Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, wallec napisał(a):

Jakby mi się chciało to niedługo moglibyśmy sobie popisać o aktualnym stanie platformy am5 ale nie będzie mi się chciało…

Bo nie będzie zgodne z twoją narracją, że jest lepiej, przyszłościowiej  i szybciej  :hihot:

7 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Aktualny stan platformy AM5 jest taki że wciąga nosem niebieski gruz :red:

Z potwierdzonym wsparciem do zen 7 włącznie obecne podstawki intela to śmiech na sali :hihot:

5 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Nasz kolega Wallec chyba zamówił płytę B650, podejrzane to jest, coś kombinuje :E

Będzie na siłę chciał udowodnić, że kapcie intela w czymś są lepsze :rotfl:

Ale my już jego fikołki znamy i nawet ordynator krzywa gęba mu nie pomoże :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Tu trzeba od razu zgłaszać o zwrot kasy do banku i gdzie się da.

Żaden bank ci nie zwróci żadnej kasy , ba nawet nie zablokuje , jeżeli przelew poszedł , nie ma takiej opcji.

Chyba że zdążysz sam anulować przelew , dopóki nie wyszedł z banku na konto które wpłaciłeś.:hihot:

Nawet jak kasa jeszcze nie doszła do właściciela, i leży w innym banku , nic nie zrobisz .

Opublikowano
53 minuty temu, wallec napisał(a):

Jakby mi się chciało to niedługo moglibyśmy sobie popisać o aktualnym stanie platformy am5 ale nie będzie mi się chciało…

Chciałeś poruszyć temat, że AM5 jest jedyną przyszłościową podstawką, a pewnie następna intela zostanie przez nią także "przeżyta"?
Takie elementarne kwestie każdy wie. Nie trzeba o tym specjalnie pisać...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sideband napisał(a):

Z tym rozjeżdżaniem to mocno przesadzasz inaczej już dawno bym miał AM5 ;)

Patrząc przez pryzmat tego, że skutecznie walczyło z raprotem, refreshem, arrowem, refreshem (tu to jest w ogóle śmiech na sali i lepiej żeby intel do dziś siedział na lga1700), będzie z nova, jego następcą, może dalej...gdzie intel potrzebuje 3 podstawek do walki z jedną. No nie przesadza :) 

Jako podstawka deklasuje intela ;) Oczywiście piszę to przez pryzmat gracza ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Brutusie ;)

btw. kosi ostatnie wynalzaki Intela. I mowa o  grach.

Sam wciąż siedzisz na 13gen :) 

To radzę sprawdzić jak nierówny jest 9800x3d w grach ;)

U mnie to jest analiza na zimno i żadnego miażdzenia nie ma ;)

ARL jest jeszcze bardziej nierówny. W obu przypadkach wynika to z architektury lub jej słabości ;)

Nie potrzebuje CPU, który raz jest 40% szybszy, a raz jest na równi ;) Ma być zawsze i wszędzie moc nawet mniejsza, ale dziękuje za sinusoidę ;)

Jak tego nie kapujesz to trudno.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sideband napisał(a):

Jak tego nie kapujesz to trudno.

Kto jak kto ale @MarcoSimoneto kapuje ;) 

Oczywiście patrząc przez pryzmat generacji cpu już to tak dobrze nie wygląda, choć i tak lepiej dla amd, ale to nie nasza wina, że intel trzema podstawkami musi walczyć z jedną od amd :) 

Dla Ciebie miażdżenia nie ma...dla większości jest, choć to wynika tylko i wyłącznie ze słabości intela, niekoniecznie siły amd ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, AudRob napisał(a):

Żaden bank ci nie zwróci żadnej kasy , ba nawet nie zablokuje , jeżeli przelew poszedł , nie ma takiej opcji.

Chyba że zdążysz sam anulować przelew , dopóki nie wyszedł z banku na konto które wpłaciłeś.:hihot:

Co za bzdura. 🤦‍♂️

Slyszales o czymś takim jak chargeback?

Opublikowano
1 minutę temu, userKAMIL napisał(a):

Co za bzdura. 🤦‍♂️

Slyszales o czymś takim jak chargeback?

Ale ja nie do ciebie pisałem , i nie pisz mi jak to jest bo wiem.

Sam pytałeś czy warto kupić 9800x3d więc ci odpisałem że tak .

Kwestia przelewów w banku to inny temat.

Ja np. z Amazon nigdy nie miałem problemów.😉

Kupuję zawsze z pewnego źródła.

Opublikowano

Żeby nie było...naprawdę chciałbym żeby intel przywalił jak amd z x3d i zdeklasował amd w tym do czego używam kompa, czyli grach. ale na to się raczej nie zapowiada...100-140% i tak lepiej brzmi niż 100%, jeśli nova mi zaoferuje 100-140% zen6 x3d  to będę jednym z pierwszych którzy zmienią podstawkę :) 

Opublikowano
12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Kto jak kto ale @MarcoSimoneto kapuje ;) 

Oczywiście patrząc przez pryzmat generacji cpu już to tak dobrze nie wygląda, choć i tak lepiej dla amd, ale to nie nasza wina, że intel trzema podstawkami musi walczyć z jedną od amd :) 

Dla Ciebie miażdżenia nie ma...dla większości jest, choć to wynika tylko i wyłącznie ze słabości intela, niekoniecznie siły amd ;) 

Wiem dla niektórych nawet niewielkie różnice to miażdzenie :E A średnio wychodzi ~17% ;)

A spokojnie mogę czekać bo i tak lecę non stop limicie GPU przy 5090 także o czym mowa ;) Do tego na mocno skręconym CPU ;)

Może się doczekam w przyszłym roku platformy na którą warto zmienić, a może i nie :hihot: Albo ta padnie i tak trzeba będzie zmienić :E

Opublikowano (edytowane)

@sidebandoby nie bo to dla nas wszystkich źle...ale żebyś nie kupował am5 wtedy :E 

Sam dobrą sztukę 7800x3d zmieniłem na 9800x3d dla tych kilkunastu %...z gpu przy którym tych % nie widać :E  Ale to był kaprys i dobra cena na 9800 :E

edit

Ty się nie doczekałeś lepszego CPU w ramach podstawki....w ramach kolejnej też nawet po to by zmienić dla kaprysu na lepsze :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@sidebandoby nie bo to dla nas wszystkich źle...ale żebyś nie kupował am5 wtedy :E 

Sam dobrą sztukę 7800x3d zmieniłem na 98003d dla tych kilkunastu %...z gpu przy którym tych % nie widać :E  Ale to był kaprys i dobra cena na 9800 :E

A co to zmieni poza tym już się podniecam CPU/MEM od momentu kiedy lecę na 2160p cytując klasyka to i tak by nic nie dało :hihot: Ale są tacy co kręcą kombinują testy w 720p, a później tak lecą limicie na GPU :E

Dlatego nie magluje platformami nie testuje nie kombinuje - bo i tak by nic to nie dało :hihot: Kiedyś siedziałem jak debil msc i cudowałem z każdym timingiem pamięci, a dzisiaj na h... mi ten kaktus skoro i tak to nic nie da :hihot:

Ps. bardziej się zastanawiam czy zapodać wody na 5090,a nie AM5 :E

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Idzie takie pieniądze przez bank odzyskać.

Nie idzie odzyskać , jak pieniądze poszły do innego banku , nie wprowadzaj w błąd , nie ma takiej opcji chyba że prokuratura wkroczy. ale zanim wkroczy kasa już dawno wyparuje.

Jeżeli z twego rodzimego baku , kasa wyjdzie do drugiego , nic nie zrobisz.

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ale to był kaprys i dobra cena na 9800 :E

Zapominasz o najważniejszej rzeczy , temperatury są niższe i mikrościny  względem 7800x3d który też miałem.😉

Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Kiedyś siedziałem jak debil msc i cudowałem z każdym timingiem pamięci, a dzisiaj na h... mi ten kaktus skoro i tak to nic nie da :hihot:

A tu akurat pełna zgoda. W przypadku pamięci najlepszą i najszybszą optymalizacją jest wczytanie EXPO i XMP oraz skupienie się na dopieszczaniu CPU/GPU gdzie przyrosty są przynajmniej namacalne.
Ale jeżeli mówimy o 1440p czy 4K to już priorytet GPU, bo wszystko inne to dalszy plan.

• Upvote 1
Opublikowano

@sidebandale ja nie mówię że źle robisz, nie każdy lubi zmieniać dla zmiany, ale sam przyznasz, że prędzej byś zmienił obecny CPU dla 100-140% przyrostu zostawiając całą resztę sprzętu przy niewielkiej dopłacie (w ramach JEDNEJ podstawki, bo ja rozumiem że te 100-140 inaczej brzmi gdy trzeba zmieniać wszystko vs sam cpu)  ;) 

Ot mówię że patrząc na rynek intel jest w dupie przy amd jeśli idzie o obecne platformy i temu nie zaprzeczysz  ;) 

Oby kolejna podstawka intela była w końcu konkurencyjna, 

Opublikowano
44 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A tu akurat pełna zgoda. W przypadku pamięci najlepszą i najszybszą optymalizacją jest wczytanie EXPO i XMP oraz skupienie się na dopieszczaniu CPU/GPU gdzie przyrosty są przynajmniej namacalne.
Ale jeżeli mówimy o 1440p czy 4K to już priorytet GPU, bo wszystko inne to dalszy plan.

Wiesz co akurat XMP/EXPO to tak czy inaczej nadal jest bieda chyba, że AMD nie reaguje tak dobrze. Miałem na myśli o walkę o 1-2% bo stricte optymalizacji wszystkich rzędów robi swoje i nie jest to 1-2% ;)

A u mnie wrzucenie nowej platformy skończy się na siedzeniu i tak cały dniami na optymalizacjach taki zjebany łebek :hihot:

48 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@sidebandale ja nie mówię że źle robisz, nie każdy lubi zmieniać dla zmiany, ale sam przyznasz, że prędzej byś zmienił obecny CPU dla 100-140% przyrostu zostawiając całą resztę sprzętu przy niewielkiej dopłacie (w ramach JEDNEJ podstawki, bo ja rozumiem że te 100-140 inaczej brzmi gdy trzeba zmieniać wszystko vs sam cpu)  ;) 

Ot mówię że patrząc na rynek intel jest w dupie przy amd jeśli idzie o obecne platformy i temu nie zaprzeczysz  ;) 

Oby kolejna podstawka intela była w końcu konkurencyjna, 

Tak naprawdę patrząc w jakiej dupie było AMD to nie jest tak źle jak piszesz. Będzie źle jak NVL okaże się kartoflem bo to będzie druga nieudana platforma z rzędu i kolejni powiedzą goodbye Intel na rzecz AMD ;)

• Like 1