Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeszedłem z 7500f na 9850x3d i według wbudowanego benchmarka w cs2 jest parę FPS mniej :E chyba że powinienem coś poustawiać w biosie? 

Ale jest całkiem inna reakcja teraz w cs2, bardzo jest płynnie teraz :)

Edytowane przez organiser
Opublikowano
22 godziny temu, sniper76 napisał(a):

Pobrałem BIOS zaraz 2 dni po wydaniu i nie było wpisu o 9950X3D2 ;) a teraz już jest xD

to ciekawe bo seryjny morderca procesorów x3d czyli asrock dawał informacje o wsparciu tego procka już od grudniowego biosu

https://www.asrock.com/mb/AMD/B650M Pro RS/index.pl.asp#BIOS

wsparcie dla 9950X3D2(100-000001978) od 4.03 który wyszedł 2025/12/16, obecnie jest wersja 4.10 z 2026/2/24

Opublikowano

Hej ...składam nowego pcta. 2x Path of exile jednoczesnie+ discord + przeglądarka, Twitch ...

Rozważam 2 procesory :

9 9800x3d

Oraz

9 9900x3d (praktycznie za parę zł więcej dostajemy jak za darmo 4 dodatkowe rdzenie.).

Dlaczego ludzie decydujący się na 9800x3d nie dokladaja parę zł do 12rdzeniowca. Ciężko znaleźć testy w sieci. Ile % wydajniejszy w aplikacjach jest 9900 oraz ile % słabiej w grach oraz dlaczego ?

Dodatkowo ktoś z dużą wiedza mógłby poradzić ile jakąś zwykła bez szaleństw w miarę ok płyta główna kosztuje dziś do tych dwóch powyższych procesorów ? 

Dziękuję.

Opublikowano
1 minutę temu, toxicrain0912 napisał(a):

Dlaczego ludzie decydujący się na 9800x3d nie dokladaja parę zł do 12rdzeniowca. Ciężko znaleźć testy w sieci. Ile % wydajniejszy w aplikacjach jest 9900 oraz ile % słabiej w grach oraz dlaczego ?

Bo 9900X3D to nie jest klasyczny 12 rdzeniowy procesor tylko 2 kafelki CCD po 6 rdzeni. Z czego tylko jedno CCD ma 3D cache a drugie nie posiada.

A ponieważ system będzie Ci parkował rdzenie bez 3D chache to w znakomitej wiekszości gier będzie uzywał de facto 6 rdzeni i 12 wątków z 3D cache.

9800X3D to procesor z jednym CCD który ma 8 rdzeni + 3D cache.

Jakby AMD wprowadziło procesory z jednym CCD w którym byłoby 12 rdzeni to taki procesor byłby wybierany a nie sklejka z 2 x CCD po 6 rdzeni.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, MarcoSimone napisał(a):

Bo 9900X3D to nie jest klasyczny 12 rdzeniowy procesor tylko 2 kafelki CCD po 6 rdzeni. Z czego tylko jedno CCD ma 3D cache a drugie nie posiada.

A ponieważ system będzie Ci parkował rdzenie bez 3D chache to w znakomitej wiekszości gier będzie uzywał de facto 6 rdzeni i 12 wątków z 3D cache.

Yyy- czyli ten tańszy 9800x3d używa w grach 8 rdzeni a ten droższy 9900x 3d uzywa połowę z 12 czyli 6 rdzeni?

Idąc tą logika trzeba brać 9950x3d żeby obsługiwał 8rdzen w grach jak znacznie tańszy 9800x3d ? 

Opublikowano

BF6 używa obu CCD i nie parkuje rdzeni z CCD pozbawionego 3D cache.

Ale większość singlowych gierek parkuje rdzenie bez 3D.

Nikt nie chce grać na 6 rdzeniach więc kupują 9800X3D bo do grania jest optymalny.

9950X3D to procesor do pracy, na którym przy okazji pograsz tak komfortowo jak na 9800X3D.

Ciebie powinien interesować 9800X3D. Na 9900X3D będzie wolniej.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

BF6 używa obu CCD i nie parkuje rdzeni z CCD pozbawionego 3D cache.

Ale większość singlowych gierek parkuje rdzenie bez 3D.

Nikt nie chce grać na 6 rdzeniach więc kupują 9800X3D bo do grania jest optymalny.

9950X3D to procesor do pracy, na którym przy okazji pograsz tak komfortowo jak na 9800X3D.

Ciebie powinien interesować 9800X3D. Na 9900X3D będzie wolniej.

Rozumiem. Czyli 9800x3d albo 9950x3d jeżeli chce mieć wszystko top.

W tych różnych aplikacjach na pulpicie its, ten 9800x3d nie będzie się dusił lądował jak odpalę gry twitcha i z 20 zakładek w chromie ? 

Dodatkowo ten 9950x3d generalnie jest lepszy do multitaskingu? Są ludzie co streamuja jednocześnie i grają w wymagające gry do tego przeglądarki itd. ile % ten topowy model jest wydajniejszy od 9800x 3d ? Cena płyt do nich również będzie się różnić ?

Dzięki !

Opublikowano
9 godzin temu, toxicrain0912 napisał(a):

W tych różnych aplikacjach na pulpicie its, ten 9800x3d nie będzie się dusił lądował jak odpalę gry twitcha i z 20 zakładek w chromie ?

Nie będzie, zakładki to co najwyżej ram ci mogę zjeść ;)  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, toxicrain0912 napisał(a):

Lepiej tak nie robić choćbyś miał 100 rdzeni. To zawsze będzie psuło wydajność, nawet jeśli benchark oparty o średnim FPS tego nie pokaże. Przycinki, spadki fps. Co do Discorda to nie interesuję się tym szajsem. Logika nakazuje, że program powinien wykryć odpaloną grę i przełączyć się w tryb "nie przeszadzam!", ale strony internetowe to może być orkopne "złłłoooooOOO". Nawet jeśli na 20 zakładek, 19 jest "zaparkowanych".

Na starym 8 wątkowym procu Discord + prosta strona w tle = KATASTROFA, nie da się grać w CS2. Po powyłączaniu wszystkiego - da się grać.

Oczywiście o ponad dekadę nowszy proc + 4x więcej rdzeni to inna sytuacja, ale chodzi o to JAK to wszystko działa w tle a raczej "w tle".

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Mam dylemat składając budżetowego PC. Wybrać 9600/x czy 7600/x? Ogólnie nie używam PC, ale muszę coś złożyć, żeby chociaż raz w miesiącu zagrać w coś. Cenowo różnica realnie to około 150-200zl (szukam używek). Jak jest z kontrolerem w 9600/x? Zostałem z topowym ramem, więc zapewne będę chciał wykorzystać jego możliwości ;). 

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Bierz od razu 9850x3d bo i tak do tego to dojdzie ;)

Miałem 9800x3d fajna sztukę, szkoda było żeby się marnował u mnie. Kompa aktualnie włączam może 2x w miesiącu, nie mam totalnie czasu. 

Jestem bardziej za 9600/x niż za 7xxx, chyba że niedużo drożej 7800x3d by wpadł, ale tam znam temat. Bez kompa jak bez nogi , tym bardziej że mam kontuzje nogi i siedzę teraz w domu od paru dni ... Włączył by kompa, ale są braki w podzespołach :E

Opublikowano
11 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Miałem 9800x3d fajna sztukę, szkoda było żeby się marnował u mnie. Kompa aktualnie włączam może 2x w miesiącu, nie mam totalnie czasu. 

Jestem bardziej za 9600/x niż za 7xxx, chyba że niedużo drożej 7800x3d by wpadł, ale tam znam temat. Bez kompa jak bez nogi , tym bardziej że mam kontuzje nogi i siedzę teraz w domu od paru dni ... Włączył by kompa, ale są braki w podzespołach :E

To jak chcesz się pobawić RAM to sobie znajdź ultre 7 265kf - ostatnio był na olx za 600 zł..,

• Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

@toxicrain0912 coś dla ciebie jeżeli w każdym temacie piszesz że chcesz mieć topkę i ceny nie grają roli :hihot: :E 

15 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Jak jest z kontrolerem w 9600/x? Zostałem z topowym ramem, więc zapewne będę chciał wykorzystać jego możliwości ;). 

w 99% przypadków jest koniec na 6400mhz 1:1, gdzieś tam kiedyś widziałem 6600 na screenie z wynikiem ale testów potwierdzających stabilność chinol już nie wrzucił :E 

Opublikowano

6400 to optimum, teoretycznie 9600x słabo wypada z ramem 2:1. 

Ogólnie na razie obserwuje procki, widać że 7800x3d można wyrwać za około 900zl, aktualnie to niespełna 300zl dopłaty do 9600x. Z płyt mam 2 budżetowe na oku tzn b650 tomahawk wifi, lub b650e-e tuf wifi (okolice 450zl obie). 

Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

6400 to optimum, teoretycznie 9600x słabo wypada z ramem 2:1. 

Ogólnie na razie obserwuje procki, widać że 7800x3d można wyrwać za około 900zl, aktualnie to niespełna 300zl dopłaty do 9600x. Z płyt mam 2 budżetowe na oku tzn b650 tomahawk wifi, lub b650e-e tuf wifi (okolice 450zl obie). 

Tomahawk ma gratis PCI 5.0 na grafice.

• Upvote 1