Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, eXplosiV napisał(a):

To prawda (choć z drugiej strony jeśli ktoś chce/odczuwa potrzebę kupna danego produktu za 150-200% normalnej ceny, to dlaczego mamy mu to uniemożliwiać? ;)). Scalping wystarczy przeczekać, aż sytuacja podażowa się unormuje (bo raczej niemożliwa jest sytuacja, że ktoś ciągle, nawet przy większej dostępności kart, wykupywałby kolejne partie, bo wtedy musiałyby to być firmy z odpowiednim kapitałem. Pojedyncza jednostka, nawet nieźle zarabiająca (choć scalping raczej jest domeną tych gorzej sytuowanych, bo komu chciałoby się siedzieć po parę h dziennie dla nawet tych kilku, wirtualnych tysięcy - gwarancji sprzedaży przecież nie ma) albo po upływie 14 dni (przy założeniu, że nic nie sprzeda) odsyła kartę na zwrot albo zostaje z towarem i cały czas tykającą gwarancją, z coraz mniejszą % szansą na sprzedaż z każdym tygodniem.

Ma prawo... tak samo jak ktoś, kto ma kase kupic np 3 karty, 2 sprzedać i miec dla siebie pół darmo, ale wykupywac 10 kart by sprzedać takim co maja prawo kupic sobie za 200%... albo wracamy do punktu kto jest winny... Ci co kupuja :P  Tylko oni! Gdyby takich nie było to nie byłoby scalpingu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Winic scalpera to jak winic sklepy... oni nie sa od dzielenia jak za komuny każdemu po troche, tylko sprzedać i miec zysk.

Edytowane przez marioking
Opublikowano
13 minut temu, skypan napisał(a):

Ludzie ponapinali się na zakup jeszcze przed premierą. Stalkerzy jak zwykle ich wyprzedzili. Teraz jest płacz i zgrzytanie zębami jacy to źli. A wystarczyło spokojnie poczekać i nie srać żarem. No preorde. Coś w ten deseń 

Daj spokój, przecież to najlepsza seria do tej pory, każdy chce ją mieć... Ta wydajność, usprawnienia... A nie, czekaj xD 

Ja rozumiem gdyby to była rewolucja, to zwyczajnie są 4000 Super Super. A ludzie mają takie parcie że szkoda gadać :E 

Opublikowano
13 minut temu, skypan napisał(a):

Ludzie ponapinali się na zakup jeszcze przed premierą. Stalkerzy jak zwykle ich wyprzedzili. Teraz jest płacz i zgrzytanie zębami jacy to źli. A wystarczyło spokojnie poczekać i nie srać żarem. No preorde. Coś w ten deseń 

Zero zaskoczenia, to są tylko ludzie. Popełniają ciągle te same błędy i nie wyciągają wniosków :D Do obecnej patologii doprowadzili sami kupujący, marketing tylko dostosowuje się i wzmacnia efekt. PCMR prędzej czy później sam sie zaora :Crash:

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Daj spokój, przecież to najlepsza seria do tej pory, każdy chce ją mieć... Ta wydajność, usprawnienia... A nie, czekaj xD 

Ja rozumiem gdyby to była rewolucja, to zwyczajnie są 4000 Super Super. A ludzie mają takie parcie że szkoda gadać :E 

Cóż, tak działa marketing i wzajemne nakręcanie się na coś w danej grupie fascynatów. ;)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Frajerzy są dymani w kakao i im to odpowiada

https://ithardware.pl/artykuly/nvidia_shrinkflacja_analiza-38572.html

No o tym właśnie mówię. Jeszcze parę lat temu na Labie by była taka rozróba że hej, a teraz ludzie niezadowoleni bo nie mogą kupić day one karty z mocno zawyżoną ceną. 

Nic dziwnego, że pojawiają się spekulacje ceny GTA6 na poziomie 600 złotych. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano
6 minut temu, Morv napisał(a):

No o tym właśnie mówię. Jeszcze parę lat temu na Labie by była taka rozróba że hej, a teraz ludzie niezadowoleni bo nie mogą kupić day one karty z mocno zawyżoną ceną. 

Nic dziwnego, że pojawiają się spekulacje ceny GTA6 na poziomie 600 złotych. 

Ano próżność to się nazywa. Pisałem wulgarnie po procentach i bana wyłapałem ale racja po mojej stronie :E

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ram już jest wiec:

Nowy proc 

Nowa płyta

Nowy ram

Nowa grafa

Pozostal windows i będzie grane.

Jeszcze zamawiam zewnetrzny dac najprawdopodobniej G8 creative, żeby się @Kadajo nie śmiał, że mi wentylator wieje po dźwiękówce.

I właśnie Windows 11 mnie powstrzymuje przed inwestycją w nowy sprzęt... i mocno dumam nad Mac Mini M4...

pytanie ile jeszcze 10tka będzie działała spoks i będzie obsługiwana przez wszystko, co trzeba...

13 minut temu, MJRegul napisał(a):

co na 1 rzut?

Jak to co, pewnie CSGO ; )

Opublikowano
1 minutę temu, Sponsi napisał(a):

I właśnie Windows 11 mnie powstrzymuje przed inwestycją w nowy sprzęt... i mocno dumam nad Mac Mini M4...

pytanie ile jeszcze 10tka będzie działała spoks i będzie obsługiwana przez wszystko, co trzeba...

Jak to co, pewnie CSGO ; )

a co jest nie tak z 11?

Opublikowano
14 minut temu, Totek napisał(a):

nowe sterowniki 572.16, na Amperach nic nie poprawiły w kwestii wydajności z włączonym RR 

Wystarczy że RR jest oparty o model FP8 i nic nie poradzi na zniżki wydajności (FP8 jest od serii40, w serii50 jest już FP4)

Opublikowano
31 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jeszcze zamawiam zewnetrzny dac najprawdopodobniej G8 creative, żeby się @Kadajo nie śmiał, że mi wentylator wieje po dźwiękówce.

Ej ja się nie śmieje, przecież sam mam tego soundblastera w tym samym miejscu :E

No ja mam wersje Plus :E

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie da sie sterownikiem zwiekszyc wydajnosci Tensorow ;)

Poprawa jest gigantyczna :) 55 vs 77fps. Cauldron lake. W miasteczku 80 vs 115FPS. Grafika ładniejsza, w ruchu DLSS tez jest lepszy. Responsywnosc lepsza. Innymi slowy teraz na 4070Ti gra sie mega przyjemnie Wczesniej o taki FPS bylo cieżko na DLSS performance a jakosc byla zdecydowanie gorsza nawet nie ma porownania. Pamietaj, że masz nowy FG 2x nie jak wczesniej 1.5x. I nowy DLSS