Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, muszka napisał(a):

Tyle się naprodukowaliscie o pamięciach a wystarczy wrzucić 6000/cl30 i zapomniec bo roznica w granicy błędu pomiarowego :E

Ja tu widzę błędy pomiarowe i być może GPU bottlenecka. Nie zmienia to faktu, że 6000 (szczególnie dobrze zoptymalizowane) jest ok, ale chodzi tylko o cyferki z tego testu.

Nie spodziewałem się, że wydajność będzie znacznie lepsza, niż na slajdach.
Liczyłem na jednak jeszcze niższe temperatury, chociaż biorąc pod uwagę wyższy pobór mocy od 7800x3d to zbliżona temperatura jest zrozumiała.
Ogólnie udana premiera. Jak 7700 kiedyś okaże się za słaby, to będzie na co wymieniać, chociaż w przypadku Zen6 x3d będzie pewnie jeszcze lepiej.

Edytowane przez wamak

9800X3D... no mocne bydle do gierek i tyle. Proc ściśle rzecz ujmując do tego typu zastosowań. To było wiadomo, ale spodziewałem się czegoś więcej jeśli chodzi o inne zastosowania.

No cóż, dla tych co pracują na PC i grają w wolnych chwilach są inne dobre rozwiązania, a nawet dużo lepsze. :E

17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sebixowi to 5210 pewnie nie szło. 

Weź może zluzuj poślady ;) Zakładam że piszesz o PPC, a tam zrobili 5400 MHz 1.25V, a nie szło 5500 MHz na 1.3V. Zadowolony? Starszynie psujesz klimat i zaczyna być to męczące.

Edytowane przez Piła

Dla mnie jak pracuje na kompie starczy procek 8/16 nie każdy potrzebuje 16 rdzeni dla tych będzie za jakichś czas 9900/9950x3d. Mi jest potrzebny przy programowaniu jeden szybki wątek i w miarę mocne multi. A np w https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,20 kompilacji vs w ue4 jest na poziomie 14900k.

15 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

No to czas zbierać kasiorke. 5800x jest już sto lat za murzynami nawet z 3080 w 3440x1440 będzie czuć te moc;)

Mój 5800X chyba też już powinien przejść na emerturuę. Patrzę, że przy zmianie na 9800X3D i graniu w 4k na 4090 wzrost byłby już mocno odczuwalny.