Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Phoenix. DLSS/DLAA nareszcie wygląda tak jak powinno od samego początku :faja:

To jest najwiekszy Win tej generacji. Ludzie jeszcze o tym nie wiedza bo musza wydac to oficjalnie ale bedzie wiekszy szum o tym niz o tych kartach.

Jedynie co to będzie trzeba pewnie sobie u większości zweryfikować UV, bo założę się ze bedzie się wywalało :)

FSR 4.0 pozamiatany i znowu AMD w tyle :hahaha:

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a):

Jaki jest sens porownywania DLSS w STATYCZNYM obrazie?

Wiadomo jak duzy ghosting jest?

Ma sens. Ogólnie w ruchu też jest dużo lepiej. Nowy transformer model według mnie ma pare artefaktów czasem, ale jest duzo lepszy. 
PL 90% DLSS balance wszystko na maxa FG grafika coś pomiedzy DLAA a DLSSquality na starym CNN (bliżej quality). Przyjemnie sie gra

Cyberpunk2077_aklzW1K4Y8.thumb.jpg.678d54f43ca2d121927ae3d12d3c2de5.jpg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

U Liptona od około 10:51, oczywiście na takim  PPC "tester" jak zwykle nic nie zauważył %-)

Dzięki za link i info (szczerze, nie sarkastycznie) ale do samego autora video to się już przyczepię:

Cyt: "spotkałem się z nimi (artefaktami) niezależnie czy miałem bazowo 30 czy 50 klatek"

Aha.

To potestował. :D

Już o włączonym MB w testach obrazu w ruchu nie wspomnę. 

Mimo wszystko artefakty migocą tam, gdzie prostszy algorytm bazujący tylko na finalnym obrazie, powinien sobie radzić lepiej. Dziwne. Może w przyszłości dadzą prostszy, "głupszy" i mniej "Wszechwiedzący" specjalnie do grania w HFR.

Opublikowano

Właśnie jestem po sesji grania w CP 2077 i ten nowy DLSS jest dużo, dużo lepszy w porównaniu do wcześniejszego. Obraz jest ostrzejszy i mniej rozmyty i jest mniej przekłamań obrazu. 

Jeśli chodzi o premierę 5090, no cóż bez komentarza. Trochę lipa w porównaniu do tego jaki był przeskok między 3xxx a 4xxx. Pobór prądu przez tą kartę - kosmos w porównaniu do tego co oferuje. Jednak dobrze, że nie dałem się ponieść emocjom i nie sprzedałem swojej obecnej karty, bo wychodzi na to że 5080 również zbyt wiele nie pokaże.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rico650 napisał(a):

Właśnie jestem po sesji grania w CP 2077 i ten nowy DLSS jest dużo, dużo lepszy w porównaniu do wcześniejszego. Obraz jest ostrzejszy i mniej rozmyty i jest mniej przekłamań obrazu. 

Jeśli chodzi o premierę 5090, no cóż bez komentarza. Trochę lipa w porównaniu do tego jaki był przeskok między 3xxx a 4xxx. Pobór prądu przez tą kartę - kosmos w porównaniu do tego co oferuje. Jednak dobrze, że nie dałem się ponieść emocjom i nie sprzedałem swojej obecnej karty, bo wychodzi na to że 5080 również zbyt wiele nie pokaże.

Twój komentarz to jeden z wielu (biorę pod uwagę polskie i zagraniczne fora) który potwierdza 2 rzeczy:

- że najlepsze, co Kurtas zaoferował w tej generacji, to DLSS 4. Za darmo dla wszystkich obecnych posiadaczy kart 30X0 i 40X0, coś co będzie nadal rozwijane i poprawiane, więc będzie tylko lepiej. Nikt jeszcze nie ma żadnej karty z serii 50X0, a na forach euforia jak wszystko ludziom pięknie działa.

- że najgorsze, co Kurtas zaoferował w tej generacji, to same Blackwelle. Najgorszy stosunek przyrostu mocy w historii RTX'ów, zużycie mocy kosmiczne, temperatury z kosmosu, wysokie ceny i z tego co piszą koszmarna dostępność, a jedyny ficzer na wyłączność, czyli udawacz MFG, większości ludzi zwyczajnie nie interesuje. 

Jaki można z tego wyciągnąć wniosek? A no taki, że jak się ma w budzie mocnego 30X0 albo 40X0, to można na spokojnie poczekać na kolejną generację. I widzę, że coraz więcej osób uważa podobnie. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
  • Upvote 5
Opublikowano

Trochę skorygowałem...

2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jaki można z tego wyciągnąć wniosek? A no taki, że jak się ma w budzie mocnego 30X0 i gra się w 2K lub poniżej albo 40X0, to można na spokojnie poczekać na kolejną generację. I widzę, że coraz więcej osób uważa podobnie. 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jakim cudem tam podali cenę prawie 2400 ojro za FE?

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie jeszcze nowego DLSS, w trybie transformacyjnym na jakość karta ma wyższy pobór prądu w porównaniu do poprzedniego DLSS, z 240-250W zrobiło się 270-290W w CP 2077 w zależności od miejsca w grze.

Edytowane przez Rico650
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Twój komentarz to jeden z wielu (biorę pod uwagę polskie i zagraniczne fora) który potwierdza 2 rzeczy:

- że najlepsze, co Kurtas zaoferował w tej generacji, to DLSS 4. Za darmo dla wszystkich obecnych posiadaczy kart 30X0 i 40X0, coś co będzie nadal rozwijane i poprawiane, więc będzie tylko lepiej. Nikt jeszcze nie ma żadnej karty z serii 50X0, a na forach euforia jak wszystko ludziom pięknie działa.

- że najgorsze, co Kurtas zaoferował w tej generacji, to same Blackwelle. Najgorszy stosunek przyrostu mocy w historii RTX'ów, zużycie mocy kosmiczne, temperatury z kosmosu, wysokie ceny i z tego co piszą koszmarna dostępność, a jedyny ficzer na wyłączność, czyli udawacz MFG, większości ludzi zwyczajnie nie interesuje. 

Jaki można z tego wyciągnąć wniosek? A no taki, że jak się ma w budzie mocnego 30X0 albo 40X0, to można na spokojnie poczekać na kolejną generację. I widzę, że coraz więcej osób uważa podobnie. 

Popieram. Z moją 4080 w CP2077 3440x1440, RT bez PT + reszta full, bez DLSS a za to FG i mam ponad 70 fps. A jak włączę dlss, to mogę odpalić dodatkowo PT a i tak mam 90 fps.

Lata mi koło klejnotów seria RTX 5K ;-)

aha...i 230W poboru .

Edytowane przez MarcoSimone
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A sobie koryguj. Przez pierwsze 2 tygodnie fanatycy i skalperzy rzucą się na te karty, a potem będą zalegać we wszystkich sklepach. 

sam na wszelkie sposoby próbuję sobie jakoś na siłe wpreswadować jako PCMR że ta zmiana mi da kopa ..... ale po namyśle dostane kopa w dupę i z pokoju zrobię sobie saunę + zakłócę moje 1350-1450 RPM.

Więc można tą serię potraktować jak kolejny refresh intela :E

10700 11700 12700k 13700 14700 - ok wezmę to 14xx poczekam terazn na 58x 

Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Najgorszy stosunek przyrostu mocy w historii RTX'ów

Nie no, 35-40% w najcięższych testach względem RTX4090 to nie jest zły wynik.
Trzeba pamiętać że 4090'tka była niesamowicie mocna na premierę (zresztą nadal jest).
Jakby Nvidia wypuściła ją dwa lata temu nawet 20% słabszą, to nadal byłaby bardzo dobra karta i teraz wszyscy by się zachwycali przyrostem na 5090.
Także jakby nie patrzeć- moc jest.

Natomiast co do poboru, to pełna zgoda- to już się robi absurdalne.
400W po maksymalnym przykręceniu Power Limitu...
I pomyśleć że ludzie kiedyś narzekali na Vegę 64 (TDP 290W).

Ciekawe natomiast jak będzie wyglądać 5070Ti na tle starszej generacji.

Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Na 1070 też, bo to nie była karta tworzona z myślą o takiej rozdziałce. 

To czemu piszesz, że na mocnym 3x00 można poczekać do kolejnej generacji?
Owszem jak ktoś gra w 2K i poniżej to może przekoczować. Dla tych co siedzą na 4K trzeba przynajmniej spojrzeć na serię 4x00.

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

@Phoenix. DLSS/DLAA nareszcie wygląda tak jak powinno od samego początku :faja:

To jest najwiekszy Win tej generacji. Ludzie jeszcze o tym nie wiedza bo musza wydac to oficjalnie ale bedzie wiekszy szum o tym niz o tych kartach.

Jedynie co to będzie trzeba pewnie sobie u większości zweryfikować UV, bo założę się ze bedzie się wywalało :)

Niom, u mnie UV musiałem delikatnie poprawić :P

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Mając serie 4000 - tak, niestety przy serii 3000 nie jest tak różowo bo nie mamy FG. O ile posiadacze 3090 mają jeszcze w miarę komfort to 3080 10GB i poniżej już zaczynają mocno tracić bez ficzerow. Pozostaje generator FSR ale nie we wszystkich grach działa z DLSS. Dla posiadaczy tych kart zmiana na 5080/70 to będzie spory kop wydajności i możliwości.  

• Upvote 1