem o co mu chodziło, straciłem tylko czas na ustawianie wszystkiego od zera, a nic nie zmieniałem od paru tygodni, po ustawieniu wszystkiego jak było ruszyło bez problemów. ¯\_(ツ)_/¯ Ale tyle dobrego, że zrobiłem backup bo odwlekałem to od tygodni a teraz poczułem presję 1
tomcug 3 033 Opublikowano 2 minuty temu Opublikowano 2 minuty temu 10 godzin temu, Pentium D napisał(a): Kolejny szczęśliwy nabywca 8 rdzeni z plastrem 3DV. Kolejny ccd do 12 rdzeni od AMD dużo nie zmieni skoro na rdzeń ma przypadać tyle samo kaszy co obecnie. Jak już ze swoim guru ogarniecie, jak działa pamięć cache i że nie ma żadnego "przepełnienia" prowadzącego do "AMDip", to może wtedy będzie sens z Wami dyskutować
Rekomendowane odpowiedzi