Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega robi w firmie od mebli. Rzeczy warte dosłownie 3000zł sprzedają czasem za 12000. Czemu? Bo kupują za tyle, to po co sprzedać za mniej.

AIB widzą bicie rekordów zysków u Nvidii i zdają sobie sprawę, że na samym GPU pewnie Nvidia kroi więcej niż te 3000zł zysku, to oni mają być gorsi? Szczególnie, że ludzie za tyle w szale crypto kupowali 3090tki. 

To, że Kurtas zadzwoni do MSI czy Asusa z opierdzielem i wymusi obniżki jest tak realne jak to, że następne karty od Intela w ciągu 2 lat pobiją rtx 5090 w grach.

Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Heh... 

Odpływ niezły. 3tyś płacić za 4 rurki więcej i parę żeberek? To się nazywa zachłanność aib... Rozumiem, każdy chce zarobić, ale chyba bywają jakieś granice :E 

To jest właśnie Asus, oni już dawno temu odlecieli ze swoimi marżami.

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Kolega robi w firmie od mebli. Rzeczy warte dosłownie 3000zł sprzedają czasem za 12000. Czemu? Bo kupują za tyle, to po co sprzedać za mniej.

Złota esencja całego tego bagna zwanego PCMR :E

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Tylko, że wtedy 4090 dawała +70% wydajności względem 3090 i 40-50% względem 3090Ti i to naprawdę, a nie z drobnym druczkiem dopisanym "tylko w przypadku blablabla".

Nikt nie gwarantował, że tak będzie zawsze. Nawet Kurtka o ile pamiętam mówił, że koniec z prawem Moore'a i wzrosty będą coraz mniejsze. W CPU już się przyzwyczailiśmy, że wzrosty co generację o 10-15% to sukces.

A że nie rozdają tych kart za darmo? No co ja mogę powiedzieć, obowiązku kupowania nie ma. 

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

AIB widzą bicie rekordów zysków u Nvidii i zdają sobie sprawę, że na samym GPU pewnie Nvidia kroi więcej niż te 3000zł zysku, to oni mają być gorsi? Szczególnie, że ludzie za tyle w szale crypto kupowali 3090tki. 

To, że Kurtas zadzwoni do MSI czy Asusa z opierdzielem i wymusi obniżki jest tak realne jak to, że następne karty od Intela w ciągu 2 lat pobiją rtx 5090 w grach.

Zawsze można zagłosować portfelem i zrobić hold na 2 lata. :hihot:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, samsung70 napisał(a):

drwisz z PCMR a sam siedzisz na 4070, jakbys siedzial na 20xx to co innego :D

Śmiechy chichy ale jak ktoś nie ma fajnego OLEDa, to szkoda marnować kasę na nowe GPU. Na dobrym monitorze nawet stare gry wyglądają lepiej.

Mnie przesiadka na OLEDa dała więcej frajdy niż +50% do wydajności GPU. A kosztowała ułamek nowej karty graficznej. :) Za 3500 PLN jest 42" C4 OLED, no ludzie.

Edytowane przez some1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiec tutaj seria 5000 pokaze(miejmy nadzieje) nadprzyrodzone moce,

Różnica w PT to ok 30%, zapamiętaj te słowa do premiery wynikow testów ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
28 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Tylko w przypadku kart FE. 

AiB to jest zupelnie inna bajka. Mowie Wam, najlepsze modele 5070Ti beda cenowo BARDZO blisko 5080FE. 

Ale to żadna nowość, od zawsze topowe modele kart były blisko następnego tieru.

Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Nikt nie gwarantował, że tak będzie zawsze. Nawet Kurtka o ile pamiętam mówił, że koniec z prawem Moore'a i wzrosty będą coraz mniejsze. W CPU już się przyzwyczailiśmy, że wzrosty co generację o 10-15% to sukces.

Mów za siebie z tym przyzwyczajaniem się, ja mam z tego bekę od samego początku i nic się nie zmieniło ;)

"Sorki już więcej nie dajemy rady" macie tu 10-15% za 1000 dolarów." :E

Czyli nie widzisz problemu ze sprzedawaniem minimalnych wzrostów za chore sumy ? :E

Ja ogólnie tego nie rozumiem, przychodzisz kupić szybszy samochód, a sprzedawca ci mówi ze w sumie już nie ma szybszych, bo się "nie da" są tylko w innym kolorze a ty mówisz aha ok to poproszę najładniejszego, gdzie przypomnę przyszedłeś kupić SZYBSZY nie ŁADNIEJSZY i DROŻSZY :E 

Że ja się ciągle dziwie czemu świat idzie ku zagładzie ;)

9 minut temu, samsung70 napisał(a):

drwisz z PCMR a sam siedzisz na 4070, jakbys siedzial na 20xx to co innego :D

Poczekaj trochę ten 4070 się zmieni w takiego 20xx :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Można kupić tańszy i nie dużo wolniejszy niż ten 4 letni(no właściwie 6) :E

Właściwie to dobrze bo nie będzie łasych na 20% jak jeszcze głupiego na zeszłoroczny w cenie jak z salonu przed osuszeniem podaży znaleźć ciężko...

Śmiejecie się z właścicieli 4090 że są na to łasi? Znajdź teraz coś na rynku co będzie sensowniejsze niż czekanie co się pokaże tego 30 i w lutym...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
36 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Astral 13400 jeśli to się okaże prawdą. Czyli trzeba z miesiąc albo dwa żreć gruz zamiast kawioru i będzie git 😎

Co za roznica kawior czy kaszanka ;)

Grunt ze Astral wleci! ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Mów za siebie z tym przyzwyczajaniem się, ja mam z tego bekę od samego początku i nic się nie zmieniło ;)

"Sorki już więcej nie dajemy rady" macie tu 10-15% za 1000 dolarów." :E

Czyli nie widzisz problemu ze sprzedawaniem minimalnych wzrostów za chore sumy ? :E

Ja ogólnie tego nie rozumiem, przychodzisz kupić szybszy samochód, a sprzedawca ci mówi ze w sumie już nie ma szybszych, bo się "nie da" są tylko w innym kolorze a ty mówisz aha ok to poproszę najładniejszego, gdzie przypomnę przyszedłeś kupić SZYBSZY nie ŁADNIEJSZY i DROŻSZY :E 

Że ja się ciągle dziwie czemu świat idzie ku zagładzie ;)

Poczekaj trochę ten 4070 się zmieni w takiego 20xx :hihot:

Każdy widzi, kto tu jest najbardziej nakręcony na nowe RTX. :hihot:

1r1.jpg.508deb7c5f8f8df08b1ecc231852a278.jpg

sketch-1736269775059.jpg

• Haha 19
  • Upvote 4
Opublikowano
35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Astral 13400 jeśli to się okaże prawdą. Czyli trzeba z miesiąc albo dwa żreć gruz zamiast kawioru i będzie git 😎

Jak 13400?
Mi po kursie 5,06 wychodzi 13661. Dolicz do tego 3% VATu to masz 14070.
Dolicz dopłatę z dupy w PL i pewnie będzie jeszcze bliżej 15k PLN.

25 minut temu, JDM napisał(a):

Nie wiem czy było ale - RTX-y 50xx weszły na morele

Coś chyba nie ta bajka...
Wszedłem i nic nie ma.

Opublikowano
43 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A to niby dlaczego? Nvidia na to w pompce. Oni sprzedają procki im i tyle. 

W sensie ma w pompce sprzedaż chipów i kart? No nieźle :E Jak będą magazyny zapełnione po sufit przez zerową sprzedaż, a AiB nie zamówi chipów, a AiB powie “NV sorry, musimy sprzedawać po tej cenie bo koszty”, na tym konflikcie AiB-NV właśnie upadła EVGA. To kto kogo zmusi do obniżenia cen? 

Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Te ceny jakos specjalnie dobre nie sa. PNY ponad 600 funtow drozej od FE? 

59 minut temu, vitucky napisał(a):

Z jakiego sklepu te ceny?W OC mozliwe ze będzie nieco taniej

To, żaden konkret z OC UK forum.

"Updated hidden pricing, again to be taken with a pinch of salt"

Trzeba czekać na pierwsze cynki od Gibbo, ale jak on jeszcze nic nie puścił nawet z przymrużeniem oka, to znaczy, że albo sami jeszcze do końca nie znają cen, albo NDA ich trzyma mocno.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, skypan napisał(a):

A Nvidia mówiła już, że DLSS zbawia świat bo mnie prądu żre ? Czy zostawili to na inne serie ?

Powinni. Jak jesteś taki eko by grać na 60hz z tymi rozmudlaczami, gliczami i lagiem od tych ostatnich w gratisie. Zadziwiające jak ten ich marketing cwany :E

Może ludzie to idioci.

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

A co to mamy juz gry w 100% liczone RT ?? O czyms nie wiem??  Bo z tego co wiem to nadal wiekszosc  grafiki to rasteryzacja, a RT to tylko dodatek. WIec wydajnosc w rasteryzacji chipu tez ma wplywa na to jak wydajny jest dany chip liczac RT. Jak wydajnosc w rasteryzajci zwiekszy sie o 20% to przeciez w RT nie bedzie nagle 100%%-)

Są już gry, w których prawdziwej rasteryzacji jest tyle co kot napłakał, np. Cyberpunk 2077 z włączonym PT. Na pokazanym przeze mnie zrzucie z profilera prawdziwej rasteryzacji jest jeszcze mniej niż na tym wykresie, ponieważ w późniejszych etapach tworzenia klatki tak naprawdę to nie jest rasteryzacja tylko jest renderowany prostokąt na całym ekranie z użyciem Pixel shader'a wykonującego obliczenia dla każdego piksela ekranu, co mogłoby zostać zastąpione odpowiednim Compute shader'em. Tak jak napisał @sideband, w nowych grach większość pracy GPU to cieniowanie (czyli obliczenia) a nie rasteryzacja.

Na poniższym zrzucie z Nsight Graphics widać ile w Cyberpunk 2077 z włączonym PT zajmuje m. in. samo śledzenie promieni (wykres RTCORE Throughput), rasteryzacja (wykres Pixel Warps) i DLSS Ray Reconstruction (wykres Actions, napisy NVIDIA).

Cyberpunk2077.thumb.png.583eebf3bf85d734ba57590720c28204.png

• Like 1