Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to do czego przyrównasz jak ADA jeszcze tego nie ma.

Te jednostki dadzą boosta do obliczeń. 

To jak z OMM w ADA. Skrajny przykład jest w cyberku w Central Park. Bez OMM notowałem tam ~ 19-20 fps. W patchu 2.0 (bądź 2.1 już nie pamiętam dokładnie) dodali OMM. Sprawdzałem z ciekawości i tam mam u siebie bez wzmacniaczy 35 fps. 

Alan 2 z MGeometry może na serii50 wyrzucić więcej fps względem serii40 bez wsparcia dodatkowych jednostek. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Element Wojny napisał(a):

ale jak z tego obliczyć ilość fpsów?

Bida tak minus 10fps trzeba odliczyć do wcześniejszych prognoz po tych nowych slajdach Nvidii.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Pewnie bedzie duzo promocji na karty, od wyboru do koloru i jakies gerki beda dodawane bo o ile sprzedaz lezec nie bedzie to chba zainteresowaie uzytkownikow do zmiany bdzie najmniejsze w histori premier.

Poza 4090 to jedynie Ci co mają 2000/3000 będą mieli motywację do zmiany. 

Mi po tych wykresach totalnie przeszło, większe TDP o 8% (chyba) żeby dostać 20% więcej FPS xD 

Opublikowano
14 minut temu, RTX4090 napisał(a):

I jak dobrze zrozumiałem wersja DLSS 4 oparta na Transformer będzie ciut wolniejsza ale jakościowo lepsza, czyli np nowe SR Quality wypluje ciut mniej fps ale lepsze jakościowo. 

Oby nie. Bo to by znaczyło, że w graniu z natywnymi 150-250fps to się do niczego ten DLSS nie przyda, bo zje więcej niż zaoszczędzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Pewnie bedzie duzo promocji na karty, od wyboru do koloru i jakies gerki beda dodawane bo o ile sprzedaz lezec nie bedzie to chba zainteresowaie uzytkownikow do zmiany bdzie najmniejsze w histori premier.

Mam nadzieję, że zainteresowanie będzie małe, może wtedy komuś kto poczuje jakiś boost, jak np ja uda się kupić coś w normalnych cenach.. 

Jednakowoż, patrząc po forum ocuk i ich temacie na temat 50xx tutaj też jest stado nagrzancow którzy już zacierają ręce. 

By the way, 

Marzy mi się zgrać w końcu w wiedźmina 3 w 4k z RT czy 4080 dawała radę w full 4k i pięknych ustawieniach? 

Swoją drogą pamiętam, teraz mi się przypomniało że już grałem w 4k na old gen, wszystko chyba było prawie na maksa, ale chciałbym wrócić do tego świata w potężnym 4k rt i siekac baby wodne i inne zgniłe noworodki 

Opublikowano
3 minuty temu, samsung70 napisał(a):

Jednakowoż, patrząc po forum ocuk i ich temacie na temat 50xx tutaj też jest stado nagrzancow którzy już zacierają ręce. 

Te stado to jest kilkunastu, góra kilkudziesięciu fanbojów. Do tego mają jakieś skrzywienie i nie kupują "w tym drugim frajerskim sklepie" (czyli Scanie, jedynym który sprzedaje FE). 

Opublikowano
5 minut temu, samsung70 napisał(a):

Mam nadzieję, że zainteresowanie będzie małe, może wtedy komuś kto poczuje jakiś boost, jak np ja uda się kupić coś w normalnych cenach.. 

Male nie bedzie bo to  koncu nvidia z 90% udzialu w rynku.   Mysle, ze kazdy by tu chcial wymienic gpu co 2lata ale przy tych wzrostach przy tej generacji stanowczo wiele osob sie wstrzyma. Przy Ada kart nie brakło, wiec tutaj tym bardziej nie braknie. Dla kazdego ponizej Ady wymiana bedzie miala wiekszy sens.

• Upvote 3

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Test wydajności Wiedźmin 3: Dziki Gon Remaster - Podsumowanie PPC    "Wiedźmin 3 Dziki Gon Remaster z włączonym Ray Tracingem Quality, nawet w rozdzielczości 1920x1080 bezlitośnie chędoży najmocniejsze karty graficzne, bowiem około 50-60 klatek na sekundę zapewniają dopiero GeForce RTX 4080 / GeForce RTX 5080. Włączenie upscalingu Balanced wyraźnie obniża poprzeczkę wymagań sprzętowych, dzięki czemu płynna rozgrywka na podobnym poziomie staje się możliwa na GeForce RTX 4070 Super / Radeon RX 9070. Trudno to jednak nazwać dobrą optymalizacją. Dodatkowy wzrost FPS zapewnia wprawdzie Frame Generation, jednak trzeba uważać na wartość bazową - jeśli będzie zbyt niska, wzrasta częstotliwość występowania artefaktów, a opóźnienia systemowe stają się odczuwalne. Dlatego użytkownikom kart graficznych zapewniających 30-40 klatek na sekundę po aplikacji upscalingu, generator klatek niewiele pomoże. Przy rozdzielczości 2560x1440 bez wspomagaczy rozsądnym minimum okazuje się GeFoce RTX 4090, dopiero z nimi rozgrywka nabiera sensu na GeForce RTX 5070 Ti / Radeon RX 7900 XTX / Radeon RX 9070 XT. Przynajmniej w  rozdzielczości 3840x2160 sprawa jest prostsza, ponieważ bez upscalingu absolutnie żadna karta graficzna nie zapewnia stabilnych 40 klatek na sekundę, natomiast upscaling w najlepszym wypadku pozwala dołączyć GeForce RTX 4090 do GeForce RTX 5090, jako modeli nadających do maksymalnych ustawień... Zaraz, zaraz... Jakich maksymalnych ustawień? Oprócz Ray Tracingu jest przecież jeszcze Path Tracing! Fakt... Wolałbym go przemilczeć, aczkolwiek z tego przywileju nie skorzystam.   Path Tracing to prawdziwy masakrator, wciągający GeForce RTX 5090 na przystawkę w rozdzielczości 1920x1080, gdzie flagowy Blackwell nie zawsze utrzymuje 60 klatek na sekundę. Po włączeniu DLSS Balanced można jeszcze od biedy pograć na GeForce RTX 4070 Ti Super, zachowując niezłą jakość obrazu i bazę FPS-ów pod generator klatek. W rozdzielczości 2560x1440 takim rozsądnym minimum będzie GeForce RTX 5080, natomiast w 3840x2160... sami wiecie czego potrzeba. NVIDIA ma jeszcze dodatkową przewagę nad konkurencją za sprawą funkcji Ray Reconstruction, która poprawia jakość odszumiania, a jeśli warunki sprzyjają możemy odpalić Multi Frame Generation do mnożnika x6 włącznie. Summa summarum - Path Tracing to ciekawostka, która niewiele wnosi względem Ray Tracingu, radykalnie podnosząc wymagania".    
    • A skąd mamy wiedzieć? Sprawdzałem na innych kompach i działa normalnie po najnowszych aktualizacjach.
    • Samuel L. Jackson to głównie na Marvelu jechał bo tak to tylko kino klasy B a teraz to już C 
    • Przypominam kolejny raz, na powyższych zrzutach ekranu prawie całe światło to bezpośrednie oświetlenie słoneczne, na które nie ma wpływu to, czy używane jest RT/PT. W związku z tym różnica po włączeniu PT/RT będzie widoczna tylko w jakości cieni i odbić, ewentualnie w jakości oświetlenia zacienionych miejsc przez niebo i światło rozproszone.
    • @ODIN85 wyślij "starej"     
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...