Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

33 minuty temu, Pawlos napisał(a):

Przespałeś.

Benek Ci wytłumaczy.

Taaa. Drogo bo pamięci GDDR7 i TSMC podbiło ceny :hahaha:

Bo jakby nie ceny TSMC to marża NV by się zmieniła na przykład z 500$ na GPU na 700$. To na pewno przez te straszne ceny TSMC! :D

Poza tym GDDR7 jest absolutnie horrendalnie drogie. Jeszcze świat nie widział tak drogich pamięci! Dlatego trafią one do kart z najwyższej półki, czyli 5060.

Przecież jakby były drogie, to by NV wolała dać szynę odrobinę szerszą i dostaliby to samo, ale taniej. 

Jak to znowu jest jakiś guru (nie znam gościa) i nie wolno krytykować to przepraszam.  ;) Poza tym chcę zauważyć, że to nieagresywna krytyka randoma z youtuba, a nie usera na forum, co moim zdaniem jest istotną różnicą, więc wiadro pomyi proszę pod inny adres, ok? ;)

Za to gość nie wspomina nawet o tym, że to przez ceny jakie uzyskuje NV pchając GPU do AI. Nie wspomina o tym, że dlatego jest mała dostępność, bo uzysk takiego dużego chipu jest drogi i to widać po tym ile zostało L2. 88MB ze 128MB przecież pokazuje, że wszystko co udane leci do AI albo jest odkładane na karty typu Titan czy jakieś wielokrotnie jeszcze droższe "pro".

A tymczasem 5090 robią z odpadów.

Moim zdaniem jakby koszty wafli w TSMC były takie jak 5 lat wcześniej (ale uwzględniając inflację) to by dużej różnicy to nie robiło w cenie. 

Nadal decydującym czynnikiem byłaby wielkość chipu i uzysk.

Jest drogo bo może być drogo. Ot, cała filozofia. Ten sam batonik w galerii w dużym mieście kosztuje 8zł, bo może tyle kosztować. W spożywczaku obok kosztuje 3zł. To sugeruje, że może jednak to nie przez ceny cukru, ani przez ceny prądu.  ;)

NV nie ma konkurencji, a poza tym jest w 99,99% nakierowana na AI. 

Pierwszy raz gościa widzę, ale odniosłem wrażenie, że oglądam NRgeeka, czyli youtubera, któremu się wydaje, że się zna na wszystkim z racji bycia weteranem, więc objaśnia światu ładnie i mądrze co i jak. Niby brzmi mądrze i jest logika, sensowne argumenty. Ale obok są albo bzdury albo brak konkretnych punktów, które czasem psują całą teorię.

Edytowane przez VRman
  • Like 3
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Jest nadzieja dla posiadaczy RTX 4000 :)

Wcale by mnie to nie dziwiło, to jest pewnie tylko 1 flaga która mówi "jak nie masz RTX 5000 to wyłącz MFG" - technicznie nic nie powinno powstrzymywać działania tego na 4000 poza pewnie nieco niższą wydajnością.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
4 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Jest nadzieja dla posiadaczy RTX 4000 :)

Wcale by mnie to nie dziwiło, to jest pewnie tylko 1 flaga która mówi "jak nie masz RTX 5000 to wyłącz MFG" - technicznie nic nie powinno powstrzymywać działania tego na 4000 poza pewnie nieco niższą wydajnością.

Nie do konca, flip metering nie ma w 40xx Ale zoabczymy jak to bedzie wygladac. 

Opublikowano

Dobry 

Ktoś pamięta jak wyglądał proces zamówienia ze store nvidia? Przekierowywało na x-kom do dokończenia zamówienia czy może wyskakiwała jakaś inna podstrona. 
Pewnie jedyne co zobaczę po kliknięciu F5 o 15:00 to "wyprzedane", ale spróbować zawsze można :')

Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Odnosnie Technokraty i jego smiesznych wywodow to chyba nikt go nie lubi, ja na pewno, dlatego nie ogladam jego filmow i nie nabijam mu wyswietlen.

Benek2.jpg.4585e8921d6e87c87c219f3addbe8111.jpg

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Cyberpunk 2025 normalnie 🤭😉

Jasne ale za tyle hajsu co wołają za 5080 i 5090 to są dużo lepsze przyjemności i rozrywka. Oczywiście kto co lubi, kto co woli 🤑😉

To już nie można kupić karty a potem wydać kolejna kasę na inne przyjemności ?

Opublikowano
Teraz, Necronom napisał(a):

@ODIN85 Można, ale zakładam że w wielu przypadkach kupno 5090 to może być rezygnacja z innych przyjemności, więc kwestia wyboru.

No raczej nie. Takich stać na wiele i cenę prądu też mają w d.. 

To tylko tu ludzie mają takie wyobrażenie że po takim zakupie to rok na wodzie i sucharach.

Opublikowano
7 minut temu, Necronom napisał(a):

Jak kogoś stać to po prostu kupuje a nie smęci na cenę.

Bez kitu. Masz kasę i potrzebujesz? To kup.

Nie masz kasy? To nie kupuj.

600 stron jęczenia i przeżywania, niech już ta premiera będzie bo zamiast czytać ciekawostki to ciągle smęty całe dnie... 

• Like 2
Opublikowano

Dobra, czy ktoś wie jak ma wyglądać FE chłodzenie na 5070? Bo minąłem się z 4070S jak było FE w sprzedaży, ceny ebay/allegro/olx to jakaś pomyłka jak się pojawiają a KUSI mnie zakup ciut lepszej karty mimo wszystko. Taka chęć zrobienia sobie prezentu, ale jeśli to też ma takie chłodzenie to chyba podziękuję. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Dasz screena ze swoimi ustawieniami hud? Chciałbym takie ostre ładne kolorki co ty masz Chyba, że to mi telefon amoledem tak wypukla
    • Witam, proszę o pomoc w doborze podzespołów pod nowy PC, ponieważ spontanicznie... chociaż kusi od dłuższego czasu... myślę o zmianie mojego leciwego zestawu (i7-6700k, 16GB DDR4, GTX 1080) na coś nowszego, co mi może znowu posłuży lata. Spontaniczna decyzja, bo racjonalnych powodów wstrzymywałem się z tym już długo (mało czasu na granie), ale ceny RAM odlatują, a mi sie udało spontanicznie "ostatnim rzutem" kupić je jeszcze w akceptowalnej chyba cenie. Dodatkowo  "ludzie gadają", że inne rzeczy jak dyski, GPU też poleca w góre, wiec możliwe, że ostatni dzwonek na zakup czegoś w "przyzwoitych" pieniądzach.  Zestaw głównie do grania + ewentualnie zabawa w obróbka/montaż foto/wideo, ale do tego mam tez MB Pro M4 Pro z 48 GB RAM. Część rzeczy zostaje, z obecnego zestawu, bo niedawno kupowane lub jeszcze nadaje sie do użytku - obudowa, chłodzenie custom LC, wentylatory, dyski SSD M.2, itd. Obecnie używam monitora 4K MSI MAG 321UPX QD-OLED. Myślę nad poniższymi częściami: AMD Ryzen™ 7 9800X3D MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI - tutaj może coś innego jeszcze zaproponujecie  CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RGB DDR5 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 (CMP64GX5M2B6000Z30) - ilość na wyrost pewnie, ale spontanicznie już kupione 5 listopada na Amazon za 1399PLN, zanim ceny juz kompletnie odleciały. Mam możliwość zwrotu do 31.01.2026, ale nawet jakby te RAMy były kiepskie, to teraz za tę cenę już raczej nic lepszego i w takiej ilości nie kupię). NZXT C1200 Gold ATX 3.1  / CORSAIR RM1000x -  wybrane z podpiętego tutaj na forum tematu z polecanymi zasilaczami. Moc zawyżona pewnie, ale lubie cisze, wiec chce żeby wentylator sie "nudził", a nie wiem jeszcze w jakie GPU bede celował. GPU - tutaj nie wiem czy czekać na modele SUPER od nV (chyba maja bys opóźnione?), czy kupować co jest, bo przez sytuacje z RAM, ceny GPU tez moga poleciec znowu ostro w górę. Patrząc na ceny chyba celowałbym w coś typu RTX 5070Ti lub Radeon  RX 9070 XT. Kompletnie nie znam obecnie rynku, wiec proszę o jakieś propozycje solidnych modeli GPU (cena/jakość, względna cisza).
    • Jasne, ten MSI Center chyba też może coś szczerze przeszkadzać, z tego co czytałem to więcej złego robi niż dobrego, z Latencymon jeszcze nie miałem okazji korzystać na obecnym zestawie. Jeżeli chodzi o ustawienia graficzne to nie robi to jakoś większej różnicy, w gierki typu Valorant/LOL/Fortnite gram na najniższych, w War Thunder testowałem na niższe było delikatnie tylko lepiej przez to że pewnie mniej shaderów musiało się doczytywać. ( tak jak mówię na ultra bez problemu mam 200+ fps tylko ten micro stutter o 2-5 fps w dół )  Sprawdzałem na locked 60 fps też są spadki np do 47. Jeżeli chodzi o blokowanie klatek to mam vsync, czyli 144 fps idealnie do monitora, gdy robię limit fps ręcznie na 144 lub 3 mniej to powstaje screen tearing i obraz się rozjeżdża, efekt taki jakby monitor był przecięty na pół przy mocniejszych ruchach myszki albo mimo że mam te stałe fps to nie ma wcale płynności obrazu. Dzięki za linki do tematów innych, czytałem już je i raczej średnio co mi pomoże patrząc że to kompletnie inny procek, chipset itd. 
    • Być ładnym i się tak oszpecić... nie wiem czym to jest spowodowane, czy faktycznie strzępkiem mózgu czy ogólnym stereotypom że kobieta bez "lifitingu" jest brzydka.
    • Zacznij od formata i zainstalowania podstawowych rzeczy, msi center i tam tylko sterowniki do chpisetu i nic więcej, stery do grafy trochę starsze i testuj. Żadnych light, razerów i co przyjdzie Ci jeszcze do głowy, tym bardziej programów monitorujących, bo to też potrafi działać negatywnie na gry jak i na psychikę  .W obecnym stanie możesz jeszcze wrzucić ss z latencymoon. Czy w ww grach różnicę robią ustawienia graficzne? Tzn. czy jak dasz wszystko na low to jest taki sam efekt jak na Twoich ustawieniach? Czy jak ograniczysz liczę klatek do 60fps, to też jest problem? Ja wiem że w grach online trzeba mieć więcej, ale z ciekawości możesz zobaczyć. Oczywiście blokujesz klatki o te 3 mniej, niż masz odświeżanie monitora? A tak na marginesie możesz poczytać  https://forum.ithardware.pl/topic/8975-stuttering-latencymon/ https://forum.ithardware.pl/topic/8444-stuttering-w-grach/#comments tylko tutaj są procki od AMD czy ludzie sobie z tym poradzili to nie wiem, trzeba się zagłębić, aaa jeszcze mamy jednego kolegę którego stuttery już długo męczą i sobie z tym nie poradził, też na AMD.      
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...