Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie osobiście 80 klateczek zapewnia fajne wrażenia z gry. Więcej jest fajnie mieć, ale dla mnie nie jest to must have. Na 4090 przy moim oledzie 120hz, zdecydowanie wolałem 80 natywnych klatek, od generowanych fejkowo 120.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Ale to dalej nie są prawdziwe klatki i frametime nie spada magicznie xD Wręcz rośnie przy x4 względem x2...

Jasne, ale chodzi o to, że jeśli jednak ten FG będzie działał świetnie przy wyższych ilościach klatek, to będzie w grze w 120fps możliwa różnica między  prawdziwymi klatkami rozmytymi w ruchu, a wygenerowanymi i ułomnymi klatkami, ale za to bez rozmycia w ruchu. I tutaj nawet z kilkoma artefaktami może być sumarycznie znacznie lepiej, a input lag w grach typu Wieśmin czy RDR2 nie będzie aż tak wielkim problemem jak startujemy ze 120fps (prawdziwych) przed FG. 

Opublikowano (edytowane)

Ale po co tego używać w grach jak Wiedźmin? Przecież to typowo do strzelanek i esportu jest, a nie gier AAA :E 

Mocno na siłę, w sensie spoko że będzie taka możliwość, ale wolałbym więcej mocy w rasterze niż sztuczne klatki. Naprawdę aż tak się zatrzymaliśmy w rozwoju, że bez sztuczek programowych nie damy rady? 

Pomijam totalnie fakt, że mało gier ma FG!

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

Ale po co tego używać w grach jak Wiedźmin? Przecież to typowo do strzelanek i esportu jest, a nie gier AAA :E 

Mocno na siłę, w sensie spoko że będzie taka możliwość, ale wolałbym więcej mocy w rasterze niż sztuczne klatki. Naprawdę aż tak się zatrzymaliśmy w rozwoju, że bez sztuczek programowych nie damy rady? 

Pomijam totalnie fakt, że mało gier ma FG!

Ja też bym wolał prawdziwe, ale mamy co mamy.

Oczywiście, że bez AI się by dało poprawić wydajność, ale Nvidia po prostu nie widzi potrzeby, żeby robić GPU do gier. Skoro i tak już inwestują tyle w AI, to wystarczy powiedzieć działowi marketingu, że mają tak to przedstawić, że niby to super sprawa dla graczy i pora na CSa.

Jasne, że rozwój jest wolniejszy i droższy, ale jak coś kosztuje 50$ + 200$ marży, to wzrost ceny z 50 na 100$ nie musi oznaczać zmiany ceny z 250 na 500$ za GPU.  To tylko przykład, oczywiście, nie mówię, że Nvidia ma 400% na każdym GPU.

Jednak jeśli za taki sam chip mogą zarobić więcej dając chip klientom kupującym dla AI, to Nvidia po prostu nie widzi powodu, żeby się wysilać. Intel kuleje w DX 9/10/11 i ich dział discreet GPU ledwo zipie, AMD już nawet nie udaje, że walczy, to po co się wysilać.

Apropo. Ktoś liczył ile segment AI zjada powierzchni takiego 4070 czy 4090? W 5xxx pewnie jeszcze więcej.

A tu jest  coś o GDDR7 i tam jest mowa o obniżonym czasie dostępu (latency). To mi brzmi zbyt pięknie, żeby było prawdziwe. Pamięci projektowane pod maksymalną przepustowość nigdy nie miewają poprawy w latency a tu nagle mają mieć? Bardzo ciekawe. Oby się potwierdziło.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Chciałbym zobaczyć obraz przy x20 XD

Nie chciałbyś... przed chwilą to sprawdziłem na laptopowym RTX 4090 i efekt jest katastrofalny. Ghosting taki, że rozmydla wszystko, co widać na ekranie + input lag na poziomie 160 ms, generalnie niegrywalne. 

Ale muszę przyznać, że ten LSFG 3.0 w przypadku x3 i x4 działa o wiele lepiej od poprzednika. Nadal jest ogromne smużenie i opóźnienia, ale już bez tragedii. 

Edytowane przez Gasparo
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, green1985 napisał(a):

Nie wiem czy już było, ale na tym fragmencie filmu widać wyraźnie artefakty generowane przez MFG. Zobaczymy jak z czasem z tego wybrną. Czego by nie zrobili, dla mnie ta generacja do pominięcia, przede wszystkim brak gier, dla których warto by było znowu dokładać 5-6 tyś. zł. Może KCD2, ew. dojdzie parę gierek z biegiem czasu, ale wątpię, by to uzasadniało zmianę. No i umówmy się, do przeskoku 3090 -> 4090, gdzie 4090 wygrywało czystą mocą, to w tym przypadku daleko. FG? Próbowałem w TLOU i szybko wyłączyłem, co chwilę ghosting zabijający totalnie imersję. Dopóki tego nie ogarną, to ja za fejk klatki dziękuję.

Takie cuda to tylko jak się zmienia proces produkcyjny na mniejszy.

Do tego przy 3090-> 4090 doszła zmiana ze słabego procesu Samsunga na o wiele lepszy TSMC więc tam kop był w zasadzie podwójny.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szybciutko dodaja karty do zakladek :D Chyba nie braknie.

No nie tak szybciutko.
5090 dalej tylko trzy sztuki.
Może to oznaczać, że ich dostępność będzie pieruńsko kulawa.
Pewnie większość gdzieś pod stołem zakontraktowana dla AI firemek przez dostawców.
5090 w naszych domach zobaczymy jak świnia niebo.

Edytowane przez Umpero
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @Art385jeśli masz na tyle miejsca bierz 900 żeby później nie żałować że mogłeś brać większą
    • Gratuluję cierpliwości, mi się do tej pory nie chce czekać na wynik jednego rdzenia i nie puszczałem 
    • Cherry Tiggo:   Anonimowy uczestnik snSrpoedto0aimg6u.63zaot4t 4mu9cll009611l89g935m0dmt1aa20fui  · Szyberdach. Czy też tak macie? Wychodzi że regulacji wymaga. Mróz wchodzi do srodka     Da Niel Anonimowy kto ci zaplacił za takie zdjęcia? Miałem tyle aut z szyberdachem i nigdy takiego problemu. Chyba ze masz nieszczelny i woda sie dostaje.   Marcin Pakulski Da Niel Karl Benz do kompletu z Akio Toyodą i Jujiro Matsudą. Przysłali maila a w załączniku był śnieg //   Anonimowy uczestnik Autor Marcin Pakulski naprawdę jeśli człowiek pisze co się dzieje u niego złego to od razu konkurencja? Mam problem i go opisuje. Tak samo jak dzisiaj się chwaliłem skrótem do szybkiego dostępu do trybu energii. Dostrzegam plus lub minus auto to o nim pisze i proszę o radę. Kilka postów było o regulacji szyberdachu, stąd pytam czy Ci co mieli takie problemy,mieli to samo co ja.   Marcin Pakulski Anonimowy uczestnik to była ironia, bo Daniel foliową czapkę założył i coś za mocno ścisnęło w głowie go   Daniel Siwy A był domknięty szyber ??   Anonimowy uczestnik Autor Daniel Siwy zamkniety przyciskiem. Nic pomiędzy nie siedzi. Coś nie dolega/dociska no w trakcie jazdy też szumi. Niestety w lutym termin dopiero w salonie   Konrad Marcin Kowalewski Zostaje jeszcze opcja zapchanych odpływów. W Skodzie i Audi trzeba regularnie czyścić by woda nie lała się do środka. Chyba że ktoś nigdy nie używa i syf nie zbiera się na odpływie.   Anonimowy uczestnik Autor Konrad Marcin Kowalewski auto mam miesiąc. Więc chyba to nie to.   Konrad Marcin Kowalewski Anonimowy uczestnik nie koniecznie. Obecnie straszny syf na drodze. Odpływy w grupie VAG są pod podszybiem. Jeśli tu wygląda to podobnie to mogło się tam dostać trochę błota. Do tego mrozy czyli woda która stała w odpływie zamarzła a ta z dachu szybko się rozmraża. Niestety są one tak cienkie, że wyciory do czyszczenia są grubości linek hamulcowych. Ale mówię to VAG nie wiem jak jest w Chery. / Oczywiści wina Tuska VAG też tak ma- Maybach pewnie też :-) /       Anonimowy uczestnik 277 Bzdura i brednie. I może jeszcze woda jest w lampach   Uwielbiam chińską motoryzację - można zapoznać się z tyloma problemami nieznanymi użytkownikowi starych francuzów  ************************   Moja ulubiona "prestiżowa" Omoda 9:   Grzegorz Wójcik opSerstodn0m0r23auo0t c0h1351a400at26049210jmW45ul8c4ocfz: a  · Cześć. Czy ktoś już wymieniał przednią szybę z powodu wadliwego funkcjonowania ogrzewania? Mam dwa nieogrzane pasy jeden blisko lewej strony a drugi skrajnie przy prawej krawędzi.   Magdalena Reszczyńska Zgłoś do serwisu, sprawdzą, zamówią szybę a jak już się pojawi to ją wymienią.   Adrian Vin Dyk Najbardziej zasłużony współautor Ja zmieniam za 2 tygodnie   Mariusz Rostkowski Najbardziej zasłużony współautor Tak, było tu już kilka takich postów.   Tomasz Głazik Ta moja została wymieniona, zrobiłem zdjęcie bez problemu wymienili , czekałem 1.5 miesiąca na nią   Marek Bed A owszem Przed: https://youtube.com/shorts/k1W3QNRYCGc?si=FaZKiTmVv8EPRYcb Po: https://youtube.com/shorts/H-KlkyVQYvY?si=9lIPo4WIL_Z09DUd Ale te boczki nie grzeja…   ************************************* Też Omoda 9 - myślałem, że czujnik poziomu płynu to norma w nowoczesnym samochodzie (przynajmniej "powyżej" miejskich jeźdzdełek):   Paweł Woliński pneodSostrs7u51a5u:39aana   252oumi02761i0fyti71m7819z21c1ti  Czy w O9 auto jakoś sygnalizuje że kończy się płyn w spryskiwaczu? To pytanie jest serio - w T9 nie sygnalizuje i próbuje ustalić czy to awaria czy nie montują takich luksusów na Polskę   Grzegorz Nowicki Obiecujący współautor Szkoda że dysze nie są podgrzewane:(   Andrzej Klimek Brak sygnalizacji niestety. Dodatkowo wycieraczki w moim egzemplarzu nie dolegają do szyby. Czy ktoś z Was też tak ma?   ******************* BAIC:   Zbyszek Matuszak sotednrpoSlm7u1tchom2t2hthmmzlgmh372ghdl 69clag7u.28h0a19g69  · Czy wiecie że wg instrukcji Baic7 strona 112 nie wolno nic przewozić na dachu samochodu. Relingi tego samochodu stanowią ozdobę ?   Marcin Te Najbardziej zasłużony współautor Ale dowiedziałem sie pewnie jak większość po zakupie.   ************************* Ogólnie część modeli BAIC jest dopuszczona do UE na specjalnych zezwoleniach, między innymi dlatego, że nie posiadają eCall   Krzysztof Słaboszewski sotednrpoSlm7u1tchom2t3hthmmzlgmh372ghdl 69clag7u.28h0a19g69  · Witam! Czy dużo stracę decydując się na Baic 5 w wersji Business ? A może paradoksalnie zyskam, za sprawą braku upierdliwych i nierzadko irytujących systemów bezpieczeństwa ?   Patryk Pietrzak Moderator Gwiazda grupy Po pierwsze to wersja Business nie powinna w ogóle zostać dopuszczona do ruchu. Ona nie spełnia żadnych wymogów UE pod względem systemów bezpieczeństwa. Co tracisz? Dużo! Po pierwsze i najważniejsze nie masz bocznych kurtyn powietrznych. Jednak jak widać po komentarzach tapicerka foteli jest ważniejsza od poduszek. Po drugie nie masz radaru i wszystkich systemów z nim związanych. Nie masz kamer 360 a co za tym idzie asystenta martwego pola. Nie masz wentylacji stołków a z tą ceratą w lecie ta opcja jest przydatna. Jeśli chodzi o systemy wspomagające związane z radarem to po pierwsze nie masz adaptacyjnego tempomatu i asystenta jazdy w korku, nie masz awaryjnego hamowania, nie masz systemu LKA czyli utrzymania w osi pasa ruchu, który działa bardzo dobrze, nie masz systemu ELK czyli awaryjnego utrzymania pasa i to jedyny system za którym bym nie tęsknił. Oczywiście za automatycznym parkowaniem też bym nie tęsknił bo to jest gów... system. W żadnym modelu Baica nie masz najbardziej upierdliwych systemów które są najczęściej wyłączane czyli monitorowanie skupienia kierowcy i zczytywanie znaków z ograniczeniami prędkości. Poza tym każdy system wspomagający w Baicu można permanentnie wyłączyć jeżeli Ci rzeczywiście będzie przeszkadzał. Zatem brak jednego źle działającego systemu nie jest żadnym argumentem za wersją Business. 30 tyś nie jest tego warte. Jeżeli ogranicza Cię budżet to naprawdę rozejrzyj się za mniejszym autem innej marki które będzie miało pełna homologację, komplet poduszek, radar, itp, itd. Będzie to rozsądniejszy wybór niż ta wersja Baica.   ******************************** Wracamy do MG:   Paweł Kaczmarek sdtoepnrSo52fm.089254aca 9ha1g7f1l9tc4a95fad5z09g2622lh9gioi  · Witam Miał ktoś może problem ze skrzynią biegów ? 7 bieg zniknął całkowicie a biegi zmienia bardzo powoli i szarpie Dzisiaj zawiozłem auto na serwis i czekam za diagnozą MG HS I 30 tys przebiegu   ************ Krzysztof Rogala sdtoepnrSo52fm.089254aca 9ha1g7f1l9tc4a95fad5z09g2622lh9gioi  · Dzień dobry, chciałem się z Państwem podzielić moim doświadczeniem z zakupem samochodu marki MG konkretnie model MG HS Hybride+. Otóż zakupiliśmy rzeczony samochód, fabrycznie nowy u poznańskiego dealera Bemo Motors w połowie listopada, model ze stoku dealera dostępny od ręki. Wszystkie formalności dopięte, auto zarejestrowane i ubezpieczone. Od 26 listopada dealer odmawia wydania samochodu z powodu awarii jakiegoś bliżej nie sprecyzowanego modułu, którego nie ma na stokach w Europie (Węgry, Holandia). Brak kontaktu z MG Polska, brak odpowiedzi na próbę kontaktu przez formularz na stronie internetowej, brak odpowiedzi na maile wysyłane na adresy dostępne na stronie (łącznie z rzecznikiem), brak odpowiedzi na próbę kontaktu przez profil na Facebooku MG Motors Polska. SAIC nie posiada również infolinii ani innej drogi kontaktu dla swoich klientów. Dealer nie jest w stanie nawet określić przypuszczalnego terminu wydania pojazdu. Pracownicy (łącznie z dyrektorem placówki) nie mają żadnej informacji o dostępności części niezbędnej do uruchomienia pojazdu. Wszelkie kontakty z dealerem są inicjowane prze ze mnie. Generalnie nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi !!! Kupiliśmy auto i od dwóch miesięcy nie możemy z niego korzystać. Z MG / SAIC nie można się skontaktować a dealer nie ma dla nas żadnych informacji. Polecam do przemyślenia wszystkim obecnym i potencjalnym klientom marki. (Wszelkie podane w poście informacje do potwierdzenia dokumentami) Na wypadek jakby na tej grupie byli jacyś pracownicy MG / SAIC to proszę o kontakt aby w końcu rozwiązać ten problem. Pozdrawiam.   Woj Lak Ściema jak nic ....   SoftPomegranate852 Komentarze, że to fejk i troll za 3...2...1 Użytkownicy Emdżi, Omłody, Sangdżonga to mają syndrom Sztokholmski i broń boże złego słowa o ich dorobku życia   Błażej Borkowski Przecież to ściema pisana z tłumaczem to troll z konkurencji.   Mateusz Lewandowski Była jedna osoba na grupie, z pół roku temu był podobny przypadek. Tylko gość zadziałał szybko bodajże, jedno pismo od prawnika i pieniądze odzyskane.\   Jak widać zawsze można liczyć na wsparcie i zrozumienie innych użytkowników :-) **************** I tak minął kolejny dzień z chińskimi wypasami w zaj..stej cenie.
    • Ja tam już dawno to dałem do ignorowanych, czytać się tego nie dało 
    • Ukryta zbrojownia hmm to chyba mam takich sporo to jutro sprawdzę, a te ze skarbem horadrimow to jaki maja afiks? Skarbiec horadrimow, czy jakoś inaczej się nazywa?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...