Gość Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Nvidia zrobiła premierę by zdążyć przed taryfami i tyle. Ceny MSRP to zobaczymy dopiero w wakacje gdzie ludzie wydają kasę na urlopy a nie na sprzęt do grania, więc sklepy łaskawie obniżą swoją marżę by coś sprzedać.
Doamdor 1 784 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 1 minutę temu, X360 napisał(a): Przygotowują się do 3 dni wolnego miesiąc czasu? Kompletnie nierealna ta twoja grafika Poczytaj czym jest Chiński Nowy Rok. 1
X360 84 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, Doamdor napisał(a): Poczytaj czym jest Chiński Nowy Rok. Poczytałem i doskonale wiem czym jest.Uszczelek do okien sobie mogą nie produkować przez półtora miesiąca.Ale nie wprowadzaj ludzi w błąd że Nv,AMD i inni producenci mobo,pamięci,TV itd godzą się na to żeby na półtora miesiąca zgasić światło w fabrykach i całkowicie wstrzymać produkcję. Edytowane 11 Lutego przez X360 2
DżonyBi 1 970 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Na ten moment dostepna jest 5080, a oczywistym jest, ze 5080 w tej cenie nie jest wystarczajaco dobra opcja uaktualnienia dla uzytkownikow 4080. Tego samego nie mozna powiedziec o uzytkownikach 4090. Tutaj zmiana na nizsza wydajnosc i mniejsza ilosc vramu w cenie 7-8k jak najbardziej ma sens. Na ten moment jest to jedyna grupa w pelni usatysfakcjonowana. Reszta musi czekac az dostepnosc i ceny sie poprawia. Nvidia jest w ogniu krytyki i na pewno beda starali sie poprawic sytuacje. Edytowane 11 Lutego przez DżonyBi 3
lukadd 2 912 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 48 minut temu, Doamdor napisał(a): Nie wycofali przez zachłanność serii RTX 4xxx, lecz zwolnili linie produkcyjną dla RTX 5xxx Układy dla 4090 zakończyli już klepać ponad 3 miesiące temu. Miejsce zwolnili, ale nie pod układy dla 5090, a pod układy AI na których zarabiają wielokrotnie więcej niż na układach dla graczy. Gracze poczekają
DżonyBi 1 970 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Czytam tez zagraniczne portale i tam jest wiecej optymizmu, a u nas juz klasyk: 1
SylwesterI. 865 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, bartez88 napisał(a): Super, czyli mam wynik ok 10% niższy od Twojego profilu do gier i ok 7% niższy dla podobnego poboru prądu co u mnie. A możesz puścić taki test całkowicie na def, tak jak karta wyjęta z pudełka? Mega mnie ciekawi jaka wtedy będzie różnica. Masz wynik o ponad 10% niższy od mojego profilu do gier, to raz Po drugie nie wiem czy Ty czy ktoś inny pisał że przy takim oc w tym teście 5080 bierze 370-390W Gdzie moja w peak bierze max 413W(average jest kole 390W) więc różnica żadna I po trzecie ty musisz kartę kręcić po korek i dalej Masz średni fps poniżej minimalnego u mnie To jak tuningowanie 1.0 tsi 3 cyliderkowego, żeby się zbliżył do jakiejś V6. Wam się rzeczywiście bardziej ta gwara przyda, jak będziecie grać nonstop na wyżyłowanym gpu , a fps dalej niższy od wylajtowanego 4090 Mój tuf zrobiony pod 600W lata na 400W w lajcie, a ty zaczynasz na max zegarach te 5080 Ps. Testy stock możesz sobie porównać w necie, pełno jest stock 5080 vs 4090 Ps.2 nie wspominając że klon któregoś z was - RtxOn pieje że niby 4090 bierze 100W więcej A ta karta nawet na 350W jest wydajniejsza Edytowane 11 Lutego przez SylwesterI.
Radio Tirana 1 042 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 36 minut temu, X360 napisał(a): Przygotowują się do 3 dni wolnego miesiąc czasu? Kompletnie nierealna ta twoja grafika Też wydało mi się to podejrzane. Na tej stronie piszą, że produkcja z okazji Chińskiego Nowego Roku staje na okres 7-14 dni, co ma większy sens. https://www.statkiem.pl/newsy/jak-uroczystosci-i-swieta-w-chinach-wplywaja-na-prace-fabryk-i-plynnosc-dostaw/ 1
Doamdor 1 784 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 12 minut temu, lukadd napisał(a): Układy dla 4090 zakończyli już klepać ponad 3 miesiące temu. Miejsce zwolnili, ale nie pod układy dla 5090, a pod układy AI na których zarabiają wielokrotnie więcej niż na układach dla graczy. Gracze poczekają Produkcja RTX 5090 ruszyła w styczniu, tuż przed Chińskim Nowym Rokiem.
Umpero 979 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 7 minut temu, DżonyBi napisał(a): Czytam tez zagraniczne portale i tam jest wiecej optymizmu, a u nas juz klasyk: Optymizmu odnośnie czego? Co tam ciekawego piszą?
DżonyBi 1 970 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Juz w maju-czerwcu beda 5080 dostepne normalnie na magazynach w cenach MSRP, a 5090 dwa miesiace pozniej. W skrocie do lata sytuacja ustabilizuje sie. W miedzy czasie wyjda 5060/5070/Ti, ktore tez beda powoli wysycac rynek. Edytowane 11 Lutego przez DżonyBi
X360 84 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 15 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Też wydało mi się to podejrzane. Na tej stronie piszą, że produkcja z okazji Chińskiego Nowego Roku staje na okres 7-14 dni, co ma większy sens. https://www.statkiem.pl/newsy/jak-uroczystosci-i-swieta-w-chinach-wplywaja-na-prace-fabryk-i-plynnosc-dostaw/ Dokładnie tak jest.A fabryki największych korpo minimalizują ten czas do maksimum. Niektórym osobom widać ciężko uwierzyć w to jak Nv z AIB się dogadały,żeby jak najdłużej sprzedawać po 70-100% drożej,a nie sprzedawać w okolicy MSRP Nie ma krypto i innych przeciwskazań,to sobie innaczej postanowili zarobić.
lukadd 2 912 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 28 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Też wydało mi się to podejrzane. Na tej stronie piszą, że produkcja z okazji Chińskiego Nowego Roku staje na okres 7-14 dni, co ma większy sens. Realnie tak to działa patrząc na ogół. Ale takie giganty jak TSMC starają się minimalizować spowolnienia jak się da. " Mid-January: Suppliers begin to slow down production in anticipation of the upcoming holiday. Late January: Employees start leaving factories to return to their hometowns for family reunions. January 28: Lunar New Year’s Eve; most employees have departed, and factories are closed. January 29: Lunar New Year’s Day; the official start of the Chinese New Year celebrations. January 30 – February 2: Chinese New Year holidays continue; businesses and factories remain closed. Early February: Employees gradually return to work; however, production may not yet be at full capacity. Mid-February: The majority of employees have returned, and operations begin to normalize. Late February: Factories and suppliers are fully operational, with production back to standard levels."
Umpero 979 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 24 minuty temu, DżonyBi napisał(a): Juz w maju-czerwcu beda 5080 dostepne normalnie na magazynach w cenach MSRP, a 5090 dwa miesiace pozniej. W skrocie do lata sytuacja ustabilizuje sie. W miedzy czasie wyjda 5060/5070/Ti, ktore tez beda powoli wysycac rynek. Czyli na koniec wakacji może się uda wyrwać 5090 w przyzwoitej cenie.
bartez88 46 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 38 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Masz wynik o ponad 10% niższy od mojego profilu do gier, to raz Po drugie nie wiem czy Ty czy ktoś inny pisał że przy takim oc w tym teście 5080 bierze 370-390W Gdzie moja w peak bierze max 413W(average jest kole 390W) więc różnica żadna I po trzecie ty musisz kartę kręcić po korek i dalej Masz średni fps poniżej minimalnego u mnie To jak tuningowanie 1.0 tsi 3 cyliderkowego, żeby się zbliżył do jakiejś V6. Wam się rzeczywiście bardziej ta gwara przyda, jak będziecie grać nonstop na wyżyłowanym gpu , a fps dalej niższy od wylajtowanego 4090 Mój tuf zrobiony pod 600W lata na 400W w lajcie, a ty zaczynasz na max zegarach te 5080 Ps. Testy stock możesz sobie porównać w necie, pełno jest stock 5080 vs 4090 Ps.2 nie wspominając że klon któregoś z was - RtxOn pieje że niby 4090 bierze 100W więcej A ta karta nawet na 350W jest wydajniejsza Ale po co piszesz do mnie te głupie swoje gadki? Jak masz jakiś życiowy problem to proponuję wizytę u specjalisty, ewentualnie pisz sobie do kolegi RtxOn bo widzę że chyba niczego nie ogarniasz i ciągle mylą ci się użytkownicy. Po 1 to ja nie przesiadam się z 4090 tylko z 4070ti 12gb i uzyskałem ok 40% wzrost wydajności w grach, który mnie satysfakcjonuje. Po 2 nigdzie nie pisałem że 5080 jest wydajniejsza od 4090, ani że jest od niej lepszym wyborem. Po 3 pisałem wyraźnie że jedyną zaleta 5080 względem 4090 jest gwarancja. Tak, nie kupiłbym grafy bez gwary, tym bardziej za 7-8k bo jak ostatnio spaliła mi się 3070ti 3 miesiące po gwarancji to przyjemnie nie było. Po 4 gram na dlss Q i w takich warunkach 5080 bierze u mnie 330W w cp2077 i ok 300W stalkerze. Z dlaa jest maks 360-370W w cp2077. Po 5 smiesznie brzmisz mówiąc o kręceniu czegoś pod korek, biorąc pod uwagę że w temacie steel nomad wrzucasz wynik z karty walącej artefaktami🤣 i masz jeszcze czelność mówić o żyłowaniu gpu🤣 hipokryzja level hard🤣
Kabor 460 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 29 minut temu, X360 napisał(a): jak Nv z AIB się dogadały Na pewno się dogadali, tak. Przecież AIB woleliby sprzedać kilka milionów kart za cenę MSRP niż kilka/ kilkadziesiąt tysięcy za zawyżoną (co i tak duża część zawyżonej ceny to kolejni pośrednicy a nie AIB). AIB żyją tylko z tego co im skapnie od NVIDI. Natomiast NVIDIA zarabia krocie na tym, że zamiast 5080/5090 sprzedaje karty pro. Edytowane 11 Lutego przez Kabor 1
X360 84 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 9 minut temu, Kabor napisał(a): Na pewno się dogadali, tak. Przecież AIB woleliby sprzedać kilka milionów kart za cenę MSRP niż kilka/ kilkadziesiąt tysięcy za zawyżoną (co i tak duża część zawyżonej ceny to kolejni pośrednicy a nie AIB). AIB żyją tylko z tego co im skapnie od NVIDI. Natomiast NVIDIA zarabia krocie na tym, że zamiast 5080/5090 sprzedaje karty pro. Po pierwsze to nikt nie sprzedaje milionów kart-to nie konsole.Może wszyscy AIB razem wzięci.Po drugie półroczny 100% zarobek na powiedzmy 10-20 tysiącach kart miesięcznie jest łakomym kąskiem...Po trzecie gdyby Nv kapała im z GPU,to logiczne jest to że sprzedają drożej,żeby więcej zarobić,prawda? Jedni i drudzy doprowadzili celowo do obecnej sytuacji A że Nv od niechcenia i chyba z przymusu wydała serię 5000,to też jest fakt. Takiej serii padliny,ja sobie nie przypominam Żałosne,tragikomiczne wzrosty.Nawet w przypadku 5090 Edytowane 11 Lutego przez X360
Kabor 460 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 19 minut temu, X360 napisał(a): Jedni i drudzy doprowadzili celowo do obecnej sytuacji Powiedz mi jak AiB ma wyprodukować więcej kart niż Nvidia dostarczy im chipów. AiB sprzeda tylko tyle ile im od NVIDI kapnie. Oni nie mają alternatywy, że jak nie sprzedadzą tych kart to zarobią krocie na pro. Takie traktowanie "partnerów" przez Nvidie już doprowadziło, że z tego rynku zwinęła się EVGA. Nvidia nie musi się z nikim dogadywać bo ona w 100% rozdaje karty a AiB tańczą jak im zagra. Edytowane 11 Lutego przez Kabor
X360 84 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 5 minut temu, Kabor napisał(a): Powiedz mi jak AiB ma wyprodukować więcej kart niż Nvidia dostarczy im chipów. AiB sprzeda tylko tyle ile im od NVIDI kapnie. Oni nie mają alternatywy, że jak nie sprzedadzą tych kart to zarobią krocie na pro. Takie traktowanie "partnerów" przez Nvidie już doprowadziło, że z tego rynku zwinęła się EVGA. Jeśli Nv kapie im z GPU to robią,to co robią.Maksymalnie podnoszą ceny.Przecież pisałem o tym Nvidia bardziej i dosadniej nie mogła pokazać w przypadku serii 5000 jaką kulą u nogi stały się dla nich karty dla graczy Niechciane dziecko,które ma tylko przeżyć,nic poza tym Jakieś ochłapy na szybko zrobić,z żałosnymi wzrostami,aby tylko dwuletni cykl zachować Odbębnić,mieć w dupie jak sytuacja się rozwija i wrócić do El dorado-AI Edytowane 11 Lutego przez X360
X360 84 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Najlepsze,najprostsze i najbardziej oczywiste podsumowanie na temat premiery i dostępności serii 5000 przeczytałem na reddit. Apple jest drogą/bardzo drogą firmą-fakt Czy kiedykolwiek zabrakło sprzętu dla zainteresowanych,chcących kupić ich drogi sprzęt? Nie-fakt U Nv drogo? Drogo-fakt Można kupić sprzęt? Nie-fakt Uświadamia to jak pomału żałosną firmą staje się Nv Edytowane 11 Lutego przez X360 1
Ogider 103 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Huh. Niezła temperatura na kablu przy zasilaczu
dan254 118 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego https://www.komputronik.pl/search-filter/5801/komputery-z-karta-rtx-5080 Dostępność jest 🙂
Umpero 979 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 2 minuty temu, X360 napisał(a): Uświadamia to jak pomału żałosną firmą staje się Nv Więc dlaczego nikt po nich nie jedzie? Już to wspominałem. Powinien być masowy pocisk na tą firmę. Ich profile społecznościowe powinny być zalane falą komentarzy, które wyrażają oburzenie ich praktykami. Tymczasem większość się spuszcza nad ich produktami. Jak ciul dżensen wyszedł na scenę to tam publika o mało co orgazmu nie dostała.
Rekomendowane odpowiedzi