Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, cichy45 napisał(a):

Bardzo fajny film, FE 5090 wydaje się być ekstremalnie dopracowana, mocniej niż 4090.

Bardzo fajny film? 

On w tym filmie mówi, że 5080-tka jest wolniejsza od 4090. 

To są tragiczne wieści proszę państwa. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ptys napisał(a):

Te "łajzy" z Częstochowy zachowały się najgodniej ze wszystkich polskich sklepów podczas sprzedaży serii 3xxx,

Jaja sobie robisz ? :)

Opowiem Ci historię.

Zamówiłem u Nich wiele kart rtx3xxx - bo wiadomo, może jakąś uda się kupić.

Napoczątku roku 2021 udało się zrealizować 3060ti i poźniej 3070.

Niby fajnie.

Latem 2021 do sprzedaży trafiły 3080ti.

Kupiłem i ... anulowali.

Wiesz jaki było powód ? "Bo Pan już kupił RTXy u Nas."

Kurtyna.

Chciałem kupić mocniejszą kartę ale nie mogłem bo wcześniej kupiłem słabszą ...

Logika lever master.

Także x-kom jest bleee

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@ptys a to nie jest tak, że x-kom był sponsorem PCLab, a był i nadal jest ithardware?

szczerze to mnie ta kwestia nie obchodzi, opisałem tylko jak zachowali się w stosunku do zwykłego klienta a jak arogancko idniosły się inne "pomioty" handlowe

Opublikowano
1 minutę temu, IceMan napisał(a):

Opowiem Ci historię.

Niby fajnie.

Kupiłem i ... anulowali.

Wiesz jaki było powód ? Bo Pan już kupił RTXy u Nas.

Kurtyna.

Logika lever master.

Także x-kom jest bleee

To jak taka logika level master to ja w 2023 kupowalem rtx 4070ti to znaczy ze teraz juz 5070ti nie kupię? Bo przecież juz kupowałem RTXa :E

Opublikowano
1 minutę temu, IceMan napisał(a):

Opowiem Ci historię.

Niby fajnie.

Kupiłem i ... anulowali.

Wiesz jaki było powód ? "Bo Pan już kupił RTXy u Nas."

Kurtyna.

Logika lever master.

Także x-kom jest bleee

ja moje karty zakupiłem u nich w przeciągu roku, a tak jak pisałem za pozostałe 2 dostałem 2 vouchery wązne na pół roku, którymi obniżyłem zakup telefonu i dysku ssd, ogólne czas pandemii i szału krypto wspominam miło bo w ciągu roku przerobiłem 5-6 kart graficznych począwszy od 3070 przez 3 modele rtx 3080 radeona suprim 6800 tx a na 3090 skończyłem i to z bilansem +3k w kieszeni, piekne to były czasy i ten ból dupy na pclabie tych co sprzedali przed premierą karty i siedzieli później na integrze przez przeszło rok czasu, jacy oni byli nieszczęśliwi bo nie mogli w 3dmarki grać ;D

Opublikowano
35 minut temu, cichy45 napisał(a):

Bardzo fajny film, FE 5090 wydaje się być ekstremalnie dopracowana, mocniej niż 4090.

Fajnie pokazane, jak mała jest płytka i jak jest po środku osadzona. Dwa wentylatory mogą bez problemu przewiewać finy radiatora po obu stronach, stąd tak cienka karta (dwa sloty) :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, lukadd napisał(a):

I o co chodzi? To xkom ma jeszcze im nowy stadion na 50k ludu zbudować :E

Może kiedyś, ale to też trzeba do tego wielu innych sponsorów.

49 minut temu, Umpero napisał(a):

No i jaki tu jest problem?
Włożyli kasę w klub. Klub osiąga jako takie sukcesy na rodzimym boisku. Z tego co pamiętam coś tam powalczył na arenie europejskiej.
Kurka wodna. Gdzie te wady? Ja tu czegoś nie czaję.
I jak to się ma do prowadzonej przez nich działalności? Jak to wpływa negatywnie na sprzedaż, obsługę klienta?

41 minut temu, Spl97 napisał(a):

Normalne, ale z kolei nienormalne jest podwyższanie cen od kilku lat w swoim sklepie, gdzie wiele towarów mają drożej niż konkurencja z uwagi na sponsorowanie klubu, który od jakiegoś czasu odnosi sukcesy w kraju. Kiedyś x-kom był tańszym sklepem.

Skoro juz robicie oftop

@Spl97  zrozum wreszcie, ze jedno i drugie ma 1 wlasciciela i przeklada sobie z kieszeni do kieszeni i optymalizuje podatkowo - Tobie nic do tego.

A wzrost cen ma zupelnie inne przyczyny i podstawy. Jak juz chcesz robic dymy o sponsoring, to nie kupuj u nich, bo na klub jest, a magazyn tyra za minimalna krajowa.

Opublikowano
17 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Także jak znajdziecie napaleńca, którzy chce sprzedać swoją 4090-tkę za 5000 zł lub mniej,

Obstawiam, że cena 4090 poleci ostro w górę po premierze 5090. Więc jak ktoś sprzedaje teraz za 5 tys, to ostro umoczy. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja pierniczę. Jakie dylematy, jakie dramaty.
"x-cum" bo sponsorują klub piłkarski
"łajzy" bo mi czegoś tam nie sprzedali. Chociaż ta historia z tym, że czegoś nie sprzedali bo już się kupiło wcześniej to taka trochę historia z mchu i paproci.

Ja proponuję abyście sami założyli konkurencję i sprzedawali tej klasy sprzęt po złocisza. Wiecie ilu byście mieli wielbicieli? To się w głowie nie mieści.
Ale to ma też drugą stronę medalu bo ilu byście mieli antyfanów pomstujących na to, że dla nich nie starczyło sprzętu po złotówie.

A tak na poważnie to tyle co oni pompują w ten klub to pewnie więcej wydają na utrzymanie swoich salonów w całej Polsce. Także argument o tym, że mają drogo bo sponsorują klub piłkarski trochę z czapy.
Mają drożej bo wyrobili sobie markę, mają ponadprzeciętną obsługę klienta oraz PR w porównaniu do innych technologiczno-sprzedażowych spółek, bo inflacja, bo utrzymują całą masę salonów w całej Polsce.
Co do salonów to dla mnie mocne wyróżnienie i plus. Mam rzut beretem. Mogę podejść, odebrać, zwrócić towar. Jak sobie poszukiwałem monitora to zamawiałem po kilka sztuk, brałem do domu, delikatnie wyjmowałem z pudełka, podłączałem pod swoje okablowanie i sprawdzałem, który jest przyjazny dla moich oczu. Te co nie pasowały to pakowałem i im odwoziłem.
Nigdy żadnych problemów ze zwrotami. Chyba serio ludziom się od dobrobytu w głowach przewraca.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, cichy45 napisał(a):

W nowym dekrecie BIdeta z USA, polska jest "tier 2" krajem jeśli chodzi o ograniczenia chipów AI. Pytanie czy nie odbije się to na dostępności 5090 u nas.

Tak jak pisałem wcześniej...
Patrząc na liczbę placeholderów dla 5090 (3), a liczbę placeholderów dla 5080 (18) to będą podejrzewam uje ostro leciały 30 stycznia.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Umpero napisał(a):

"łajzy" bo mi czegoś tam nie sprzedali.

Ale nie mieszaj wątków. Łajzy ponieważ przy reklamacji jako jedyny sklep stosują autorską interpretację prawa. 

Chociaż ta historia z tym, że czegoś nie sprzedali bo już się kupiło wcześniej to taka trochę historia z mchu i paproci

To nie jest bajka z mchu i paproci. 

W 2021 roku musiałem zakładać nowe konta na nowy adres email i nowy numer telefonu, żeby kupić więcej kart graficznych. Nazwisko i adres oczywiście identyczne, ale telefon i mail inny, więc już dla nich byłem nowym klientem :rotfl:

Oni sami organizują cyrk, więc się nie dziw, że niektórym nie podoba się konieczność uczestniczenia w szopce. 

Edytowane przez Radio Tirana
Post się wysłał dwa razy.
Opublikowano
39 minut temu, leven napisał(a):

Fajnie pokazane, jak mała jest płytka i jak jest po środku osadzona. Dwa wentylatory mogą bez problemu przewiewać finy radiatora po obu stronach, stąd tak cienka karta (dwa sloty) :thumbup:

No i ponoc ciekly metal zamiast pasty, ciekawe czy kazda FE bedzie go miala??

Opublikowano
23 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

Obstawiam, że cena 4090 poleci ostro w górę po premierze 5090. Więc jak ktoś sprzedaje teraz za 5 tys, to ostro umoczy. 

To znaczy na ile poleci? Bo te fejkowe ogłoszenia na zbicie ceny z portali ogłoszeniowych to mało mają wspólnego z rzeczywistością. Chociaż kto wie, może gdzieś tam się trafiają jakieś perełki :E

Jak patrzę na ebay.de i zakończone sprzedane w ostatnich dniach to obecnie RTX 4090 używane realnie tam schodzą w cenach 1500-1650euro czyli ~6.5 - 7k pln wychodzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

W 2021 roku musiałem zakładać nowe konta na nowy adres email i nowy numer telefonu, żeby kupić więcej kart graficznych. Nazwisko i adres oczywiście było identyczne, ale telefon i mail inny, więc już dla nich byłem nowym klientem :rotfl:

To skoro wiedziałeś jak obejść system to po co tyle piany?

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

To znaczy na ile poleci?

obstawiam, że jak 5090 będzie kosztować od 10500 w górę, to używka 4090 ~ 7 tys ? bo na OLX widzę po 5,5 - 6 tys. Im więcej kart teraz wystawionych tym będą opuszczać cenę. 

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

To znaczy na ile poleci? Bo te fejkowe ogłoszenia na zbicie ceny z portali ogłoszeniowych to mało mają wspólnego z rzeczywistością. Chociaż kto wie, może gdzieś tam się trafiają jakieś perełki :E

Myślę że używki 4090 będą drogie jeśli 5080 nie pokaże nic poza FG x4. Jak ktoś tanio kupił na dobrej promocji 4090 (powiedzmy okolice 7000-7200) to może sprzedać w cenie kupna albo max kilka procent mniej. Wszystko zależy jak rynek zareaguje na 5080.

Opublikowano

Zależy też od modelu i gwary, w końcu to używki, ale też raczej ~6k za rozsądne sztuki z gwarancją to taka dolna półka. W końcu tam siedzi 24GB vram :E
A nvidia przynajmniej na razie postanowiła nie robić konkurencji i 5080 wypuszcza z 16GB only :E