Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kadajo napisał(a):

W MSI jest taka opcja jak jej nie wyłączysz to chyba po 30 albo 90 dniach na nowo trenuje pamięć co jak wiadomo trochę trwa.

Nie ma opcji aby całkowicie wyłączyć, można tylko go opóźnić maksymalnie bodajże do 250/255dni opcją "Memory Context Restore Valid Days" stockowo jest ustawiona na 30 ;) 

Edit. Widzę że już wyjaśnionej stronę wcześniej :E , wybacz nie czytam tylko ostatniego posta jak co niektórzy tylko od ostatniego który był zanim poszedłem spać :faja:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

w tym wszystkim dziwi tylko to tak mała ilość uszkodzonych procków serii 7000 i 8000 których awarii łącznie jest mniej niż uszkodzonych 9600x który zajmuje ostanie miejsce na podium awarii z 6 krotnie mniejszą ilością awarii niż lider :). A przecież te procki są znacznie dłużej na rynku.

Wiec tłumaczenie ze zbyt agresywnym PBO też raczej trafne nie jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Gdzie ten nagłówek ze Ryzenów pada więcej niż Intela ? :E

Ludzie nie biorą pod uwagę skali sprzedaży , ważne że padło 300 9800x3d, a "tylko" 150 14900k 

A kto by tam patrzył na to że te 300 jest z 40000, a 150 z  3500.

Tak samo jest z asrockiem, ile % rynku to mobasy asrocka? 25%? 

No to na 40000 uwalonych cepów te 75 padlo na ich mobasach

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

"If you want to see a really high RMA rate, look at Core i9-14900K"

a w newsie:

"przy czym wskaźnik zwrotów obejmuje wszelkie wady produktu, jak również błędne zakupy lub użytkowników, którzy zmienili zdanie."

Pisałem o tym wcześniej, ludzie szukają dobrze kręcącego się 14900K.

• Haha 1
Opublikowano

Bez przesady wcale nie jest tak dużo tych awarii

Ogólny odsetek awarii (RMA) jest niski: Według danych jednego z dużych niemieckich sprzedawców (Mindfactory), wskaźnik zwrotów (RMA) dla modelu 9800X3D wynosił około 0,64% - 0,71% (na podstawie ponad 30-40 tys. sprzedanych sztuk). Jest to wynik typowy dla nowej elektroniki i znacznie niższy niż w przypadku problemów z procesorami Intel (13/14 gen).

Wysokie wskaźniki w konkretnych zastosowaniach: Właściciel kawiarni internetowej zgłosił awarię 15 procesorów z 150 zakupionych (10% awaryjność), głównie na płytach ASRock B650M-AYW.

Problem z płytami głównymi: Większość zgłoszonych awarii (ponad 80% według analiz) dotyczyła płyt głównych marki ASRock (głównie serie X870/B850), a także niektórych płyt ASUS. Problem często powiązano z agresywnymi ustawieniami Precision Boost Overdrive (PBO) i napięciami w starszych wersjach BIOS.

Podsumowanie: Mimo głośnych doniesień o „pladze” spalonych procesorów, rzeczywisty procent uszkodzonych sztuk w ogólnej masie sprzedanych procesorów jest mały (poniżej 1%). 

Obecnie nie ma oficjalnych danych ani potwierdzonych wysokich wskaźników awaryjności dla procesorów AMD Ryzen 7 9800X3D, które wskazywałyby na znaczący procent uszkodzonych sztuk.

Brak doniesień o powszechnej awaryjności: W przeciwieństwie do wcześniejszych problemów z serią 7000X3D (gdzie dochodziło do przypalania procesorów z powodu zbyt wysokiego napięcia SoC), model 9800X3D nie wykazuje podobnych, masowych usterek [1].

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Pisałem o tym wcześniej, ludzie szukają dobrze kręcącego się 14900K.

To nie ma znaczenia bo spójrz na prawie 10x ilość sprzedaży 3D. Nie sądzę żeby dziś ktoś się spuszczał nad szukaniem selekta 14900k jak od ręki masz topke gamingu na wyciągnięcie ręki. 

Jednym słowem ilość awari to nic nadzwyczajnego z czego by można kręcić drame i tyle.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Jest ich tak samo "od ..." jak tych co szukają 9800/9950x3d

Możliwe, ale intela mniej się sprzedaje bo się może zdegradować i nieprzyszłościowy i masz później 156 zwrotów na 3440 sztuk od poszukiwaczy złotego sampla. No i trzeba pamietać, że to "K" czyli dedykowany do OC. U AMD wszędzie mnożnik odblokowany i u AMD 284 sztuki na 40k bo PBO i fajrant, nikt tam nie szuka 5,8 GHz all core, ludzie biorą co się trafi w loterii. Nawet na forum mamy przykład, tylko Marco kręci X3D jako tako ponad standard i Dziarsona a reszta ma OC w dupie bo u AMD nic to nie daje. Poza tym na 9800X3D w CBR23 nic ciekawego nie uzyskasz, proc typowo do grania. Nie to co 9950X czy 14900K. Na forum chyba nie ma wątku zdechł mi intel tylko zdechło mi amd i to już chyba 5 czy 6 sztuk i to w dość małej próbce osób która posiada Zen 4 i 5.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Elegancko 😀 W Azji napewno większy odsetek takich zapalemcow bo i łatwiejszy i tańszy dostęp, więc się nie dziwię że tam na kartony to leci 👍 Ale warto pamiętać że 9800x3d czy 9850x3d to procki typowo pod gry gdzie 14900k to był, w sumie dalej jest taki all round'er. Dodatkowo overclocking ryzenów nie daje jakichś spektakularnych korzyści i słabo się skaluje z pamięciami więc jak dla mnie trochę sztuka dla sztuki. 

Opublikowano

Chyba niektóre osoby zapominają, że OC i szukanie "golda" nie ma nic wspólnego z szukaniem wydajności w realnych zastosowaniach.

Hobby, zajawka. Po prostu.

Prawdziwe OC skończyło się jakieś 20 lat temu? Chyba się nie mylę.

Jaby trzymać się racjonalności, to bym został z pierwszym 9800X3D, który był kasztaanem. Trzymał na def, na ASrocku co miałem. I wywalone bo wydajność i tak się zgadzała.

Fun. Only. I to wiekszy jak z grania w gry.

A gry? Ostatnio tłukę na pdzie Sensible World of Soccer. W wersji na W11 lub na mojej A500 Mini :)

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, ju-rek napisał(a):

Pokazuję tylko, że przy AMD też jest grupa ludzi, która "szuka"

Zawsze ktoś się znajdzie.  Pytanie czego tam szukał. OC ramu które zamyka się w widełkach 800 MHz i 40 mv na rdzeniu. Zegar max CPU na wszystkich taki sam, chyba że on rdzenia nie kręcił tylko zebrał dane. SP też +-3 między sztukami. 

24 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

OC i szukanie "golda" nie ma nic wspólnego z szukaniem wydajności w realnych zastosowaniach.

Mój skylake którego miałem około miesiąca, został oskalpowany. Zrobiony valid cpuz na 5 GHz podczas winter OC a stabilność max chyba tylko 4,5 :E

Kurde, prawie co do dnia 9 lat temu. Tu musiało być grane otwarte okno ;D

Opublikowano

@MarcoSimone nie no wiadomo, że dużo ludzi grzebie się w ustawieniach albo dla zaspokojenia własnej ciekawości albo tylko po to żeby pogrzebać. I tak jak napisałeś, bawi ich to i sprawia frajdę. Także tutaj się absolutnie zgadzam bo sam przerzucam w ciągu roku kupę sprzętu tylko po to żeby sobie porobić jakieś testy i z ciekawości ewentualnych różnic. 

Generalnie to chodziło mi raczej o to że uważam że więcej ludzi mimo wszystko losuje Intela niż amd z tych przyczyn które wcześniej podałem i to tyle w temacie. 

BTW, Sensible Soccer kultowa gierka 👍 a grałeś w protoplastę Microprose Soccer na C64? 

Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14 nie grałem :P

btw.

Po kilku dniach zabawy ELCK, następujące wyniki:

Dla 5500 ~ 1.21v w grach. Mój sweet spot dla daily.

MIN FRQ. Shaper    -25

LOW FRQ. Shaper   -25

MED FRQ. Shaper   -25

HIGH FRQ. Shaper  -18

MAX FRQ. Shaper   -18

Dla 5600 ~ 1.31v w grach

MIN FRQ. Shaper    -25

LOW FRQ. Shaper   -25

MED FRQ. Shaper   -25

HIGH FRQ. Shaper  +5

MAX FRQ. Shaper   +5

Dla 5700 ~ 1.355v w grach, ale nie trzyma 5700Mhz. Jak daem nastawy curve shaper dla 5600Mhz, to 5700Mhz trzymao w grach ale CO+5 w ycruncher BKT się wywala.

MIN FRQ. Shaper    -25

LOW FRQ. Shaper   -25

MED FRQ. Shaper   -25

HIGH FRQ. Shaper  +15

MAX FRQ. Shaper   +15

yCruncher_BKT test_-25_-18.png

yCruncher_BKT test_-25_+5.png

yCruncher_BKT test_-25_+15.png

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Chyba niektóre osoby zapominają, że OC i szukanie "golda" nie ma nic wspólnego z szukaniem wydajności w realnych zastosowaniach.

Prawdziwe OC skończyło się jakieś 20 lat temu? Chyba się nie mylę.

Dlatego ja jeżeli chodzi o CPU wolę stockową wydajność i głębszy UV ale stabilny z lekkim zapasem.
Moim zdaniem to jest najbardziej rozsądna droga. Smarki i cyferki od wielkiego dzwona dla zabawy.
To samo z OC ramu - siedzieć, kombinować na żyletki, testować stabilność dla ~1% zysku wydajności to trzeba lubić.

Na dzień dzisiejszy jedyne OC dające zauważalne efekty to OC GPU. 

Opublikowano

@Lameismyname OC GPU to też dyskusyjny temat.

A @SebastianFM już wspominał, że samo podbicie TRFC i TREFI ponad EXPO, daje do 10% wydajności extra.

btw. obecnie w OC nie chodzi o rozsądek a o fun z cyferek w benchu i ze sprawdzenia jakości krzemu. 24/7 to stock z UV, ewentualnie OC, jeśli jakość krzemu pozwala na niskie napięcie.

Dlatego ja daily mam 5500/~1.19-1.21v. Chociaż stock 5225/1.09v nie odstaje wydajnością.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Gdzie ten nagłówek ze Ryzenów pada więcej niż Intela ? :E

To jest tylko rma a nie failure ratio.

Na Intelu rma dają z powodu konfliktu ram i płyt i kontrolera bo łapią blue screeny 

• Haha 3