Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Czyli że teraz można sobie kulturalnie skopiować DLSS 4.dll z Cyberpanka i przekopiować do innych gier, dobrze myślę? 

podejrzewam, że gra musi mieć wymuszenie użycia innego preresetu. Od tego będzie właśnei Nvidia APP (jezeli w grze nie będzie natywnego wsparcia)

Opublikowano
16 minut temu, samsung70 napisał(a):

kiedys zaproponowalem, ze powinno byc zrobione tak jak na pclab, ze po premierze kart powinna byc zrobiona czystka tego calego spamu ale nikt nie przystal na taka propozycje @tomcug

A ja proponowalem kilka razy podzielenie watku na 2 tematy, jak na BSN, 50X0 pozytywnie i 50X0 sceptycy.

Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wiadomo. Dlatego wcześniejszy mod poleciał przeze mnie, bo odblokowałeś niesłusznego bana i się sfochował :)

Kilkanaście osób dosadnie napisało tu, że Kadajo jest spamerem, więc nie wiem jakim cudem Ty tego nie dostrzegasz. Nawet ktoś sobie jaja robił i dał mu w pip reakcji i napisał, że jest już 1 i moze sobie darować spamowanie.

No i jeśli uważasz, że nazywanie kogoś hipokrytą bo sobie wybrał 2 karty na postawie wyglądu jest spoko, to luz :)

A co do pure, to mam tam konto od 2020. I nigdzie nie przeszedłem. Tam jest pusto, tu jest spam. Nie ma dobrego wyjścia ;)

obraz_2025-01-23_125713575.png.5ae213e529c4dd755571cf6f632b0813.png

Teraz jest pusto, za czasów frazpc i purepc dawno temu, to bylo tam mnostwo ludzi.

Opublikowano
27 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

am jest pusto, tu jest spam. Nie ma dobrego wyjścia

Spam czasem mniejszy czasem większy, czasem do śmiechu czasem nie, ale co pisać jak nie ma premiery kart, czasem wrzucą jakąś plotkę itp, wszyscy w ten sposób pompują czy to balonik czy co innego, mnie to nie przeszkadza, ważne że to forum żyje, bo nawet jak wejdziesz na benchmarka to odpisanie na twój post to czasem kilka godzin jak nie dłużej, na purepc zapewne też pusto, a tu jest jak jest. Ten spam nie jest taki zły, po 15 zapewne będą normalniejsze posty, bo już każdy będzie pisał o tym co widzi na słupkach/wykresach.

Opublikowano (edytowane)

Pojawił sie pierwszy test na włoskim Tom's Hardware: 
https://www.tomshw.it/hardware/nvidia-rtx-5090-test-recensione

W skrócie, NVIDIA wykonała kawał dobrej roboty z tym chłodzeniem, głośność i temperatury stoją na tym samym poziomie, co w przypadku RTX 4090 FE, a karta jest mniejsza i ładniejsza. 
Co do wydajności, tutaj różnice są takie, jak niektórzy pisali - średnio ok. 25% w czystej rasteryzacji, ale dużo więcej, gdy włączy się MFG + generator klatek można wymusić praktycznie w dowolnej grze za pomocą NVIDIA APP. 

Edytowane przez Gasparo
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Gasparo napisał(a):

Pojawił sie pierwszy test na włoskim Tom's Hardware: 
https://www.tomshw.it/hardware/nvidia-rtx-5090-test-recensione

"W klasycznej rasteryzacji RTX 5090 jest średnio 28% szybszy niż RTX 4090"

"Wydajność RT w tytułach ze starą generacją klatek różnica pomiędzy RTX 5090, a RTX 4090 jest jednak znacznie bliższa temu, co zarejestrowano w rasteryzacji: średnio wykrywaliśmy + 25%."

"Algorytm generowania klatek wykorzystuje także nowy model AI, który jest o 40% szybszy od poprzedniego i zużywa o 30% mniej VRAM. W związku z tym należy podkreślić, że ten model nie jest dostępny wyłącznie w RTX 50, ale pojawi się również w RTX 40"

Jeszcze 1.5h..

Edytowane przez DżonyBi