Umpero 979 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 30 minut temu, caleb59 napisał(a): To nie jest śmieszne, to jest prawda - inwestując w 4090/5090 i ciąć detale to trzeba na łeb upaść, po co pakować grube tysiące w kartę, z której mimo wszystko dalej nie mogę w taki czy inny sposób cieszyć się w pełni nie ustawiając full detali, przecież to się kupy nie trzyma. Jak wezmę pod uwagę cięcie detali to sobie kupię tańszą kartę - proste i logiczne no i w kieszeni też zostanie. No i jak tu grać z suwakami na prawo jak 5090 to tylko 28 klatek w CP? Dać kilkanaście koła i oglądać pokaz slajdów? To ja za sporo mniej prezentację w powerpointcie zrobię
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Cała ekstra moc idzie w dodatkowe klatki. Surowa moc wzrosła bardzo mało
caleb59 1 623 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 2 minuty temu, Umpero napisał(a): No i jak tu grać z suwakami na prawo jak 5090 to tylko 28 klatek w CP? Dać kilkanaście koła i oglądać pokaz slajdów? To ja za sporo mniej prezentację w powerpointcie zrobię Nie mieszaj do tego czegoś na co nie masz wpływu przez Nvidię i wymuszony DLSS + FG i lenistwo programistów, którzy zrobili sobie z tego furtkę. Edytowane 8 Stycznia przez caleb59
lukadd 2 913 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Jak wszystkie suwaki w prawo to tak to wygląda CP2077 z PT w natywnym 4k to ~22fps na 4090 i ~28 ma być na 5090
Spychcio 802 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 7 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Może nie, bo już tu takie rzeczy czytam, że zwoje się prostują w mózgu niektóre Asy naprawdę wierzą, że im kurteczka wydajność 4090 za 2800 sprzeda (kiedyś sprzeda, może w 9050 za 2800pln) Niestety, zwykłe osoby co kupują Gotowca raz na 6 lat i to w jakimś elektro-markecie... łykną to i utkną do tego z kartą 12GB. Ale My się nie damy nabrać
Umpero 979 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 6 minut temu, caleb59 napisał(a): Nie mieszaj do tego czegoś na co nie masz wpływu przez Nvidię i wymuszony DLSS + FG i lenistwo programistów, którzy zrobili sobie z tego furtkę. Chciałbym żeby było inaczej, ale taka się kreuje przyszłość tj. że te wszystkie esy floresy deelesy będą tylko powodowały, że twórcy będą szli na łatwiznę. 1
sideband 1 775 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, lukadd napisał(a): Jak wszystkie suwaki w prawo to tak to wygląda CP2077 z PT w natywnym 4k to ~22fps na 4090 i ~28 ma być na 5090 Będzie lepiej
Send1N 4 176 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, Umpero napisał(a): Chciałbym żeby było inaczej, ale taka się kreuje przyszłość tj. że te wszystkie esy floresy deelesy będą tylko powodowały, że twórcy będą szli na łatwiznę. Proponuję rozwiązać ten problem i niech któryś inżynier z tego forum zaprojektuje i zbuduje własną kartę z dobrą wydajnością + zacznie jej sprzedaż w atrakcyjnej dla każdego cenie i każdy będzie zadowolony 1
lukadd 2 913 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 5 minut temu, sideband napisał(a): Będzie lepiej Zobaczymy ile będzie. Tyle pokazała nvidia w CP.
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Na podstawie tego filmu co wrzuciłem ze strony NV i wykresów 5090 - 221 /7,8 = 28,3 fps bazowego 4090 - 100/ 4,6 = 21, 73 fpsa bazowego Czyli finalnie mamy 21,73 vs 28,3 = 6,5 fpsa więcej czyli 29 % szybciej Edytowane 8 Stycznia przez RTX5090
DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 4090 vs 5090 ~30% różnicy w native. Cena MSRP tez ~30% rożnicy od ostatniej ceny 4090 na stronie nvidii.
sideband 1 775 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 6 minut temu, lukadd napisał(a): Zobaczymy ile będzie. Tyle pokazała nvidia w CP. Przecież na filmie masz inne miejscówki oraz podstawka vs dodatek Na wykresie w szczurach 2 masz ~1.4x gdzie masz lżejsze RT
JeRRyF3D 1 726 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 25 minut temu, caleb59 napisał(a): Czystą głupotą jest właśnie tego typu wymyślanie i usprawiedliwianie przed samym sobą. Top to w końcu top, prawda? Czy udawany top? Jak to z Waszym tokiem myślenia jest bo nie mogę się wstrzelić od dłuższego czasu. Skoro gra oferuje maksymalne ustawienia graficzne to logiczne jest, że są z reguły zarezerwowane tylko dla topowego sprzętu - ktoś sobie płaci 11k zł bo chce topowy sprzęt a Ty mu sugerujesz, że nie może używać max ustawień bo "to czy tamto" zjada fps - a gówno to kogo obchodzi, kupiłem top za 11k zł i ma zapieprzać, a jak nie zapieprza to gra jest syfem i won z dysku, programistów do dołu z wapnem i niech lepiej programują gierki dla dzieci na telefon. Tacy jak ja z np. 4070 Super muszą drapać się w łeb i zdają sobie sprawę, że max detale są poza ich zasięgiem i - news flash - to też jest całkowicie normalne i logiczne bo w końcu kupili karty za 3k zł a nie za 11k zł. Czy Wy serio macie już tak sprane głowy wieloletnim mąceniem przez developerów gier, że nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze? Masz top to pozwalasz sobie na max i nikt nie ma prawa ci tego ograniczać, nie masz topu to tniesz detale bo od tego one są w grach i tylko wtedy ma to usprawiedliwienie. Na labie prowadziłem z Tobą dysputę na wiele A4. I skoro wtedy nie zrozumiałeś, to nie zrozumiesz (a mnie nie chcę się bić piany po raz eNty). Więc będzie krótko. Wiesz, że Cie lubię i nic nie mam do Ciebie (ba! - szanuję za walki z devami), ale na tym powyższym polu wydajności, to akurat skrajnie bredzisz. A tekstem "nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze" pogrążasz się do dna, bo to paradoksalnie Ty nie rozumiesz, a podpierasz się argumentem, że ktoś nie rozumie.
skunRace 798 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 11 minut temu, caleb59 napisał(a): Czystą głupotą jest właśnie tego typu wymyślanie i usprawiedliwianie przed samym sobą. Top to w końcu top, prawda? Czy udawany top? Jak to z Waszym tokiem myślenia jest bo nie mogę się wstrzelić od dłuższego czasu. Skoro gra oferuje maksymalne ustawienia graficzne to logiczne jest, że są z reguły zarezerwowane tylko dla topowego sprzętu - ktoś sobie płaci 11k zł bo chce topowy sprzęt a Ty mu sugerujesz, że nie może używać max ustawień bo "to czy tamto" zjada fps - a gówno to kogo obchodzi, kupiłem top za 11k zł i ma zapieprzać, a jak nie zapieprza to gra jest syfem i won z dysku, programistów do dołu z wapnem i niech lepiej programują gierki dla dzieci na telefon. Tacy jak ja z np. 4070 Super muszą drapać się w łeb i zdają sobie sprawę, że max detale są poza ich zasięgiem i - news flash - to też jest całkowicie normalne i logiczne bo w końcu kupili karty za 3k zł a nie za 11k zł. Czy Wy serio macie już tak sprane głowy wieloletnim mąceniem przez developerów gier, że nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze? Masz top to pozwalasz sobie na max i nikt nie ma prawa ci tego ograniczać, nie masz topu to tniesz detale bo od tego one są w grach i tylko wtedy ma to usprawiedliwienie. Czysta głupota, mam sobie robić screena z ustawień gry i dawać na tapetę, że wszystko na ultra, bo mam topową kartę. Uzyje Twojego słowa, tyle partarczy w devie jest, sam o tym wiesz i mam zawsze wszystko dawać na full, tak dla zasady, nawet jak jakaś opcja przez tych partaczy nie daje nic wizualnie ? Nie mówię o jakiejś wolumetrycznej mgle itd. Tylko o jakiś gównach, pierwsze co mi przychodzi do głowy, fizyka wody w RDR2, czy teselacja na korze drzew, opcje których nie widać, ale biorą fpsy. Niech sobie każdy ustawia w grach co chce, ja nazywam maksowanie takich opcji głupotą, Ty włączaj sobie wszystko na full i śmiej się z tych co mając topowe karty tego nie robią, albo grają z UV, bo też Cie to dziwi, Twoje prawo.
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia te ~ 30% pokrywa się ze zwiększeniem jednostek CUDA i RT. Wygląda też na to że te jednostki nie dostały żadnego ulepszenia. A dodatkowo dochodzi większa przepustowość pamięci.
Lameismyname 2 341 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 16 minut temu, caleb59 napisał(a): Tacy jak ja z np. 4070 Super muszą drapać się w łeb i zdają sobie sprawę, że max detale są poza ich zasięgiem i - news flash - to też jest całkowicie normalne i logiczne bo w końcu kupili karty za 3k zł a nie za 11k zł. Czy Wy serio macie już tak sprane głowy wieloletnim mąceniem przez developerów gier, że nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze? Masz top to pozwalasz sobie na max i nikt nie ma prawa ci tego ograniczać, nie masz topu to tniesz detale bo od tego one są w grach i tylko wtedy ma to usprawiedliwienie. Pamiętaj, że karty mają przeznaczenie pod dane rozdzielczości. 4070S to karta typowo do 1440p. Moim zdaniem za 3k to tak wiele za tak niewiele (stosunkowo, na dzisiejsze czasy). Z DLSS Quality + Frame Generation można odpalać tytuły AAA na najwyższych detalach z Path Tracingiem i mieć przyzwoity klatkarz oraz feeling. Pytanie - na jak długo wystarczy, bo dzisiaj jest w sam raz, a za rok może niedomagać. A tak na marginesie, jako posiadacz 4070S zastanawiam się czy nie lepiej sprzedać karty i kupić 5070 póki taki manewr może być w miarę bezkosztowy? Nikt nie ma szklanej kuli, chociaż zawsze lepiej brać new-gen jak old-gen. Cholerna odwieczna technologiczna pułapka w hardware do PC - zrobisz upgrade w odpowiednim momencie to trochę dołożysz i starczy na dłużej. Przegapisz odpowiedni moment - zaczniesz stopniowo tracić coraz więcej. Na papierze 5070 bliżej do 4070 jak 4070S ale wiadomo, nie da się porównywać generacji 1:1.
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Jakby Nvidia wydała 4090 TI na pełnym ADA102 - to różnica wydajności byłaby jeszcze mniejsza. 1
Auberon 33 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 24 minuty temu, lukadd napisał(a): Jak wszystkie suwaki w prawo to tak to wygląda CP2077 z PT w natywnym 4k to ~22fps na 4090 i ~28 ma być na 5090 7 minut temu, DżonyBi napisał(a): 4090 vs 5090 ~30% różnicy w native. Cena MSRP tez ~30% rożnicy od ostatniej ceny 4090 na stronie nvidii. ~30% więcej jednostek przy taktowaniu boost niższym o 100MHz pozostałe karty RTX 5000 mają symboliczne wzrosty ilości jednostek i taktowania żedu 70 MHz ...
sideband 1 775 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 13 minut temu, RTX5090 napisał(a): Jakby Nvidia wydała 4090 TI na pełnym ADA102 - to różnica wydajności byłaby jeszcze mniejsza. Wydajność by wzrosła symbolicznie i przecież GB202 wcale nie jest przycięty
P.Wiśnia 129 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) RTXy 5070 z lewej Vanguard aka Suprime z prawej Gaming X Edytowane 8 Stycznia przez P.Wiśnia
lukadd 2 913 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 21 minut temu, sideband napisał(a): Przecież na filmie masz inne miejscówki oraz podstawka vs dodatek Na wykresie w szczurach 2 masz ~1.4x gdzie masz lżejsze RT W sumie racja. Zapomniałem o tych szczurach. Idąc tym tropem można się spodziewać większej wydajności w RT.
Imm 275 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 57 minut temu, caleb59 napisał(a): Czystą głupotą jest właśnie tego typu wymyślanie i usprawiedliwianie przed samym sobą. Top to w końcu top, prawda? Czy udawany top? Jak to z Waszym tokiem myślenia jest bo nie mogę się wstrzelić od dłuższego czasu. Skoro gra oferuje maksymalne ustawienia graficzne to logiczne jest, że są z reguły zarezerwowane tylko dla topowego sprzętu - ktoś sobie płaci 11k zł bo chce topowy sprzęt a Ty mu sugerujesz, że nie może używać max ustawień bo "to czy tamto" zjada fps - a gówno to kogo obchodzi, kupiłem top za 11k zł i ma zapieprzać, a jak nie zapieprza to gra jest syfem i won z dysku, programistów do dołu z wapnem i niech lepiej programują gierki dla dzieci na telefon. Tacy jak ja z np. 4070 Super muszą drapać się w łeb i zdają sobie sprawę, że max detale są poza ich zasięgiem i - news flash - to też jest całkowicie normalne i logiczne bo w końcu kupili karty za 3k zł a nie za 11k zł. Czy Wy serio macie już tak sprane głowy wieloletnim mąceniem przez developerów gier, że nie rozumiecie podstawowym praw jakimi rządzą się komputery od zawsze? Masz top to pozwalasz sobie na max i nikt nie ma prawa ci tego ograniczać, nie masz topu to tniesz detale bo od tego one są w grach i tylko wtedy ma to usprawiedliwienie. W jakiej Ty fantazji żyjesz? Zapewne nie w rzeczywistym świecie i to od blisko 30 lat lub lepiej. Takie rzeczy to były tylko za czasów kart pokroju EGA/VGA/SVGA, gdzie miałeś tylko jeden poziom detali i rozdzielczość pod daną kartę/procesor i tyle. Nigdy to nie wróci. Od czasów pierwszego Voodoo zawsze gry zażynały topowy sprzęt w swoim czasie i leciałeś z detalami w dół lub rozdzielczością. Pierwsze Voodoo -> pierwszy (GL)Quake i spadki poniżej 60 fps to norma w 640x480. Unreal? Mordował, bez cięcia detali zapomnij. Nawet Voodoo 2 klękało jak podbiłeś rozdzielczość lekko, a to sprzęt który debiutował w prawie tym samym czasie, co Unreal. Riva TNT 2? Quake III podbiłeś rozdzielczość i mogłeś zapomnieć o 60 fps itd.... W każdej generacji od ponad ćwierć wieku tak było i jest nadal, zwyczajnie teraz jest to bardziej uwypuklone i pogłębione, ale trend dokładnie ten sam. Zejdź na ziemie ze swojej chmurki marzeń i pobożnych życzeń, bo to się nie zmieni - chyba, że nagle miliony ludzi przestaną kupować gry na PC z tego powodu, a z drugiej strony miliony ludzi przestaną kupować karty Nvidii, która bez ukrywania doi obecnie graczy, wzrostem wydajności z generacji na generację typu 20-30%(jeśli aż tyle) przy podnoszeniu ceny o tyle samo albo i więcej. A nie... czekaj. Nvidia ma wywalone na graczy, bo to nie jest ich główny target sprzedażowy już od lat, więc nawet jeśliby przestali kupować to by ich to nie wzruszyło. Witaj w rzeczywistym świecie. Edytowane 8 Stycznia przez Imm
Umpero 979 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia W 2014 czy tam 2015 dając niecałe 1400 zł za 970 mogłem ogrywać nowego wiedźmina w FHD i max ustawieniach w 50-60 fpsach. Teraz dając kilkanaście tysi za topkę mam o 6 klatek więcej niż topka poprzedniej generacji, a o tym by grać w grę tego samego producenta przynajmniej z podobną płynnością to sobie mogę pomarzyć. A idźcie w pieruny z tym swoimi teoriami. Jezcze pewnie powininem w dłonie Ciuannga Dżensena za to cmokać? Kpiny. 1
Rekomendowane odpowiedzi