Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Moze dlatego domyslne zegary na 5080 sa jakie sa. Wszyscy sie drapia po glowie dlaczego po wyjeciu z pudelka nie ma 3100MHz+, skoro tak wspaniale sie kreci. Może mamy odpowiedź.

Nie, nie. Tutaj logika zegarow albo cos takiego nie dziala, tak samo krzywa, jak ustawie ja na plasko, to ona zawsze bedzie wybierac punkt przed tym, nawet moge ustawic plaska linie na 2000Mhz to ona wybierze 1950. 

Karta ma sie odpalac z zegarami 2617 a startuje czesto z randomowymi od 2300 do 2850. 

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jakim cudem, zwykły szary użytkownik wyłapuje w kilka godzin problemy, których nie widzą inżynierowie i testerzy w firmach? :D:D :D 

image.png.aac1f9f558d81d5ce0763c53b5b00d7f.png

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jakim cudem, zwykły szary użytkownik wyłapuje w kilka godzin problemy, których nie widzą inżynierowie i testerzy w firmach? :D:D :D 

Mnogość platform robi swoje, do tego syf w systemie, sterownikach i coś się może gryźć. To nie konsola gdzie masz jeden zestaw sprzętowy. 

Taki tester sprawdzi GPU na jednej płycie i jednym procku. No nie ma  szans przetestować wszystkich + różne wersje sterowników czy systemu.

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Mnogość platform robi swoje, do tego syf w systemie, sterownikach i coś się może gryźć. To nie konsola gdzie masz jeden zestaw sprzętowy. 

Taki tester sprawdzi GPU na jednej płycie i jednym procku. No nie ma  szans przetestować wszystkich + różne wersje sterowników czy systemu.

Tyle, ze ja mam najnowszay system plus najnowsze stery, nic wiecej. Wszystko na swiezo instalowane, jeszcze moglbym nie wiem stery amd oskarzyc, ale tutaj ludzie z intelem maja ten sam problem. 

Jak wymusic PCIE 4 zamiast 5? Jest jakas opcja w biosie? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Tyle, ze ja mam najnowszay system plus najnowsze stery, nic wiecej. Wszystko na swiezo instalowane, jeszcze moglbym nie wiem stery amd oskarzyc, ale tutaj ludzie z intelem maja ten sam problem. 

Wciąż kupiłeś nowy produkt który może posiadać wady, chyba się z tym liczyłeś? ;) 

Jeszcze gdyby to były jakieś super karty, a nie refresh 4000, heh. Przyjemnie się patrzy na to z boku :E 

Albo czekasz na poprawki, albo zwracaj i kupisz jak poprawią. Twoja kasa.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jacy testerzy? Testerzy to my. Znaczy Wy (kto kupił).

Może nvidia foundersa testowała dłużej, ale Derbauer mówił ostatnio, że AiB mieli dosłownie kilka dni na sprawdzenie kompletnego produktu. Recenzje 5080 przecież i tak były przesunięte w czasie ze względu na jakąś obsuwę z biosami do kart.

@Joloxx9 a Windows przy instalacji nie zaciągnął starszych sterowników z serwerów MS? Ja bym jednak spróbował jeszcze raz przeinstalować sterowniki z pomocą DDU.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Dobra teraz przeczytałem jeszcze raz, ja jak nie zaznacze automatycznej aplikacji oc to jak manualnie ja odpalam to jest ok, o ile karta wstanie z takimi samymi ustawieniami jak wcześniej :

Dobrze rozumiem, że problem nie dotyczy stock/def.

Tylko występuję przy auto wczytywaniu profilu OC z MSI po restarcie kompa?

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
41 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Temu nauczony premierą 4090 - nie będę polować na kartę pierwszego dnia tylko sobie spokojnie poczekam. 

A jak sprawa z nickiem masz z administracją załatwioną zmianę czy nowe konto ;-)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, galakty napisał(a):

Wciąż kupiłeś nowy produkt który może posiadać wady, chyba się z tym liczyłeś? ;) 

Jeszcze gdyby to były jakieś super karty, a nie refresh 4000, heh. Przyjemnie się patrzy na to z boku :E 

Albo czekasz na poprawki, albo zwracaj i kupisz jak poprawią. Twoja kasa.

No nie znaczy zepsuty, tak wiem jak rynek wyglada i dlatego zaraz bede dzwonic do sklepu i zobacze czy mieli jakies zgloszenia odnosnie tych kart.

12 minut temu, lukadd napisał(a):

Dobrze rozumiem, że problem nie dotyczy stock.

Tylko występuję przy auto wczytywaniu profilu OC z MSI po restarcie kompa?

PRoblem dotyczy stock:

karta ma miec 2617 tyle pokazuje GPU-Z - raz mam tyle, drugi raz mam 2850 trzeci raz potrafilem miec 2595. 

OC dziala, bo aplikuje sie ale do bazowego zegara. To wyglada tak jakby krzywa glupiala co restart i inaczej sie ustawiala.

WIdac to najbardziej na OC, bo np mam zegar 2617 + 525 i mam 3100, nastepny restart i mam 2500 - ale z OC, wiec wyalczam oc I zegar leci na pysk ponizej 2000. Nie jestem pierwszym tutaj, ktory ma ten problem, na subreddicie zotaca tez o tym pisza. 

13 minut temu, some1 napisał(a):

@Joloxx9 a Windows przy instalacji nie zaciągnął starszych sterowników z serwerów MS? Ja bym jednak spróbował jeszcze raz przeinstalować sterowniki z pomocą DDU.

Nie, windows nie zaciaga sterow to raz, dwa robilem DDU i nadal zegar idiocieje. Spedzilem nad tym z 6h juz i z 100 restartow PC. Dzisiaj zrobie tabelke w excelu i podsumuje co daje jaki efekt. Najgorsze jest to, ze jest to randomowe.

W sobote chyba jak robilem OC @Kadajo pisal, ze stery glupieja i trzeba restart PC zrobic bo zegary po crashu glupieja, a szukalem oc wiec myslalem - spoko.

Jak znalazlem dzialajace czyli +525 na rdzeniu bylo ok przez kilka restartow, a potem cyrki sie zaczely. 

Może się za chwilę dowiem czy pcie ma coś z tym wspólnego.

Coraz wiecej ludzi ma z tym problem:

Screenshot_20250203_100117_Reddit.thumb.jpg.cebf66de600872129144c100edfe6879.jpg

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

OC dziala, bo aplikuje sie ale do bazowego zegara. To wyglada tak jakby krzywa glupiala co restart i inaczej sie ustawiala.

Jeśli chodzi o auto wczytywanie profili OC to sprawia również mniejsze lub większe problemy na adzie. Np. rozwala krzywą jak wczytasz na zimnym GPU. To jest kwestia sterów.

Lepiej ręcznie wczytywać profile po odpaleniu kompa jak już GPU jest trochę zagrzane, aby uniknąć problemów.

A co do stock nie wiem, albo kolejny bambol w sterach. Jak w ogóle sprawdzasz zegary na stock po obciążeniem po tych restartach? Może odpalasz coś wymagającego? I po prostu karta czasami wali mocniej w PL, czasami słabiej i przez to zrzuca zegary na różne wartości.