Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, Kadajo napisał(a):

A kto ci każe AMD zmieniać co generacje :E
Mam teraz intela 10700, jak go zmienię na 9800X3D to mi pewnie na 10 lat wystarczy, no chyba ze dokona się jakiś przełom w grach, w co wątpię.

Może nie na 10 lat, ale spokojnie starczy na 6-7 lat i na ogarnięcie gpu z średnio-wyższej półki za 2 gen nawet, jeśli przyrosty nie będą jakieś okazałe. A nie zapowiada się na to. U mnie ten cep pewnie ze 4+- lata posiedzi jak już zapakuję do kompa. 

8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

tzn ? Generalnie te timingi przechodza yrunchera i wszystko. Nie wiem, moze sa jakies lepsze, aczkolwiek FPS jest na tym dobry powiedzialbym troche lpeszy niz na 8000cl34

Tyle je lupalem we wszystkim ze powiem -sa stabilne.

Inna sprawa ze dzis sie bawilem nitro i nie moge ustawic na razie 1 2 1, idzie na 2 3 1 chwilowo

Mysle ze ta sztuke cou mam ogarnieta

Teraz ogrzeje troche tego ufoludka:

IMG20241109154250.jpg

I biore sie za godzinke za montowanie 9800x3d no 2

Od razu mowie - moge jeden z cpu zwrocic do sklepu, chyba ze sie tu chetny znajdzie i przytuli ktoras z dwoch moich sztuk.

W gratisie dodam ustawy stabilne osiągnięte u mnie na x870e Nova

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Haha 1

5 minut temu, Zachy napisał(a):

Tyle je lupalem we wszystkim ze powiem -sa stabilne.

Inna sprawa ze dzis sie bawilem nitro i nie moge ustawic na razie 1 2 1, idzie na 2 3 1 chwilowo

Mysle ze ta sztuke cou mam ogarnieta

Teraz ogrzeje troche tego ufoludka:

IMG20241109154250.jpg

I biore sie za godzinke za montowanie 9800x3d no 2

Od razu mowie - moge jeden z cpu zwrocic do sklepu, chyba ze sie tu chetny znajdzie i przytuli ktoras z dwoch moich sztuk.

W gratisie dodam ustawy stabilne osiągnięte u mnie na x870e Nova

A co jedna jest gorsza dlatego oddajesz czy jak?> Ile bys chcial za te gorsza sztuke. No te timingi co pokazalem to na nitor 1-2-1, a na 1-2-0 wlacza sie ale niestabilne

Na 7800x3d mialem nitro 1 2 1

przy 9800x3d resetuje mi ustawienia biosu z pbo / nitro zakladek.

Na razie nie wiem ktora sztuka jest ta 'gorsza'.

Mozliwe tez, ze beda podobne wlasnie.

A cena? Do dogadania :D (Co laska za testy i wybor - zakladam ze tez bedzie dobra sztuka).

Wiem, ze x670e gene i x870e nova dzialaja na takich samych ustawieniach w obrebie procesora.

Tak dzialal moj 7800x3d, a i jeszcze na b650e Taichi Lite te same ustawienia byly sprawne.

Takze mozliwe ze na innych mobasach ruszy co do joty na tych samych ustawieniach :)

Gdzies tak za godzine biore sie za wkladanie drugiego CPU i testowanie.

Niech troche polezy w temp domowej, bo cala noc i pol dnia na zimnie lezal w paczkomacie...

Edytowane przez Zachy

3 minuty temu, Zachy napisał(a):

@maxmaster027

a ile wg Ciebie to jest okazja? :D

Sklepy tez widze szaleja i wystawiaja po 2600-2700 albo wyzej... heh :niegrzeczny:

No tak, ale wiesz ja na swoim procku wycisne wiecej o 10-12% FPS niz te testy w necie. Poza tym sporo osob widze tu na forum ogarnia i ma znacznie wydajniej niz to co fabryka dała. 

Jak dla mnie zeby sie oplacalo to powiedzmy 300zl doplaty do 7800x3d , czyli jak swojego sprzedam za powiedzmy 1500-1600 to wtedy moge dac 1800-1900. Inaczej to sie nie kalkuluje i to tez dla czystego sportu, bo 4070Ti to nie jest karta najwyzszych lotow szczegolnie jak ja gram naprzemiennie 3440x1440 lub 4k bo mam TV podpiety. Wiec jak cos kiedys bedzie w miare rozsadnych cenach to mozna pomyslec o wymianie, a tak to nawet by mi sie obudowy nie chcialo rozkrecac bo ledwo to wszystko upchalem :)

Wszystko na auto i jakoś bardzo wysokie te temperatury, albo obecny bios źle to odczytuje :woot:
Trafiłem chyba na jakąś gorącą sztukę, bo "po odpoczynku" temperatury na rdzeniach są ok :woot:

Test bez żadnego grzebania, tylko włączone PBO na Auto

Q5dhbaD.png

Bez obciążenia

DX2ejiA.png

Edytowane przez PaVLo

@maxmaster027

No to sobie poczekasz na te procki za 1800-1900 :D

Chyba nie myslisz ze ktos kupi za 2400-2500-2600zl ten procesor i go nagle 700-800zl taniej gdzies wystawi?

Chyba ze okazja z odbiorem osobistym i cegla na glowe albo nozem pod zebro...

Ja specjalnie niedawno obudowe zmienialem z Lian Li Lancool III na Lian LI o11 dynamics EVO XL.

Teraz mam luz taki i swobode manipulacji ulozeniem podzespolow, ze wyciagniecie cpu, ramu czy cpu to nie jest problem.

Obudowa jest tak przemyslana ze z wyjecia cpu najdluzej to sie wykreca mocowanie/blok na procku :)

Edytowane przez Zachy

@PiPoLiNiO

Masz mocnego kompa, jeśli posiadasz BF2042 mógłbyś sprawdzić, czy z max. settingiem ustawień w trybie zespołowy DM uzyskasz na tym CPU min. FPS powyżej 240 klatek, może więcej?

Może inna osoba z 4090 i 9800x3d też by pomogła?

Edytowane przez SylwesterI.