Krzysiak 177 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) @Joloxx9znaczy według Twojego rozumowania mogę uwalić fizycznie mobo, czy cokolwiek innego, oddać na gwarę i "chcę nowe" udając głupa, że nie wiem co się stało? I to jest w porządku? Edytowane 8 godzin temu przez Krzysiak
Joloxx9 106 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, Krzysiak napisał(a): @Joloxx9znaczy według Twojego rozumowania mogę uwalić fizycznie mobo, czy cokolwiek innego, oddać na gwarę i "chcę nowe" udając głupa, że nie wiem co się stało? I to jest w porządku? Nie, nie napisalem, ze mozesz tak zrobic. ale przypuscmy walnie Ci kondensator na mobo, to jest wymiana gwarancyjna - a teraz pytanie, skad taka mozliwosc, ze walnal kondensator i np cala linia np 12v? A no nie wiadomo, moglo byc spiecie samo w sobie, strzal z zasilacza albo @Krzysiak wzial i to recznie zrobil drucikiem, zeby mu mobo na nowe wymienili Za to jak ukrecisz ten kondensator no to juz tego nie podepniesz pod takie cos.
muszka 59 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, Gret napisał(a): To teraz nie wiem czy w ogóle odbierać z paczkomatu x870 Msi Tomahawk... Czy od razu nie zawrócić i wybrać innego producenta... Nie panikuj. Zrób zdjęcie socketu przed włożeniem procka, później włóż procka by prawidłowo siedział i zrób kolejne zdjęcie a jak coś się potem zwali to masz dowód że nie z Twojej winy. Też montuję na x870 Msi Tomahawku w weekend i te 2 faile to wyglądają jak błędy użytkowników przy montażu, procki nie siedziały idealnie i po domknięciu na siłę poniszczyły przez to plastiki no i oczywiście poszło zwarcie. 1
wrobel_krk 132 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, muszka napisał(a): te 2 faile to wyglądają jak błędy użytkowników Są dwa w ogóle, wydaje mi się że to jeden i ten sam)
Zachy 65 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Widze juz schiza odnosnie socketa na plycie. Ludzie ilu osobom to sie stalo? Noe wiadomo tez co robil. 1
leven 16 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Zachy nie o to chodzi. Nikt nie wie, czy to jest prowokacja, czy fakt. Jeżeli fakt, to MSI nie wykonało kontroli jakości płyt nawet wyrywkowo, co jest obowiązkiem. A może znowu kicz w postaci "wirtualny procesor bez rdzenia pod ihs" Tam PCB procesora było inne, cieńsze, inny kolor, itd.
Krzysiak 177 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu @Joloxx9niby nie napisałeś wprost, ale czysto teoretycznie można by tak postąpić i uważać się za "czystego"
kendo999 8 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Sprawa może wydawać się poważna, zwłaszcza że jakiś czas temu pojawiały się zgłoszenia o podobnych problemach z procesorami z serii Ryzen 7000X3D 1
Krzysiak 177 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @kendo999czytałeś coś więcej niż nagłówki? 2
PiPoLiNiO 235 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Joloxx9niby nie napisałeś wprost, ale czysto teoretycznie można by tak postąpić i uważać się za "czystego" Nawet jeśli, Ty wierzysz ze takie coś by przeszło? 3 miesiące walczyłem z serwisem LG w sprawie w której winny był sprzęt , zaangażowałem wszystkie państwowe instytucje, koniec końców sprawa doszła do dyrektora serwisu centralnego lg polska i dopiero wtedy sprawa się rozwiązała, a gość twierdzi, że można uszkodzić samemu i powiedzieć, że nic się nie zrobiło i się wygra z serwisem To jest tak oderwane os rzeczywistości że szkoda gadać...
Umpero 107 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu To co? Ktoś podpowie o co chodzi z tym ustawieniem +200Mhz na dzień dobry w 9800X3D?
leven 16 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, kendo999 napisał(a): Sprawa może wydawać się poważna, zwłaszcza że jakiś czas temu pojawiały się zgłoszenia o podobnych problemach z procesorami z serii Ryzen 7000X3D Sprawa jest poważa, bo wypalone są oba podzespoły. Wine zwala się na napięcie, co było w kanapkach 7800X3d. Ale tutaj pokazano, że uszkodzeniu ulega socket.
wrobel_krk 132 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @leven"Uderz w stół, a nożyce się odezwą" Linkowany już tu artykuł o tym jednym przypadku na świecie(o więcej nie słyszałem) ma aktualizację: Cytat Update [11/14/24] - The cause of the burning is now 99% most likely to be a user-error & neither the CPU nor the motherboard should be blamed. Once again, it is advised to ensure that the CPU is latched onto properly onto the socket and aligned properly with the frame. https://wccftech.com/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burns-out-both-physically-damaged/ Ale widać, że tak lubicie bezmyślnie cokolwiek złego jest o 9800x3d bez zastanowienia i przemyślenia powielać. 2
ju-rek 44 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Takie pytanko, jako że mam drugi egzemplarz 9800x3d, mogę sprzedać ten który był testowany tu na forum. Uprzedzam, nie robi IF 2200 bez spadku wydajności, 2133 jest w pełni ok. Na swoich pamięciach robiłem stabilnie 6600 cl28/2133 i 8000cl34/2000 SOC 0.95v. Cena ze sklepu. Wiem, że to nie ten dział, ale proszę wybaczyć. Bo to tak po koleżeńsku. 1
kendo999 8 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu nie ma nad czym medytowac czas pokaże
5hogun 15 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 39 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Są dwa w ogóle, wydaje mi się że to jeden i ten sam) Nie wygląda to na to samo gniazdo.
wrobel_krk 132 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @5hogunAle skąd te zdjęcia, mi chodzi że jeden wpis na reddicie/ 1 artykuł o jednym userze jest: https://www.tweaktown.com/news/101665/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burned-out-both-physically-damaged-during-installation/index.html https://wccftech.com/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burns-out-both-physically-damaged/ Tego 1 zdjęcia nie znajduje:) Reddit to samo: https://www.reddit.com/search/?q=9800x3d+burned&cId=fe6f1b05-afc8-4045-91bd-41867b6a727e&iId=614cca7d-0145-4ccd-a0a5-462da998ce59
sniper76 22 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) @Umpero Ja mam ustawione +100, CO -14 (ok -70mV) PBO Enabled i jak na razie przegrałem ponad 15h w BF2042 W mojej ocenie nie ma co cisnąć i tak już fabrycznie cykniętego Edytowane 7 godzin temu przez sniper76
PiPoLiNiO 235 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Teraz, sniper76 napisał(a): CO -14 Tyle wyciąga czy po prostu nie sprawdzałeś więcej?
sniper76 22 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) @PiPoLiNiO Temperatura niska ok 60C i ładnie trzyma zegarek 5300 MHz, więc na razie tak zostawiam (nie mogę godzinami siedzieć przy kompie ech...) Edytowane 7 godzin temu przez sniper76
Umpero 107 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @sniper76 ale gdzie to ustawić? Pytam czy to jest jakaś opcja, że na dzień dobry coś się włącza w biosie i masz plus 200Mhz? Coś tak kojarzę...
5hogun 15 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 11 minut temu, wrobel_krk napisał(a): @5hogunAle skąd te zdjęcia, mi chodzi że jeden wpis na reddicie/ 1 artykuł o jednym userze jest: https://www.tweaktown.com/news/101665/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burned-out-both-physically-damaged-during-installation/index.html https://wccftech.com/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-am5-socket-burns-out-both-physically-damaged/ Tego 1 zdjęcia nie znajduje:) Reddit to samo: https://www.reddit.com/search/?q=9800x3d+burned&cId=fe6f1b05-afc8-4045-91bd-41867b6a727e&iId=614cca7d-0145-4ccd-a0a5-462da998ce59 Stąd; https://quasarzone.com/bbs/qn_hardware/views/1751432?cpage=1&commid=1751444 Linkowali do tego w tym wątku na reddicie.
Krzysiak 177 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nawet jeśli, Ty wierzysz ze takie coś by przeszło? No oczywiście, że nie..."uszkodzenie mechaniczne, spadaj"
leven 16 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Kurde. Jak procesor nie "wchodzi" w socket delikatnie i dokładnie, to nie zapinam klapki ! Albo to jest prowokacja, albo montujący ma problemy. Coś tu jest na rzeczy. Krzysiak tylko nie myśl, że jestem za AMD, to tylko chęć zrozumienia plagiatu. Za grubo uszyte to jest.
razz1 0 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu MSI ostatnio może sobie rękę podać z Intelem, jak nie wadliwy montaż chłodzenia chipsetu Z790 to wadliwe sockety AM5
Rekomendowane odpowiedzi