tomcug 2 440 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia @VRman Pisałem wcześniej, był problem z BIOS-ami kart MSI na bazie RTX 4070 Ti SUPER, a ponieważ NVIDIA wysyłała swoim wybrańcom właśnie kartę od MSI, to wyszła wtopa. Ja miałem Aorusa i od początku było ok z wydajnością. 1
Artur2369 6 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, Element Wojny napisał(a): Oj Panowie nie ma sensu sie klocic, podroz do UK to teraz jak jazda autobusem, tescie ostatnio jak wracali ode mnie do Polski - od momentu wyjscia z domu w UK do momentu dotarcia do swojego w PL - 5,5h. Tesc sie smial, ze na wyjazd samochodem do rodziny na Slask schodzi mu dluzej Słyszałem, że trzeba udokumentować cel podróży! 1
maxmaster027 875 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, tomcug napisał(a): Mam to GPU od premiery i nic takiego nie miało miejsca. Jedynie część modeli dostała nowe BIOS-y z poprawionym Boostem, bo tam był problem na premierę. nok, bios to wiem swoja droga, ale potem wyszly sterowniki nowe i widzialem potem aktualizacje po 10 i nawet 15% w 4k gdzie pamiec grala glowne skrzypce. Ciekawi mnie jak to wyglada z 5090 zapewne Ty juz wiesz ciekawi mnie tez wydajnosc po OC Edytowane 21 Stycznia przez maxmaster027
Joloxx9 941 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, Element Wojny napisał(a): No ja sie na tych przepisach nie znam, z zasady nie przewoze nowego sprzetu w oryginalnych pudelkach, jak koledze kupilem jakies dyski SSD i pamiec to po prostu je odpakowalem, i wrzucilem w swoje przegrodki do torby do kamery, problemu nie bylo, Może w tym tkwić coś, żona ma drogiego łapka w uj i normalnie go woziłem wszędzie po świecie, nawet w Meksyku był i nikt nic nie mówił, ale wierzę, że jak coś jest w oryginalnym pudełku etc to już może być nieco inaczej jak się urzędas orzyczepi
tomcug 2 440 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 17 minut temu, maxmaster027 napisał(a): ale potem wyszly sterowniki nowe i widzialem potem aktualizacje po 10 i nawet 15% w 4k gdzie pamiec grala glowne skrzypce Niczego takiego nie widziałem, a sterowniki sprawdzam regularnie i już pomijam tu fakt, że typowo zyski z poprawek w sterach są niższe w wysokich rozdzielczościach niż np. w 1080p Może wyszły jakieś nowe gierki, które lepiej "ujawniły" moc 4070 Ti S względem 4070 Ti. 19 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Ciekawi mnie jak to wyglada z 5090 zapewne Ty juz wiesz ciekawi mnie tez wydajnosc po OC Wiem tyle co Ty, nie mam żadnych kart z GPU 5090 3
Paarthurnax 410 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 godzinę temu, Joloxx9 napisał(a): Niby jest tak, jak Towar jest dla Ciebie i masz potwierdzenie zakupu to nie powinno być żadnego cla, no ale... zawsze jest to ale i niby istnieje jakaś tam mała szansa na coś takiego. BTW jak Cie celnicy zgarna lecąc Ryanairem jak to przecież nie jest skanowane po wylądowaniu? 😅 dużo sprzętu poza właśnie NAS i dyskami nie przewoziłem, ale sam ten serwer z nimi warty był z 9k i to był nowy sprzęt tylko bez opakowan. Odkąd wyszli z UE to cisną cła mocno na wszystko co nowe. Znajomy przywiózł do polski jakiś drogi aparat dla kogoś z rodziny i się okazało, że to nie ten model i wracając z nim musiał udokumentować że go zakupił na wyspach. Z tego co pamiętam wystawili dokument, że musi zapłacić ileś tam, chyba że udokumentuje w ciągu kilku dni. Przesłał elektronicznie kopię faktury i decyzję umorzyli. 1
maxmaster027 875 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, tomcug napisał(a): Niczego takiego nie widziałem, a sterowniki sprawdzam regularnie i już pomijam tu fakt, że typowo zyski z poprawek w sterach są niższe w wysokich rozdzielczościach niż np. w 1080p Może wyszły jakieś nowe gierki, które lepiej "ujawniły" moc 4070 Ti S względem 4070 Ti. Wiem tyle co Ty, nie mam żadnych kart z GPU 5090 Kto może mieć? Na pewno Purepc i Mr Okta tam dojeżdza tą 5090 7soki wyciska z niej. Pewnie pan Herbatka on też jest dosc popularny wiec duża szansa, że dostał GPU do testów. Ciekawe czy nV obdarowała swoja znakomitoscia jeszcze kogos
tomcug 2 440 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Owszem, obdarowanych jest sporo więcej niż tylko ci, których wymieniłeś.
areczek1987 898 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 10 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Kto może mieć? Na pewno Purepc i Mr Okta tam dojeżdza tą 5090 7soki wyciska z niej. Pewnie pan Herbatka on też jest dosc popularny wiec duża szansa, że dostał GPU do testów. Ciekawe czy nV obdarowała swoja znakomitoscia jeszcze kogos Który z nich to ten z morele?
lukadd 2 901 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Kilku youtuberów ma. Ale chyba nie za dużo tego trafiło do polskich recenzentów. Chodzi o FE oczywiście. Edytowane 21 Stycznia przez lukadd
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5090-prototype-with-24576-cores-800w-power-and-32gb-32gbps-memory-has-been-pictured Takie coś jako 5090 by miało sens, a nie bieda 30%. Wychodzi na to że nie ma sensu kupować 5090 bo za 6 miesięcy nvidia puści Titana i znowu trzeba będzie zmieniać 1 1
areczek1987 898 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Kilku youtuberów ma. Ale chyba nie za dużo tego trafiło do polskich recenzentów jeśli chodzi o FE oczywiście. Wszyscy co tutaj wrzucałem dostali Jak wpiszesz sobie w twitter 5090 i najnowsze to wyskoczą ci ludzie których nigdy na oczy nie widziałeś 2 minuty temu, cichy45 napisał(a): https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5090-prototype-with-24576-cores-800w-power-and-32gb-32gbps-memory-has-been-pictured Takie coś jako 5090 by miało sens, a nie bieda 30%. Wychodzi na to że nie ma sensu kupować 5090 bo za 6 miesięcy nvidia puści Titana i znowu trzeba będzie zmieniać Kochanko na całego.
lukadd 2 901 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 2 minuty temu, cichy45 napisał(a): Takie coś jako 5090 by miało sens, a nie bieda 30%. Ta i byłoby w porywach z 10% wydajności w grach za te ~12% więcej jednostek i 225W ekstra
areczek1987 898 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Teraz, lukadd napisał(a): Ta i byłoby w porywach z 10% wydajności w grach za te ~12% więcej jednostek i 225W ekstra Matematyka lub skalowalność leży...
Necronom 431 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Seria 50x0 na przeczekanie. 13k-15k trochę sporo jak na przeczekanie 😏
ODIN85 3 500 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 26 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Kto może mieć? Na pewno Purepc i Mr Okta tam dojeżdza tą 5090 7soki wyciska z niej. Pewnie pan Herbatka on też jest dosc popularny wiec duża szansa, że dostał GPU do testów. Ciekawe czy nV obdarowała swoja znakomitoscia jeszcze kogos Ja nie dostałem 1
maras2574 889 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 18 minut temu, areczek1987 napisał(a): Który z nich to ten z morele? Żodyn Edytowane 21 Stycznia przez maras2574
Umpero 979 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 minutę temu, ODIN85 napisał(a): Ja nie dostałem Bo oblałeś kurs z wkładania...
lukadd 2 901 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 4 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Matematyka lub skalowalność leży... Bo ilość jednostek i dopompowanie watami nie przekłada się proporcjonalnie na fpsy. Wystarczy sobie zobaczyć ile jednostek ma 4080 vs 4090 + ile watów więcej i na jakie wzrosty się to przekłada w fps w grach.
maxmaster027 875 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 28 minut temu, cichy45 napisał(a): https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5090-prototype-with-24576-cores-800w-power-and-32gb-32gbps-memory-has-been-pictured Takie coś jako 5090 by miało sens, a nie bieda 30%. Wychodzi na to że nie ma sensu kupować 5090 bo za 6 miesięcy nvidia puści Titana i znowu trzeba będzie zmieniać Nie no 5090 biednie nie wyglada wydajnosc w Rasteryzacji tak, bo jest 33% wiecej CUDA i niższe taktowanie rdzenia. Jednakże z dobrym powerlimitem i OC będzie wieksza przewaga. No i to tylko RASER. Przecież i tak nawet na takim 4080 jest pierdyliard FPSow. To naprawde nie ma znaczenia, liczy sie glownie skok wydajnosci w RT a ten ma byc bardzo duży. Nie wiem, moze sie po prostu nie znam. Spec 5090 wydaje sie mocna, nawet bardzo mocna. A to czy 5090Ti moglby wyjsc...pewnie tak 1
ryba 1 246 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 13 minut temu, lukadd napisał(a): Bo ilość jednostek i dopompowanie watami nie przekłada się proporcjonalnie na fpsy. Wystarczy sobie zobaczyć ile jednostek ma 4080 vs 4090 + ile watów więcej i na jakie wzrosty się to przekłada w fps w grach. bo to nigdy sie liniowo nie skaluje, ba, nawet 4080 vs 4090 masz roznice przez sama ilosc vRAMu. 1
Umpero 979 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Nie no 5090 biednie nie wyglada wydajnosc w Rasteryzacji tak, bo jest 33% wiecej CUDA i niższe taktowanie rdzenia. Jednakże z dobrym powerlimitem i OC będzie wieksza przewaga. No i to tylko RASER. Przecież i tak nawet na takim 4080 jest pierdyliard FPSow. To naprawde nie ma znaczenia, liczy sie glownie skok wydajnosci w RT a ten ma byc bardzo duży. Nie wiem, moze sie po prostu nie znam. Spec 5090 wydaje sie mocna, nawet bardzo mocna. A to czy 5090Ti moglby wyjsc...pewnie tak Tylko zwiększanie PL to szaleństwo. Na kurke wodną jeszcze więcej papu? Sztuka to mieć więcej fps przy niższych watach. Pewnie docelowo (jak będę) miał to pójdzie UV na swojej karcie. Edytowane 21 Stycznia przez Umpero
maxmaster027 875 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 3 minuty temu, Umpero napisał(a): Tylko zwiększanie PL to szaleństwo. Na kurke wodną jeszcze więcej papu? Sztuka to mieć więcej fps przy niższych watach. Na jakims Video na TubeYou mówili, że karty beda miały limit 600W. Wiec za bardzo nie poszalejesz Ale tu chodzi tylko o to, że jak karta ma duży deficyt W, a 5090 taki ma świadczy o tym niskie taktowanie rdzenia (tak samo 5070Ti ma lekki deficyt) to dodając waticze najwiecej sie zyskuje, tak samo jak i na OC. Dlatego pisze o tym, że karta ma ukryty niezły potencjał Edytowane 21 Stycznia przez maxmaster027 1
Rekomendowane odpowiedzi