Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 19:14 Opublikowano Poniedziałek o 19:14 31 minut temu, Grolshek napisał(a): Wygląda na to że 9800X3D wymaga duuużo więcej papu. Kilkadziesiąt miliwoltów to spora różnica. Z kolei u Kadajo strasznie dużo musi podawać Tomahawk na procka skoro -45 działa bez zarzutu. Z kolei u ciebie przy takim napięciu i 5200MHz temperatura pierwsza klasa. Jakie chłodzenie? Zobacz ze @SylwesterI. w sygnaturze ma CO -40, czyli podobne rejony co u mnie. @SylwesterI. jaki masz vcore na stocku ?
lukadd 3 407 Opublikowano Poniedziałek o 19:31 Opublikowano Poniedziałek o 19:31 (edytowane) 32 minuty temu, Grolshek napisał(a): Czyli mniej. Procek którego można ustawić jak się chce a w razie czego podkręcić lub odkręcić. Czyli zabawka dla mnie. KUSISZ Po ile te promki były ostatnio? Akurat gram w tej chwili w niezwykle wymagającego Fallouta 76, na pewno więcej mocy mi się przyda... Jak jesteś fanem niskich napięć i mniejszych poborów to właśnie te 5Ghz jest idealne na 9800x3d, różnicy na wydajności nie zauważysz praktycznie w gierkach, a z napięciami zejdziesz jeszcze niżej niż stockowe takty 5225. Edytowane Poniedziałek o 19:32 przez lukadd 1
SylwesterI. 1 001 Opublikowano Poniedziałek o 19:54 Opublikowano Poniedziałek o 19:54 (edytowane) 40 minut temu, Kadajo napisał(a): Zobacz ze @SylwesterI. w sygnaturze ma CO -40, czyli podobne rejony co u mnie. @SylwesterI. jaki masz vcore na stocku ? Nie pamiętam, ale jakiś kosmos, chyba ponad 1.2V to na oc na 5400z CO-40 mam w cinebenchu max 1.16V nie wiem kto te fabryczne volty ustala te wyniki, które tu wklejałem to też z CO-40, nie wiem, jak to u innych jest, ale jak ma fabryczny vid niski i żeby mieć napięcia jak u mnie to musi robić co-10 powiedzmy, to czy jego proc zejdzie jeszcze niżej, czy to jakieś fabryczne nastawy z pupy, a wszystkie 9800x3d latają w podobnym zakresie rzeczywistych napięć względem zegara? Edytowane Poniedziałek o 19:57 przez SylwesterI.
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 20:02 Opublikowano Poniedziałek o 20:02 A nie wiem nawet. Wszyscy piszą o tym CO - tyle i tyle a nikt nie pisze jakie stokowe i uv napięcie mu wychodzi. W sumie teraz rozumiem czemu takie pisanie tylko podając CO kompletnie nie ma sensu. 2 2
lukadd 3 407 Opublikowano Poniedziałek o 20:19 Opublikowano Poniedziałek o 20:19 Z tym CO to jakiś mit się zrobił, ludzie sobie to w synaturki wpisują ile mają CO A to nic nie znaczy tak naprawdę bez sprawdzenia napięć bo każdy proc inne napięcia może dawać przy danym nastawie CO 1 2
Lameismyname 3 032 Opublikowano Poniedziałek o 20:23 Opublikowano Poniedziałek o 20:23 @Kadajo @lukadd Bo to jest jak z chwaleniem się kumplom ile piw wypiłeś na imprezie. Co z tego, że 5 jak to były Reddsy Jabłkowe No ale z drugiej strony nikt nie musi wiedzieć. Niedopowiedziana prawda nie jest kłamstwem Śmiechłem.
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 20:25 Opublikowano Poniedziałek o 20:25 Ludzie lubią oszukiwać samych siebie. Nazbyt to widoczne jest na tym forum, szczególnie w tematach RTX 1
Lameismyname 3 032 Opublikowano Poniedziałek o 20:32 Opublikowano Poniedziałek o 20:32 Teraz, Kadajo napisał(a): Ludzie lubią oszukiwać samych siebie. Pasuje tutaj tytuł piosenki pewnej metalowej kapieli - "Sad but true" Teraz, Kadajo napisał(a): Nazbyt to widoczne jest na tym forum, szczególnie w tematach RTX Rozwiniesz? Aż jestem ciekawy Na pewno po czasach krypto i patrząc po wzrostach cenowych, to GPU jako podzespół nabrało prestiżu, Ą Ę itd. Generować może to pozerstwo, nowobogackie zachowanie. Trochę mi się przypomina kolega, który się chwalił nastą sztuką RTX 5090, a realnie mógł zastawić Nubirę w lombardzie i pożyczyć resztę od babci aby tak "obracać" zwrotami
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 20:36 Opublikowano Poniedziałek o 20:36 3 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Rozwiniesz? Aż jestem ciekawy 1
SylwesterI. 1 001 Opublikowano Poniedziałek o 20:39 Opublikowano Poniedziałek o 20:39 w sumie racja, to mój pierwszy cpu AMD od wielu lat, to myślałem, że u wszystkich wartości, po CO takie same już zmieniam sygnaturkę
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 20:45 Opublikowano Poniedziałek o 20:45 W sumie to by było wręcz dziwne, gdyby tak było Tak na szybko Z Gemini, chyba sie wszytko zgadza. @lukadd Dobra to są jakieś jaja, teraz na -45 mam nagle 1,063 a było 1,089 WTF
lukadd 3 407 Opublikowano Poniedziałek o 21:40 Opublikowano Poniedziałek o 21:40 (edytowane) @Kadajo W różnych softach będziesz miał trochę różne maxy, czy średnie napięcie, tak samo w gierkach w zależności jak cisną cpu. Dla tego ja jak sobie porównywałem to parzyłem na jeden soft, jakiś bench zawsze powtarzalny najczęściej CB R23. Edytowane Poniedziałek o 21:41 przez lukadd
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 21:45 Opublikowano Poniedziałek o 21:45 No ale to uruchomienie systemu... za każdym razem jak zmieniałem to od razu odpalałem przy uruchomieniu hdw info żeby zobaczyc jakiego max dobije. I nagle przy CO -45 jest tylko 063 a wczoraj było 089. Co się zmieniło ? W sumie nic, ale dziś trenowalem pamięci jeszcze raz i na chwile wyłączyłem CO i cale PBO aby zobaczyc jakie sa napiecia stock... Nie wiem w sumie co tu się dzieje.
lukadd 3 407 Opublikowano Poniedziałek o 21:50 Opublikowano Poniedziałek o 21:50 Specem nie jestem od procków, ale to co zaobserwowałem to proc sobie dobiera napięcie w zależności od obciążenia. Coś pyknie mocniej, coś mniej i się zmieni. Dla tego jak porównywałem to pod powtarzalnym softem i stałym obciążeniu. W idlu zaraz po odpaleniu systemu specjalnie nie patrzyłem, ale też obstawiam w zależności od procesów i humorów w jakimś stopniu może się wahać.
Lameismyname 3 032 Opublikowano Poniedziałek o 22:53 Opublikowano Poniedziałek o 22:53 Ja mam ustawione CO -30 ALL-CORE. Zegar boost mam ustawiony na domyślny czyli 5200MHz+ i odczyt napięcia przy obciążeniu mam 1.128V (GPU-Z). Jak przełączę na OCCT i odpalam "Extreme" to pokazuje ~1.07V.
Kadajo 8 520 Opublikowano Poniedziałek o 23:01 Opublikowano Poniedziałek o 23:01 Godzinę temu, lukadd napisał(a): Specem nie jestem od procków, ale to co zaobserwowałem to proc sobie dobiera napięcie w zależności od obciążenia. Coś pyknie mocniej, coś mniej i się zmieni. Dla tego jak porównywałem to pod powtarzalnym softem i stałym obciążeniu. W idlu zaraz po odpaleniu systemu specjalnie nie patrzyłem, ale też obstawiam w zależności od procesów i humorów w jakimś stopniu może się wahać. Pewnie coś mi się pomyliło i te 1.089 było w BF czy CB23, teraz grałem to dobiło do 1.085
maxmaster027 1 154 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Co mnie obchodzi jakie jest napiecie robi 24300~ w CR23 i tyle. Na 8000 pamiatkami robil 24500-24550. Znaczy że jest i juz. A to jakie proc ma napiecia to co mnie to obchodzi skoro wynik jest topowy i niskie zuzycie energii
Kadajo 8 520 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Wszytko w porządku z głową ? Czy tak wpadłeś pisać nie na temat. 1
MarcoSimone 1 071 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu @Kadajo vcore masz typowy dla dobrego UV. A jak jeszcze dla PBO +200Mhz zrobi vcore w okolicy 1.18-1.2v to git procek.
SylwesterI. 1 001 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu To mam procka git, bo robi +200 z napięciem 1.16V dzisiaj dla msi nowe biosy wyszły 1
maxmaster027 1 154 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu -40CO oznacza -1 dla kazdych 5mV. Czyli -200mV. +200Mhz przy BLCK 100 masz 5425Mhz. Czyli w teorii jezeli robi takie takotowanie z napieciem 1.16 to bez ruszania krzywej procesor potrzebowalby az 1.36V. Ciezko schlodzic takie napiecie na x3d
SylwesterI. 1 001 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Przy ponad 1.2V na standardowych ustawieniach w budzie sff było gorąco, a wczoraj testowałem na 5040mhz całe popołudnie, z napięciem 1V i bajeczka, wydajność praktycznie ta sama a w bf proc max 58'C, cichutko, wentylatorki na 900-1000rpm Te cepy robią wrażenie, po piekarnikach intela Edytowane 1 godzinę temu przez SylwesterI. 1
Rekomendowane odpowiedzi