Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Joloxx9znaczy według Twojego rozumowania mogę uwalić fizycznie mobo, czy cokolwiek innego, oddać na gwarę i "chcę nowe" udając głupa, że nie wiem co się stało? :E I to jest w porządku?

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@Joloxx9znaczy według Twojego rozumowania mogę uwalić fizycznie mobo, czy cokolwiek innego, oddać na gwarę i "chcę nowe" udając głupa, że nie wiem co się stało? :E I to jest w porządku?

Nie, nie napisalem, ze mozesz tak zrobic. ale przypuscmy walnie Ci kondensator na mobo, to jest wymiana gwarancyjna - a teraz pytanie, skad taka mozliwosc, ze walnal kondensator i np cala linia np 12v? A no nie wiadomo, moglo byc spiecie samo w sobie, strzal z zasilacza albo @Krzysiak wzial i to recznie zrobil drucikiem, zeby mu mobo na nowe wymienili :E 

Za to jak ukrecisz ten kondensator no to juz tego nie podepniesz pod takie cos. 

Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

To teraz nie wiem czy w ogóle odbierać z paczkomatu x870 Msi Tomahawk... Czy od razu nie zawrócić i wybrać innego producenta... 

Nie panikuj. Zrób zdjęcie socketu przed włożeniem procka, później włóż procka by prawidłowo siedział i zrób kolejne zdjęcie a jak coś się potem zwali to masz dowód że nie z Twojej winy.

Też montuję na x870 Msi Tomahawku w weekend i te 2 faile to wyglądają jak błędy użytkowników przy montażu, procki nie siedziały idealnie i po domknięciu na siłę poniszczyły przez to plastiki no i oczywiście poszło zwarcie.

• Like 1
Opublikowano

Zachy nie o to  chodzi.  Nikt nie wie, czy to jest prowokacja, czy fakt. Jeżeli fakt, to MSI nie wykonało kontroli jakości płyt nawet wyrywkowo, co jest obowiązkiem.  A może znowu kicz w postaci "wirtualny procesor bez rdzenia pod ihs"  Tam PCB procesora było inne, cieńsze, inny kolor, itd.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Joloxx9niby nie napisałeś wprost, ale czysto teoretycznie można by tak postąpić i uważać się za "czystego" ;) 

Nawet jeśli, Ty wierzysz ze takie coś by przeszło? 

3 miesiące walczyłem z serwisem LG w sprawie w której winny był sprzęt , zaangażowałem wszystkie państwowe instytucje, koniec końców sprawa doszła do dyrektora serwisu centralnego lg polska i dopiero wtedy sprawa się rozwiązała, a gość twierdzi, że można uszkodzić samemu i powiedzieć, że nic się nie zrobiło i się wygra z serwisem :D

To jest tak oderwane os rzeczywistości że szkoda gadać... 

Opublikowano
2 minuty temu, kendo999 napisał(a):

Sprawa może wydawać się poważna, zwłaszcza że jakiś czas temu pojawiały się zgłoszenia o podobnych problemach z procesorami z serii Ryzen 7000X3D

Sprawa jest poważa, bo wypalone są oba podzespoły. Wine zwala się na napięcie, co było w kanapkach 7800X3d.  Ale tutaj pokazano, że uszkodzeniu ulega socket.

Opublikowano

@leven"Uderz w stół, a nożyce się odezwą"

Linkowany już tu artykuł o tym jednym przypadku na świecie(o więcej nie słyszałem) ma aktualizację:

Cytat

Update [11/14/24] - The cause of the burning is now 99% most likely to be a user-error & neither the CPU nor the motherboard should be blamed. Once again, it is advised to ensure that the CPU is latched onto properly onto the socket and aligned properly with the frame.

https://wccftech.com/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burns-out-both-physically-damaged/

Ale widać, że tak lubicie bezmyślnie cokolwiek złego jest o 9800x3d bez zastanowienia i przemyślenia powielać.

• Upvote 2
Opublikowano

Takie pytanko, jako że mam drugi egzemplarz 9800x3d, mogę sprzedać ten który był testowany tu na forum. Uprzedzam, nie robi IF 2200 bez spadku wydajności, 2133 jest w pełni ok. Na swoich pamięciach robiłem stabilnie 6600 cl28/2133 i 8000cl34/2000 SOC 0.95v. Cena ze sklepu. Wiem, że to nie ten dział, ale proszę wybaczyć. Bo to tak po koleżeńsku. :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Kurde. Jak procesor nie "wchodzi" w socket delikatnie i dokładnie, to nie zapinam klapki !

Albo to jest prowokacja, albo montujący ma problemy.  Coś tu jest na rzeczy.

Krzysiak   tylko nie myśl, że jestem za AMD, to tylko chęć zrozumienia plagiatu. Za grubo uszyte to jest.