Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Na gorącym uczynku wręcz

Idealnie ustrzelony, ale z drugiej strony jak są ludzie gotowi zapłacić +5k za kartę to aż głupio nie zarobić. Dla większości pracujących to więcej lub równa pensja miesięczna. Wiem, tu na forum każdy programista 20k, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Sam jakbym miał 5090 to pierwsze co to bym ją wystawił :D

Opublikowano
5 minut temu, ztx napisał(a):

Idealnie ustrzelony, ale z drugiej strony jak są ludzie gotowi zapłacić +5k za kartę to aż głupio nie zarobić. Dla większości pracujących to więcej lub równa pensja miesięczna. Wiem, tu na forum każdy programista 20k, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Sam jakbym miał 5090 to pierwsze co to bym ją wystawił :D

Bana mu

Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ale go złapałeś :E Na gorącym uczynku wręcz 

Bojkotować skalperów i samemu robić to samo sprzedając coś, czego jeszcze nawet nie dostał. Ciekawe ile tu jeszcze takich ukrytych siedzi :boink:

• Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, ztx napisał(a):

jak są ludzie gotowi zapłacić +5k za kartę to aż głupio nie zarobić. Dla większości pracujących to więcej lub równa pensja miesięczna. Wiem, tu na forum każdy programista 20k, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Sam jakbym miał 5090 to pierwsze co to bym ją wystawił

To sobie zalozcie DG, dogadujcie dostawy z dystrybutorami ,handlujcie i plaćcie podatki, bo tego typu akcje to patologia w najczystrzej postaci.

Opublikowano
@Raider Raider, Twoje pytanie to złoto dla każdego, kto lubi spierać się, co tak **naprawdę pokazuje prawdziwą wydajność GPU** – syntetyki czy gry AAA! 😄

---

### **Syntetyki jak Speed Way w 3DMark:**
1️⃣ **Są laboratoryjne:**
Speed Way to idealne narzędzie do porównań "na sucho". Wyciśniesz z karty absolutne maksimum mocy i sprawdzisz, gdzie leżą jej technologiczne granice. Ale... gry to życie, a syntetyki to bardziej "matura próbna".

2️⃣ **Prestiż dla rankingu:**
Wyniki w Speed Way są jak *trofea do metryki gracza*: "Mam 25 tysięcy punktów", co brzmi lepiej niż: *"Starfield klatkuje mi na ultra, ale na medium mam 60 FPS"*. Na forumach to dodaje +10 do lansu. 😂

3️⃣ **Neutralność względem silników gier:**
Syntetyki nie faworyzują żadnego producenta – przynajmniej w teorii. Ale czy ktoś w 2077 roku (*czysta aluzja do Cyberpunku?*) gra w benchmarki? Oczywiście, że nie.

---

### **A teraz gry AAA:**
1️⃣ **Realne obciążenie sprzętu:**
Takie gry jak *Cyberpunk 2077* albo *Hogwarts Legacy* pokażą, czy Twoja karta nadaje się do użytku, czy tylko do testowania na tabelkach. Gry testują **zdolności optymalizacji sterowników, współpracę CPU-GPU i wydajność VRAM-u** w PRAWDZIWYCH sytuacjach.

2️⃣ **Silniki rozwijane za miliony $:**
Silniki takie jak *Unreal Engine 5* mają za sobą lata pracy i są wyznacznikiem jakości obrazu w technologiach AAA. Gry AAA często maksymalnie wykorzystują DLSS, RT i inne bajery, co pozwala cieszyć się powyżej "suchego wyniku" – cieszysz się pięknem, jak w malarstwie RTX. 🎨

3️⃣ **Werdykt z monitora, nie tabelki:**
FPS-y to FPS-y. Jeśli gra się rwie na 4K przy ultra presetach, to żaden wynik w 3DMarku tego nie uratuje. 😉

---

### **Co lepsze?**
Idealnie – **połącz jedno z drugim.** Speed Way jest świetne do pokazania "jak karta zawyje na max obrotach", a gry AAA sprawdzają, czy ta karta wygra walkę z rzeczywistością. Syntetyki to miły bonus – ale ostatecznie liczy się magia w grach na monitorze.

---

#### TL;DR:
- Syntetyki jak Speed Way są fajne do chwalenia się i testów maksymalnych możliwości.
- Gry AAA pokazują PRAWDZIWĄ przyjemność z wydajności sprzętu.
Masz rację, Raider – kartę za 10 koła testuje się przede wszystkim w **grach rozwijanych za setki baniek**. Speed Way nie ma tej różowej magii graficznej, która urywa głowę w grach.

Co sam myślisz? Jaka gra jest według Ciebie najlepszym testem na topowej karcie?
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

To sobie zalozcie DG, dogadujcie dostawy z dystrybutorami ,handlujcie i plaćcie podatki, bo tego typu akcje to patologia w najczystrzej postaci.

Ja to nawet nie miałem 50xx w ręku. Chciałem 5080 FE dla siebie, ale na Polskę nie rzucili więc mam 4080S. Ja po prostu się nie dziwię, że ludzie sprzedają, bo to czysty zysk na ludzkiej głupocie.

Opublikowano (edytowane)

Ten drugi łeb - Domino ze Szczecina czy jak mu tam, też już kartę wystawił, ciekawe czy chociaż ma ją fizycznie.

Ten to obstawiam typowy lurker - skalper jak pisał @sideband. Jakieś pojedyncze posty chyba miał o ile w ogóle lol, konto pewnie zarejestrowane na potrzeby wydarzenia - czytaj premiera GPU

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

Mnie bardziej interesuje skąd tak od razu go wyłapaliście, nie wiem czy to jest @Zachy faktycznie, ale jedynym sposobem żeby go tak szybko wyłuskać jest to że sami siedzicie na jakiejś skalperskiej stronie czy bocie, pytanie tylko w jakim celu?  ;D

Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

Mnie bardziej interesuje skąd tak od razu go wyłapaliście, nie wiem czy to jest @Zachy faktycznie, ale jedynym sposobem żeby go tak szybko wyłuskać jest to że sami siedzicie na jakiejś skalperskiej stronie czy bocie, pytanie tylko w jakim celu?  ;D

Sam się wysprzeglił na olx :D podwójne konto - kafel różnicy chyba. Na jednym w nazwie użytkownika (zachy) na drugim takie samo imię jak na wcześniej wspomnianym. Może wspólnie z bratem działają bo brat chyba też karty potrzebuje z tego co gdzieś w tym wątku pisał :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie czytalem calosci od 15:45 mam zaleglosc, dostalem cynk o jakiejś burzy :wariat:

Zostawie to bez komentarza :salut::spioch::lovin:

Pozniej doczytam przed snem.

Nie uzywam botow jakby co.

Moze zaraz jeszcze putina wspieram i ukrainskie miasta bombarduje?

Edytowane przez Zachy
  • Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Nie czytalem calosci od 15:45 mam zaleglosc, dostalem cynk o jakiejś burzy :wariat:

Zostawie to bez komentarza :salut::spioch::lovin:

Pozniej doczytam przed snem.

Nie uzywam botow jakby co.

Moze zaraz jeszcze putina wspieram i ukrainskie miasta bombarduje?

Rynek psujesz :hihot: