Faflucy 312 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 4 minuty temu, Element Wojny napisał(a): Jak na Asusa to nawet bardzo bobra cena
Phoenix. 4 727 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia https://www.ppe.pl/news/361239/dunski-sklep-ujawnil-ceny-niestandardowych-modeli-nvidia-geforce-rtx-5080-od-gigabyte-tanio-to-juz-bylo.html
Spl97 1 293 Opublikowano 14 Stycznia Autor Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) 9 minut temu, Element Wojny napisał(a): Też mi się tak wydaje, aczkolwiek czuję że AiB ostro odpłyną ceną od MSRP. To, że doliczać będą po 100-300$ w zależności od modelu, można brać za pewnik, a te ceny co podałeś w UK, to wyglądają wręcz na placeholdery. Edytowane 14 Stycznia przez Spl97
Element Wojny 4 775 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Teraz, Spl97 napisał(a): To, że doliczać będą po 100-300$ w zależności od modelu, można brać za pewnik, a te ceny co podałeś w UK, to wyglądają wręcz na placeholdery. Tu masz placeholdery: 1
Grexons 7 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Panowie jak głupim pomysłem był by zakup obecnie 4080 z roczną gwarancją za 3500zl. Czy mimo wszystko to za dużo? Mam 4k na 5070ti ale wątpię w dostępność... Komp złożony miesiąc temu ale czeka bez karty.
VRman 2 641 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 54 minuty temu, Kadajo napisał(a): @VRman Tylko tu jest haczyk, o którym prawie nikt nie wspomina. Wszystkie testy FG są robione na "starej generacji" tego rozwiązania. MFG na pewno używa juz poprawionych algorytmów. Wiec pytanie nie powinno być jak bardzo jest lepszy w "artefaktach" MFG od FG tylko jak gorszy jest FG od MFG na nowym algorytmie. Podejrzewam ze to nowy algorytm odpowiada ze to ze MFG ma mniej artefaktów, a nie MFG samo w sobie. A jeśli MFG ma mniej to standardowy FG tym bardziej będzie miał mniej. Mnie nie interesuje sam algorytm, tylko to, jak działa z MFG, bo może 0,5% gier potrafi utrzymać 240fps, żeby jednoklatkowe FG dało 480. 39 minut temu, michaelius33 napisał(a): No mi się wydaje, że główny problem z FG jest taki, że ludzie uważają że to technologia która ma zrobić grywalne 120 z 30 a to zawsze będzie dupa bo input lag masz z rzeczywiście wygenerowanych klatek. A co nas obchodzą ludzie głupi i ich oczekiwania. Jak ktoś chce grać z FG przy źródle 30fps to niech sobie gra i oczekuje czego tylko chce (chyba, że mowa o grze opartej o przesuwaniu np. side-scrollery czy gry strategiczne z widokiem z góry, nie z ukosa) 39 minut temu, michaelius33 napisał(a): Natomiast hipotetyczny przeskok z 240 na 400+ może być już mocno inny. Praktycznie. Hipotetycznie po części - w sensie jak ułomny okaże się ten FG w DLSS4, ale i tak praktycznie w sensie, że już to wiadomo, że 480Hz to niejako przełom, o czym obszerniej pisze Mark w linku który wklejałem kilka dni temu (wystarczy wejść na Blurbusters.com i kilknąć w jeden z dwóch najświeższych newsów. 39 minut temu, michaelius33 napisał(a): Tak samo błąd w sztucznie generowanej klatce gdzie realne dane masz co 4 ms (240fps) będzie inny niż jak musisz zgadywać pośrednie pozycje obiektów których rzeczywiste położenie updatuje się co 16ms (60fps) albo o zgrozo co 33ms (30 fps) Ja FG poniżej 100fps (prawdziwych) się nie interesuję. Mark napisał, że według niego sens się zaczyna około 80fps. Oczywiście temat szeroki i zawiera dwa zagadnienia: responsywność i jakość obrazu. Dwie różne rzeczy, a na obie wiele osób będzie mieć indywidualne spojrzenie. Jeden pogra z FB z 40fps, inny powie, że nawet z 200fps nie chce tego kijem ruszać. 35 minut temu, Kadajo napisał(a): To by się to nie nazywało DLSS 4. Nic się nie zmieniło. Nadal mieszają marketingiem w głowach ludzi dość mocno. A teraz w testach jeszcze ciężej będzie się ludziom połapać, bo masz dwa rodzaje generatorów (FG i MFG) plus dwa modele DLSS (CNN i Transformer) Wystarczy po prostu darować sobie oglądanie wykresów z testami z włączonym FG. Te i tak nie mają żadnego sensu, chyba, że chodziło Ci o porównanie tego jak samo FG sobie radzi i to jakie porównania czekają graczy konsolowych, często w przyszłości pewnie skazywanych na FG. Ale co się przejmować plebsem jak się jest PCMR (!!! uwaga uwaga, to był żart!!!)
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Skoro NV daje nam na 4 klatki 3 fejkowe to musieli się przyłożyć przy nowym modelu dla generatora klatek i mocno poprawić jego działanie, a na tym skorzysta 4 generacja i ich standardowy FG.
samsung70 210 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) 19 minut temu, Element Wojny napisał(a): O Panie drogi. Jeśli te info z OC UK się sprawdzi, to ja nie mam pytań. MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC WHITE - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VANGUARD SOC LAUNCH EDITION - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VENTUS 3X OC - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC - £1679.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM LIQUID SOC - £1799.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM SOC - £1799.99 PALIT NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING PRO - £1799.99 cena msrp to £999, a tutaj najtanssza werja £500 f drozsza.. szalenstwo , druga sprawa PALIT w cenier SUPRIMA ? Edytowane 14 Stycznia przez samsung70
VRman 2 641 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Skoro NV daje nam na 4 klatki 3 fejkowe to musieli się przyłożyć przy nowym modelu generatora klatek i mocno poprawic jego dzialanie, a na tym skorzysta 4 generacja i ich standradowy FG. Ja rozumiem, że poprawa tego nowego modelu DLSS będzie dotyczyła tego co robi sam DLSS (lub wręcz tylko dotyczy RT w temacie tego "Transformera"), a wszystko dotyczące FG zostaje jak było, poza serią 5xxx, która dostaje nowe FG tak w kwestii ilości generowanych klatek, jak ich jakości. Może się mylę.. Edytowane 14 Stycznia przez VRman
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Nie, DLSS i FG dostaje nowe poprawione funkcjonowanie. 5 seria będzie tylko mogła, zamiast 1 klatki generować nawet 3. Będziesz mógł to wybrać co też jest ciekawe (x2, x3, x4)
ODIN85 3 502 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 24 minuty temu, Element Wojny napisał(a): O Panie drogi. Jeśli te info z OC UK się sprawdzi, to ja nie mam pytań. MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC WHITE - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VANGUARD SOC LAUNCH EDITION - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VENTUS 3X OC - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC - £1679.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM LIQUID SOC - £1799.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM SOC - £1799.99 PALIT NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING PRO - £1799.99 Sorry ale nawet ja tu widzę fake. 1
Spl97 1 293 Opublikowano 14 Stycznia Autor Opublikowano 14 Stycznia 7 minut temu, samsung70 napisał(a): cena msrp to £999, a tutaj najtanssza werja £500 f drozsza.. szalenstwo , druga sprawa PALIT w cenier SUPRIMA ? Gdyby to było te 200 czy 300 funtów ponad MSRP to jeszcze można byłoby uwierzyć, ale ponad 500 funtów dodatkowo za najgorsze modele, no to tu nie trzyma kupy.
TheMr. 2 606 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 25 minut temu, Element Wojny napisał(a): O Panie drogi. Jeśli te info z OC UK się sprawdzi, to ja nie mam pytań. MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC WHITE - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VANGUARD SOC LAUNCH EDITION - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VENTUS 3X OC - £1559.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING TRIO OC - £1679.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM LIQUID SOC - £1799.99 MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB SUPRIM SOC - £1799.99 PALIT NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB GAMING PRO - £1799.99 Palit w cenie Suprima, Vanguard jako tier wyżej tańszy od Gaming Trio OC albo w tej samej cenie co białe Gaming Trio z OC, brak różnicy w cenie Suprima Liquid od non-liquid. Tam się nic nie zgadza.
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Gdyby to były place holdery to wszystkie by były takie same. A tutaj mamy wyraźnie podział na jakość kart. To mogą być prawdziwe ceny.
SebastianFM 344 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia "By incorporating the new DLSS transformer AI model, other features like DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution, and DLAA image quality will be enhanced. Plus, DLSS Multi Frame Generation will ensure GeForce RTX 50 Series gamers can enjoy these effects with smoother frame rates and increased detail levels and resolutions." https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss4-multi-frame-generation-ray-tracing-rtx-games/ @Kadajo, przynajmniej z tego cytatu wynika, że FG nie będzie korzystał z nowego modelu choć to nie wyklucza, że jakość generowanych klatek pośrednich zostanie poprawiona.
ODIN85 3 502 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Gdyby to były place holdery to wszystkie by były takie same. A tutaj mamy wyraźnie podział na jakość kart. To mogą być prawdziwe ceny. Serio?
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia A czemu nie Nvidia dobry glina, sklepy zły gilna
Element Wojny 4 775 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Gdyby to były place holdery to wszystkie by były takie same. A tutaj mamy wyraźnie podział na jakość kart. To mogą być prawdziwe ceny. Aż w takie nie wierzę, ale piszą że średnie modele (podkreślam - średnie) to będzie minimum £300 do MSRP. Chyba jedynie jakiś budżetowy 2 wiatrakowy Palit albo Zotac będzie oscylował w pobliżu MSRP. Edytowane 14 Stycznia przez Element Wojny
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 3 minuty temu, SebastianFM napisał(a): "By incorporating the new DLSS transformer AI model, other features like DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution, and DLAA image quality will be enhanced. Plus, DLSS Multi Frame Generation will ensure GeForce RTX 50 Series gamers can enjoy these effects with smoother frame rates and increased detail levels and resolutions." https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss4-multi-frame-generation-ray-tracing-rtx-games/ @Kadajo, przynajmniej z tego cytatu wynika, że FG nie będzie korzystał z nowego modelu choć to nie wyklucza, że jakość generowanych klatek pośrednich zostanie poprawiona. To czemu pisze ze bedzie "enhanced" Na razie nigdzie się nie spotkałem z marketingowym stwierdzeniem ze MFG będzie miało lepsza jakość od FG, tylko ze bedzie od niego po prostu szybsze do 3 klatek, a nie tylko jednej.
Spl97 1 293 Opublikowano 14 Stycznia Autor Opublikowano 14 Stycznia 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Gdyby to były place holdery to wszystkie by były takie same. Właśnie nie, żeby robić placeholdera to możesz ustawić dowolne różne ceny za poszczególne modele, wystarczy, że będą tak ustawione, że będą odjechane od rzeczywistości.
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia No niby tak. Tylko po co ? Dla beki, żeby ludzie się posrali ?
galakty 3 332 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Tak jak patrzę to w tej chwili 2500-2700 zł za 4070Ti szło by może dostać (ofert na allegro jak na lekarstwo i niezbyt prawilne), więc jakby 5070Ti kosztował 4000 zł to czuję że mógłbym pęknąć
Kadajo 7 411 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 5070Ti za 4k, to tak pewnie w przyszłym roku na luty 2
SebastianFM 344 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 5 minut temu, Kadajo napisał(a): To czemu pisze ze bedzie "enhanced" Tak jak napisałem, FG i MFG będzie ulepszone, ale nie przez użycie nowego modelu AI. W ogóle FG to w małym stopniu korzysta z AI. Przechwyciłem profilerem użycie jednostek podczas samego generowania klatki pośredniej, które na RTX 4070 Ti w rozdzielczości 1440p zajmuje około 2,7 ms. Na najniższym wykresie widoczne użycie rdzeni Tensor.
Godlike 880 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) 34 minuty temu, Phoenix. napisał(a): https://www.ppe.pl/news/361239/dunski-sklep-ujawnil-ceny-niestandardowych-modeli-nvidia-geforce-rtx-5080-od-gigabyte-tanio-to-juz-bylo.html Poniezej cytat z artykułu: "W polskich sklepach, ze względu na dodatkowe marże, ceny mogą wynosić od 5900-6100 zł dla bazowych modeli do nawet 8000 zł dla topowych wersji z chłodzeniem wodnym." Dodatkowe marże? To niby co duński proshop wystawia towar po cenie zakupu? Nawet VATu dobrze nie policzyli. Chyba kogoś tam trochę poniosło Edytowane 14 Stycznia przez Godlike 1
Rekomendowane odpowiedzi