Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobre rzeczy dzieją się ostatnio z cenami na AM5. Kilka dni temu kupowałem nówkę x870-F Strix za 1100 pln (po przewalutowaniu) i do tego kodzik na RE Requiem. Niecały miesiąc wcześniej 9850x3d za 1750 pln na promce. Ciężko pobić taką ofertę pod giercowanie. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

Ciekawe o co chodzi z tym 9950X3D2, że jest owiany taką wielką tajemnicą. Mam nadzieję, że nie porzucili tego pomysłu i jednak wyjdzie. Ale dziwne jest to info na stronie Asrock i totalna cisza ze strony AMD...

Opublikowano
W dniu 23.03.2026 o 13:14, Tomek_Tomasz napisał(a):

Właśnie wgrałem najnowszy A53 do MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI. Liczyłem, że wypuszczą już BIOS z AGESA 1.3.0.0a. U mnie od dwóch BIOS-ów źle ustawia w timingach parametr tRC. Mam pamięci 30-36-36-80-116 i tak było do tej pory po włączeniu EXPO. Teraz mam po włączeniu 30-36-36-80-144. Mógłbym to pewnie ręcznie skorygować, ale nie chcę mi się bawić, raczej nie ma to zbytnio wpływu na wydajność.

Daleko mi do eksperta, ale jeśli nowy BIOS pogarsza ustawienia, to najprawdopodobniej jest to podyktowane problemami, których tym krokiem chcą uniknąć. 

Degradacja, niestabilność.

Co do parametru to zależy od testu. Widywałem wypowiedzi osób, które twierdziły, że ma wpływ (w grach) ale z takimi detalami to to moze być w jednej grze, a w innych nie, może być w 0,1% lows a w avg i 1% nie itd.

Opublikowano

Tja, chyba w y-cruncher :)

No i git, 22 kwietnia zmiana procka 😎 

2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Mowilem ze bedzie kontra na intela :D 

A co oni niby kontrują? Te nowe 7? Przecież do nich to tam 9950X3D wystarczy. 

Opublikowano
28 minut temu, znaFca napisał(a):

A co oni niby kontrują? Te nowe 7? Przecież do nich to tam 9950X3D wystarczy. 

Uzytki i produktywnosc plus cena ;) To kontruja. 9950X3D wcale lepszy nie jest od 24 rdzeni intela. Wiec teraz bedzie bitwa o kazdy procencik.

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Czy ja dobrze rozumiem, że teraz zamiast usprawnień to po prostu co pół roku „dawkuje” się te same produkty tylko dokładając brakujące puzle?

1. Premiera procesorów bez x3d

2. Premiera chipletowych procesorów z jednym chipsetem x3d

3. Premiera jednochipletowego procesora x3d

4. Premiera chipletowych procesorów z dwoma chipsetami x3d

trzy razy chcą sprzedać to samo w ramach jednej generacji? 
niezłe szachy 5d

Opublikowano

@wallec po części zafundowali ludziom to o co sami się prosili. Była cała masa stękania (fora, reddity, youtuby itp) żeby amd dało duże x3d na dwóch chipletach no to w końcu dają. Co z tego wyniknie w praktyce dowiemy się pewnie za kilka tygodni. 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, wallec napisał(a):

Czy ja dobrze rozumiem, że teraz zamiast usprawnień to po prostu co pół roku „dawkuje” się te same produkty tylko dokładając brakujące puzle?

1. Premiera procesorów bez x3d

2. Premiera chipletowych procesorów z jednym chipsetem x3d

3. Premiera jednochipletowego procesora x3d

4. Premiera chipletowych procesorów z dwoma chipsetami x3d

trzy razy chcą sprzedać to samo w ramach jednej generacji? 
niezłe szachy 5d

Czesc userow z ith kupi ten procesor to Ci zaprezentuje wydajnosc, czy to taki odgrzewany kotlet czy jednak nie

Opublikowano (edytowane)

No właśnie nie wiem jak oni to ogarną, obniżą taktowania?

W hardware unboxed ten procek bez x3d bierze 400w+

obraz.thumb.png.4bbd09005bc2113decdc006a16b2666a.png

A tu u ziomka widać jak pół procesora tj 8rdzeni i 16 wątków w grach leci ~160w i na ogromnym wieżowcu od bequite ma 88 stopni

obraz.thumb.png.f7382dd5c255c41e744cf4e9bea59e42.png

To się będzie dało schłodzić?

Edytowane przez wallec