Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, MJRegul napisał(a):

Wiem, że tego typu rzeczy to promil ale właśnie to skreśliło u mnie nawet chęć myślenia o serii 5000. Myślałem, czy swojego nowiutkiego 4070TiS nie oddać i nie wziąć 10% szybszego 5070Ti bo cena by była podobna ale NIE. Do serii 6000 może mi przejdzie wkurzenie i o temacie zapomnę, ale takiego regresu to nie powinno być choćby nie wiem co się działo. 

Lista gier z 32 bitowym PhysX:

7554

Alice: Madness Returns

Armageddon Riders

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Batman: Arkham Asylum

Batman: Arkham City

Batman: Arkham Origins

Blur

Borderlands 2

Continent of the Ninth (C9)

Crazy Machines 2

Cryostasis: Sleep of Reason

Dark Void

Darkest of Days

Deep Black

Depth Hunter

Gas Guzzlers: Combat Carnage

Hot Dance Party

Hot Dance Party II

Hydrophobia: Prophecy

Jianxia 3

Mafia II

Mars: War Logs

Metro 2033

Metro: Last Light

Mirror’s Edge

Monster Madness: Battle for Suburbia

MStar

Passion Leads Army

QQ Dance

QQ Dance 2

Rise of the Triad

Sacred 2: Fallen Angel

Sacred 2: Ice & Blood

Shattered Horizon

Star Trek

Star Trek DAC

The Bureau: XCOM Declassified

The Secret World

Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Unreal Tournament 3

Warmonger: Operation Downtown Destruction

Tu masz więcej do testu.

Opublikowano (edytowane)

Musiałem zrobić tymczasowy loop, bo z głównym resem nie weszłaby karta %-)

9800x3d czuje się dosyć komfortowo na 3 chłodnicach xD

Teraz tam siedzi stara zapasowa 1060 :P Dzisiaj będą cewki w tufie testowane.

IMG_1767.thumb.jpeg.f2725aa4a9e1fae612b068e0d2aa4634.jpeg

Edytowane przez sovas
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Czytam i czytam ten temat i wszystko co związane z nowymi kartami cena, dostępność, skalperzy, nastawienie ludzi, podsumowując to brzmi to jak scenariusz dystopijnego filmu sci-fi.

Jak Ci się udało znaleźć tu te informacje?:E

• Haha 2
Opublikowano

@Lameismyname Na temat tego testu szkoda się rozpisywać. Mała ilość tytułów, brak użycia FG czy DLSS co wpływa na CPU. CPU kupuje się na trochę dłużej niż GPU, więc 4070TiS nie jest żadnym wyznacznikiem bo za 2 lata będzie na poziomi 6060, a CPU wypluje większe różnice przy 6070Ti/6080. 

Opublikowano (edytowane)

Albo chociaż ktoś wie w ilu db wyje ventus 5080? 5070ti to jak widziałem potrafi 40db wypierdzieć ;)

Pytam bo do mnie w poniedziałek wjedzie ten model 5080, kumpel miał 4090 ventusa i nie był wyjcem.

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano (edytowane)

@Elvis79

Ventus 5080 ma to samo chlodzenie co Ventus 4070 TiS z tym, ze tam bylo 285W, a Ventus 5080 360W. Roznica jest w wentylatorach torx 4.0 vs 5.0.

Cooler wazy 1100g i ma 6 rurek cieplnych. Wentylatory w 5080 kreca sie na ponad 2000rpm i temp. leci grubo ponad 70C. Raczej blizej mu do wyjca niz cichej karty.

4080 Ventus wazy 1595g i ma 6 rurek cieplnych przy 320W TDP.

4090 Ventus wazy 1675g i ma 8 rurek cieplnych przy 450W TDP.

Nastapil downgrade chlodzenia linii Ventus w serii 50x0.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam w x-komie zamówienie na Zotac Solid RTX 5080 w cenie 6599zł. Jak by ktoś chciał to odstąpię, ja już zamówionego mam słabszego RTXa.

Edit: Jak do godziny 12 w południe dnia dzisiejszego nikt się nie zgłosi to anuluje zamówienie.

Edytowane przez FszoQ
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

@Elvis79

Ventus 5080 ma to samo chlodzenie co Ventus 4070 TiS z tym, ze tam bylo 285W, a Ventus 5080 360W. Roznica jest w wentylatorach torx 4.0 vs 5.0.

Cooler wazy 1100g i ma 6 rurek cieplnych. Wentylatory w 5080 kreca sie na ponad 2000rpm i temp. leci grubo ponad 70C. Raczej blizej mu do wyjca niz cichej karty.

4080 Ventus wazy 1595g i ma 6 rurek cieplnych przy 320W TDP.

4090 Ventus wazy 1675g i ma 8 rurek cieplnych przy 450W TDP.

Nastapil downgrade chlodzenia linii Ventus w serii 50x0.

W przypadku jak będę grać głównie w 1080p może być spoko ? Karta po dupie nie dostanie tak mocno ;)

Będe mieć dokładnie tą wersję https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5080-16g-ventus-3x-oc-plus waga niby 1.1kg

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano (edytowane)

Na pewno te same gry beda mniej obciazac GPU i VRAM w nizszej rozdzielczosci, a do tego mozesz tez zrobic UV. Tak czy inaczej chlodzenie jest bardzo skromne jak na 360W. Ktos zrobil unboxing Ventusa 5080 i trafil na krzywy egzemplarz. Slabo to wyglada. Ja takiej karty sobie bym nie kupil nawet w cenie MSRP 5199.

Screenshot_20250218_181917_YouTube.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Elvis79 napisał(a):

W przypadku jak będę grać głównie w 1080p może być spoko ? Karta po dupie nie dostanie tak mocno ;)

Zrób Curve na 1000mv albo mniej i będzie max 60C 👌

Opublikowano

Ktoś pomyśli na co mi 5080 do grania w 1080p, tylko że ja zmieniam kompa raz na ponad 10lat i za jaaaakiś czas ta karta będzie słabsza do 4k i 1440p ale do 1080p będzie dawać radę ;)

Opublikowano
58 minut temu, FszoQ napisał(a):

Mam w x-komie zamówienie na Zotac Solid RTX 5080 w cenie 6599zł. Jak by ktoś chciał to odstąpię, ja już zamówionego mam słabszego RTXa.

Edit: Jak do godziny 12 w południe dnia dzisiejszego nikt się nie zgłosi to anuluje zamówienie.

Wezmę za 4500 zł 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na pewno te same gry beda mniej obciazac GPU i VRAM w nizszej rozdzielczosci, a do tego mozesz tez zrobic UV. Tak czy inaczej chlodzenie jest bardzo skromne jak na 360W. Ktos zrobil unboxing Ventusa 5080 i trafil na krzywy egzemplarz. Slabo to wyglada. Ja takiej karty sobie bym nie kupil nawet w cenie MSRP 5199.

Dokładnie to był główny powód dla ktorego kupiłem słabszego 5070ti, ale z porządnym chłodzeniem. Wole słabsze, ale dobrze chłodzone z odblokowanym power limitem niż 17-20% więcej mocy i badziewne chłodzenie.

Edit @MrKetiwto już musisz rozmawiać ze sklepem bo to nie moja cena, tylko ichniejsza :) 

Edit2 Moim celem jest bezpłatne odstąpienie zamówienia komuś kto może by chciał kupić bo wczoraj w tej cenie co były z 20 minut to poszły wszystkie, a Zotac Solid ma całkiem dobre chłodziwo.

Edytowane przez FszoQ
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Elvis79 napisał(a):

Będe mieć dokładnie tą wersję https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5080-16g-ventus-3x-oc-plus waga niby 1.1kg

Wszystko zależy jaki hałas akceptujesz, Ventus RTX 5070Ti pobiera mniej prądu, gabarytowo jest identyczny i na tle konkurencji wypada słabo.

Vanguard.thumb.jpg.c3279df78d9c5823d9c598ce624a9a67.jpg

Po UV zejście poniżej 2000 RPM nie powinno stanowić problemu i obniżyć hałas karty o kilka dBA.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To jest karta typowo pod UV, tak samo było z przypadku RTX 3080/Ti, które miałem, na stock była lipa, po UV ok. Teraz MSI o niemal 300g zmniejszyło wagę swoich Ventusów przy podobnym poborze prądu. :E Sam jestem ciekaw o ile uda mi się poprawić kulturę pracy 5070Ti, lecz obudowa powinna w tym znacznie pomóc

• Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

MFG nie byłoby czystsze przy większym fps, byłoby tak samo zasyfione, po prostu masz mniej czasu na wyłapanie baboli, przez co wydaje się, że jest ich mniej

Z tą jedną rzeczą to akurat się zgadzam z @maxmaster027, że ilość FPS przy FG i MFG ma wpływ na ilość artefaktów i jakość obrazu. Nie ma natomiast wątpliwości, że przy MFG x4 artefakty będą bardziej widoczne, ponieważ przez 3/4 czasu widać generowane klatki a tylko przez 1/4 czasu prawdziwe.

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Po tak udanej seri chłodzeń na Ada, to grube rozczarowanie. Ten Ventus nawet po uv będzie ciężki do strawienia ;) To jest tak śmieciowy model, co z tego, że w mrsp :D 

A ja powiem inaczej, sytuacja wróciła do normy i Ventus jest jaki zawsze był :E Seria 4000 nas rozpieściła ;) 

• Haha 1