Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Zas Tak z mojej perspektywy, mam ryzen 7700 i nie brakuje mu mocy w niczym co grałem. Ludzię piszą jak to x3d to jakiś cud absolutny ale na chwilę obecną nie przychodzi mi gra do głowy gdzie taki procek by był naprawdę wymagany i nie chodzi mi o scenariusze jakieś 250fps bo myślę, że mało osób celuje w to. Też myślałem o wymianie swojego procka ale doszedłem do wniosku, że po prostu nie ma sensu i poczekam sobie na kolejną generację.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

teraz bije z myślami, po co ja to brałem

Ja często mam tak, że wpierw "kombinuję" czy mi to potrzebne, a potem patrzę, że już po promocji, więc problem sam się rozwiązuje :toast: A do tego, że ja biedny rencina to jest drugie dno, że u mnie zakupy tak łatwo nie przejdą.

@Slayer jak brałem w marcu tego roku, to 7800X3D kosztował z 1700zł czy jakoś tak, a ja dałem z 920zł za 7700, gdyby był w cenie w takiej jak teraz pewnie bym dopłacił(byłaby szansa). Teraz mi się nie chce zmieniać, za dużo babrania się w kompie, do tego szkoda mi kasy, której nie mam dużo. I tak komp mnie sporo wyniósł. Może zmienię jak wyjdą nowe procki ale jest póki co mało prawdopodobne.

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, Slayer napisał(a):

@Zas Tak z mojej perspektywy, mam ryzen 7700 i nie brakuje mu mocy w niczym co grałem. Ludzię piszą jak to x3d to jakiś cud absolutny ale na chwilę obecną nie przychodzi mi gra do głowy gdzie taki procek by był naprawdę wymagany i nie chodzi mi o scenariusze jakieś 250fps bo myślę, że mało osób celuje w to. Też myślałem o wymianie swojego procka ale doszedłem do wniosku, że po prostu nie ma sensu i poczekam sobie na kolejną generację.

Taka prawda. Jedyne co daje ten cashe to ciut wyższy fps i niższy pobór energi.

Opublikowano
43 minuty temu, galakty napisał(a):

Taka okazja że nie wykorzystasz 15% mocy tego CPU, faktycznie...

Za to bawić się w paczki, przelewy, rozbieranie sprzętu, potem znowu paczka, sprzedaż. Tobie się musi naprawdę nudzić ;) 

Oceniasz ze swojego punktu widzenia a @Pentium D może ma takie hobby :)

Mnie np. bawi bardziej grzebanie w pececie (dlatego mam clc), testy itd. niż gry :E Mam 5080 a kupka wstydu rośnie.

5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Taka prawda. Jedyne co daje ten cashe to ciut wyższy fps i niższy pobór energi.

nie taki ciut ;-) ale też nie w każdej grze ofc.

• Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, Slayer napisał(a):

Do 60 FPS starcza, powyżej już może bywać mało w bardziej obciążających scenariuszach. W takim Hogwarts Legacy powyżej 60 FPS wyciąga dopiero 5800X3D.

Jeśli Ci starcza 7700 to nie ma sensu go zmieniać, wiadomo. Mi 5800X3D też starczał ale był idealny moment na przejście na AM5 to wrzuciłem 9800X3D żeby mieć spokój z CPU na najbliższe parę lat. A jak się już bawić w wymienianie wszystkiego to już zrobiłem raz a dobrze zamiast bawić się w tymczasowe rozwiązania typu 7500F/7700.

• Upvote 1
Opublikowano

Grałem w Hogwarts Legacy, testowałem nowy patch jaki wtedy wyszedł, nigdy nie grałem i jestem na samym początku gry. Dobrze pamiętam, że po włączeniu RT 5600x wymiękł i RTX 4080S działał na pól gwizdka, z 40% użycia i podobnie fpsów, można grać ale bez RT, RT zabija słabe procki. Ryzen 7700 pozwolił RTXowi na więcej, i miałem dużo więcej fpsów, a użycie GPU było ~90%. 

Nie grałem za długo, ba w ogóle żeby przetestować nowego Ryzena w innych miejscówkach czy w tym miejscu gdzie się biegnie przez miasto- tu często są testy CPU pokazywane na necie, do tego nie doszedłem w swojej grze. Nie widzę screenów, bo mam screeny z gry na AM4 ze starym RTX.

By się przekonać czy ten Ryzen 7700 sobie nie radzi, to muszę zainstalować i pchnąć fabułę do przodu. Pewnie chodzi o ten run przez miasto z npcami, bo w tym miejscu co mam ostatni zapis- dziedziniec, to nie było problemu z fpsami przy Ryzenie 7700.

Opublikowano

I nie każdy kończy granie na 60 FPS. Nie ma żadnego obowiązku przesuwania wszystkich suwaczków w prawo, zwłaszcza że często różnica High/Ultra jest kosmetyczna a różnica 60 a 100/120 FPS jest już konkretna. 7700 nie zapewni 120 FPS w każdej grze w każdych warunkach, nie ma szans.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Slayer napisał(a):

Jeżeli grasz w gry, których nie brakuje ci fps to nie wymieniaj, lecz różnica w wydajności jest odczuwalna. 

obraz.thumb.png.72dc66f816d21174dab48314710e810b.png

obraz.thumb.png.6ff37b01c153a61bd4c7830d73405c8c.png

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, MarcoSimone napisał(a):

ale jedno i drugie się nie wyklucza :)

Niby tak, ale wszyscy dobrze wiemy jakie jest hobby Pentiaka i nie jest to PC :hihot: 

A procki kupować póki ceny normalne, ja coś czuję że ta afera z RAMem to się odbije na całej branży. Mi to rozwiązuje problem wymiany, po prostu nie robię i nara. 

Opublikowano (edytowane)

No wiecie, trzeba też janso powiedzieć że jedynie kilka tytułów ze specyficzną optymalizacją nie daje rady na 9700X czy podobnych. W wielu dla odmiany wykres FPS w testach jest praktycznie równy dla nowych serii procków, odstają tylko takie starocie jak mój.

Chyba dopłacę do "lepszej" płyty (wygląd, wygoda montażu) i zadowolę się 9700X. Zawsze można wymienić na coś za 2-3 lata. 

Nawet w tym Hogwarts 130 kl/s to nie jest kiepski wynik. 

Chyba, że mi jednak tego RAM-u nie wyślą :E

Edytowane przez Zas
Opublikowano
18 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@galakty ale jedno i drugie się nie wyklucza :)

Casus @duniek, kiedy Nasz legendarny pclabowicz, już oznajmia koniec zakupów, że psy chore itd...a potem wrzuca okazyjny zakup na forum :E

Jak się w coś na pełnej wsiąko, to potem ciężko z tego wyjść całkiem.

Trzeba przyznać, że jest w tym spory aspekt komizmu. :)

19 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jeżeli grasz w gry, których nie brakuje ci fps to nie wymieniaj, lecz różnica w wydajności jest odczuwalna. 

obraz.thumb.png.72dc66f816d21174dab48314710e810b.png

Ty grasz w 1080p?

Da sie zrobić na tym forum ankiete? Jestem ciekaw ile osób gra 1080p. Te ciągłe epatowanie podawaniem wykresów z 5090 i 1080 jest męczące.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Proszę kolejna gra gdzie walka o przyrosty toczy się poniżej 3 cyfrowej wartości fps ze strony cpu  :thumbup: (2 strony wcześniej wrzucałem przykładowego stalkera 2)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 minuty temu, Sidr napisał(a):

Trzeba przyznać, że jest w tym spory aspekt komizmu. :)

Ty grasz w 1080p?

Da sie zrobić na tym forum ankiete? Jestem ciekaw ile osób gra 1080p. Te ciągłe epatowanie podawaniem wykresów z 5090 i 1080 jest męczące.

Nie, ale do mojej karty graficznej 7700 jest za słaby. 

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

9600X jednak leci na zwrot i jedzie do mnie juz 9800X3D za 850zl wiec tylko 120zl dokladki , a w codzie przepasc! 

Za 850? Gdzie, jak, kiedy? :)

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Proszę kolejna gra gdzie walka o przyrosty toczy się poniżej 3 cyfrowej wartości fps ze strony cpu  :thumbup: (2 strony wcześniej wrzucałem przykładowego stalkera 2)

Swego czasu sporo testowałem procesory w FC5 i patrząc na FC6, to 7700 słabiutko wypada. 

Zrzutekranu2025-12-05115338.thumb.png.71f1633c7a6df26e15e633efb9123d10.png

Zrzutekranu2025-12-05115350.thumb.png.cda61259cb294242354bd11308c5823a.png

• Upvote 1