Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Oprócz Indiany to nie było problemu żeby na tym grać gry  AAA w 4k.

Da się da.

Pewnie, że się da. Do 120 km/h nawet malucha rozpędzisz. 

giphy.gif

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
27 minut temu, Kadajo napisał(a):

@zozolek Jeśli zamieniałeś 4090 na 5080 a grasz w 4K to strzeliłeś sobie w stopę ;)

Niekoniecznie, po odpaleniu tego mfg x3 trzyma 120 fps gdzie 4090 dawała 80-90fps. (Nie szukam z lupą w slow montion artefaktów, więc pierwsze wrażenia pozytywne)

Zobaczymy jak rozwiną sterowniki, na pewno będą poprawiać ten fitcher - tak jak DLSS.

4090 kończyła się GW - a ja nie trzymam takich sprzętów bez papieru.

EOT bo napinaczom coś strzeli.  Bawcie się dobrze na 5090 !

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Oprócz Indiany to nie było problemu żeby na tym grać gry  AAA w 4k.

Tak, Indiana to taka "powszechna" i znana gra, z którą są problemy z małą ilością pamięci w 4k, ale sam fakt, że są problemy, to już źle świadczy na przyszłość. Ja od siebie dodam jeszcze problemy w Skyrim + mody czy nawet Portal RTX, a też i inne mody. Dlatego po przejściu na 4k 2 lata temu, uznałem że 4090 to minimum.

Natomiast teraz, to i ona już nie wystarcza, a przynajmniej nie na długo, a obecna sytuacja jest niestety skandaliczna. Ehhh

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

@zozolek Co Ty bredzisz o mfg x3 i jakości. Umyj oczy i sprawdź jeszcze raz. Przecież w takim cyberku to Ty tego mfg robisz z 35 fps z dlss 🤦🏻

Na jutubie się naoglądałeś czy już na 5090 masz takie wnioski ?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

x2 robi arty, więc przestań tu kity wciskać o cudowności x3. Choćbyś się zesrał, nie zracjonalizujesz wymiany 4090 na 5080. Na tym kończę z Tobą dyskusję 😀 

Vice w przypadku dopłaty 100% do zmiany na 5090 .

Oczywiście na pytanie nie odpowiedziałeś.

Edytowane przez zozolek
Opublikowano (edytowane)

No ciekawe. +30% to jakiś kosmos. Ciekawe czy to błąd softu czy dla AI przekonfigurowali GPU tak, a nie inaczej i dlatego jest regres.

Co do zmiany - jak gość zmienił 4090 na 5080 z powodu gwarancji, to dajcie mu spokój. To ma akurat sens. (Fragment o lupie i slow mo nie ma, ale to już nieważne.)

PS. Szkoda, że 5060 nie wychodzi trochę później. Jakby wyszło pod koniec czerwca, to półka xx60 Nvidii byłaby równo tak wolna jak 980Ti wydane równo dekadę wcześniej. 

Spoiler

980Ti + 10-20% OC (980ti potrafiły nawet lepiej się kręcić niż 20%) i pixel i texel fillrate jest dokładnie taki sam.

Wyobrażacie sobie? Karty za 1900zł mają wydajność zabytku sprzed dekady. To jakby w 1997r. obok VooDoo1, ktoś za niemałe pieniądze próbował sprzedawać kartę EGA. Albo w roku 2007 za dzisiejsze 1300-1900zł stały w sklepie karty nie szybsze od VooDoo 1. Albo na premierę 1080Ti w tej cenie byłyby karty o wydajności 7900GTX.
Dlatego powtarzam, że 5060 8GB nie powinna kosztować powyżej 700zł, a tymczasem ma być 1500zł i 5060Ti 16GB w cenie 2300zł 

(Już o tym pisałem, choć odnośnie porównania z 5090tką, ale i tak lepiej dać w spojler.)

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

@zozolek Nawet biorąc pod uwagę MFG to ci to MFG ani DLSS 4 nie dorobi 8GB Vram. Utopiłeś srogo moim zdaniem i szybko się o tym przekonasz. Sterowniki cię nie uratują, wręcz przeciwnie. ;)

Droga od 4090 może prowadzić tylko w jedną stronę, 5090, wszytko poniżej to srogi regres.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, VRman napisał(a):

to półka xx60 Nvidii byłaby równo tak wolna jak 980Ti wydane równo dekadę wcześniej. 

O, czyli mój Titan X Maxwell jest bezpieczny i 5060 go nie przegoni :E Nawet VRAMU ma o 50% więcej niż 5060 po 10 latach xD

Edytowane przez cichy45
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, VRman napisał(a):

To forum pozwala wrzucać ze schowka, także Ctrl+C i tu Ctrl+V i się z linkami bawić nie musisz. Ja używam  programiku Greenshot. Można nawet wybrać sobie co ma być na screenie, dodać "szczałki" itp. 

@Element Wojny
Wpis o 4070 vs 4070t S wrzuciłeś nie tu, tylko do wątka o AMD. 
A +100% to albo jakaś anomalia, albo 12GB to było za mało. Różnica jest duża, ale nie +90%.

Ej no masz racje, tematy mi sie powalily. A co do Cybera mowie jak jest, nic w ustawieniach nie zmienialem, ostatni raz jak go puscilem na 4070 przed wymiana karty mialem 60 fps, teraz wale nowa mam 110. Nie wiem jak to mozliwe, ale tak jest. 

Jedyne co zmienialem to zrobilem nowe UV, dajac wiecej mocy, podkrecajac pamiec i puszczajac go na 925mV. Nie dosc ze cicho jak cholera, to jeszcze nawet 60 stopni nie przekracza. MSI sie naprawde postaralo. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, cichy45 napisał(a):

O, czyli mój Titan X Maxwell jest bezpieczny i 5060 go nie przegoni :E 

Przegoni, bo RAM, bo async-compute, bo lepsze wsparcie dla nowych API, lepsze sterowniki/optymializacja do nowych gier itp.
Ale te fundamentalne parametry, Pixel i texel fillrate będą 0% lepsze od tego zabytku na 4060. 5060tka jak będzie 25% szybsza to już nie będzie można mówić, że dokładnie równo 0 po dekadzie, ale i tak nadal zostanie ocena "śmiech na sali". 
Mnie to najbardziej boli, bo natywne gry VR najlepiej działają właśnie jak są robione z podejściem, które właśnie na tych parametrach wisi najbardziej.  A że takich gier prawie nie ma to już inna sprawa ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jedyne co zmienialem to zrobilem nowe UV, dajac wiecej mocy, podkrecajac pamiec i puszczajac go na 925mV. Nie dosc ze cicho jak cholera, to jeszcze nawet 60 stopni nie przekracza. MSI sie naprawde postaralo. 

Jaki masz zegar GPU na 925mV?